siwy84 Napisano 18 Marca 2008 Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Rodaaaaacy! NadeJszła ta wiekopomna chwila! Odebrałem dzisiaj mojego BeBe Seven I teraz najlepsze, dałem za niego 220 zl ! ! ! Wersja mountain, tarcza 185, model 2008! Miałem dać 229, ale koles sie rąbnał To co sie bede odzywal Hamulec robi niesamowite wrazenie. Zaraz sie biore za jego montaż. Moze mi ktos tylko powiedziec, bo jeszcze do tego sam nie doszedlem, jak sie wyjmuje/wymienia klocki? Pozdrower!!!! Juz wiem jak. Doczytalem instrukcje dalej. Wlasnie mi sie to dziwne wydawalo,ze w instrukcji tego nie ma, ale po prostu jest w wielu językach nie zauwazylem, ze na kolejnej stronie tez jest jeszcze po angielsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Gratulacje!!! Bardzo dobry zakup. Sam jezdzilem ponad rok na bb7, super hebel. A co z klamka, jaka chcesz kupic i za ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Dzieki Vito Również uważam, że zakup bardzo dobry tylko jeszcze się o tym na 100% nie przekonałem (patrz pogoda) Jeździłeś i co? Dlaczego zmieniłeś i na co? A co do klamek to nie zdecydowałem jeszcze na 100% bo mi teraz nie wystarczyło kasy, ale z przyszłej wypłaty na pewno je kupie. Może "tylko" FR5, może SD7, a może Deore LX. Możesz coś doradzić w tej kwestii? A jakiej linki i pancerza używałeś? Pancerz kupiłem clarska, a linka na razie jakaś taka zwykła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Dzieki Vito Również uważam, że zakup bardzo dobry tylko jeszcze się o tym na 100% nie przekonałem (patrz pogoda) Jeździłeś i co? Dlaczego zmieniłeś i na co? A co do klamek to nie zdecydowałem jeszcze na 100% bo mi teraz nie wystarczyło kasy, ale z przyszłej wypłaty na pewno je kupie. Może "tylko" FR5, może SD7, a może Deore LX. Możesz coś doradzić w tej kwestii? A jakiej linki i pancerza używałeś? Pancerz kupiłem clarska, a linka na razie jakaś taka zwykła. Robi sie lekki OT, ale na szybko: - z tych klamek, ktore wymieniles to proponuje SD7 lub LX, osobiscie uzywalem LX'ow, bardzo dobre klamki, dobra regulacja; SD7 widzialem u mnie za 63zl (zestaw) LX u mnie chodza po 78zl. - pancerze i linki mialem razem w komplecie z klamkami LX jak lubisz kase wydawac mozesz kupic specjalny zestaw Avida z rurkami, niby twierdza, ze linka powinna byc ustawiona do podloza czy zacisku pod katem 90st, zeby maksymalnie wykorzystac sily dzialajace podczas hamowania, tak podaje Avid. Stary BB7 dalem dziewczynie, wiec nadal go w sumie mam, ja kupilem XT (ale szybko sie ich pozbylem) i teraz jezdze na Juicy Carbon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Jaki tam OT? Przeciez to bezposrednio z hamulcami temat zwiazany. Kurcze to tanio masz te klameczki. Ja u siebie moge miec FR5 zestaw za 70 zl!!! To troche lipa :/ W sumie nie pytalem po ile by mieli SD7 - zapytam przy okazji. Teraz i tak kasy nie mam. Zestaw Avida - masz na mysli te ich pancerze full metal jacket itd.? Drogie cholerstwo Ten najwyzszy model wlasnie full metal jacket widzialem za 120 cos, straight metal jacket (czy jakos tak - model nizej) byl za 89, a ten najprostszy byl chyba 69 ale glowy sobie nie dam uciac. A masz jakies fajne zrodlo gdzie mozna poczytac o tych ich pancerzach bez zbednego belkotu marketingowego? PS.Juicy Carbon mmm Zazdroszcze. Moze kiedys jak bede bogatszy to sie rzuce na hydrauliki. Teraz to serwis i ewentualne naprawy by mnie zabily Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Jak chcesz to Ci kupie po swietach (jak jeszcze je maja) SD7 albo LX, kase