Marciek Napisano 1 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witam. Posiadam rower, który sam składałem, mam ramę " Raleight " ( zakupiłem ja jako używaną hak pare mi się pokrzywił kiedyś ale wyprostowałem go i jest prosty w miarę, lecz nie jest wymienny ). Amortyzator posiadam zwykłego "suntour ". Na wiosnę chcę sobie zakupić osprzęt: [korba] - shimano Alivio. [suport] - shimano Alivio. [Łańcuch] - Sram (pc-38 bądz pc-48). [Hamulec] - Shimano Alivio/Tektro tył badź tył i przód. [Pedały] - Authora I właśnie nie wiem czy zakładać te części na tą ramę którą obecnie mam. czy zainwestować około (500 zł) w ramę np. " Leader Fox " i Amortyzator RST. ps. Kupić części i zamontować je normalnie czy poczekać i założyć nowe części na nową ramę ? czy też możecie coś doradzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 1 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 z tego co piszesz wynika, ze masz do wymiany caly rower. optymalnie by bylo, gdybys kupil np: krossa a2, ale to oznacza przynajmniej 1200-1300pln i to teraz. pozniej nie wiadomo. jesli nie mozesz zebrac wiecej pieniedzy pozostaja 2 opcje: 1. czekac ok 8 miesiecy 2. wymieniac po czesci opcja nr 1 jest bardziej korzystna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 1 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 opcja nr 1 jest bardziej korzystna Ja też bym poczekał i dołożył do nowej ramy (bo sam tak robie ). Będziesz zadowolony z nowej ramy i nowego osprzętu, a jak teraz kupisz osprzęt to go wyjeździsz, a to do nowej ramy nie bardzo. Lepiej wszystko nowe ...troche pomieszałem ale nie śpie już prawie 24h. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duch Napisano 2 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Z Twojej wypowiedzi domyślam się, że rama jest stalowa. Powiem więc inaczej niż inni, jesteś zadowolony z Raleigha? to nie zmieniaj. Ja wolę stalówkę niż alu. Jeśli np rama jest na 1" i geometria już nie ta, to odpuść ją sobie i kup nowego bika, wyjdzie pewnie taniej. Jeśli kochasz tą stalkę to wiesz sam co masz zrobić. W końcu to jedna z najbardziej cenionych firm rowerowych i w Polsce niezła rzadkość. Sam mam podobny problem bo czeka mnie zmiana ramy, sztycy, opon, przerzutek i poważnie zastanawiam się nad nowym rowerem, czemu? Bo taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Rama moja jest ze " stali chromo mobilowanej ", o powiem ze to rzadkość. ale boję się o hak trochę. Co do kupna całego roweru, mianowicie na pewno fajnie kupić cały rower, a nie lepiej sobie poskładać z dobrych części ? tyle tylko ze drożej wyjdzie jak sami mówicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_0505 Napisano 2 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Składanie jest większą frajdą Jeżeli rama ma hak wymienny to można kupić parę na zapas i już o to się nie martwić. Lecz jeśli już Ci ta rama nie odpowiada to warto byłoby ją wymienić, ale wątpie, żeby twoje cześci od starego roweru (myślę o amortyzatorze, sztycy, sterach...) pasowały do nowej ramy, bo teraz standart to stery 1.1/8 cala, a rozmiar sztycy może być też inny itp. i wyjdzie na to, że warto zainwestować w nowy rower. No chyba, że dobierzesz taką ramę, że wszystko będzie pasowało Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Owszem ( amortyzator, sztyca(moze), stery) będę musiał zakupić nowe pod tą ramę która nabęd. Jednak uważam że składanie roweru jest wielką frajdą, lecz jak kupie rowerk do około 1500zł może nie spełniać moich oczekiwań, mianowicie: [Manetki] - zdecydowanie wolę gripy obrotowe [Przerzutka tył] - przeważnie jest Acera [koło tył] - może być na 'wolnobieg' hmm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 2 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 ma wszystko poza gripami 1129pln: http://www.allegro.pl/item305609801_kross_...ull_alivio.html ew. lepszy a4 za 1349pln: http://www.allegro.pl/item300352558_kross_...k_shox_19_.html ten drugi po zamianie manetek na gripy powinien w 100% spe;nic twoje wymagania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_0505 Napisano 2 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Kolega dobrze mówi, sam gdy kupowałem rower wiedziałem, że będę musiał w niego wpakować co najmniej 1000zł, żeby był taki jaki chciałem. Teraz po modernizacjach jestem zadowolony i Tobie polecam to samo. W tym przedziale cenowym nic lepszego nie dostaniesz, a manetki wg mnie to max 100zł. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marciek Napisano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Zgadzam się, muszę pojeździć po sklepach u mnie może będzie coś ciekawego, może przecenione bądź wyprzedawane. Tyle że przez Allegro, no nie wiem, ale racja manetki jakieś gripy sram-a porządne kupić i rowerek jest fajny Sadzę że do końca lutego ceny takie się będą trzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 2 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Sadzę że do końca lutego ceny takie się będą trzymać. Ja kupiłem swojego Gianta w połowie marca i w kieszeni pozostało mi prawie 300zł, więc myślę ze coś trafisz. Pozdrawiam P.S. Ten Kross A4 jest bardzo ciekawym rowerkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.