Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam pytanie do posiadaczy i nie tylko - jak wysokim amortyzatorem jest Epicon? Mam tutaj na myśli odległość od osi do korony. Gdzieś mi się obiło o uszy, że jest w tym miejscu wyższy od chociażby XCR - a niestety nie mogę sobie pozwolić na jeszcze dodatkowe uniesienie przodu. Jeśli też ktoś ma porównanie do innych widelców - Reba, Axon, R7 - z chęcią dowiedziałbym się gdzie plasuje się Epicon jeśli chodzi o wysokość.

Mój RLD z 2009 też ma 48 cm. W specyfikacji na stronie producenta jest chyba 481 mm. A jeżeli chodzi o dźwięk wydobywający się podczas ugięcia - u mnie plastikowy element, znajdujący się pomiędzy dwiema sprężynami w lewej goleni, ocierał o metalowy "pręt", na którym te sprężyny są osadzone. Też to zignorowałem, jednak po jakimś czasie ten dźwięk przekształcił się w delikatne skrzypienie. Po rozkręceniu amora okazało się, że plastikowa przekładka między sprężynami ocierała o wcześniej wspomniany "pręt" i wyżłobiła na nim nawet lekkie zagłębienie. Najprawdopodobniej było to spowodowane zbyt małą ilością smaru zaaplikowanego na sprężynę. Po przesmarowaniu skzypienie ustało.

Edytowane przez Damiano
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Zgubiłem ten plastikowy korek/pokrętło do regulacji tłumienia, ktoś wie gdzie takie coś można dostać?

Był dokręcony, może nie na maksimum ale był i wypadł na pierwszym zjeździe : (

Napisano

Zdzwoń do eurobike, pewnie jako oficjalny dystrybutor i serwis mają ;)

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk

Napisano

właśnie mnie zastanawia jaki naprawdę ma wpływ to pokrętło bo po zgubieniu przejechałem jakieś 300km i jak dla mnie amor pracuje świetnie

Napisano

Pracować będzie tylko nie możesz zmienić ustawień. :ph34r:

Napisano

. Nie wpływa to na prace amorka, jest to taki bardziej wkur...iacz ,niż coś zepsutego.

Przyzwyczaisz się. Ten typ tak ma.

Wiesz co w moim epiconie też coś takiego zaobserwowałem ale dopiero jak się zrobiło Ciepło a powodem tego "stukania" są najprawdopodobniej uszczelniacze goleni.

Tak jakby nie temperatura dziwnie nan nie działała i powodowała że klekoczą przez cały czas pracy amortyzatora.

Nie wiem co z tym zrobić,czy rzeczywiście ten typ tak ma czy możejest na to rada w postaci smaru czy może wymienić te uszczelki na nowe, amor matrochę ponad rok ale ma znikomy przebieg.

Napisano

Może użyj brunoxa na golenie? Ja smaruje i mi nic nie stuka.

Napisano

Może użyj brunoxa na golenie? Ja smaruje i mi nic nie stuka.

Używam brunoxa, po każdej jezdzie spryskuje golenie, uginam amor i wycieram syf który zostaje na goleniach.

Czynnośc powtarzam dwukrotnie, czy to możliwe że uszczelniacze należałoby wymienić?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Cześć, mam takie orientacyjne pytanie:

Czy widzieliście gdzieś może uszczelki do epicona z 2011 roku?

Przez moją nieuwagę jedną rozciąłem przy serwisie i chciał bym wymienić już 2.

Jeśli widzieliście gdzieś oryginalne uszczelki albo zamienniki proszę o info w temacie lub na pw :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

jedynie dopasowanie od innego amorka z lagami 32mm... bo na Eurobike bym nie liczył ?

a co do stukania, smarowania brunoxem itp...

sory ale lejecie tego syfu go lag, rozrzedza wam się wszystko w środku i robi się bałagan totalny... dlatego polecam zrobić pełen serwis (niekoniecznie z wymiana uszczelek itp. ale czyszczenie i smarowanko) a wszystko będzie śmigało jak należy ;)

Napisano

Ema jakiś czas temu napisałem że mi coś stuka o tuż przypuszczałem że to uszczelki ale po głębszej analizie winowajcą okazał się tłumik!

Śruba w prawej goleni się poluzowała prawdopodobnie na skutek zabawy z blokadą co jest dla mnie co najmniej dziwne, dokręciłem jeszcze tego samego dnia i od tamtej pory wszystko działa jak należy:)

Co do brunoxa to ten preparat właśnie do tego służy i nie wiem co w zasadzie mogło by się rozrzedzać w środku skoro w jednej komorze jest powietrze a w drugiej komorze znajduje się zamknięty kardridż olejowy ??

Napisano (edytowane)

chyba nie bardzo wiesz gdzie jest powietrze i tłumik jeśli piszesz ze Brunox ma na nie wpływ :D

brunox rozrzedza to, co masz w dolnych lagach (a nie górnych...), i ładując go cały sezon bez rozebrania, czyszczenia i porządnego smarowania masz w środku niezły burdel[ciach]

Niepotrzebne skreśliłem Pixon

Edytowane przez Pixon
Niepotrzebne skreśliłem
Napisano

Stosować brunoxa można ( chociaż ja wolę K2 SIL ) ale trzeba od czasu do czasu zdjąć dolne golenie i wyczyścić. Dolne golenie są w środku fabrycznie wysmarowane jakimś białym smarem. Brunox się z nim miesza i brudem łapanym podczas jazdy. Powstaje czarna breja, która w długo nie czyszczonym amortyzatorze zaczyna wyłazić na zewnątrz przez uszczelki. Tu zamieściłem zdjęcie usyfionych lag:

http://www.forumrowerowe.org/topic/113192-amortyzator-epicon-serwis/page__st__20

Na szczęście można sobie z tym poradzić w pół godziny. A samych uszczelek nie trzeba zazwyczaj wymieniać. Chyba, że ktoś jeździł cały czas z błotem na goleniach i pokiereszował piachem od środka.

Napisano (edytowane)

Luz trochę się uniosłem ale akurat agresja nie była wymierzona w Ciebie, poczytam.

Edytowane przez elton29
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Witam, chcę stać się posiadaczem Epicona. Na miejscu mam wersje z kolekcji 2012 (model 2011)... za 584zł. Do nowego 2012 musiałbym dołożyć kolejne 200zł. Warto brać model 2012? Odczuję dużą różnicę?

Napisano

Chyba brakuje Ci jednego znaczka. Jest HB-RM65, HB-M665 i HB-M675, zaś HB-M65 nie istnieje. Tak czy siak, wszystkie te piasty posiadają oś 9mm. I każdy widelec z takimi hakami będzie ok.

Napisano (edytowane)

jesteście pewni że nowego modelu x2 nie ma w wersji pod 9mm? chciałem zamówić na ebayu, bo sparrow-bike po waszych opiniach boję się bardziej niż cła :whistling: no i na pierwszej z brzegu aukcji jest z 9mm ośką... ich błąd, czy niedokładne info ze strony suntoura wprowadzające zamieszanie?

Edytowane przez kosciu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...