Skocz do zawartości

[rower]dla dziewczyny

Logan85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :rolleyes:

Szukam roweru dla dziewczyny. Wzrost 1,57m, dlugosc nogi, mierzona od stopy do krocza

72cm. Preferowana jazda to krótkie wycieczki krajoznawcze po okolicy :D Na

wakacje moze gdzieś pod namiot, ale to odległe plany jak na razie. Górne

widełki cenowe to 1200 zl. Zrobiłem listę rowerów w tej cenie, i prosze Was

o opinie ktory jest "bee", a który "cacy".

Kross:

2007:

-->Cross:

Crow Meadow

-->ATB:

Hexagon V4

Hexagon V3

Hexagon X2

2008:

-->ATB:

Hexagon X2

Hexagon V3

Hexagon V4

-->Cross:

Crow Meadow

Author:

2008:

-->Cross:

Linea

Horizon

Linea SX

Horizon SX

-->MTB:

Unica

Outset

Spectra

Impulse

2007:

-->Cross:

Integra

Classic

-->MTB:

Unica

Outset

Impulse

Quanta

Solution

2006:

-->MTB ASL:

BASIC ASL

Merida:

2008:

-->CROSSWAY:

CROSSWAY 20-V

CROSSWAY 10-V

CROSSWAY 5-V

-->MTB LADY:

JULIET 10-V

2007:

-->CROSS:

CROSSWAY 8

CROSSWAY 6

CROSSWAY 4

-->Kalahari:

wszystkie modele

2006:

-->Cross:

Crossway 8200

Crossway 8100

-->Kalahari:

wszystkie modele

Unibike:

Mission

Emotion

Crossfire

Z crossów poleciłbym unibike crossfiregts imho chyba najlepszy stosunek ceny do jakosci.

Zastanawia mnie czy nie jest zbyt niska na 28 cali, nie lepiej wybrać zwykły mtb i ewentualnie oponki dobrać inne ? I opony w crossach sa cieńsze, obręcze przez to mniej wybaczają od bikerki :rolleyes:

Wiem narażę się braci MTB na lincz :rolleyes:

Uważam, że dla osoby nie jeżdżącej w trudnym terenie, tylko jak to większość amatorów szutry, asfalty, miłe i romantyczne przejażdżki po parku, rower XC jest zbędny.

Uzasadnienie- po co opony o szerokości 2" z bieżnikiem a'la traktor skoro i tak nie jeździ się po piasku, błocie? Po co amortyzator o skoku 100mm skoro największą przeszkodą będzie krawężnik- moja ukochana uparła się na MTB a i tak zsiada przed większymi krawężnikami. Na szutrach, leśnych drogach rower crossowy bywa szybszy od XC. Pozostaje wybór właściwych opon i właściwego modelu, ale to pozostawiam Tobie :D

A co do 28" czy nie za duże? rower musi leżeć pod tyłkiem, po prostu trzeba usiąść, przymierzyć i się okaże czy będzie "bee"

@Logan

Wiesz kwestia jest też taka, jakie zacięcie ma Twoja Kobieta. Krótkie wycieczki krajoznawcze to pojęcie nie do końca jednoznaczne. Pozycja przyjmowana na rowerze ma kolosalne znaczenie :-) Ja bym stawiał na coś z regulowanym mostkiem, ewentualnie na sterach klasycznych. Amortyzator jest jak najbardziej OK.

Natomiast ja bym sobie jednak odpuścił 28", bo może się okazać, że rower jest nie do końca posłuszny Niskiemu Riderowi. Ale jak słusznie zauważył Duch, rower musi leżeć. My o rowerach dla siebie możemy sobie spekulować, patrzyć na geo, przypuszczać. Ewentualnie siodełko wymienić, reszta będzie pasowała. Niestety w wypadku Płci Wybrednej :) często to za mało. Ja tam nie wyobrażam sobie, żeby moja miała sobie wybrać rower bez siadania na nim, bo na 99% to byłby niewypał.

PS. Mój kolega, którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam, chciał złożyć swojej, jak to nazwał, 'nowoczesnego komfort bika', czyli ns bitch 14" + boxxer + 24"x2.5". Słowo honoru, zero ściemy. Na szczęście zatrzymało się na.. GT Chuckerze + Nixon 140 + chyba 26. Dzięki Bogu, choć i to jest dla mnie zasadniczą przesadą. Aha no i zastanawiał się, czy Single Tracki pod nią wytrzymają. Jak go wyśmiałem, to powiedział, że się nie znam, a on wyprzeda trendy.

