Skocz do zawartości

[rower] radon zr team only 7,0

Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was,

na dniach, no maksymalnie w kwietniu:P kupuję http://centrumrowerowe.pl/index.php?s=7120...id=109&l=pl tego radona.

Po pierwsze: po lekturze for wiem, że warto by zmienić kasetę i łańcuch na XT. Jednak nie wiem czy warto od razu to robić. Może lepiej to zrobić jak oba te elementy sie zużyją. Tylko nie wiem czy jeśli ich nie zmienie to korba się szybciej zużyje.

Po drugie: czy waszym zdanie warto zmienić oro k18 na juicy 7?

Po trzecie: mam 181 i noge 90 cm, tak więc wziąć ramę 18 czy 20"?

Po czwarte: gdzie lepiej robić zakupy patrząc na obsługę bike-center czy centrum rowerowe?

Pozdrawiam

Ja też jestem przed tym samym dylematem tylko chce V-breki a nie tarcze

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry451362

Każdy powie ci że Formula jest dużo lepsza niż Avidy 7 (maja tylko regulacje tłoczka tak słyszałem)

kup w bike-center ponoć szybciej idzie sie dogadać z z centrum

a co do rozmiarów to już ci nie pomoge :/

co do zmian kasety i lancucha, to trzeba jasno, bez proszenia napisac, ze kupujesz u nich rower, ale maja wymienic kasete i lancuch za doplata, albo nawet dorzucic jako gratis - to nie jest mala suma zeby ci laske robili, to ty im robisz :P

co do rozmiaru ramy to temat rzeka, tabelki itp na nic sie zdadza, kazdy ma inne, subiektywne odczucia, a moja teoria wyglada tak - 20" ma 575mm wiec bedzie ok(stosunkowo krotka rama), no chyba ze masz zamiar jezdzic jakos megahardcorowo to 18", pamietaj ze w przypadku dlugich nog w zasadzie pozostaje tylko 1 kwestia oceny odpowiedniosci ramy - wlasnie dlugosc gornej rury, oczywiscie o ile katy ci odpowiadaja, nie ma jakichs rosnacych glowek ram i gdy masz pewnosc ze sztyca 400mm styknie z zapasem tych 2 cm zapewni odpowiednia wysokosc :)

pozazdroscic rowerku

co do zmian kasety i lancucha, to trzeba jasno, bez proszenia napisac, ze kupujesz u nich rower, ale maja wymienic kasete i lancuch za doplata, albo nawet dorzucic jako gratis - to nie jest mala suma zeby ci laske robili, to ty im robisz :P

no tak, ale zmiana kasety i lancucha bedzie miala jakis wplyw na zywotnosc korby? bo jak nie to moze wymienie je potem?

najlepiej zrobic tak, jak radzi nabial: zadzwonic do obu sklepow i spytac sie, ile bedziesz musial doplacic za wymiane podzespolow. kupisz tam, gdzie beda mieli lepsza oferte. przy okazji warto dokupic drugi lanuch xt i uzywac na zmiane (ew. 2 lanuchy). oczywiscie mozna je wymienic, dopiero jak sie zuzyja. czy korwa oberwie, to zalezy kiedy wymienisz lanuch (i kasete, bo to jeden diabel). tryby najbardziej obrywaja od mocno wyciagnietego lanucha, wiec jesli bedziesz chcial "dojechac" kasete/lanuch do konca, to koronki korby straca troche na zywotnosci. mimo to, prawie na pewno beda dzialaly z nowym napedem.

"Każdy powie ci że Formula jest dużo lepsza niż Avidy 7 (maja tylko regulacje tłoczka tak słyszałem)"

nie wiem, skad przedmowca bierze te informacje. prawdopodobnie on sam tez nie wie.

k18 vs juicy 7 to nie jest latwy wybor. oba maja swietne opinie. ja wolalbym avida. powod: sam ich uzywam i ciezko mi wyobrazic sobie lepszy hamulec. uwazam, ze amerykanskie produkty przewaznie sa dobrej jakosci, a wloskie... wlosi umieja robic, ale pizze :P. dodatkowo z info podanego przez tobo wynika, ze w pelni sprawne k18 sa obecne na rynku dopiero od roku. zeby bylo zabawniej, na k18 nigdy nie jezdzilem, wiec porownac nie moge.

