Skocz do zawartości

[opona] problem z szerokością

Kamill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebna jest mi nowa tylna opona, obecnie mam Schwalbe Black Jack 26x2,1". Mam na oku Schwalbe Big Betty 26x2,4", ale kłopot w tym, że nie wiem czy się zmieści między tylnym widelcem. 2,4 cala to jest mniej więcej 61mm. I to by było ok, bo mierzyłem przed chwilą odstęp i wychodziło nieco więcej niż 72mm (może trochę więcej, ciężko to dokładnie zmierzyć. To by teoretycznie dawało po ~5mm po obu stronach. I tutaj moje pytanie, czy to wystarczająco? Napaliłem się na tą oponę i nie chciałbym zmieniać moich planów. Na zdjęciu widać, że klocki boczne nie są aż tak szerokie. Co Wy na to?

Napisano

Dobrze byłoby przymierzyć. Czasem dwie opony o takiej samej szerokości w ogóle nie wyglądają na taką samą szerokość... Np. mój vee rubber ninja 2.1 jest znacznie szerszy od 2.1 kumpla (innovę chyba jakąś ma).

Napisano

promian, szczerze mówiąc spodobała mi się. Chciałem coś od Schwalbe właśnie w granicach 100zł i wybór padł na nią, chodzi mi o skuteczność hamowania i dobre trzymanie. Ale tak jak teraz się spytałeś to właściwie sam się zastanawiam po co aż 2,4". Może lepiej Nobby Nic 2,25"?

miromalbork, no właśnie tu tkwi kłopot. Każda firma ma jakby inny przelicznik cali na mm :D

Napisano

jesli masz black jacka a teraz zamienisz go na betty to tylne kolo sporo przybierze na wadze. wazy to to z kilogram (dane producenta tradycyjnie sa bardzo optymistyczne) do tego bardzo agresywny bieznik (zapewne malo asfaltowy) i profil opony w przekroju daleki do polkolistego co dodatkowo wzmocni opory toczenia. plusy? duza objetosc opony = komfort i lepsza ochrona przed dobiciem.

5 mm wystarczy - nawet mniej wystarczy dopoki nie scentrujesz kola. wtedy z pewnoscia kolo przestanie sie miescic. kolejny problem czy bieznik opony w swej gornej czesci (tam gdzie styka sie on z podlozem) nie bedzie ci ocieral o rame. ja tak mialem ze schwalbe ktora nie miescila sie w tym miejscu w wahacz mojego fulla. wysokie cisnienie spowoduje wypchniecie opony do gory i moze ona haczyc o rame. opony tego rozmiaru bywaja bardzo wysokie - jak dla mnie to ich plus ale nie w kazdym przypadku. tak wiec np schwalbe space sie nie miescila a conti diesel (mimo teoretycznie rozmiaru 2,5) - tak.

Napisano

imho schwalbe jak podaje np 2,25 NN to jest wezsze niz tioga 2,1, takze to 2,4 tez powinno dac rade sie tam wepchnac :D Ale swoja droga czy ci potrzebne az 2,4? Moze wlasnie NN 2,25... a co do continentala to jak oni podaja 2,5 to to ledwo wyglada jak 2,1 :)

Napisano

Dzięki za rady, jednak zrezgynuję z BB 2,4 na rzecz NN 2,2. Nie będę ryzykował, a zresztą, jak mówicie, niepotrzebna jest mi tak szeroka opona :)

Napisano

Parę dni temu dotarła do mnie oponka, dzisiaj pierwszy raz pojeździłem trochę na niej. Akurat było mokro miejscami, więc mogłem ją sprawdzić na błocie. Trzyma super, nie ma mowy o większym poślizgu. Ale zobaczymy jak się będzie spisywać w innych warunkach i na różnych powierzchniach. Ale coś mi się widzi, że też dobrze się spisze :P

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, nie żałuję zakupu!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...