Skocz do zawartości

[obręcz] na tył - dylemat

pudeleQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, mam problem z doborem obręczy do tylnego kółka. Ważę 80 kg +/- 2kg, rower ok 12,5 kg, jeżdżę głownie po szosie, czasami do lasku, ale na pewno nie skaczę i moje propozycje to:

Mavic X317

Mavic XM317

Sun DS2XC

Vuelta FR

Dodam także, że szukam niezbyt cięzkiej i wytrzymałej obręczy, także jestem otwarty także na inne propozycje.

Koło będzie używane z hamulcem tarczowym. Pułap cenowy - 120 zł.

Pozdrawiam

Napisano

ze swojej str polecam xm317 - dziala na tyle, waze 90kg, zastosowanie od drobnych szalenstw w xc po szose na 1.25 i krotko mowiac zapomina sie o czyms takim jak centrowanie

Napisano

vuelta poza wygladem nic nie oferuje. jakosc wykonania kiepska, centrowanie kola na niej to tez wyzwanie (mialem i te fr i dh). na pewno jest mocna to prawda.

sun ds2 xc to bardzo dobra i lekka obrecz - z opinii na jej temat czytalem ze zakladanie na nią opony nie nalezy do latwych.

xm317 mam od jakiegos czasu i jestem zadowolony.

Napisano

No i się w takim razie spóźniłem.

Chciałem podoradzać a tu już decyzja podjęta.

Niech się obręcz zatem pięknie sprawuje ;-)

Napisano

Sun jest lekki.

Model 2007 jest też niedrogi.

Ale ja chciałem wspomieć o DT Swiss.

To super obręcze, bardzo sztywne i wytrzymałe.

Sam jeździłem jakiś czas, dopuki nie skradziono mi roweru.

Znajomi też stosują obręcze tej firmy, a anajomy sklepowiec gorąco poleca.

Modele X450 i X455 pod tarczę kosztują według cen 2007 99 zika.

Przegrywają jednak wagowo z Sun, choć porównywalne są z XM317.

Masz czas na ostateczny wybór, więc pewnie nieraz jeszcze pomyślisz nad tym.

Tyle z mojej strony

Napisano

Dzięki wielkie, na pewno wezmę Twoją opinię pod uwagę. Ale prawdopodobnie znów wygra Sun, ze względu na tą wagę jak juz wspominałem. Ale jeszcze się zastanowię. Dzięki!

Napisano

w sumie jak większość po szosie, i troche terenu, to ja bym się bawił w mavica 517 na 36 szprych... dobra waga, a przy 36 szprychach i sztywność dobra będzie...

a jak nie to moze alex fd16?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...