Skocz do zawartości

[trening ogolnorozwojowy] pomozcie ocencie skomentujcie

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

z gory pisze, ze w sumie troche wstyd, ze pisze to na fr, dlatego ze z takimi postami to powinienem szarpac sie po forach kulturystycznych

powiem tylko tyle, ze zrobilem to, tylko ze delikatnie mowiac niewiedza i amatorszczyzna emanujaca z wykoxowanych uzytkownikow pozwala mi stwierdzic, ze albo tak wierza w skutecznosc swoich metod, ze dzieki psychice maja efekty, albo wcinaja tyle odzywek czy sterydow, ze chcac nie chcac narastaja :)

Cel – ogolny rozwoj z naciskiem na barki, które sa najslabiej rozwiniete, zachowanie masy 90kg przy 188 wzrostu w wieku 18 lat, dodam tez ze dla urozmaicenia 1 trening w tygodniu robie luzniejszy (wszystkie powtorzenia bez pomagania) i zamiennie w nastepnym tygodniu 1 ze zmniejszona liczba powtorzen ze standardowych 10-12 na 6-8

Uwagi - z gory prosze o szczegolna weryfikacje cwiczen na barki i plecy,dodam tez ze o brzuchu nie zapomnialem, a nogi dlatego tak delikatnie, gdyz jak wiadomo jezdze rowerem, i o te partie miesniowe nie musze sie az tak martwic

Poniedziałek – klatka, triceps

-wyciskanie sztangi na laweczce kat 0* szeroki chwyt 4x10-12 + rozgrzewkowa ok. 20

-wyciskanie sztangi na laweczce kat 45* szeroki chwyt 3x10-12

-wyciskanie sztangi łamanej na laweczce kat 0* lub lekko ujemny waski chwyt 3x10-12

-rozpietki 3x10-12 + ćwiczonka rozciągające po 1 serii (przenoszenie hantelka zza glowy na plaskiej, ściąganie wyciągów gornych wzduz tulowia)

-francuskie wyciskanie sztangi na laweczce kat 45* 3x10-12

-prostowanie ramion za glowa, trzymając 1 hantelek 3x10-12

-sciaganie wyciągu gornego do brzucha 3x10-12

Środa – plecy, biceps

-przyciaganie wyciągu(atlas) za kark w szerokim chwycie 3x10-12 + rozgrzewkowa ok. 20

-przyciaganie wyciągu(atlas) do klatki w szerokim chwycie 3x10-12

-przyciaganie hantelka do klatki podpierając się o lawke 3x10-12

-szurgusy czy jak to się nazywa – wzruszanie ramionami, na kaptury z hantelkami 3x10-12

-wnoszenie tulowia na lawce rzymskiej – na prostownik 3x8-10

-uginanie ramion na modlitewniku 3x10-12

-uginanie ramion ze sztanga trzymana chwytem mlotkowym (krata) 3x10-12

-siedzac, uginanie ramion z hantelkami z supinacja nadgarstka 3x10-12

Piątek – barki, nogi

-wyciskanie hantelkow nad glowe 3x10-12 + rozgrzewkowa ok. 20

-wyciskanie sztangi przed i za glowe 3x10-12

-unoszenie hantelka przed siebie 3x10-12

-unoszenie ramion z hatelkami wzdłuż tulowia 4x10-12

-przyciaganie hantelkow do brody 3x10-12

-przysiady z gryfem bez obciążenia 3x15-20

-wypychanie palcami na maszynie skośnej 3x15-20

-prostowanie nog na maszynie(atlas) 3x15-20

-wspiecia na palce3x15-20

-15min aerobow na nogi(glownie lydki) 3x15-20

Cześć!

Nie piszesz jak długo ćwiczysz, a niestety jest to bardzo ważne żeby cokolwiek powiedzieć o tym planie.

Jeśli chodzi o cel treningów piszesz "zachowaniu masy" czyli rozumiem, że nie chcesz przybierać na wadze???

na silowni cwicze regularnie od miesiaca, ale jestem ogolnie osoba aktywna, to nie jest tak ze przychodze nawet na silownie i zaczynam od 0 albo jestem kompletnie zielony ;)

na wadze nie chce przybierac, bo po 1 mam z czego budowac sile, a i sadelka troche jest, brzuch nie odstaje, ale jednak naturalnie jestem konkretnej budowy, nazwijmy to grubej kosci

w zasadzie nie chodzi i o jakas kompleksowa pomoc, zalezy mi tylko na trafnych wskazowkach i lekkim modelowaniu planu

Jak na trening ogólnorozwojowy to jest bardzo przeładowany, wg mnie to max 2 ćwiczenia na daną partię mięśni powinny być. A z tego co tu widzę to to bardziej podchodzi pod trening typowo kulturystyczny. Ogólnorozwojówka to jest coś jak FBW (Full Body Workout), ćwiczysz sobie po jednym ćwiczeniu na daną partię w dzień treningowy np. coś takiego:

Przysiady ze sztangą

Martwy ciąg na prostych nogach

Wyciskanie sztangi na ławce poziomej

Wiosłowanie w opadzie

Wyciskanie sztang z klatki piersiowej siedząc

Wyprosty tułowia na ławce

Uginanie przedramion ze sztangielkami

Pompki tyłem

Przedramiona

Wspięcia na palce ze sztangą na plecach

Szrugsy

Unoszenie hantelek w opadzie

Ok.

