Skocz do zawartości

[koła] AlexRims dm18 + novatec

yellowfox

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio stanąłem przed zakupem nowych kół, początkowo miałem zamiar składać na DM18 i moich starych piastach Formula Disc ale koszta wyszły mi podobne jak zakup gotowego koła na obręczach DM18 i piastach novateca

Co możecie powiedzieć o tych kółkach ?

http://allegro.pl/item307943848_kola_alexr...od_v_brake.html

http://allegro.pl/item306859012_kola_alexr..._promocja_.html

Chodzi mi generalnie o to czy te novatec`i nie beda gorsze od obecnych formul disc wkładanych przez meride do mattsów 04

Witam

Miałem kupić nowe koła do mojego krossa ale ostatecznie zmieniłem tylko szprychy i obręcze.

Piasty novatec w jakie został wyposażony przy przebiegu 6600 km działają doskonale. Luzów brak.

A teraz niedokładnie na temat. Złożyłem właśnie koła do roweru żony:

- obręcze alexrims ACE 18,

- szprychy sapim race,

- piasta przód accent szosowa, piasta tył deore lx

Przód waży 796 g, tył 1065 g. Kosztowało razem z zaplataniem i centrowaniem 350 zł.

Mam DM18. Nie użytkuję długo, ale jak na razie obręcz godna zainteresowania. Często zdarza mi się poruszać po mieście, a rower często dostaje w tyłek. Obręcz nie narzeka ..... Nic a nic. Może i waga wyższa - ale nie ma co narzekać. Dociskając mocniej obręcz nie mamy obawy, że pokrzywi się w połowie trasy - więc te lekko ponad 100 g na obręczy między innymi są do przyjęcia otrzymując większą wytrzymałość. Piasty mam Shimanowskie, więc się nie wypowiadam. Pod v'ki lepiej weź czarne - mniej nalotu ze zrywania klocków widać. Pozdrawiam !

Jak najbardziej polecam DM18 mam, znaczy sie już tylko jedną (bo drugą złamałem B)). Sprawuje się świetnie. Mam już 4 lata i jest całkiem dobrze. Tą jedną złamałem, a dokładniej na łączeniu puściło, ale ja na niej skakałem na chopach i użytkowałem więcej niż mocno intensywnie więc miała prawo sie posypać.

dziekuje za zainteresowanie ale akurat o felgach już się sporo naczytałem, miedzy innymi na tym forum i wiem że spełnia moje wymagania ;)

Bardziej interesowała mnie opinia o piastach i szprychach użytych w podlinkowanych kołach

Okej, skoro o felgach już sie naczytałeś, a brakuje ci wiedzy nt. piast to polecam zamiast Novateca, piaste LX, najlepiej starszy model o lekko niebieskim odcieniu.

W tej chwili nie podam symbolu, rower został w domu, a jestem w pracy.

Swojego czasu zaplatał mi koło Arnik, i polecił właśnie tego LX twierdząc, że o wiele to lepsze niż tani maszynowy Novatec. Jestem zadowolony i powiem więcej, zamierzam kupić taką właśnie piastę do drugiego koła.

Tutaj masz tańszą i lżejszą (obręcze ważą tu 520 g a nie 600 g) wersję podobnych kół

http://allegro.pl/item305059033_kola_alexr...e_promocja.html

Okej, skoro o felgach już sie naczytałeś, a brakuje ci wiedzy nt. piast to polecam zamiast Novateca, piaste LX, najlepiej starszy model o lekko niebieskim odcieniu.

Swojego czasu zaplatał mi koło Arnik, i polecił właśnie tego LX twierdząc, że o wiele to lepsze niż tani maszynowy Novatec

Zapewne chodzi o model FH-M570.

Miałem tą piastę i mam teraz Novatec'a NT-802 SB i stwierdzam że Novatec jest lepszy. Obecnie Novatec ma 7500 km i cały czas chodzi przepięknie i nie wymaga żadnej obsługi. W LXie trzeba było babrać się w kulkach raz na jakiś czas, a przy dystansie 9000 km musiałem w nim wymienić konusy i kulki bo widać na nich było już znaczne ślady zużycia.

A szprychy CN SPOKE powinny sprawować się tak jak to na szprychy przystało ;)

to że obręcz jest kapslowana oznacza że ma dodatkowe wzmocnienia mocowania nypli w dziurach, z zewnątrz można poznać po tym że dookoła dziury przez którą przechodzi nypel jest taka dodatkowa obwódka (wrzuciłbym fotkę ale mam tak brudny rower że nie widać niczego na powierzchni obręczy :ermm: )

co do zestawu, o szprychach się nie wypowiem, natomiast DM18 na szprychach DT Champion plus piastę Novateca mam z tyłu od 9800km (nieco ponad półtora roku); z piastą nie miałem póki co żadnych problemów, jednocześnie nic przy niej przez ten czas nie robiłem. Koło mocne, oczywiście kilka razy musiałem lekko parę szprych podciągnąć, ale jakieś duże odkształcenia nie powstają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...