mi wyslesz jak bedziesz mial. Bede w Polsce ok. 8 kwietnia wtedy moglbym Ci je wyslac, kase mozesz przelac pozniej na konto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 A to gdzie Ty teraz przebywasz, UK? Wiesz tylko nie wiem czy gra warta świeczki bo na allegro nie jest tak strasznie drogo. Poza tym kaskę będę miał dopiero kolo końca maja, a nie chce Cię na koszty narażać. Jeśli to na serio nie byłby problem to jeszcze poczekajmy po świętach. Może mi zając coś przyniesie To chociaż bym Ci część kasy wpłacił teraz, a część później. Niby na allegro drogo nie jest, ale te wszystkie duże sklepy jakoś nie budzą mojego zaufania. Zawsze się boję, że to ja mogę być tym nieszczęśnikiem, którego akurat gorzej obsłużą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 23 Marca 2008 Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Jestem po krótkim teście (15 km) moich avidków. Z zakupu jestem bardziej niż zadowolony Nawet z moimi gównianymi klamkami hamują bardzo dobrze aczkolwiek jeszcze się "uczę" tego hamulca bo to moja pierwsza tarcza. Poza tym przez około rok czasu jeździłem bez przedniego hamulca. Tam gdzie vki już nie domagały bebe siódemeczka dopiero się rozkręcała Po wjechaniu w błotko tylne vki odmówiły posłuczeństwa trąc niemiłosiernie o obręcz jakimś syfem z kałuży, a tarcza dziarsko sobie hamowała Kiedy przypadkowo ją zmoczyłem zaczęła się rzeźnia Hampel dostał jakiegoś kopa i trzeba było uważniej hamować. Skutkiem ubocznym było piszczenie jak zarzynana świnia Mam nadzieję, że za jakiś czas będę mógł znowu napisać kilka dobrych słów o tym hamulcu. Pozdrawiam i zachęcam do kupna wszystkie osoby, które się jeszcze wahają. Nie mam porównania do bb5, ale moim zdaniem chyba lepiej dopłacić do bb7. Ma się świetny hamulec, obie regulacje no i ogromne klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 25 Marca 2008 Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Dokładam kolejne 25 km do testu bebe siódemeczki. Hamulec się już chyba dotarł. Wypracowałem sobie już sposób na niego, który pewnie zmieni się wraz z nadejściem nowych klamek, ale póki co jest tak. Jeden palec - leciutkie hamowanie. Dwa palce - ciut silniejsze. Trzy palce - praktycznie blokowanie koła. Mnie się takie coś bardzo podoba bo przynajmniej w nagłym wypadku nie przelece przez kierę bo jezdze z reguly z 2 palcami na klamce. Muszę jeszcze pokombinować z naciągiem spręzyny odciągającej tłoczek. Może troszkę ją osłabię to będzie się łatwiej hamowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 hamulce bedą dotarte jak będziesz stawal na przednim kole, ja własnie swoje już praktycznie dotarłem, moc mają taką samą jak moje poprzednie BB7, ale czeka mnie w tym roku wymiana tarczy na przodzie bo nieco już sie zużyła w środkowej części pracy klocka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 26 Marca 2008 Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Wiesz, jeśli mają być jeszcze mocniejsze niż teraz to ok, mnie to nie będzie raczej przeszkadzało Mówię, że już teraz są jak dla mnie wystarczająco mocne. Tak czy siak jestem strasznie zadowolony z zakupu. Póki nie będę miał stałej pracy i kasy na dobre hydry i ich ewentualny serwis to taka mechaniczna tarczówka jak bb7 jest świetnym rozwiązaniem. Z resztą do takich amatorskich zastosowań w zupełności wystarcza właśnie mechanik. Jeśli się nie jeździ w błocie dla przyjemności tylko z konieczności (bo akurat zaczęło padać albo nie ma jak inaczej przejechać) to nie sądzę żeby ten hamulec miał sprawiać