Skocz do zawartości

[V-brake] które wybrać

tomfr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No dokladnie dobra klamka potrafi zdzialac cuda nawet z najgorszym badziewiem hamujacym. Ja mialem kiedys sramy 7 +boostery tektro i kiedy zmienilem na avidy bb7 nie odczylem znaczacej roznicy w sile hamowania na suchym. Bardzo dobrze wspominam te hamulce, bo byly naprawde silne. Jezdzilem tez na avidach 7demkach i wd mnie hamuja bardzo podobnie, ja nie wyczulem roznicy. Co do plastikowej fajki przy sramie to rzeczywiscie sie lubi lamac, ja jej nie mialem ,uzywalem normalnych fajek i bylo git. Ja bralbym srama, zeby byc oryginalnym :) (bo kazdy kto ma vłki ma SD7 :D ) bo naprawde moim zdaniem nie wyczujesz roznicy miedzy 7demka srama a 7demka avida.

aha: Jeszcze jedno, pamietam jak jeszcze na vłkach jezdzilem byly takie super wkladki Clarksa czerwone... dosc szybko sie scieraly ale po prostu rower zatrzymywal sie w miejscu i jakies drogie nie byly, bo chyba cos kolo 18zlociszy :D

Napisano

Wszyscy tutaj sram i avid polecają. A co z deorką. Nie jest zła. Mój brat ma deorki w swoim rowerze i są świetne ja na swoją cenę. Ja ze swojej strony polecam.

Napisano

Mam Alivio z 2007 - to to samo co Deore prawie. Z autospji wiem, że klocki są niskiej jakości. Same ramiona są całkiem całkiem ( szybko się brudzą :P ). Jeżeli już Deore - to z innymi klockami. Pozdrawiam !

Napisano

To ja mam teraz pytanie a mianowicie jakie są klocki pasujące do szufladek shimano, dobrze hamujące, tanie i co bardzo dla mnie ważne grubsze od shimano !?

Napisano
Na przykladzie tych Deore z pierwszej strony, moge powiedziec, ze seryjne klocki nalezy od razu wyrzucic do kosza, sa gorzej niz slabe.

Oj tak... ;)

Ale jak się wymieni klocki, ramiona działają zaskakująco dobrze - miałem swego czasu ramiona Altusa (!) z klockami Acora, i znajomy który miał komplet XT nie mógł się nadziwić, dlaczego mój hamuje tak dobrze a jego tak... slabo :D

Sporo osób kupuje Avidy 7 dla wagi, ale co dziwne, moje obecne Deore (ramiona + śruby stalowe + klocki) wskazały na wadze w sumie 368g - Avidy 7 (fakt że chyba jeszcze z fajkami, ale alu ważą bodaj 6g/sztuka) mają 360-370g realu.

Tyle, że komplet Deore to <70PLN, z xtra klockami max. 100 (ja przy kupnie doplaciłem mniej), a Avidy 7...

Dlatego gdybym pozbywał się Deorek, wezmę chyba nowe LXy z szufladkowymi klockami, które praktycznie bez dopłaty zmienię na lepsze, i będę miał wagę Avidów za max 2/3 ich ceny ceny :)

A może od razu komplet z klamkami? Fajna cena: http://www.allegro.pl/item305156531_okazja...sd7_2008_r.html

Napisano

Witam forumowiczow.

Bardzo dobrymi klockami sa Authory 3cc. Posiadam je juz bardzo długo na oko przejchały ponad 2 tys km i nie sa do zdarcia.

A hamowanie to poprostu przyjemnosc. Bardzo dobrze radza sobie w suchym jak i w mokrym terene.

Pamietajcie ze klocki sa jedna z najwazniejszych czesci hamulca.

Akurat sie składa ze mam z tyło LX a przód tektro. Klamiki tez sa tektro i hamuja super.

Jednak teraz wymieniam wszystko na SD7 łapy + V-ki z powodu długiego czasu exploatowania( liczne uszkodzenia, pokrzywienia na łapach, V-ki poprostu zajechane:)

Klocki jednak przerzucam do nowych V-ek ;)

Pzdr

Załaczam link do tych klocków :)

http://www.bikesquad.pl/product_info.php?c...products_id=514

Napisano
Bardzo dobrymi klockami sa Authory 3cc. Posiadam je juz bardzo długo na oko przejchały ponad 2 tys km i nie sa do zdarcia.

3CC sa fantastyczne B) Moj ojciec ich uzywa z LX`ami. W Meridzie mam klocki Accenta, tez 3 rodzaje gumy, ktore maja ponad 9k km i jeszcze jest sporo gumy :)

Pamietajcie ze klocki sa jedna z najwazniejszych czesci hamulca.

Dokladnie!

Napisano
Tyle, że komplet Deore to <70PLN, z xtra klockami max. 100 (ja przy kupnie doplaciłem mniej), a Avidy 7...

Dlatego gdybym pozbywał się Deorek, wezmę chyba nowe LXy z szufladkowymi klockami, które praktycznie bez dopłaty zmienię na lepsze, i będę miał wagę Avidów za max 2/3 ich ceny ceny B)

A Avidy to ile kosztują? pierwszy lepszy sklep (no akurat wziąłem centrum) - 109 zł a można wyrwać jeszcze taniej. Więc wolałbym już masowe SD7ki od Deorek z lepszymi klockami :)

U mnie SD7 z nowymi wkładkami równo 362 g (z fajkami).

Xsysfoff -> to już chyba wiem jakie sobie sprawie następne po moich Clark'sach ^^

Napisano

ja tylko powiem ze miałem jakieś tam seryjne tektro(z garego fiSZera) i zmieniłem na SD7... różnica jak między hulajnogą a limuzyną :) niebo i hamowanie to sama przyjemność, mogę je tylko polecić

ps. okładziny clarks'a (czy jak to tam sie pisze) czerwone B)

Napisano
A Avidy to ile kosztują? pierwszy lepszy sklep (no akurat wziąłem centrum) - 109 zł a można wyrwać jeszcze taniej. Więc wolałbym już masowe SD7ki od Deorek z lepszymi klockami

O qrrrde... mea culpa, ja cały czas mam w pamięci SD7 po 70-80 za sztukę. W takim razie chyba jednak na Avidkach się skończy... aż polecę do znajomego zapytać po ile on to ma ;)

Napisano

Pora wynaleźć w opdowiedzi jakiś napis w stylu sh*tmano... :D

Ja chyba jednak skończę na LXach, bo z wymianą klocków na lepsiejsze wyniesie mnie ok. 80PLN (zapytalem znajomego i taka jest wstępna cena, może jeszcze co utarguję), a dla kilku g nie będę doplacał aż tyle różnicy do SD7, zwłaszcza że budżet i tak już napięty :D

Napisano

klocki w zestawie z SD7 vs klocki marki Author o których mowa

Co sądzicie o tym? Zastanawiam się, czy jak przyjdą mi hamulce to montować stare Authory(zadowolony jestem) i sprzedać te z SD7 czy zaufać nowym klockom.

Napisano

Ja bym założyła stare Authory, a seryjne SD7 zostawiła na później - kiedy Authory się skończą :P

Pozdrówko dwa w jednym :P

Napisano

Jesli to te "grube" klocki Authora to na pewno beda one trwalsze (sporo wiecej gumy), ale nie mam pojecia jak to wypada "silowo". Ja bym sprzedal ori klocki, dostaniesz troche grosza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...