Skocz do zawartości

[rower]dla dziewczyny

Logan85

Rekomendowane odpowiedzi

Pomijając wszelkie sprawy związane z geometią, wzrostem i długościami nóg, które już zostały dość dokładnie omówione, zacytuję moją dziewczynę:

"Mój rower jest najlepszy i na żaden inny bym go nie zamieniła, bo jest najładniejszy i nigdy nie widziałam innego chociaż w połowie tak ładnego"

_Kalahari-500SX-[black-race_d.jpg

;D

Nic nowego. Kobiety kupują wzrokiem. Ma sie im podobać, funkcjonalność i jakość osprzętu kompletnie nie gra roli :)

jak ładne to kupi.

Żaden facet nie kupił niewygodnych lub za małych butów bo były ładne. Kobieta potrafi w takich chodzić i nawet czerpać z tego jakąś przyjemność :P:P

Och bez przesady...:D Ja przed zakupem roweru bardzo dużo sie naczytałam, i podowiadywałam się tak, że aż przestałam zwracać uwagę na kolor:)))) Chciałam, żeby rower też sprzętowo nie był najgorszy. O czywiście, że miałam ograniczenia cenowe. Ale wreszcie kupiłam rower Kelly'sa Visage (rama 17). I to nie w żadnym dużym mieście ( mam na myśli Łódź) tylko w mojej małej Rawie Mazowieckiej. Sklep bardzo dobrze wyposażony z super obsługą i rabatem wakacyjnym:))) Polecam sklep na Zamkowej Woli, jeśli ktoś blisko mieszka.

Od dziś zaczynam przygodę z moim rowerem:)

Pozdrawiam

P.S. Wizualnie też jest ekstra...

• 2 tygodnie później...

Aha, wybralam swój wymarzony rower :) Miał być Trek, miał być Scott.. Jest Merida. Co kobieta to kobieta :P Udalo mi sie wyhaczyc Meridę Juliet 100V za 1399. Dziś sooie już myknęliśmy z Blackiem tu i tam... Na moje 162cm 16'' jest w porządku. Teraz przez kolejny tydzień bedziemy sprawdzać w jakim stopniu ok, a w jakim trzeba coś zmienić. Bynajmniej jestem przeszczęśliwa i życzę tego innym bikerkom. Pozdrowienia i powodzenia :))

• 3 miesiące temu...

Witam wszystkich,

moje pytanie brzmi tak, jak temat wątku, więc pozwalam sobie go odświeżyć...

Czy poradzilibyście, jaki rower wybrać? Jeszcze rano byłam całkowitym laikiem w temacie, po całym dniu przeglądania for internetowych jestem laikiem do kwadratu...

Szukam roweru trekkingowego, najlepiej "lady", bo przy poziomej ramie zawsze mam problem z wsiadaniem i zsiadaniem, do 2500 zl, na wycieczki weekendowe plus urlop w przyszlym sezonie, ale chciałabym, żeby rower wytrzymał dobrych kilka lat (będę o niego dbać, ale czasami to za mało :icon_mrgreen: ).

wlasnie . pogadaj z jakakolwiek kobieta to sie dowiesz co w rowerze jest wazne. czyli niska waga bo przeciez nie uniesie 15kg zjazdowki ;) ma sie lekko na nim jechac (tzn trojrzedowa korba a nie jedna tarcza)... ma byc wygodny czyli miekki amor dostosowany do mniejszej zazwyczaj wagi osobki :) w miare balonowe oponki zeby bylo mieciutko... na nic zdadza sie wieelkie hample jesli maja do zatrzymania np niecale 60kg :) za to lekkie vłki sa wystarczajace...

Jako typowej kobiecie :P najbardziej zależy mi zatem na lekkiej jeździe, do pozostałych przywar płci się nie przyznaję (do wyglądu się przyzwyczaję, wagi sprzętu również, jak mnie trochę potrzęsie to najwyżej zrzucę jakiegoś kilograma :D).

Póki co znalazłam dwie oferty, na których moje oko spoczęło dłużej:

http://www.secesja.pl/do/item/TR1800LADY_2008/TR1800LADY i http://www.secesja.pl/do/item/GLOBETROTTER...GLOBETROTTERLDS .

Pytanie: który rower lepszy? Czy są warte swojej ceny?

• 3 miesiące temu...

Witam serdecznie

Na początku witam wszystkich. Bardzo proszę o poradę.

