Skocz do zawartości

[rower/rama] Zmienic wszystko czy stopniowo

Marciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam rower, który sam składałem, mam ramę " Raleight " ( zakupiłem ja jako używaną hak pare mi się pokrzywił kiedyś ale wyprostowałem go i jest prosty w miarę, lecz nie jest wymienny ).

Amortyzator posiadam zwykłego "suntour ".

Na wiosnę chcę sobie zakupić osprzęt:

[korba] - shimano Alivio.

[suport] - shimano Alivio.

[Łańcuch] - Sram (pc-38 bądz pc-48).

[Hamulec] - Shimano Alivio/Tektro tył badź tył i przód.

[Pedały] - Authora

I właśnie nie wiem czy zakładać te części na tą ramę którą obecnie mam.

czy zainwestować około (500 zł) w ramę np. " Leader Fox " i Amortyzator RST.

ps. Kupić części i zamontować je normalnie czy poczekać i założyć nowe części na nową ramę ?

czy też możecie coś doradzić...

z tego co piszesz wynika, ze masz do wymiany caly rower. optymalnie by bylo, gdybys kupil np: krossa a2, ale to oznacza przynajmniej 1200-1300pln i to teraz. pozniej nie wiadomo. jesli nie mozesz zebrac wiecej pieniedzy pozostaja 2 opcje:

1. czekac ok 8 miesiecy

2. wymieniac po czesci

opcja nr 1 jest bardziej korzystna.

opcja nr 1 jest bardziej korzystna

Ja też bym poczekał i dołożył do nowej ramy (bo sam tak robie :D). Będziesz zadowolony z nowej ramy i nowego osprzętu, a jak teraz kupisz osprzęt to go wyjeździsz, a to do nowej ramy nie bardzo. Lepiej wszystko nowe :D...troche pomieszałem ale nie śpie już prawie 24h. Pozdro

Z Twojej wypowiedzi domyślam się, że rama jest stalowa. Powiem więc inaczej niż inni, jesteś zadowolony z Raleigha? to nie zmieniaj. Ja wolę stalówkę niż alu. Jeśli np rama jest na 1" i geometria już nie ta, to odpuść ją sobie i kup nowego bika, wyjdzie pewnie taniej. Jeśli kochasz tą stalkę to wiesz sam co masz zrobić. W końcu to jedna z najbardziej cenionych firm rowerowych i w Polsce niezła rzadkość.

Sam mam podobny problem bo czeka mnie zmiana ramy, sztycy, opon, przerzutek i poważnie zastanawiam się nad nowym rowerem, czemu? Bo taniej

Rama moja jest ze " stali chromo mobilowanej ", o powiem ze to rzadkość. ale boję się o hak trochę.

Co do kupna całego roweru, mianowicie na pewno fajnie kupić cały rower, a nie lepiej sobie poskładać :) z dobrych części ? tyle tylko ze drożej wyjdzie jak sami mówicie :(

Składanie jest większą frajdą :) Jeżeli rama ma hak wymienny to można kupić parę na zapas i już o to się nie martwić. Lecz jeśli już Ci ta rama nie odpowiada to warto byłoby ją wymienić, ale wątpie, żeby twoje cześci od starego roweru (myślę o amortyzatorze, sztycy, sterach...) pasowały do nowej ramy, bo teraz standart to stery 1.1/8 cala, a rozmiar sztycy może być też inny itp. i wyjdzie na to, że warto zainwestować w nowy rower. No chyba, że dobierzesz taką ramę, że wszystko będzie pasowało :( Pozdrawiam.

Owszem ( amortyzator, sztyca(moze), stery) będę musiał zakupić nowe pod tą ramę która nabęd.

Jednak uważam że składanie roweru jest wielką frajdą, lecz jak kupie rowerk do około 1500zł może nie spełniać moich oczekiwań, mianowicie:

[Manetki] - zdecydowanie wolę gripy obrotowe :)

[Przerzutka tył] - przeważnie jest Acera

[koło tył] - może być na 'wolnobieg'

hmm ...

Kolega dobrze mówi, sam gdy kupowałem rower wiedziałem, że będę musiał w niego wpakować co najmniej 1000zł, żeby był taki jaki chciałem. Teraz po modernizacjach jestem zadowolony i Tobie polecam to samo. W tym przedziale cenowym nic lepszego nie dostaniesz, a manetki wg mnie to max 100zł. Pozdrawiam.

Zgadzam się, muszę pojeździć po sklepach u mnie może będzie coś ciekawego, może przecenione bądź wyprzedawane.

Tyle że przez Allegro, no nie wiem, ale racja manetki jakieś gripy sram-a porządne kupić i rowerek jest fajny :(

Sadzę że do końca lutego ceny takie się będą trzymać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...