Jak na 1 miesiąc treningów to zaczynasz bardzo ostro: klatka 13 serii a barki 16! naprawdę masakra. To plan dla zaawansowanych. ;)

Zwłaszcza barki - przecież to mała partia i robiąc połowę z tych 16 serii wystarczy za świat. Chyba, że chcesz "popalić" mięśnie i sprowadzić efekty treningów do 0. Szczerze odradzam.

W kulturystyce liczy się dokładność wykonywania a nie ilość (sam potrzebowałem dużo czasu żeby się o tym przekonać , ale to prawda) :D

Odnośnie luźniejszych treningów, to całkiem dobry pomysł, z tym że lepiej jest co jakiś czas (np: 8 tygodni) przeznaczyć cały tydzień na regenerację. Wtedy dopiero Twój organizm poczuje różnicę i będzie w stanie odpowiednio odpocząć.

Plecy są wporzo. Nic bym nie zmieniał.

Biceps. Dlaczego nie robisz podstawowego ćwiczenia jakim jest np. uginanie ze sztangą stojąc?

P.S Jak tam dieta?

Pzdr!

w sumie to moja wina, bo nie napisalem wprost - nie jestem laikiem, poczatkujacym, tylko po prostu nazwijmy to stwierdzilem ze pocwicze troche do wakacji, zeby wyrownac troche gore w stosunku do nog

trening w sensie zmeczenia jest odpowiedni, robie go prawidlowo technicznie, nie skupiam sie zeby byl duzy ciezar, tylko dokladne ruchy i najwyzej w ostatniej serii 1-2 powtorzenia juz takie na sile, ledwo, ledwo, ale zdarza mi sie to sporadycznie

tylko stwierdzam ze wypadkowa z wiedzy i doswiadczen wielu osob da efekt lepszy niz jedynie moje teorie :(

co do bicepsu, to probowalem ogronej ilosci przeroznych cwiczen i te dzialaja najlepiej :D

co do treningu ogolnorozwojowego to tez moja niescislosc, indywidualny skrot myslowy, gdyz nie wiem jak to mozliwe ale czesto spotykam ludzi ktorzy cwicza tylko klate plecy bary biceps, a np brzucha, prostownika, trica juz nie, ale to tak nawiasem

hmmm... nie do końca rozumiem. piszesz że ćwiczysz 1 miesiąc, ale nie jesteś początkujący. To wzajemnie się wyklucza.

Jeśli taka objętość treningu jest odpowiednia dla osoby z takim stażem to powiedz mi gdzie znalazłeś ten plan i kto jest za niego odpowiedzialny.

Ja ćwiczę prawie 4 lata i robie max 10 serii na barki. 16 serii nie robi się nawet na duże partie.

Z doborem ćwiczeń też jest tak, że trudno po takim czasie wyciągać wnioski które działają lepiej :)

W takim razie musisz liczyć swój staż od momentu kiedy zacząłeś chodzić regularnie, ten sport polega przecież na systematyczności.

Planów treningowych (i wszystkich innych informacji nt) najlepiej szukać w specjalistycznych gazetach i książkach. Masz wtedy pewność, że są one układane przez ludzi, którzy wiedzą o czym piszą. Lepiej odpuścić sobie te umieszczane w necie. Pzdr!

• 3 miesiące temu...

Witam! Przeczytałem co nieco i to z linka z góry zaznaczam ale jakoś nadal sie czuje głupi w tym wszystkim. Pojęc nie znam żadnych to i z tego nic nie kapuje.

Chodzi o to ,że tez chciałbym zaczac chodzic na siłownie z zaznaczeniem na górną część ciała (na nogi rower juz jest :()

Problem w tym, że jestem całkowicie zielony i nie ma bladego pojęcia co znaczy co, jak sie niektóre ćwiczenia powinno robić żeby było dobrze a nie źle, jak wypadałoby się odżywiać, czy zanim będę chodziłan siłownie to sie jakos inaczej wzmocnić...

Problem w tym, że szukałem tu i ówdzie ale nie moge znaleźć jakiejś super-wyczerpującej strony na tych co mieli styczność z siłką może pare razy przypadkowo w życiu :)

Jakby ktoś miał jakies materiały na ten temat/linki/opinie to prosze wkleić :)

Zależy mi na czymś takim jak dla początkującego rowerzysty dlaczego full makrokesz jest zły, co to jest korba, dlaczego warto jak rower mało waży i czemu na mniejszych zębaktach z przodu lepiej się jedzie pod górę :P

Cześć

Według mnie, musisz po prostu iść na siłownię, przedstawić swój problem instruktorowi tam pracującemu, a ten pomoże Ci w doborze ćwiczeń i wytłumaczy jak powinno się je prawidłowo wykonywać. Ewentualnie zrób rozeznanie wśród znajomych, być może kilku z nich trenuje w siłowniach i czegoś Cię nauczą, podpowiedzą. Jeśli będziesz pytał (nawet obcych osó;), to na pewno większość osób Ci pomoże - kwestia najważniejsza, żeby nie bać się zadawać pytań. Jednak jeśli chodzi o odżywianie, to raczej bym się w układanie dietek nie bawił - nie ten etap, zostaw to profesjonalistom, którzy mają większy staż treningowy. Poza tym dieta kolarza i kulturysty jest zdecydowanie inna.

Pozdrawiam,

Łukasz Korzeniewski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...