Skocz do zawartości

[Damper] Fox RP23 - czy mam problem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, jak część osób z Was wie jestem w trakcie składania swojego nowego bika. W mojej nowej ramie mam zamontowany damper FOX Float RP23 … no właśnie i nie wiem czy przypadkiem nie jest uszkodzony ;-(

Już piszę jakie są objawy … proszę o pomoc:

A. Wajcha niebieska (propedal) powinna się przestawiać z wyraźnym oporem ustawiając się w 2 miejscach skrajnych – w moim przypadku wajchę tą można luźno ruszać – brak wyraźnej blokady podczas zmieniania pozycji ;-(

B. 3 pozycję Propodala powinny zmieniać się w ten sposób, że pociąga się za niebieski „krążek” - zmienia się pozycję oraz dociska „krążek” do pierwotnej pozycji. W moim przypadku nie mogę wyciągnąć „krążka” i puścić, aby spokojnie przekręcić – tylko trzymając „krążek” muszę zmieniać pozycję.

Nie wiem czy jasno to opisałem … ale może jest ktoś, kto właśnie posiada takowy damper i utwierdzi lub wyprowadzi mnie z mojego przekonania.

PS.

Jeżeli się niejasno wyraziłem ... obrazek na pewno to wyjaśni:

foxrp23shock.jpg

Kondi

Napisano
  Szajbz napisał:
Zadzwon do http://www.cult-bikes.com/ odpowiedza na wszystkie twoje pytania :P

Pomysł dobry ... dzwoniłem - telefon nie działa - dlatego założyłem temat ;-). Dzwoniąc do serwisów FOX'a odniosłem wrażenie, że za bardzo nie mają wiedzy o tym damperze ... będę jeszcze próbował.

Kondi

Napisano

A z Którego to roku damper?? U mnie jest jedna wajcha która sie ustawia w 3 pozycjach, a u Ciebie jest osobno wajcha która działa na zasadzie WŁĄCZ/WYŁĄCZ oraz pokrętło niebieskie które służy do ustalenia wartości tłumienia kompresji??

Ja również mam mały problem z RP 23, mianowicie regulacja tłumienia powrotu jest w/g mnie słabo doczuwalna i się zastanawiam czy "ten typ tak ma" czy jest z nim coś nie tak ;) . Jakie są wasze odczucia?

Napisano
  dejv napisał:
A z Którego to roku damper??

Model z 2007 roku.

dejv napisał:
U mnie jest jedna wajcha która sie ustawia w 3 pozycjach, a u Ciebie jest osobno wajcha która działa na zasadzie WŁĄCZ/WYŁĄCZ oraz pokrętło niebieskie które służy do ustalenia wartości tłumienia kompresji??

Właśnie tak.

dejv napisał:
Ja również mam mały problem z RP 23, mianowicie regulacja tłumienia powrotu jest w/g mnie słabo doczuwalna i się zastanawiam czy "ten typ tak ma" czy jest z nim coś nie tak ;) . Jakie są wasze odczucia?

Tego nie wiem ... w następnym tygodniu będę wiedział czy mam problem czy nie :) ... Mam nadzieję, że tylko śrubka jest niedokręcona... ale nie ruszam już nic przy nim bo ... zepsuję. Przy okazji zbadam czy "ten typ tak ma"

Kondi

Napisano
  KondiKona napisał:
Tego nie wiem ... w następnym tygodniu będę wiedział czy mam problem czy nie :) ... Mam nadzieję, że tylko śrubka jest niedokręcona... ale nie ruszam już nic przy nim bo ... zepsuję. Przy okazji zbadam czy "ten typ tak ma"

i sprawa załatwiona ... problemem była niedokręcona śrubka - teraz działa i jest OK ;-)

Kondi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.