susi33 Napisano 3 Lutego 2008 Napisano 3 Lutego 2008 Mam nadzieje ze to dobry dział. Jak dokrecic gwiazdke/szyszke czy jak to tam nazwac aby nie bylu luzow? WyjĄlem rower po zimowej przerwie pojezdzilme i sie okazalo ze mam luz i mi sterówka w ramie chodzi. Wiem ze trzeba przykrecic gwiazkde. Tylko pozostaje pytanie jak mocno ja dokrecic? Wkrecic ja jak najmocniej sie da czy robic np pol obrotu i sprawdzac?
marcin1212 Napisano 3 Lutego 2008 Napisano 3 Lutego 2008 Gwiazdki raczej sie nie dokreca tylko wbija w rure sterową. zapewne chodzi ci o kapsel. Dokręć go jak najmocniej potrafisz, ale przed tym poluzuj troche śrubki mocujące mostek i po dokreceniu kapsla dociagnij je.
topol Napisano 4 Lutego 2008 Napisano 4 Lutego 2008 ...mocno /w miare możliowosci i zdrowego rozsądku/możesz dokręcic stery maszynowe.I to w taki sposób jak marcin opisał.Jesli masz natomiast zwykłe "wianki" dokręć z głową.Nie za mocno by móc kręcić kiera i nie za słabo by nie wywołać nowych luzów. W moim przypadku w zwykłych sterach dokręcanie musiałem ponawiać co jakiś czas.
Pavulon Napisano 4 Lutego 2008 Napisano 4 Lutego 2008 1Poluzuj śruby mostka.2Dokręcasz tak długo, aż nie wyczujesz luzów (obejmując dłonią górę główki, miskę i rurę sterową i szarpiąc kierą w przód i w tył przy zaciśniętym hamulcu przednim). Ale jeżeli "czujesz" chrobot kulek sterów przy kręceniu prawo-lewo ( przy uniesionym kole) to odpuść ciut, ale tak żeby luz nie wrócił. 3 dokręć śruby mostka. Miłej zabawy.
susi33 Napisano 4 Lutego 2008 Autor Napisano 4 Lutego 2008 Kapsel to ta śrubka, która jest w otworze mostka na sterówke u góry?
Lobster Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 Kapsel to ta śrubka, która jest w otworze mostka na sterówke u góry? Kapsel to to co znajduje się pod tą śrubką . Takie okrągłe przypominające... kapsel . Dokręcasz go tą śrubą o której mówisz...
susi33 Napisano 14 Lutego 2008 Autor Napisano 14 Lutego 2008 Dzieki chlopaki luzow juz nie mam, niepotrzebnie tylko najpierw odkrecilem troche ten kapsel i mi sie kierownica przesunela nie moglem jej potem prosto ustawic hehe, ale teraz jest juz wszystko dobrze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.