Liczyłęm tą metodą: "Zmierz długość nogi od podłoża do krocza. Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego wynik w centymetrach należy pomnożyć przez współczynnik 0,57. Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to mnóż przez współczynnik 0,67. Jeżeli ma to być rower trekkingowy - 0,63. Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach. Ponieważ rozmiary rowerów górskich podawane są zazwyczaj w calach, należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54."

Zależnie od współczynnika wychodzi 16, 17 cali.

Dla kobiety ta metoda za bardzo się nie sprawdzi. Tak się liczy bardziej dla faceta. Kobieta potrzebuje ramki krótszej ze względu na większy udział nóg w ogólnych proporcjach ciała. Dla wzrostu 157 to niezależnie od metody proponowałbym albo 16 w damskiej geometrii albo 15 męską – ale mimo wszystko proponowałbym przymierzyć się do roweru, bo czasami ze względu na różnice anatomiczne wszelkie wzory możesz o kant …. potłuc.

Tak sobie rzucę luźną propozycję : jeśli to ma być MTB to kupujemy A2 na Allegro , sprzedajemy ramę i siodełko , kupujemy ramę Autora Basic-a ASL , przekładamy klamoty i szafa gra :)

M

ja bym ci polecil ( bardziej twojej dziewczynie) authora Basic asl jest to kobieca geometria,

moja kobieta chwali go chodz wedlug mnie sprzed taki sobie ma przejechane w rok 600 km i nic sie nie dzialo

Kobieta bardziej patrzy na kolor roweru a facet na osprzet

Ale wybor nalaezy do kobiety wiec sobie sama wybierze

Logan: 17" odpuść, a juz tym bardziej w crossie! Ja mam długość nogi 79 cm i na 17" nie dałam rady - musiałam zmienić ramę!

15" to max dla niej - i to w góralu (osobiście jeżdżę właśnie na 15" i nie chciałabym za nic większej ramy). Pamiętaj, że bardzo ważna jest również długość górnej rury. Z jej nietypowymi, jak na standardy, wymiarami powinna się do roweru bezwzględnie przymierzyć.

Obstawiam coś o damskiej geo (np. jakaś Contessa Scotta, 15"). Author Basic w wersji ASL najmniejszą ramę ma w rozmiarze 16" - trzeba koniecznie przymierzyć, czy aby to już nie będzie za wiele... choć, z uwagi na krótką górną rurę i obniżoną mufę (o ile ma obniżoną - starsze modele pamiętam, że miały) może się okazać w sam raz.

Nie popełnij kardynalnego błędu i nie wpakuj dziewczyny na za duży rower - może ci tego nigdy nie wybaczyć ;) . Wiem po sobie B)

Pozdrówko z autopsji :)

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, z listy udrzucilem rowery o zbyt wielkiej ramie i teraz wyglada to następująco:

Kross:

2007:

-->Cross:

Crow Meadow2008:

-->Cross:

Crow Meadow

Author:

2008:

-->Cross:

Linea SX2007:

-->Cross:

Integra

Classic

-->MTB:

Quanta Unibike:Crossfire FS LOS

Ja jezdze na MTB Author Basic '06, zamontowalem w nim blotniki, bagaznik oraz sakwy i w ubieglym roku zrobilem sobie wycieczke nad morze. Wyszlo 1600km w 16 dni. Jako ze dziewczyna sama nie wie jaki styl jazdy najbardziej ja pociaga, rower powinien byc w miare uniwersalny. Ze wzgledu na uksztaltowanie pobliskiego terenu musi sprawdzic sie tez na gorskich podjazdach. Rower chcemy kupic w sklepie wiec prosze proponowac modele ktorzy maja swojego dystrybutora w Jeleniej Górze.

Skoro ty masz Basica i jesteś zadowolony - wybór zdaje się być oczywisty ;) . Ja bym przymierzyła się w pierwszej kolejności właśnie do Basica ASL.

Ewentualnie - jak już wyżej pisałam - Contessa 50 w rozmiarze XS: http://www.erowery.pl/go/_info/?id=980 (tutaj cena katalogowa, ale może da radę z niej zejść, jeśli zajdzie się gdzieś jeszcze zalegający egzemplarz). Contessę widziałam swego czasu na żywo i bardzo mi się podobała: typowo damski rowerek o sportowym zacięciu, który w zależności od potrzeb można przy pomocy odpowiedniego doboru osprzętu albo usportowić, albo urekreacyjnić. Niestety, nie wiem, jak z dostępnością Scotta w Jeleniej...

W ogólności obstawialabym jednak górale - po 1.: ty masz górala, więc szanse będą wyrównane :) ; po 2.: góral na górki - zwłaszcza, że macie w okolicy bardzo fajne, pofałdowane tereny - będzie jednak bardziej odpowiedni, a z sakwami również da się na 26" jeździć (czego i ty sam, i ja - jako niska kobieta - jesteśmy najlepszymi przykładami B) ).

