jacekkoz Napisano 30 Stycznia 2008 Napisano 30 Stycznia 2008 Witam, kumpel przymierza się do zmiany amora. Teraz ma jakiegoś starego Suntoura ze sklokiem pewnie 60mm (może 80mm). Nic szczególnego w każdym razie. Rama merida matts sport, styl jazdy - rekreacyjny, czasami jakiś wypadzik ze mną w góry. Ale raczej w miarę spokojna jazda po Mazowszu. Waga kolegi to około 90 kg Budżet 400-450pln Ja się tak zastanawiam nad SR Raidon - skok 100mm, powietrzny, regulacja tłumienia, manetka na kierownicy, golenie 32mm. Nie wygląda to źle. Inna opcja to dart 3 ale jak dla mnie to totalne badziewie. Poza tym golenie 28mm i standardowa pod 90kg to raczej nie jest dobry pomysł. A może jeszcze jest coś innego do wyboru? Chciałem kolegę na torę namówić ale tory sa trochę za duże. Od razu odpowiem że przechodzone bombery to raczej odpadają. Wolę kupić dla niego nowy amor niż używany? dzięki za info.
Schwefel Napisano 30 Stycznia 2008 Napisano 30 Stycznia 2008 Dla mnie idealny amor pod ciężkiego bikera -> Psylo http://www.allegro.pl/item304560487_rock_s...0_125_2004.html
jacekkoz Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Napisano 30 Stycznia 2008 psylo to fajny amorek ale to trzyletnia używka. A zreszta skoro ktoś przyznaje w aukcji ze amor ma delikatne luzy to już sobie wyobrażam jakie on ma naprawde luzy...... Poza tym skok amora może być maksymalnie 100mm. Rama więcej nie wyrobi.
uchmanek Napisano 30 Stycznia 2008 Napisano 30 Stycznia 2008 "Poza tym golenie 28mm i standardowa pod 90kg to raczej nie jest dobry pomysł." co standardowa? nierozumiem.. "Chciałem kolegę na torę namówić ale tory sa trochę za duże." tez nierozumiem. Raidon to niewiadoma. Ja bym nie kupil. Kilka lat temu osobiscie przekonalem sie, ze jesli widelce sr wygladaja dobrze, to na wygladzie sie konczy. Niedawno ktos na forum kupil ten widelec. Wypros recenzje, moze bedzie wiadomo cos wiecej. Darta badziewiem bym nie nazwal.
MarcinGoluch Napisano 31 Stycznia 2008 Napisano 31 Stycznia 2008 W sobote pojawi sie w dziale testy recenzja Epicona LOD którego właśnie miałem okazję zamontować. Pierwsze wrazenie bardzo pozytywne. W wykonczeniu i wygladzie naprawde nie ma sie do czego czepić.
jacekkoz Napisano 31 Stycznia 2008 Autor Napisano 31 Stycznia 2008 "Poza tym golenie 28mm i standardowa pod 90kg to raczej nie jest dobry pomysł." co standardowa? nierozumiem.. "Chciałem kolegę na torę namówić ale tory sa trochę za duże." tez nierozumiem. sorki sorki sorki. Chyba strzeliłem wczoraj wieczorkiem o jedno piwko za dużo pisząc ten post. Miało być - standardowa sprężyna. Amor przy standardowej sprężynie i wadze kolegi będzie strasznie miękki. Owszem, Darta bym polecił jako budżetowca ale dla osoby znacznie lżejszej. Tory nie za duże tylko za drogie dla kolegi. Znów moja pomyłeczka. Kurcze jak przeczytałem co napisałem to mało pod biurko się nie schowałem. Co alko robi z percepcją człowieka J Marcin, z przyjemnością przeczytam w sobotę ten teścik. Zobaczymy co z niego wyniknie. Jednak ja kumplowi proponuję wersję Air wiec praca będzie inna. Uchmanek, wiem ze Suntorur to nie to samo co RS czy marcok ale przy takiej cenie wolę kupić wyższy model Suntorura niż najniższy RS. Poza tym sam kiedyś miałem Suntoura XC Pro i nie narzekałem. Chodził bardzo przyzwoicie. .
MarcinGoluch Napisano 31 Stycznia 2008 Napisano 31 Stycznia 2008 Marcin, z przyjemnością przeczytam w sobotę ten teścik. Zobaczymy co z niego wyniknie. Jednak ja kumplowi proponuję wersję Air wiec praca będzie inna. . Ale LOD to też jest Air. Tylko dostałem widelec bez tablic z ciśnieniami i ni cholery nie wiem ile mu "nadymac" .
jacekkoz Napisano 31 Stycznia 2008 Autor Napisano 31 Stycznia 2008 według producenta wersja LOD to wersja sprężynowa: http://www.srsuntour-cycling.com/SID=sie84...l&tnid=1650 a tu porównanie wszystkich raidonów: http://www.srsuntour-cycling.com/SID=sie84...s&tnid=1592 Ile dałeś za swoją wersję?
MarcinGoluch Napisano 31 Stycznia 2008 Napisano 31 Stycznia 2008 Tyle ze ja kupilem Epicona LOD a nie Raidona o czym zreszta pisałem wyżej. A dałem 399zł w tym wysyłka. Sklep Bike-land.
jacekkoz Napisano 31 Stycznia 2008 Autor Napisano 31 Stycznia 2008 dżiza, chyba mi się należy urlop.... Fakt Epicon to nie Rtaidon Moja wina... Ale i tak podejrzewam, że działają tak samo albo bardzo podobnie
uchmanek Napisano 31 Stycznia 2008 Napisano 31 Stycznia 2008 jacekkoz: tak wlasnie myslalem w zasadzie tez jestem przeciwny laczeniu takiej masy z konstrukcja 28mm, ale... swego czasu jezdzilem na judy sl, nie oszczedzalem sprzetu i widelcowi nic nie bylo (moja waga 90). sprzecik jezdzil pode mna 1,5 roku, potem 2,5 roku (do dzisiaj) pod lzejszym kumplem. przebieg ok 20k km, zaliczone zderzenie z autem, dopiero teraz zaczyna sie sypac (moim zdaniem z powodu niedbalstwa wlasciciela). dlatego uwazam, ze do turystyki mozna polaczyc wysoka mase z 28mm i nie skreslalbym dart'a. a jesli juz sr, to ja sie nie wypowiadam, nie znam omawianych modeli.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.