Nie ma sie co zastanawiac: dzwon do sprzedawcow i dowiec sie ile bedzie kosztowala ta przyjemnosc. jak krzykna cene to moze sie okazac, ze wogle nie bedzie o czym myslec :). mialem pododbna sytacje: ok 1,5 roku temu chcialem kupic radona. wtedy montowali w nich hayes hfx-9. zapytalem ile musze zaplacic, zeby wymienili na juicy 5 i spadlem z krzesla po otrzymaniu odpowiedzi (mimo, ze oba hamulce mialy takie same ceny na allegro). wyszlo mi na zdrowie, w tej samej cenie kupilem cube'a, z tym ze lepiej wyposarzonego (no i gwarancja w harfie, czyli pod nosem).

p.s.: k18 sa lzejsze od juicy 7 o ok. 20g

Ja czytałem kiedyś na forum o tych hamulcach i była tabela że Formula stała lepiej niż avidy

Wszystko dowiedziałem z forum a ja sobie tego nie wymyśliłem a po drugie

przyznam się bez bicia że nie znam sie na tarczach bo ja nie posiadam

mówie to co wiem teoretycznie :)

Hmm co mogę doradzic, sam mam ten rowerek, tyle, że z zeszłego sezonu model.. łańcuch i kasete odrazu wymieniłem na XT i dopłaciłem za to... hmm żeby Cię nie okłamac.. 45zł? nie wiem czy to dużo czy mało ale te 50 zł mnie nie zbawiło.. kupowałem w Bike-center.. obsługa i kontak bardzo wporządku, rowerek dotarł szybko.. wzrostu mam koło 185cm, noga 86-87 cm i ramka 20".. pasuje idealnie :) i jeździ się bardzo komfortowo. W górach nie było problemu, siodełko w dół i hejaa, pod górke też dobrze się wjeżda, chociaż czasem rower ma tendencje do podrywania przedniego koła(mimo mostka odwróconego na "-") Ah, pytałeś jeszcze o Oro k18.. moje odczucia są następujące.. mimo, że to moje pierwsze tarczówki hydrauliczne to jestem z nich mega zadowolony, nie zawiodły mnie jeszcze ani razu. Siła bardzo duża, modulacja wspaniała - bardzo łatwo je wyczuc :P jeżeli za wymiane na juicy 7 nie będą chcieli strasznych pieniędzy to można rozważyc wymiane. Moim zdaniem dużo zależy tu od tego co kto lubi i tyle.. I Avidy i Formule zdobywają b.dobre opinie także to już wg uznania. Ogólnie cały rowerek jest wg mnie najlepszym rozwiązaniem w tej kategorii cenowej..

Pozdrawiam i jc to z chęcią postaram się odpowiedziec na pytania dotyczące Radonka :)

Napisałem maila do bike-center i zapytalem ile mnie wyniesie rower po zmianie kasety, lancucha i hamulcow na juicy 7. Otrzymalem odp 4000zł :) czyli nic nie musze doplacac. Roznica w cenie kaset i lancucha to 100zł doplaty z mojej strony a juicy 7 sa nawet tansze od formuli o 50zł wiec razem musiałbym doplacic 50zł plus robicizna. Ku mojej radosci nie musze nic doplacac :P

P.S. Warto takie zmiany przeprowadzić?

Czy warto.. jeśli za darmoche dają łańcuch i kasete xt to się nie zastanawiaj :P będziesz miał wtedy pełny napęd XT. Co do hamulców, tak jak mówie.. to jest chyba kwestia gustu.. ale myślę że skoro nic nie dopłacasz, to możesz zmienic na te juicy 7 i będziesz równie zadowolony jak z Formuli :) takie moje zdanie.. nie miałem okazji korzystac z tych hampelków jednak co jak co ale Avid to avid więc na pewno juicy 7 będą b. fajne :) Twój wybór, ale myśle, że w obu przypadkach będziesz zadowolony.

co do formuli i ich pelnosprawnosci bo powolano sie tu na moją opinię. :huh:

uzytkownikiem formuli byl odi z forum i on mial problem z formulami - klamki nie odbijaly. jednak z tego co wiem to jego egzemplarz byl chyba z roku 2005 wiec to juz 4 lata temu.

