Skocz do zawartości

[przerzutka przód] STX-RC - opinie

Kaczor Dodgers

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie do "starych" wyjadaczy.. A mianowicie mam możliwość kupienia nowej przerzutki przedniej STX-RC z 99 roku za 40 zł. Waga tej przerzutki to 128 gram (przy mnie ważone). Przerzutka nie z mojej epoki więc pytam się znawców tematu czy warto i jak to wygląda względem dzisiejszych produktów Shimano. Pod jaką grupę można by ją podciągnąć??

Napisano

Waga super, jakość też nie najgorsza, zauważ że lx/xt z tych lat cieszą się OGROMNĄ popularnością. Jedyny minus też przerzutki (miałem okazje kupić ją) to to że 99% wersji ma pojemność 20T zamiast 22T, tzn że musisz mieć blat 42T albo będzie wrzucać Ci z 2 na 3 albo z 1 na 2 (zawsze jeden blat nie działa)

Napisano

Nie deore tylko pomiędzy stx (który był zastępcą deore) a lx. Sam mam dla odmiany tylną stx rc w biku i muszę przyznać, że jest za######ista, może i ciężka ale zawsze zmienia i to szybko bez żadnych zająknięć o trwałość się nie martwię, bo to przerzutka z najlepszych lat shimano. Mam jeszcze mniej więcej 18 letnie xt rd - m730 i lx sport w świetnym kolorze szarym z białym korpusem w dodatku, z krótkim wózkiem ale one dopiero czekają na dokładne czyszczenie i naprawę. Jeśli przednia stx rc działa tak jak tylna ( a działa na pewno szczególnie down swing, bo top ładniejszy ale z nim to różnie bywa ...) to radze ci ją brać póki jest ...:):thumbsup:

Napisano

Z tym, że pamiętaj o tym, co napisał snuffi - ta przerzutka nie obsłuży korby z tarczami zestopniowanymi 22-32-44. To znaczy, że jesteś skazany albo na antyczne korby, albo na Alivio i poniżej. Ewentualnie na wymianę blatu.

Sprawdzone empirycznie (wprawdzie na Alivio, ale z 1998 r, o identycznej pojemności).

Pozdrówko ostrzegawcze :sweat:

Napisano

Powiem wam, że się zdecydowałem :). Mam korbę Deore 2007 stopniowaną 22/32/44 i póki co na "sucho" nie ma problemu z wchodzeniem i schodzeniem na blaty :D. Przerzutka współpracuje z manetkami trigger x-7 bez problemu. Jutro test w terenie i się okaże co i jak jest naprawde, ale myśle, że będzie wszystko OK :D.

Pozdrówko optymistyczne B).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...