Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Avid BB7 2008

.PaVLo.

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj wpadłem na pomysł aby sprawdzić czy nie pojawiły sie jakieś nowe avidy BB7 i okazało się, że są na ten rok, całkowicie przeprojektowane pod znanym napisem Powered By Sram :)

Obecnie śmigam na BB7 z 2004 roku, ale pora je wymienić :D

Czy już ktoś miał okazje je potestować ? lepiej hamują od poprzedników (180mm) ?

wczoraj wpadłem na pomysł aby sprawdzić czy nie pojawiły sie jakieś nowe avidy BB7 i okazało się, że są na ten rok, całkowicie przeprojektowane

bzdura, niczego nie przeprojektowano, roznica jest taka, ze zacisk sklada sie z dwoch czesci, a nie jednej, i jest czarny

pod znanym napisem Powered By Sram :)

czyli wzrosl power, na pewno bedzie sie szybciej jeździć, czarne powerowe hamulce zawsze byly szybsze, moze z wyjatkiem czerwonych :P

Dzisiaj założyłem nowe BB7, ale napotkałem na problem z przednim bo ani stary adapter 185mm, ani nowy 180mm nie pasowały do starej tarczy (185) po założeniu nowego zacisku B) , no ale umiem kombinować i sprawe załatwiło kilka precyzyjnych podkładek w nowym adapterze B) (pierwsza fotka)

zrobiłem na szybko kilka fotek, jutro wrzuce jeszcze coś :)

7a29777ff98a8b95m.jpgada515d431a22b68m.jpg5baa9f3559d47166m.jpg

jeszcze stare koła (czekam aż kupie nowe oponki) i stare manetki i przerzutki, jutro je chyba zamontuje, bynajmniej manetki :)

• 3 tygodnie później...

Pavlo, ale nie masz porównania z bebe piątkami? :D Ja wpadłem w ciekawą dyskusję z kolesiem z forum dh. I on ma oba hample. BB7 z przodu i BB5 z tyłu i mi wypunktował co mu się nie podoba w BB5. Uwagi całkiem słuszne. Choćby sama regulacja zewnętrznego klocka tylko naciągiem linki. To trochę głupie, ale w sumie nie wiem jak ma to rozwiązane konkurencja w podobnej cenie. Chodzi mi o to czy Avid wymusza na ludziach kupienie droższego hamulca żeby mieć tą regulację, a konkurencja daje ją już w tych tańszych. Kurcze pieczone. Kwestia jest taka, że jak kupie BB7 to mi kasy na klamkę nie wystarczy. Będę zmuszony go używać przez pewien czas z jakąś starą, plastikową klamką. Boję się o to jak to będzie działać i czy się na tym (na początku, do czasu kupienia klamki) nie zawiodę. Cholerne pieniądze, podobno szczęścia nie dają...Chyba nie bikerom ;D

Nigdy nie miałem BB5, pierwsze i następne to BB7, ale co do wad to sie zgadzam, a do tego dodam jeszcze mniejsze klocki i w sumie powiem ci, że rozwiązanie BB7 - przód i BB5 - tył, to nie głupia opcja, ponieważ z tyłu nie potrzeba takiej siły, a regulacje klocka linką da się przeżyć, ale ja i tam wole mieć taki sam komplet na oba koła, jedynie z mniejsza tarczą z tyłu. Co do klamki to rzeczywiście plastiki nie są najlepsze, ale do czasu kupna na przykład FR5 dadzą radę :D

Mam taką nadzieję. Szczerzę to wolę kupić BB7 i sie przemęczyć na gównianej klamce niż kupić BB5 i nie być w 100% zadowolonym. A niestety wymiana tyłu nie nastąpi zbyt szybko więc to BB5 na przodzie jakiś czas by było. Cholercia no ;) A juz byłem nastawiony na bb5 :)

Jak mi się dzisiaj gęba ucieszyła jak się dowiedziałem, że w takim fajnym sklepie w łodzi (do tego znajdującym się koło polibudy, na której mam zaszczyt studiować :P ) bebe siódemeczkę mogę nabyć za 215 zł ;) Na allegro najtaniej znalazłem za 230 + przesyłka. Oczywiście też nówka. Już się zdecydowałem na 100% na BB7. W czwartek idę zamówić.

Teraz jedynie zastanawiam się czy zainwestować w piastę novateca na oś 9 mm. Myślicie, że to znacząco poprawi sztywność amorka?

No chyba tak. Kolesie biorą te hamulce od harfy harrysona to chyba nie mogą być zeszłoroczne? A czymś się różnią zeszłoroczne od 2008? I po czym to poznać? Słowo honoru - 215 zł mi koles powiedział z tarczą 160 mm. 230 zł z tarczą 180 mm (albo 239 może źle usłszałem bo sie podnieciłem tą 160 :) ) i o większe już nie pytałem bo mnie nie interesowały. Daj znac bo jutro ide zamawiać wiec chcialbym wiedziec. Bede wdzieczny. Pozdrowerek

- po pierwsze, to nowe mają kolor ciemnego grafitu (czarny to jednak nei jest, ale niedużo brakuje) i super wyglądają na rowerze

- zaciski są skręcane a nie klejone

- potrzeba krótszego pancerza od miejsca uchwytu w ramie do zacisku niż w starszym modelu

- pod innym kątem skręcane są z adapterem (nieco inaczej są ustawione "ramiona" zacisku, względem adaptera)

- od góry widać klocki i tarcze, calkiem przydatna rzecz, w starym było to miejsce zabudowane

- większe wewnętrzne koło regulacji klocka, bardziej poręczne, lecz ciężej pracujące

