mp3fan Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witam, przyszedłczas na wymianę napędu w moim drugim rowerze. Zmieniłem: Korby (alivio), łańcuch, wolnobieg, tylna przerzutka (najtańsze shimano) suport maszynowy z tego co pamiętam o długości 113mm, nie zmianiałem, gdyż jest dobry (brak luzów itp) Wszystko już gra oprócz połączenia korby z suportem. Wydaje mi się, że jest za duża przestrzeńpierwszej (najmniejszej) tarczy od osi roweru. Dociągnąć więcej sięboję by nie urwać gwintu. Z wcześniejszą korbą nie było problemu. Na czym polega problem? Otóż wchodzi mi jedynie 1 i 2 bieg przedniej przerzutki, wrzucenie na 3 jest niemożliwe. Naciągnąłem linkę jak tylko siędało, na siłę (z pomocą) wskakiwało na największą tarczę, ale na klamkomanetce pokazuje mi 2 bieg. Gdy zrzuce na 1 to wskakuje na środkową tarczę, więc z pewnością linka za mocno naciągnięta. Sądzę więc, że korba jest za płytko osadzona na osi suportu, jak ją dociągnąć bo miejsce jeszcze jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Ja do tego celu używam młotka 5kilowego i czegoś co ochroni korbę przed jego uderzeniem, potem jak można się spodziewać ustawiam korbę, oczywiście nie mam takiego problemu jak Ty, a z tego co się orientuję też mam suport 113mm i korbę Alivio, później pozostaje złapać korbę śrubą i wszystko gra. Nie wiem czy to coś u Ciebie da, bo może suport masz za długi czy jeszcze jakieś inne czynniki wchodzą w grę, spróbuj, tylko z wyczuciem. PS Zaraz skoczę do komórki i pokażę Ci jak to u mnie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 28 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 ROTFL korbę nabijać młotkiem! Dokręcasz śrubę i już. Po kilkunastu km zaleca się jeszcze dokręcić. Przede wszystkim sprawdź w katalogach czy suport ma dobrą długość. Jeśli tak to tak ma być i nie kombinuj. Co do regulacji przerzutki to z tego co piszesz wynika, że za mocno naciągnąłeś linkę. Pokombinuj z śrubami ograniczającymi wychylenie przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Nie wiem czy coś tutaj zobaczysz, ale u mnie wszystko działa jak trzeba: ROTFL korbę nabijać młotkiem! Spokojnie Ewentualnie coś nie tak kombinujesz z ustawieniem przerzutki, lub przerzutek, bo jakby nie patrzeć tylko ma też coś tutaj do powiedzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 No właśnie, wydaje mi si, że korba jest za daleko od wkłądu suportu. Przy pomiarach lini łańcucha pierwszy pomiar dla shimano wynosi 47mm przy suportach 68mm (czyli taki jak mój) a ja zmierzyłem i odległość jest 55mm ;/ czyli dużo za dużo..aby zaprezentować problem posłużę obrazkiem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Porównując to do mnie to jest dużo za duża jak sam napisałeś. Nie możesz śruby wkręcić mocniej, albo użyć jakiejś siły, aby korbę trochę przybliżyć do ramy? Pokombinuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybek Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Sprawdź czy długość osi suportu ma 113 mm, bo piszesz że nie jesteś pewien, a na zdjęciu wygląda że jest dłuższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek1234 Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 No nie wiem, jak dla mnie, skoro nie możesz wkręcić dalej korby, to masz za długą ośkę. Pozostaje Ci raczej wymiana suportu na krótszy, albo w ostateczności podpiłowanie kwadratu ośki ze wszystkich stron, żeby korba głębiej weszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Jestem w szoku, zmierzyłem długość osi i wyszło 122mm, kurde jak to wcześniej mi działało, dzięki innej korbie? Czym powinienem się kierować przy dobieraniu długości osi, nie chce znów kupić za długą bądź za krótką.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek1234 Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Najlepiej weź korbę do sklepu i przymierz różne długości - to chyba jedyny niezawodny sposób. No chyba, że znajdziesz swoją korbę w katalogu i tam będzie podana długość osi - ale tu jest jakieś ryzyko pomyłki. Każda korba ma innej wielkości otwór, dlatego jedne wchodzą głębiej, inne płycej, suport trzeba dobierać pod konkretną korbę. Ewentualnie spróbuj podpiłować kwadrat w starej osi, wtedy korba dalej wejdzie i może da się jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 albo w ostateczności podpiłowanie kwadratu ośki ze wszystkich stron, żeby korba głębiej weszła. Ewentualnie spróbuj podpiłować kwadrat w starej osi, wtedy korba dalej wejdzie i może da się jeździć. Życzę powodzenia. 1. Nie podpiłujesz tego zwykłym pilnikiem(prędzej pilnik straci ząbki niż cokolwiek spiłuje) 2. Nie zrobisz tego tak dokładnie by to się trzymało. Musi być idealnie płaska ta powierzchnia. Inaczej po pierwszej przepasce spadnie. 