Skocz do zawartości

[Rower] Waga GF big sur 06

goly33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Garego Fishera, model big sur, rocznik 2006. Kupiony w sierpniu 2007, z oryginalnych czesci wymienilem tylko kasete i lancuch, jest to dosc lekki sprzet ale istnieje duza mozliwosc modyfikacji, budzet mam raczej spory, myslalem o mostku amoeba scud i kierownicy easton. Prosze o przyblizenie wagi w ponizej wymienionej specyfikacji i dziekuje za rady.

Pozdrawiam

Specyfikacja:

Rama: big sur 06 AC/DC ZR9000

Widelec: Manitou R7 Super w/TPC Lock-Out 100mm

Korba: Bontrager Race 44/32/22

Suport: TruVativ GXP

Pedaly: Shimano M520

PP: Shimano M-580 LX

PT: Shimano M-750 XT

Manetki: Shimano M-570 LX

Kaseta: SRAM X.O | 11-34 |

Lancuch: SRAM X.O

Kola: Bontrager Select Disc

Opony: Bontrager Jones XR 26x2.25 Folding

Hamulce: Hayes HFX-9 hydraulic disc | 6"

Kierownica: Bontrager Crowbar Select OS

Mostek: Bontrager Select OS

Gripy: Bontrager Race

Siodlo: Bontrager Race Lux

Sztyca: Bontrager Select

tak szczerze to trudno ocenić np. montowane koła, rurki itd...musialbys znaleźć kogos kto dokladnie takowe posiada i je ważył....

próbowałeś szukać wag w galeriach ww?

jesli masz spory budzet to na oko do wymiany koła, rama, korba, rurki i drobiazki typu detki, zaciski, linki, pancerze itd

moglbys jeszcze napisac ile wazysz, jak jezdzisz, jaka waga koncowa Cie interesuje itd, bo z tego co tu napisaleś to naprawde niewiele mo żna wywnioskować

Mowiac ze budzet mam spory nie myslalem o wymianie ramy, taka rama najtaniej na allegro za 1500-1600zl, aluminiowo carbonowa,. Waze niezmiennie 63-65kg. Chcialbym zejsc z rowerkiem ponizej 10kg. Czesc wag znajde na stronach producenta itd, ale np Gary Fisher masy rowerow nigdzie nie podaje niestety :)

Poszperalem troche w necie i znalazlem wage do prawie wszystkich czesci, jesli niektore z nich sa zle prosze mnie poprawic:)

Specyfikacja:

Rama: big sur 06 AC/DC ZR9000 - 1580g

Widelec: Manitou R7 Super w/TPC Lock-Out 100mm - 1483g

Korba: Bontrager Race gxp 44/32/22 - 930g

Suport: TruVativ GXP

Pedaly: Shimano M520 - 414g

PP: Shimano M-580 LX - 168g

PT: Shimano M-750 XT - 255g

Manetki: Shimano M-570 LX - 240g

Kaseta: SRAM X.O | 11-34 | - 271g

Lancuch: SRAM X.O - 284g

Kola: Bontrager Select Disc - 1920g

Opony: Bontrager Jones XR 26x2.25 Folding - 610g

Hamulce: Hayes HFX-9 hydraulic disc | 6"

Kierownica: Bontrager Crowbar Select OS - 242g

Mostek: Bontrager Select OS - 185g

Gripy: Bontrager Race - 80g

Siodlo: Bontrager Race Lux -250g

Sztyca: Bontrager Select - 250g

Sztyca bontrager select 27.2 waga w okolicach 270-280g

pedały 520 ok 375g

hfx9 przedni 300g adapter 50g / tarcze 160mm od hayesów ważą 130g ze śrubami

hfx9 tylni 310g adapter 45g

mostek bontrager select 100mm/25.4 = 206g, OS pewnie w okolicach 190g-195g

opony się zgadzają

nie rozumiem dlaczego napisałeś osobno suport od korby korba bontrager select na isis waży 800g, także race z suportem może wazyć te 920g

kiera bontrager crowbar 25.4mm waży 210g, także OS pewnie w okolicach 230g

ciekawi mnie wygląd siodła, daj fotke całego roweru. Siodło możesz wymienić na szereg siodełek o wadze 180g w cenie do 200zł albo Slr 140g za 300zł

Nie wiem czy big sur ma tą samą ramę co GF HKEK, ale HKEK Zr9000 w rozmarze 19" wraz z sterami Cane creek {o sterach nie wspomniałeś} waży 1650g.

