MarcinGoluch Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam! Chciałem lepiej i XT fd751 zamieniłem na nowego xgen'a. Niestety ta przerzutka to jakies przeklenstwo nie tylko dla mnie ale z tego co rozmawialem dla wiekszej ilosci uzytkowników. Jak to ustawić? Problem taki ze na gripach X9 na 2/3 obrotu obsluguje mi wszystkie blaty. Próbowałem juz chyba wszystkiego. Wysokości, naciągi linki, regulacji śrubami ale nadal to samo. Czy ktos może wytlumaczyc jak laikowi, jak osobie ktora uzytkowała dotychczas shimano(ostatnio ustawienie XT 5minut) jak ustawic krok po kroku Xgena? Z czego wynikaja takie problemy z jego ustawieniem bo z tego co widze nie tylko u mnie one powstały? Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za pomoc! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Hmm ale nie do konca rozumiem - nie mozesz wrzucić na któryś blat czy co ? Mialem X-Gena na gripach, a teraz X-9 na triggerach i jak tylko wytłumaczysz o co chodzi to postaram się Tobie pomóc Odnośnie regulacji - odniosłem wrażenie że Xgen ma nieco węższą tą "prowadnicę" przez która przechodzi łańcuch, w zwiazku z czym trzeba nieco wiecej uwagi poświęcić regulacji. Ale sprowadza się to do tego samego co przy wiekszosci przerzutek. Czyli najpierw montujemy ją na wysokosci takiej, żeby na 3 biegu wozek przerzutki był około 2 mm nad najwiekszym blatem. Potem regulujemy linke i śrubki L i H Aha, tylko taka mała wskazówka - u mnie X-Gen najlepiej działał jak nie był ustawony równolegle do roweru (patrząc od góry) tylko nieco pod kątem (chyba na zewnątrz - ale nie dam sobie głowy uciąć ). Dodam że miałem tak przy chainline około 48mm (to też może mieć znaczenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Wrzucic moge na wszystkie blaty ale dzieje sie to na 2/3obrotu gripa, a chce ustawic tak zeby 3blaty byly obslugiwane przy pelnym obrocie. Po wczorajszej zabawie Xgenem mam male wrazenie ze ma mnostwo możliwości ustawień natomiast Shimano mialo dwa tryby - dobry i zły . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Musiałeś źle zamocować linkę, innego wytłumaczenia nie ma, albo ramie przerzutki jest wadliwe. Akurat to co pisze Lobster to prawda. Lekko wychylony x-gen działa lepiej ( też nie pamiętam w którą stronę ), ale w przypadku gripów z micro-indexem to nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 morał: miałeś XT, po co kombinowałeś? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 morał: miałeś XT, po co kombinowałeś? :-) Proxx kurde leżącego się nie kopie ! Mam nadzieje, że uda mi sie to cholerstwo ustawic i bedzie cacy. Skoro inni ustawiali Xgena na gripach X9 lub X0 to mi sie tez uda . Pozdrawiam i proszę o kolejne wskazówki! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Troszke nie rozumiem Marcina, ostatnio składałem rowerek ojcu i on ma tez X-gen i gripy X9 nastawienie trwało max 5 min . Moze kolega zapomniał jak sie ustawia przednia przerzutke. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Ehhh no i kolejny temat rozwiązany. Problemy z ustawieniem przerzutki były dwa. Numer jeden to odcinek pancerza ktory byl od rury głównej do podsiodłowej odpowiedni dla przerzutki XT okazał się za krótki do Xgen. Okazuje się że przy maxymalnym napieciu linka tworzyła małe załamanie i mocno naprężała pancerz. Po wymianie pancerza na nieco dłuższy mogłem ruszyć gripem o dodatkowe oczko na wskazniku. Problem numer dwa. Shimano z górnym ciągiem ma tylko jedna opcja złapania linki, znaczy sie od góry w dół puszczamy linke przy śrubie. Natomiast Xgen ma możliwość puszczenia od strony korby w strone opony lub od strony opony w strone ramienia korby. Logiczne dla mnie było że przełożenie linki od strony opony które tworzy mniejszy kąt przy wyjściu linki z oczka w ramie bedzie odpowiednim sposobem. Okazało się jednak ze takie przelozenie powoduje znowu jakies dziwne fixy i nienaturalne wyciaganie linki. Po przelozeniu linki z drugiej strony śruby mocującej tj. od storny korby w storne opony wszystkie moje bolączki ustały a gripy chodzą w pełnym zakresie. Dzięki wszystkim za pomoc! Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.