Poszukuję roweru do rekreacyjnych wypadów z rodzinką. Nie jestem wyczynowcem. Na pewno nie interesuje mnie MTB, Bolą mnie często plecy wiec pozycja zgarbiona odpada. Interesuje mnie rower z pozycja w miarę wyprostowaną. Wypady raczej w weekend i to rekreacyjnie a nie wyczynowo. Raczej rzadziej niż częściej.

Szukałam sporo i znalazłam kilka fajnych rowerków, jednakże jedni mówią, aby kupować z zasłoniętymi łańcuchami, inni, ze jak na wierzchu to lepiej.

Nie mam pojęcia dlatego proszę Was o pomoc o rowerek do 1000 PLN z wyprostowaną sylwetką, błotnikami, oświetleniem, najlepiej lekki ale w tym przedziale chyba będzie ciężko znaleźć rower lekki.

Na allegro widziałam MONTEGO miejskie albo jeszcze ARKUS Classic. Czy to dobre firmy?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

P.S. Mógłby mi ktoś podać jaka ramę muszę mieć. Mam 172 cm i ważę około 64 kilo.

Z tą wyprostowaną pozycją to bym nie przesadzał. Musisz się trochę pochylić bo inaczej wszystkie doły będa ci prosto po kręgosłupie walić.

Tobie potrzebny MIESZCUCH najlepiej z ramą typu S z piastą wielobiegową Co by za często do serwisu nie jeździć

Rozmiar ramy 15"-17"

Kup sobie takie coś. Będziesz zadowolona.

http://www.allegro.pl/item541032615_kross_..._w_piascie.html

W tej cenie na więcej niż 3 biegi w piaście NIE LICZ

Po za tym co piszesz. Taki sprzęt Ci wystarczy

Miłego śmiganka życzę

Po pierwsze dziękuję za przeniesienia posta do odpowiedniego dla niego miejsca :)

Po drugie dziękuje bardzo za poradę tylko nie wiem co znaczy 3 biegi w piaście. Jestem kobietą i nie znam się na tym.

A ten rowerek jak się widzi?

http://www.allegro.pl/item550562263_holend..._zapewniam.html

EDIT:

Już chyba wiem, trzy przerzutki z przodu, 1 z tyłu :)

A ramę 17 czy 19 wziąć?

nie wiem co znaczy 3 biegi w piaście.
Tylna piasta ma trzybiegową przekładnię planetarną.

To znaczy rower ma jedną przerzutkę z tyłu a biegi trzy i tylko trzy

są rowery np 27 biegowe ale przerzutki maja dwie przednia i tylną

Z tych dwóch rowerków wybierz sobie ten który Ci się bardziej podoba

Chcialem sie podlaczyc do tematu,

chce zakupić rower mojej lubej i znalazlem fajna oferte na allegro:

http://www.allegro.pl/item549763554_merida..._od_merluk.html

czy ta merida juliet 300-v jest warta zakupu ?

czy sprezyna w amortyzatorze bedzie dostosowana do 53 kg zywej wagi ? :]

dziewczyna ma 163 cm wzrostu a dlugosc od krocza do podlogi wynosi 78cm

martwi mnie troche ta dluga noga dla ramki 16"

wziasc rame 16 czy moze 18 ? a moze ktos ma inne propozycje do 1500 ?

Ostatnio byłem w podobnej sytuacji, oglądaliśmy sporo rowerów, Juliet jest NA MAXA krótką ramą, wd. mnie straszna padaka (no, chyba że tylko do parku ma być to rower). Na wzrost 163cm raczej coś koło 16stki, chyba lepiej przymierzyć coś ze "zwykłych" Merid typu Sub czy TFS. Teraz można dostać w niezłej cenie GF Wahoo, nieco ponad budżet, bo za 1600zł.

Juliet 300-v bede dzis z moja dziewczyna mierzył na żywo,

a znalazlem jeszcze cos takiego:

http://www.rower.com.pl/index.php?main_pag...ducts_id=272894

rame mają 42 cm czyli 16 cali, powinna byc ok, jeszcze tylko ciekawi mnie geo tego roweru, znalazlem na ich niemieckiej stronie ze rura rura górna bedzie dluzsza ze 3 cm od juliet na zdjeciach tez wyglada na dluzsza. niech mi ktos powie cos o tym rowerze i co to za firma jest w ogole:> bo osprzet calkiem fajny tylko co to za rama jest to nie wiadomo :>

42 mm to 16,5" - a rower jest niemieckiej firmy, całkiem przyzwoity.