Wage czesci bontragera podalem ze strony producenta, wydaje mi sie ze rower w tej chwili powinien wazyc kolo 11kg, rama jest carbonowo aluminiowa, ponizej podaje linka do zdjecia calego rowerku, tylko nie wiem czy na nim siodelko dobrze ujrzycie. Myslalem zeby rurki wymienic na smice, amoebe i eastona, kola na bontrager race lite, i opony na hutchinsona, detki mam bontrager race xXx lite. Co najwazniejsze chcialbym zeby rower po wszystkim nadal nadawal sie do sciagania sie. Rozmiar ramy to 19" a stery Cane Creek

http://www.fisherbikes.com/img/bikes/2006/...big_sur_red.jpg

http://www.pinkbike.com/photo/1624634/

http://www.pinkbike.com/photo/1624637/

Rama: big sur 06 AC/DC ZR9000 - 1580g

Widelec: Manitou R7 Super w/TPC Lock-Out 100mm - 1483g

Korba: Bontrager Race gxp 44/32/22 - 920g

Pedaly: Shimano M520 - 375g

PP: Shimano M-580 LX - 168g

PT: Shimano M-750 XT - 255g

Manetki: Shimano M-570 LX - 240g

Kaseta: SRAM X.O | 11-34 | - 271g

Lancuch: SRAM X.O - 284g

Kola: Bontrager Select Disc - 1920g

Opony: Bontrager Jones XR 26x2.25 Folding - 610g

Hamulce: Hayes HFX-9 hydraulic disc | 6" - 965g

Kierownica: Bontrager Crowbar Select OS - 230g

Mostek: Bontrager Select OS - 195g

Gripy: Bontrager Race - 80g

Siodlo: Bontrager Race Lux -250g

Sztyca: Bontrager Select - 270g

nie zdziwił bym się jak ramka była by lżejsza...

w 2006 wszystkei ramki garego do xc były dokładnie takie same(jezeli chodzi o wygląd/geo) , tylko z różnych materiałów....

mój gary fisher wahoo z 2006 19" z alu 6061 wazy 1639g więc jak big sur ma carbonowe tylne widełki, i jest z lzejszego alu no to moze ważyć mniej niż podałeś...

ps. korba bontragera RACE jest super, i póki jej nie zajedziesz nie ma sensu wymieniać

wiem bo jeździłęm na takiej w big sur'ze kumpla i on juz jej 2 sezon uzywa i nie nazeka

pozdrower

caly problem w tym ze gary nigdzie nie podaje masy ramy ani calego roweru, dlaczego tak jest tego to nikt pewnie nie wie. Wole podac zbyt duza mase a pozniej sie mile zaskoczyc :D moje pierwsze spostrzezenia i pomysly na wymiane to mostek na amoebe scud (145gram) i kierownica na easton EC 70 carbon, sztyca pewnie smica, pozniej opony i powinno troche tych gram odpasc. W tej chwili mam kierownice gieta i zawsze takie byly dla mnie wygodniejsze, zastanawiam sie tez czy moze nie wybrac teraz prostej co znacznie zredukuje mase.

jezeli gięta jest dla Ciebie wygodniejsza to bierz giętego wcs'aa mostek to zalezy jaka długość tej amoeby ale waga i tak duza:) juz lepszy by był mostek wcs'a 4 axis 117g przy 110mm długości:) a poza tym to jest jeszcze pare lżejszych opcji, na przykład 97g :Phttp://www.allegro.pl/item304266980_extral..._gram_kult.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...