pudeleQ Napisano 4 Lutego 2008 Napisano 4 Lutego 2008 Witam wszystkich, mam problem z doborem obręczy do tylnego kółka. Ważę 80 kg +/- 2kg, rower ok 12,5 kg, jeżdżę głownie po szosie, czasami do lasku, ale na pewno nie skaczę i moje propozycje to: Mavic X317 Mavic XM317 Sun DS2XC Vuelta FR Dodam także, że szukam niezbyt cięzkiej i wytrzymałej obręczy, także jestem otwarty także na inne propozycje. Koło będzie używane z hamulcem tarczowym. Pułap cenowy - 120 zł. Pozdrawiam
nabial Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 ze swojej str polecam xm317 - dziala na tyle, waze 90kg, zastosowanie od drobnych szalenstw w xc po szose na 1.25 i krotko mowiac zapomina sie o czyms takim jak centrowanie
tobo Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 vuelta poza wygladem nic nie oferuje. jakosc wykonania kiepska, centrowanie kola na niej to tez wyzwanie (mialem i te fr i dh). na pewno jest mocna to prawda. sun ds2 xc to bardzo dobra i lekka obrecz - z opinii na jej temat czytalem ze zakladanie na nią opony nie nalezy do latwych. xm317 mam od jakiegos czasu i jestem zadowolony.
pudeleQ Napisano 5 Lutego 2008 Autor Napisano 5 Lutego 2008 tobo, a jak z centrowaniem, rozcentrowywuje się łatwo? Ile ważysz?
pudeleQ Napisano 7 Lutego 2008 Autor Napisano 7 Lutego 2008 Wybór padł na Sun DS2-XC. Szalę przeważyła niższa waga, a wytrzymałość w zasadzie ta sama obu obręczy.
Winq Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 No i się w takim razie spóźniłem. Chciałem podoradzać a tu już decyzja podjęta. Niech się obręcz zatem pięknie sprawuje ;-)
pudeleQ Napisano 7 Lutego 2008 Autor Napisano 7 Lutego 2008 Chętnie usłyszę Twoje zdanie, decyzja podjęta, ale można ją jeszcze zmienić, bo na razie krucho z pieniędzmi
Winq Napisano 8 Lutego 2008 Napisano 8 Lutego 2008 Sun jest lekki. Model 2007 jest też niedrogi. Ale ja chciałem wspomieć o DT Swiss. To super obręcze, bardzo sztywne i wytrzymałe. Sam jeździłem jakiś czas, dopuki nie skradziono mi roweru. Znajomi też stosują obręcze tej firmy, a anajomy sklepowiec gorąco poleca. Modele X450 i X455 pod tarczę kosztują według cen 2007 99 zika. Przegrywają jednak wagowo z Sun, choć porównywalne są z XM317. Masz czas na ostateczny wybór, więc pewnie nieraz jeszcze pomyślisz nad tym. Tyle z mojej strony
pudeleQ Napisano 8 Lutego 2008 Autor Napisano 8 Lutego 2008 Dzięki wielkie, na pewno wezmę Twoją opinię pod uwagę. Ale prawdopodobnie znów wygra Sun, ze względu na tą wagę jak juz wspominałem. Ale jeszcze się zastanowię. Dzięki!
Rmk_90 Napisano 9 Lutego 2008 Napisano 9 Lutego 2008 w sumie jak większość po szosie, i troche terenu, to ja bym się bawił w mavica 517 na 36 szprych... dobra waga, a przy 36 szprychach i sztywność dobra będzie... a jak nie to moze alex fd16?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.