Oba rowery są tak naprawdę porównywalne, choć ja bym wybrała Hai ze względu na kasetę 9 biegową - łatwiej potem rower wyposażać w lepsze elementy napędu, bo te wyższej klasy są już właśnie na 9 przełożeń.

Heh, ogladalem dzisiaj ta merida juliet na ramie 16", to jakas kiszka, moze 18" jest ciekawsza("moze jutro przymierzymy"), ale jak zobaczylem 16" to az sie zdziwilem co za brzydactwo :>

Natomiast mojej dziewczynie dobrze siedzialo sie na wheelerze pro 29 17,5" ("i tak jest za duzy") ktory ma górną rure 575, a ten hai bike w rozmiarze 16,5" ma rure dlugosci 570 i oba maja krotkie mostki, siedziala jeszcze na unibike evolution 17" ale okazalo sie ze jest za dlugi, nie wiem, moze to przez dluzszy mostek bo niby tez ma 570 mm.

Prosze, poradzcie cos, czy ten hai bike 16,5" bedzie wygladal normalnie ? czy bedzie jak ta julietka 16" ktora nie wyglada jak rower mimo posiadania dwóch kół ?

"Hai bike'a nie mam mozliwosci obejrzeć u siebie w miescie, wiec zostaje kupno kota w worku(cale szczescie ze mozna odeslac). Ten hai life wystepuje jeszcze w dwoch mniejszych wersjach, 34 i 38 cm, wiec wnioskuje ze moze nie bedzie tak źle. prosze o porade :]

A moze jakis rower na męskiej ramie ? z podobna geometria do wheelera 29 ?

Na moje oko, ten rower na fotce to właśnie 16,5". Więc będzie wyglądał tak, jak na zdjęciu ;) .

Moim zdaniem, całkiem OK.

Jeśli zaś rower na męskiej ramie - trzeba będzie brać pod uwagę mniejsze rozmiary (max 16"), bo męskie ramy z reguły są dłuższe.

siedziala jeszcze na unibike evolution 17" ale okazalo sie ze jest za dlugi, nie wiem, moze to przez dluzszy mostek bo niby tez ma 570 mm

Unibike 17" jest za długi bo te 570 mm jest po osi górnej rury, czyli horyzontalnie 585 mm.

Natomiast Haibike Life 16,5" ma horyzontalnie 570 mm , Wheeler też horyzontalnie 575 mm.

Więc różnica jest znaczna :thumbsup:

Przy tym górna rura jest obnizona względem rury Wheelera - więc powinno być OK.

Nawet Hai Life 15" ma górną rurę 560 mm , a Merida 16" ma tylko 543 mm

Witam wszystkich serdecznie!

Nie znam się kompletnie na rowerach dlatego też chciałabym skorzystać z profesjonalnych porad osób, które aktywnie uczestniczą na tym forum. Chciałabym zakupić rower w cenie do 1500 zł. Będe jeździć po miejskich ścieżkach rowerowych jak również po lasach i parkach. Bede wdzięczna za każdą pomoc.

P.s. Mieszkam w Bytomiu może ktoś zna jakiś sklep rowerowy godny polecenia w tym rejonie.

Witam wszystkich serdecznie!

Nie znam się kompletnie na rowerach dlatego też chciałabym skorzystać z profesjonalnych porad osób, które aktywnie uczestniczą na tym forum. Chciałabym zakupić rower w cenie do 1500 zł. Będe jeździć po miejskich ścieżkach rowerowych jak również po lasach i parkach. Bede wdzięczna za każdą pomoc.

P.s. Mieszkam w Bytomiu może ktoś zna jakiś sklep rowerowy godny polecenia w tym rejonie.

Jest w Bytomiu jeden fajny sklep rowerowy Koło rynku Adventure sie nazywa http://bytom.poznajkraj.pl/katalog/sprzet-...niak,10319.html Mają tam Authory, ale także komis rowerowy z sprowadzonymi rowerami z zagranicy w fajnych cenach, warto tam zajrzeć.

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o rowerek unibike jest bardzo fajny ale wolałabym z męską ramą. Mam jeszcze jedno pytanko, mianowice jaka różnica jest gdy w rowerze są hamulce tarczowe zamiast zwykłych?

W poniedziałek na pewno odwiedzę ten sklep koło rynku i kilka innych. Jak będe miała jakieś typy to na pewno je umieszcze w temacie i bede wdzięczna za fachowe opinie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...