- lepiej uszczelnione

- tłoczki bardziej dopasowane, dzięki czemu klocki mają mniejsze luzy

- wewnętrzna konstrukcja lepiej zaprojektowana, dzięki czemu nie będzie się tam gromadzić dużo brudu, większość będzie usuwana przez tarcze

- są węższe od starych o jakieś 3-4mm

jesli chodzi o wagę, to raczej nie czuje różnicy, ale to trzeba by sprawdzić na elektronicznej wadze ;)

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A gdzie to wszystko znalazłeś? Bo chyba nie pisałeś większości z własnych doświadczeń ;) PS. A tak na marginesie - uważasz, że te zmiany w codziennym używaniu mają jakieś znaczenie? Dzisiaj byłem zamówić hampla, ale zapomniałem zapytać czy to nowy model czy zeszłoroczny. Byłem zmęczony i takie tam... No zapomniałem. Jutro zadzwonię do harfy i się zapytam. W razie czego cofnę zamówienie.

Jakbym Cię mógł prosić o źródło tych informacji to byłoby fajnie. Tylko nie pisz, że google.pl :D Tylko podaj linka czy cuś. Będę wdzięczny. Pozdro

Tak patrzę i się obawiam, że w harfie chyba jednak mają modele zeszłoroczne. Chyba jednak oleje tą kwestię. Myślę, że w moich warunkach używania roweru nie zrobi mi to większej różnicy. A w przyszłości najwyżej ten pójdzie na tył, a na przód zakupię nowszy model.

PS. Swoją drogą jeśli się okaże, że na serio mają modele zeszłoroczne to trochę dziwne bo już marzec mamy...A nawet jakby im się nie wysprzedały wszystkie to nowych modeli nie wprowadzają do sprzedaży?

PS2.PaVlo - a tak od siebie jakbyś miał powiedzieć to na serio uważasz, że jest sens dopłacać do tego nowszego modelu? Czy można to sobie darować?

wszystko co napisałem to z własnych porównań, żadne google, mam oba więc moge sobie do znudzenia porównywać ;)

a jeśli chodzi o wybór, to co nie wybierzesz, będziesz zadowolony, ale myśle, że z Harfy tegoroczne nie uda się wyrwać taniej niż za 259

Też mi się tak wydaje. Różnice, które wymieniłeś, nie mówię, że nie poprawiają hamulca/jego jakości/hamowania/użytkowania, ale jest to typowe DOPIESZCZANIE i tak już dobrego produktu. Naczytałem się już tyle opinii, że po prostu nie ma szans żeby te hamulce były złe :) A nie będę ukrywał, że liczy się teraz dla mnie każda złotówka więc na rękę mi to, że będą tańsze.

Tak szczerze to z tego wszystkiego co wymieniłeś to najbardziej spodobała mi się ta z tym "okienkiem" na klocki i tarczę.

Zaniepokoiło mnie tylko to "zaciski są skręcane a nie klejone". O co dokładnie chodzi? Wiesz, to moje pierwsze tarcze także jestem ciutke zielony w te klocki :) Jakby coś to nie krepuj się i łopatologicznie. Zaoszczędzimy czasu i klawiatur :P

zaciski składają się z dwóch części, stare były klejone, ale nie wiem czym, i dodatkowo skręcane, a te są tylko skręcane i można je rozłożyć, starych sie nie dało, i nie sądze aby w nowych wpływało to negatywnie na prace zacisku :)

Aha. Ciekawe. W pierwszym poście pisałeś, że do tej pory używałeś modelu z 2004. Orientujesz się czy od tamtej pory coś zmienili? Mówiąc inaczej czy model 2004 to to samo co 2007? I jeszcze jedno pytanie mam: czy kiedykolwiek miałeś potrzebę rozkręcenia zacisków w jakimś celu (czyszczenia/naprawy)? Czy raczej nie było to konieczne? Wydaje mi się, że pewnie dałoby się je rozkleić używając odpowiedniej siły :) Tylko ciekawe czy nie wpłynęłoby to negatywnie na ich pracę.

EDIT: Przed momentem dzwoniłem do sklepu Harfy i wygląda na to, że kupując u nich teraz Avida BB7 kupuje się model '08. A swoją drogą z tego co się zdążyłem zorientować po rozmową z panem z serwisu harfy modele '07 i '08 różnią się chyba tylko kolorem - tak powiedział Pan Irek :) :) . Wychodzi na to, że chyba większość zmian, które zaobserwowałeś zostało wprowadzone już we wcześniejszych modelach.

Przepraszam za post pod postem, ale już nie mogłem edytować.

Jeszcze jedna rzecz. Właśnie znalazłem to:

http://www.cambriabike.com/shopexd.asp?ID=54728 AVID BB7 2007

http://www.cambriabike.com/shopexd.asp?ID=58203 AVID BB7 2008

Wiem, że zdjęcia są z różnych ujęć, ale tak na oko wydaje mi się, że te ramiona, wyprowadzenie na pancerz itp. są tak samo. Nie wiem jak inne rzeczy.

Ja zauważyłem, że różni się nieco mocowanie zacisku do adaptera, w '08 jest bardziej kwadratowe, a w '07 bardziej okrągłe. W '08 jest też chudsze ramię trzymające pancerz. A, no i pokrętło regulacji jest inne :)

Faktycznie, pokrętło regulacji ciutkę inne i ramię chyba chudsze. PudeleQ - niezły wzrok :) PS.Ciekawe czy jest jakaś stronka gdzie są wypisane różnice. Ja jestem kiepskim szukaczem i próbowałem już to znaleźć, ale mi się nie udało. Swoją drogą to kosmetyczne zmiany. Może w stosunku do modelu '04 to jest coś rewolucyjnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...