rzeczywiscie do nielicznych mankamentow formuli (jelsli to wogole nie jednyny) nalezaly tlkoki w klamce z plastiku. gdy kupowalem moje formule to czytalem ze nowe modele maja tloki metalowe. przy zakupie powolalem sie na zdanie mechanika z gregorio ze modele 2008 maja tloczki juz metalowe. ciekawe bylo to ze troche wczesniej zapytywalem centrum rowerowe o formule ktore mieli w aukcji - bez przedstawiania szczegolow mojego zainteresowania. po okolo miesiacu napisali do mnie czy nadal jestem zainteresowany zakupem. zapytalem jaki rocznik maja w sprzedazy i powiiedzieli ze 07. nie wiedzialem czy ten rocznik tez ma problemy z tlokami. napisalem do nich ze nie jestem zainteresowany starszymi niz 2008 bo starsze roczniki z tego co wiem cierpią na w/w problem. odpisali mi dosyc szybko ze ten rocznik rowniez ma metalowe tloki. ja jednak juz nabylem rocznik 2008.

do najwiekszych plusow formuli naleza w skrocie: bardzo ergonomiczna klamka, duza silia hamowania, dobra modulacja, efektywna regulacja wartosci skoku klamki - moim zdaniem duuuzo lepsza niz w avidzie i shimano gdzie jest ona dziwaczna jak dla mnie.

Jestem juz zdecydowane na ten rower :) tylko zostala jeszcze kwesta hamulcow. Sa tu użytkownicy formuli jak i avida. Do avida sa jakies dwie strzykawki do odpowietrzania, ale one tez troche kosztuja. Czy bez nich nic nie zdziałam i bede musiał do serwisu jezdzic? No i jak sprawa odpowietrzania wyglada u formuli?

Tak w ogole to oba te modele czesto sie zapowietrzaja? Same z siebie, czy jak np nacisniemy klamke przy wyjetej tarczy/kole?

ktos na forum chwalil sie, ze zastapil ten zestaw zwyklymi strzykawkami i zestawem do kroplowki. mozna obyc sie bez strzykawek i zastosowac wezuk gumowy i butelke (jak w shimano) itd. wiekszosc hamulcow odpowietrza sie bardzo podobnie, w koncu idea jest ta sama.

Dokładnie tak jak mówi Rmk_90, brać i cieszyć się z jazdy! Skoro za rower z Avidami nie dopłacasz nic, a za ten z formulami te 50 zł ( o ile dobrze zrozumiałem ) to weź z Avidami. Co do zapowietrzania nie wiem jak w Juicy, ale w moich formulach nic się jeszcze nie zapowietrzyło. O ile nie ściągniesz koła i nie naciśniesz klamki bez tarczy to hamulce te można uznać za bezobsługowe ;) z avidami na pewno jest podobnie.

Dokładnie tak jak mówi Rmk_90, brać i cieszyć się z jazdy! Skoro za rower z Avidami nie dopłacasz nic, a za ten z formulami te 50 zł ( o ile dobrze zrozumiałem ) to weź z Avidami. Co do zapowietrzania nie wiem jak w Juicy, ale w moich formulach nic się jeszcze nie zapowietrzyło. O ile nie ściągniesz koła i nie naciśniesz klamki bez tarczy to hamulce te można uznać za bezobsługowe ;) z avidami na pewno jest podobnie.

Nie musze dopłacać do formuli, chodzilo mi o to ze same hamulce folrmuli sa 50zł droższe od avidow na stronie bike-center.

P.S Mam nieco inny nick, gdyz zalozylem nowe konto :D nie wiem cos sie stalo ze starym. Nie moglem sie zalogowac, nawet przypomnienie hasla nie dzialalo (no ale niewazne)

P.S 2 na mtrbr.com formula ma srednia ocene 4,77 a avid 7 3,74

No ja zabardzo nie mam porównania oro k18 vs juicy 7, bo na tych drugich nie miałem okazji jeździć. Z formuli jak to już pisałem jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony, nawet przy strasznie trudnych warunkach atmosferycznych w górach, przy zjazdach hamowały bardzo dobrze i mnie nie zawiodły jeszcze.

Z odpowietrzaniem na razie nie miałem problemów ( bo jeszcze nie musiałem tego robić, hamulce praktycznie bezobsługowe).

Ja osobiście brałbym z formule i to nie dlatego, że je posiadam, ale dlatego, że wg mnie zdobywają lepsze opinie. Żeby nie podpaść właścicielom Avidów to powiem tak.. Opinie to tylko opinie. Wyboru za Ciebie nie dokonam ale jak bys nie wybrał, będziesz zadowolony.

Skoro za opcje Formuli jak i Avidów nie musisz nic dopłacać, to na Twoim miejscu brałbym radona z formulami i łańcuchem oraz kasetą XT, jednak wybór należy do Ciebie.

P.S Nie zawsze ufaj oceną ze stronek internetowych (ale to pewnie już wiesz ;P)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...