Skocz do zawartości

[V-brake] które wybrać

tomfr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam na hamulec ok 40 zł, na allegro znalazłem 3 interesujące modele. Odrazu piszę że hamulece bedzie współpracował z klamką Avid FR5 i czerwonki klockami Clarks

Oto co wybrałem (szczegóły w linkach):

Avid SD5 - http://allegro.pl/item302668594_wyprzedaz_...d5_gratis_.html

Sram 7.0 - http://allegro.pl/item301981926_v_brake_sr...cena_39zl_.html

Shimano Deore BR-M530 - http://allegro.pl/item300114561_hamulce_v_...model_2007.html

Ktore najlepsze

Napisano

Miałem vki LX'a, później deore a teraz SD5. Co do lx'a nie mam zastrzeżeń choć chodził z byle jakimi klamkami, ale deore był :woot:

Za to sd5 + fr5 = miodzio ;)

Napisano
Imho Avid jest koszmarnie brzydki.

Kwestia gustu, mi się Avid bardzo podoba, za to Sram tak sobie :rolleyes:

Ode mnie: Avid.

Napisano

Avid. Swoja droga ciekawe ze wg aukcji waga to 190 a katalogowo 210... Nie wierze w zawyzanie katalogowej wagi ;]

Mialem SD5 2006 razem z FR5 - nie narzekalem. Zreszta to kwestia glownie klockow jak bedzie hamowac. Wiec wez lzejszy po prostu, a lzejszy chyba bedzie SD5.

Teraz mam hamulec w porownywalnej wadze co poprzedni SD5 a mianowicie Marte SL :rolleyes: Tez polecam :D

Napisano

Z tego co ja zauważyłem w swoich hamulcach i tych, które miałem pod ręką to klocki miały najmniejsze znaczenie. Na xtr, no name 4zł, deore, alivio, ypk na wszystkich tak samo ... Już wg mnie obręcze mają większe znaczenie...

Napisano

mam tego srama 7 w swoim rowerku i go nie polecę

Imo leszy bo sztywniejszy jest Avid

Sram ma jeszcze takie plastykowe wejście do fajki które to łatwo uszkodzić

A klocki maja kolosalne znaczenie

Napisano

Avid.

[ciach]

A myślenie kolosalną przyszłość.

tak mi się skojarzyło... <_<

Napisano

Na przykladzie tych Deore z pierwszej strony, moge powiedziec, ze seryjne klocki nalezy od razu wyrzucic do kosza, sa gorzej niz slabe.

Napisano
Na przykladzie tych Deore z pierwszej strony, moge powiedziec, ze seryjne klocki nalezy od razu wyrzucic do kosza, sa gorzej niz slabe.

To widocznie tak mają shimano. W lx po tygodniu niewymagającej jazdy pod sakwami z klocków nic nie zostało.

Napisano
To widocznie tak mają shimano. W lx po tygodniu niewymagającej jazdy pod sakwami z klocków nic nie zostało.

Ja swoje zalatwilem w 600 km, co prawda w jesiennych warunkach ale mimo wszystko to jest totalny badziew. Nie hamuje i szybko sie sciera, na dodatek te klocki sa chyba z olowiu, bo Author z szufladka (majacy 3x wiecej gumy niz seryjne klocki) wazy polowe mniej i starcza na 10x wiecej kilometrow dajac 2x wiecej sily.

Wedlug mnie wszystkie te hamulce beda hamowac podobnie, dobra klamka, prawidlowa regulacja, dobre klocki i roznicy miedzy poszczegolnymi modelami nie bedzie sie w stanie wyczuc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...