3, Ten powierzchnie muszą być pod odpowiednim kontem tak by były samohamowne. A nie jak tam chłop ze wsi sobie zrobi 4. Jak macie pisać takie głupoty to lepiej nic nie piszcie. Jedynie uratuje cie wymiana suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Próbowałem podpiłować..faktycznie nie idzie, więc odrzuciłem ten motyw. Chce kupić więc nowy suport, tylko nie wiem o jakim wymiarze osi, wiem tyle, że krótszy. Tak się zastanawiałem, iż mając 122 gdy kupię 113 to będzie teoretycznie tylko 5 mm bliżej a to mało, potrzebuje z tego co widzę 10mm, czyli co jeszcze krótszy niż 113mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek1234 Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Maki, próbowałeś robić kiedykolwiek coś takiego? Zapewne nie, więc daruj sobie idiotyczne uwagi. Kiedyś w zimówce też miałem podobny problem do mp3fana, choć suport nie był aż o tyle za długi. Oczywiście nie robiłem tego ręcznym pilnikiem, a kamieniem szlifierskim i jakoś poszło, a korba trzymała się, chociaż zapewne nie było to zrobione pod idealnym "kontem", jak to napisałeś. A, i użyłem słowa "w ostateczności" - czyli np. braku kasy na nowy suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Kup 113mm, taki jest zalecany i taki na pewno będzie pasował, a koszt suportu na "maszynach" to kilkanaście do dwudziestu kilku złotych, więc bez przesady z tym oszczędzaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miromalbork Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Tylko kupując suport pamiętaj, że są dwa kwadraty - shimanowski JIS i "europejski" ISO. Mieszać można oba standardy, ale korba pod JIS wejdzie głębiej na ISO, żebyś przypadkiem nie kupił za krótkiego Sprawdź, czy masz ISO, czy JIS. Właściwie do alivio to powinieneś mieć JIS, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do korby JIS dać suport z kwadratem ISO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Skoro ma Alivio, najlepiej będzie jak kupi wkład shimano i tyle. A skoro już jesteśmy przy J.I.S -ach i ISO to nie tylko shimano produkuje sprzęt w tym standardzie, ale również Sugino, Ritchey, Suntour i jeszcze kilka innych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Maki, próbowałeś robić kiedykolwiek coś takiego? Zapewne nie, więc daruj sobie idiotyczne uwagi. Kiedyś w zimówce też miałem podobny problem do mp3fana, choć suport nie był aż o tyle za długi. Oczywiście nie robiłem tego ręcznym pilnikiem, a kamieniem szlifierskim i jakoś poszło, a korba trzymała się, chociaż zapewne nie było to zrobione pod idealnym "kontem", jak to napisałeś. A, i użyłem słowa "w ostateczności" - czyli np. braku kasy na nowy suport. Nie nie próbowałem bo wiedziałem iż tego nie da się zrobić by się trzymało kupy. Wiadomo iż kamieniem szlifierskim to nawet hartowaną stal zeszlifujesz ale nie w ten sposób by to było dobrze i bezpiecznie trzymało. To twoja uwaga jest idiotyczna. Życzę ci byś nie wybił sobie zębów na tej zimówce. A najkrótszy suport to chyba jest 110mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 http://www.allegro.pl/item303008094_suport...umrowerowe.html ten chyba będzie dobrym wyborem. Jak myslicie? Najbardziej denerwuje mnie, że mam sprawny, raptem dwuletni suport maszynowy i już trza go zmienić bo korby są inne ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 no to ciesz sie ze jeszcze dziala po dwoch latach. albo malo jezdzisz albo malo wazysz bo tanie wklady z maszynowkami nie kreca sie rewelacyjnie nawet po roku przy przebiegu rocznym powiedzmy 5-6 tys. abo masz szczescie. moej vp pozbywaly sie smaru mimo iz nie traktowalem ich brutalnie. ps nie mam pewnosci ale ten wklad z wybranej przez ciebie aukcji chyba nie jest na "maszynowkach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 hmm..to który suport (nie za drogi) zaproponujesz? Za wcześniejszy dałem coś koło 30pln, cały sezon "pogodowy) 2006 na nim przejeździłem a w 2007 cały w deszcz, słońce i minus dziesięć i jak to o suport maszynowy, za specjalnie się nim nie martwiłem. Była na nim kilka warstw brudu, tak że chyba woda tam nie docierała. Przy wymianie napędu najpierw zdzierałem wyschnięty piach śrubokrętem, nastepnie wyczyściłem naftą z zewnątrz. Sprawdzałem bez łańcucha kręcąc samymi korbami, chodzi jak ta lala, płynnie jak przy kupnie, bez bicia. Fakt to mój drugi rower, do jazdy ekstremalnej i nie to, że jeżdzę na nim dużo ale katuje do upadłego w każdych warunkcah (szkoda mi mojego levela A6). Może zrobiłem na tym suporcie z 2000km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Shimano nie produkuje suportów na łożyskach "maszynowych", co wcale nie znaczy że są one (shimano) mniej trwałe, ten ze zdjęcia na pewno wytrzyma więcej niż jakiś tani wkład na chińskich łożyskach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 28 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Shimano nie produkuje suportów na łożyskach "maszynowych", co wcale nie znaczy że są one (shimano) mniej trwałe, ten ze zdjęcia na pewno wytrzyma więcej niż jakiś tani wkład na chińskich łożyskach Owszem produkuje we Włoszech Więcej napisałem tutaj: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...5&hl=eubico Lepszego suportu na kwadrat nie spotkałem. A suporty Shimano Alivio zdecydowanie odradzam bo można się nerwicy nabawić. Więcej informacji tutaj: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=17854 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Odi, a czy one na pewno są jeszcze produkowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Tu są http://www.romed.pl/wklad-suportu-eubico-c...4.html?cPath=50 Na wadze http://www.light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=1965 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 29 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 radomir82 tego niestety nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.