maciekP Napisano 1 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 cześć ! Dziś doszedł do mnie mój nowy napęd . Problem jest w tym iż p.przerzutka (2005 altus) nie działa jak powinna ,. Gdy na manetce mam 1 to łańcuch jest na najmniejszej zębatce , ale jesli na manetce pojawia sie cyferka 2 łańcuch zaczyna lekko trzeć o przerzutke , przy 3 natomiast łancuch wchodzilo ledwo na średnia tarcze.Próbowałem regulować , (śrubki Low i High oraz baryłka na manetce ale to nic nie dało ) . Wina korby i łańcucha nie moze być gdyż sa nowiutkie . Nowe części które wymieniłem to : - Korba Alivio 2006 kupiona na allegro (kwadrat) -kaseta shimano hg50 -łancuch hg-50 Rzeczy których nie wymieniałem to : manetki i przerzutki P.S.Przerzutke regulowałem rowerem nie odwróconym do góry nogami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 1 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Może zamocuj przerzutkę trochę wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 1 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 to kwestia regulacji, zrzuć na najmniejszą tarcze na korbie i średnią lub przedostatnią z dużych na kasecie (wielotrybie), przy manetce wkręć baryłke i naciągnij linke zostawiając kilka zwojów, potem reguluj przy manetce jak bedzie za mało śrubki przy przerzutce służą tylko po to, aby łańcuch nie spadł na zewnątrz z małej i dużej tarczy prowadnica przerzutki powinna być około 2-3mm nad największą tarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekP Napisano 1 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Myślałem o tym jednak przerzutka jest mocwana do suportu o tak http://www.allegro.pl/item300097705_wyprze...ltus_nowa_.html Raczej chyba pomyśle o noej alivio... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 1 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 daruj sobie mocowanie na korbe, lepiej bierz klasyczne Shimano Sis lub Alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekP Napisano 1 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Mogłem o tym pomyśleć żeby kupić odrazu nowa p.przerzutke...No nic człowiek uczy sie na błędach chciałem mieć po prostu pewność ze niec sie z tym nie da zrobić Dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 1 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Naciągnij trochę linkę przy przerzutce, i nieco odkręć śrubkę H. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 1 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 rezkrec marginesy na max, niech sie na razie nie mieszaja. ustaw obejme przerzutkie tak, zeby zew. blaszka wozka byla rownolegla do blatu i ok 2mm nad nim. jesli nie pomoze, to pancerze+linka do wymiany (chociaz z przodu ma to mniejsze znaczenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.