Pozdrówko zacieśniające :P

Siemka ;)

Moja Dziewczyna używa Authora Kinetic Asl 2007 ma 1.60m wzrostu a rame rozmiaru 16" i jest idealny dla niej. Na nic nie narzeka ,siodełko odpowiednio ustawione i śmiga na maratonach i wyścigach :) Gemoetria ramy o pare mm inna od Basica Asl B) ale uważam ze najlepiej to pójść do sklepu , wsiaść i wybrać :P

Pozdr.Xellon

No, to będzie trudno... W tej cenie raczej nie należy się spodziewać rowerów odbiegających od standardów - a więc np. małych, kobiecych rozmiarów; nie mówiąc już o jakości sprzętu. Nie da rady poczekać i dozbierać?

Przejrzyj temat o MTB ok. 1000 pln (przyklejony).

Pozdrówko sceptyczne :(

Moim zdaniem lepiej dolozyc te 250 zl niz kupic jakes g..... A moze spodoba sie dziewczynie jazda na rowerze i za rok bedziesz wymieniac jej znowu Ja tak mialem ( nie wygodny brak amorka itp ) z asl jest bardzo zadowolona

Przemysl To Sobie

Pozdrawiam

Kobieta bardziej patrzy na kolor roweru a facet na osprzet

hmm fajnie masz, moja M :D tak dużo się nasłuchała o osprzęcie klasy xt- xtr, amorach r7 rabach itp ze jak wybieramy rower do ok. 1500 i pojawia się osprzęt np. acera to się od razu zniechęca do niego czując sie niedowartościowana a jak powiem że jej to starczy bo w błocie w górach nie bedzie tego roweru przecież katować to sie obraża :D

Moim zdaniem jełśi masz tak ograniczony budżet to chyba faktycznie lepiej poczekać i troche dozbierać, ale chyba przede wszystkim patrzeć na rame amor i koła bo przecież przerzutke czy łancuch nie trudno wymienić po np. miesiącu.

I jeszcze jaki najlepszy rozmiar musi byc dla dziewczyny ze wzrostem 164cm która jeździła poprzednio na 23,5" rowerze O_O (PS a ja ze wzrostem 185cm mam 20" :( )

• 2 tygodnie później...

Ja też mam podobne pytanie...otóż....

Ja i moja kobieta mamy Meridy, z tym, że ona ma jeszcze ramę stalową(tak mi się wydaje, bo ciężkie pioruństwo;]) Kalahari... no i...znudził sie jej rower...

I domaga się nowego kobiecego...prawdę mówąc ten kobiecy niekoniecznie musi być kobiecy(chodzi o to,ze ram nie mus być typową damką)...

Pokazałem jej parę sprzętów, ale ona upiera się przy meridzie..ale musi mieć hydrauliczne tarczówki;](no cóz...)

Budżet to 2000(maks)...a w tej cenie z hydraulikami znajdzie sie rower...tylko,ze to już nie jest typowo damski( np. brak kobiecego malowania ramy- UWAGA! ZALEŻY jej na tym)...

Więc tak myślę i myślę i nie wiem co zrobić....kupić Męską meridek z hydraulikami i dać do malowania aerografem (ponoć 120zł takie coś kosztuje), albo kupić meridkę damską, i wymienić hample na hydrauliki(o ile będą miały mocowanie w ramie i amorze)...

Może macie jakieś sugestie co do innych marek?(warto pokazać, może jej się jakaś inna spodoba?:blink: )

Ech..kobiety...

Ja bezustannie polecam Contessy Scotta. Nie wiem, jak tam z tarczówkami - sprawdź; mocowanie w każdym bądź razie na pewno będzie. Sam rowerek zaś bardzo fajnie zaprojektowany i - w damskim malowaniu :blink:

Pozdrówko uporczywe :)

Ja bezustannie polecam Contessy Scotta. Nie wiem, jak tam z tarczówkami - sprawdź; mocowanie w każdym bądź razie na pewno będzie. Sam rowerek zaś bardzo fajnie zaprojektowany i - w damskim malowaniu :blink:

Pozdrówko uporczywe :)

Ja też o Contessie Myślałem, mówiłem mojej kobiecie...ale ona nie i nie Merida Only i co Tu wymyślec?;]

Może masz jakiś pomysł na to jak ją przekonać? :sweat: W końcu kobieta może zna lepiej inną kobietę niż facet kobiete? ;]

Pozdrawiam Wszystkei kobiety :bye2:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...