Skocz do zawartości

[sztyca] Najtansza prosta sztyca 30.9

verul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam ale nie moge znalezc. Chodzi o sztyce do XTC w rozmiarze 30.9. Warunki sa dwa: ma byc prosta czyli nie seatback ani nic podobnego i ma byc najtansza. Moze wazyc nawet 3kg - nie robi mi to roznicy. Nawet lekko uszkodzone bym ewentualnie przyjal.

Dlaczego?

Mam obecnie EA50 a ona jest lekko cofnieta. Chce kupic Thomsona Masterpiece ktory jest prosty. I chce wiedziec czy mi bedzie pasowalo takie ustawienie. Siodelka nie cofne tak mocno na Thomsonie jak mam teraz, skolei tego az tak do przodu nie dam. No i chce sie przekonac tracac np 30zl a nie 500. Jak mi nie bedzie pasowac to wowczas pomysle nad Thomsonem seatback ale on mi sie wizualnie nie podoba - dlatego chce byc pewien.

Pozdrawiam

Ot myśl techniczna Gianta... ale spoko, ja w Authorze Versus mam też pokopaną średnicę 30,2 :)

Jak nie zależy ci strasznie na wadze, polecam Accenta SP-408 http://www.allegro.pl/item302881106_nowa_l...2_srednic_.html najbliższa średnicą jest 30,8, ale Accenty są dość "grube" więc nawet nie będziesz musiał za mocno dociągnąć zacisku, żeby uzyskać faktyczne 30,9 - ja żeby wepchnąć swoją nominalną 30,2 w rurę, musiałem pobawić się chwilę drobnym papierem ściernym i nałożyć smaru :thumbsup:

Sztyca jest bez setbacku, bardzo sztywna, nie trzeszczy. Są też długości 400mm, ale to nie na tej aukcji (ewentualnie przejdź się do sklepu grupy Accent, jeśli jest jakowyś w twej okolicy). Realna waga 350mm i 30,9 będzie ok. 320g.

Dlugosc by musiala byc w okolicach 320mm bo z tego co pamietam jak patrzalem na moja 350mm to moglbym ja skrocic max 3,5cm z tego co pamietam. wiec jest to pewne ograniczenie. ewentualnie jakby ktos wiedzial gdzie kupic tanio redukcje, sztyc w normalnych rozmiarach jest jak psow. Co do 30.8 mam watpliwosci, balbym sie o rame. Niby to niewiele ale jednak.

Na wadze mi absolutnie nie zalezy bo to ma byc do testu. Przejade sie z 5 czy 10 razy i bede wiedzial w miare. Wiec moge sie pomeczyc przez 10 razy z ciezka sztyca, bo docelowo ma byc ponizej 200gram sztyca :wub:

@Marcin_Ostrow - bylaby dobra ale jest cofnieta. Musi byc prosta.

• 2 tygodnie później...

Eee o co ci chodziło z sztycą futura? Autor tematu potrzebuje prostej sztycy {wszystkie sztyce są proste oprócz Thomsona Masterpiece setback ;)} czyli sztycy bez seatbacku czyli tak ma wyglądać jarzemko połączone z rurą. http://www.allegro.pl/item308475188_lekka_...d_xtrabike.html

W dodatku potrzebny jest rozmiar 30.9 który jest cholernie ciężko dostać, a i sztyca ma mieć przynajmniej 350mm.

http://www.allegro.pl/item307705127_redukc..._na_27_2mm.html redukcja, ale to zapewne widziałeś. Jest jeszcze jedna, najtańsza "opcja". Żeby nie marnowac pieniędzy przez głupich konstruktorów ramy, którym nie chciało się stworzyć standardowej popularnej rury podsiodłowej z średnicą wewnętrzną 31.6mm

Może by tak poprosić kogoś o pożyczenie sztycy bez setbacka w tym samym rozmiarze. Ecia kiedyś pożyczyła mostek dla testów, odesłała i wszystko było ok. ;)

Na sztycę 27,2 bez setbacku byś musiał poczekać i kupić używaną bo nowej do 40zł nie ma {jest accent za 45zł na allegro} ale 45+ wysyłka + 25+ wysyłka = ponad 80zł DLA SAMYCH TESTÓW.

• 2 tygodnie później...
Ostatecznie 27.2 tez moze byc, najwyzej kupie redukcje.

Redukcji nie polecam, dużo łątwiej złmać komin ramy, o tym juz pisałem w temacie o tulei redukcyjnej.

ja mam sztyce Accenta i kupiłe mja za 4 dychy niecałe. Ale kombinuje już z czymś lepszym, moze jakies propozycje co fajnego wrzucić w XtC?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...