jakieś problemy. Chociaż moim zdaniem linka jest super uszczelniona (tym też się różni od bb5 - w bb5 nie ma tej mniejszej uszczeleczki) i ewentualne brudy mają na serio utrudnioną drogę. Niby w cenie bb7+dobry pancerze+linka+klamka można kupić jakiegoś tam hydraulika np. shimano 535 (chyba) albo hayesa 9, ale musimy się liczyć z tym, że przynajmniej do czasu zakupu drugiego hampla mamy inne klamki albo już na zawsze jeśli ktoś chce mieć tarczę tylko z przodu/z tyłu. Tutaj tego problemu nie ma - zależy co komu przeszkadza Jednak ewentualny serwis hydry (przewód, klamka, tłoczki, uszczelki i inne pierdoły, nie wspominam już o oleju na tarczy i klockach) może skutecznie zniszczyć portfel posiadacza. Dlatego jeśli chcesz mieć tarcze, a nie masz dużo kasy kup BB7 (post nie sponsorowany ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 eee zaś nie dramatyzuj z tym serwisem hydraulicznych hamulców, płyn DOT kosztuje parę złotych, olej do shimano też można tanio kupić (LHM Citroena), klocki chyba kosztują porównywalnie, dobrze zamontowany i odpowietrzony hydraulik jest prawie bezobsługowy i bezawaryjny (przynajmniej shimano wg doświadczeń tobo), przy mechanikach też trzeba zmieniać pancerze/ linki - dobry zestaw też potrafi sporo kosztować, na pewno zaletą mechaników jest to że niedoświadczony użytkownik raczej niczego nie zepsuje przy gmeraniu... zeszły sezon przejeździłem na avidzie bb5, teraz zakupiłem shimano 535 i jestem baaardzo zadowolony (chociaż na razie moje doświadczenia to tylko jakieś 50km...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Nie wziąłeś pod uwagę ewentualnych kosztów rozwalonej klamki i/lub przewodu. Nie wspominam o uszczelkach. Nie twierdzę, że każda gleba kończy się rozpierniczeniem klamki i zerwaniem przewodu, ale jednak jak się tak zdarzy to koszta są nieporównywalnie większe. Po prostu jak ktoś nie ma za dużo hajsu to zamiast ładować go w ulepszanie roweru to właduje go w naprawę rozwalonego hampla. (właśnie ja się do takiej grupy zaliczam). Osobiście sam zamierzam przesiąść się na hydry, ale nie te z dolnej półki. Pomyśl, z jakiegoś powodu te shimanowskie 535 są tańsze niż np. xt lub xtry i nie chodzi tu tylko o wagę. Moje zdanie póki co jest takie bo właśnie bałbym się coś rozwalić w hydrze, a kasy na serwis byłoby żal. Bo za tą kasę miałbym to czy tamto Jak będę więcej zarabiał to sobie sprawię na 100% jakieś fajne hamulce. Póki co jestem bardzo zadowolony z BB7. Tym bardziej, że zapłaciłem tylko 220 za nowy hampel. Owszem, dokupię do niego i do mojej tylnej v-ki jakieś fajne klamki i wtedy teoretycznie wyjdzie mi na to samo co gdybym kupił powiedzmy hayesa nine (koło 300zł). Tylko, że klamki będę miał takie same i ewentualnie później wrzucę do drugiego roweru, w którym uchwytów pod tarczę nie mam więc kasa nie całkiem na marne. Z tym, że zacząć jeździć mogłem od razu bo na starych klamkach. Za 220 zł ciężko by chyba było dorwać jakąś fajną, NOWĄ hydrę w komplecie z tarczą i adapterem (o klamce i przewodzie nie wspominam-mówię o kompletnym zacisku). Przynajmniej w Zgierzu/Łodzi gdzie ceny są jednymi z wyższych w Polsce (jak porównuję allegro np.). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 więc tak: klamka shimano jest do dostania w prawie każdym sklepie rowerowym za około 70zł (czyli jest 2 razy droższa od np avida fr-5), przewód olejowy w zależności od długości kosztuje od 30 do 38zł - to już koszt chyba porównywalny z linkami dobrej klasy. Ceny części shimano są chyba takie same w całej Polsce - dystrybutor. Niby dlaczego uszczelka ma się rozwalić przy upadku ? zgadzam się że kupiłeś chyba najlepszy dostępny hamulec mechaniczny ale w tej cenie naprawdę można już kupić bardzo przyzwoity hamulec hydrauliczny wokół tarczówek krąży wiele mitów, między innymi o bardzo drogim serwisie... pozdrawiam i życzę bezawaryjnej ekspolatacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Tooreck - koszta serwisu takiego "codziennego" nazwijmy to w przypadku tańszych hamulców są oczywiście tańsze. I wcale nie twierdze, że są one przerażające. Tylko np. jak się człowiek spłucze na coś, a tu nagle hebel uszkodzi to jest problem i chodzenie do cioci/babci/wujka W przypadku mechanika koszty są śmieszne. Bo przewód nie musi być specjalny, a i linka zwykła. Więc można hamulcowi przywrócić życie za około 15 zł (kabel, linka), 20 zł najprostsza klamka. Za 35 zł już fr-5 jest. Poza tym jak ktoś nie jest zaprawiony w bojach to całe to odpowietrzanie itp. Wiem, że teraz marudzę bo ludzie mówią, że niektóre są praktycznie bezobsługowe. Kupujesz zalanego, wkładasz i jeździsz Nie wiem jak wygląda sprawa z przegrzewaniem tańszych hydr (płyn) bo nie interesowałem się, ale w przypadku mechanika ten problem odchodzi. Linka się raczej nie stopi Wiem, że to już czepianie się na siłę Tak czy siak uważam, że w momencie posiadania ograniczonego budżetu mechaniki są lepsze. I Tobie też życzę bez awaryjności Nie ważne jaki sprzęt, ale jak nie działa to najbardziej człowieka irytuje Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 sam mam bb5 z przodu i z tyłu z tarczami 203 (klamki to FR5), hample są dotarte i "staja dęba", jednak zakup tarczówek o których pisze Tooreck jest niemal identyczny jak zakup bb5 z jakimiś w miare dobrymi klamkami. Również jeżeli chodzi o zerwanie kabla - ile razy mozę sie to przydażyć?? moim zdaniem BB7 jest za drogie jak na mechanika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 No jest ciut drogi, ale jest lepszy. Większe klocki, dodatkowa uszczelka na linkę (to akurat można samemu dorobić), no i drugie pokrętło regulacyjne - tego już nie dorobisz A powiem Ci iż działa to wyśmienicie. Moim zdaniem na przód bb7, na tył bb5 - jeśli mechaniki. Sam tak chyba zrobię dopóki nie będę miał więcej kasy na lepsze hydry. Rozmawiałem też z osobą, która ma taki zestaw w swoim rowerze i jest z takiego duetu bardzo zadowolona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 co do linek, to ja używam już 4 lata na przodzie, oryginalnej z zestawu Avid Full Metal Jacket, nie wymienie, dopóki się nie zerwie a to raczej prędko nie nastąpi w tylnym pracuje MTB Clark`s Clim 8, i spisuje się równie dobrze jeśli chodzi o hydrauliki, to pomyśle na przyszły lub na 2010 rok, ale to już coś porządnego jak Avid Juicy Ultimate Carbon lub XTR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 PaVlo - gdzie kupiles i ile dales za tego full metal jacket? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 9 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Kupowałem to wraz z pierwszymi BB7, czyli przeszlo 4 lata temu w sklepie w Sosnowcu (plaster miodu), wtedy dawałem za to bagatela 170zł. Jakieś 2-3 miesiące temu widziałem taki zestaw na allegro za ~120 zł, ale się nei skusiłem czego troszke żałuje bo by sie przydało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Aha.No ja pomyślę o tym zestawie avida na przód. Na tył puszczę zwykłą linkę i pancerz clarksa. (jak już się dorobię hampla na tył ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.