Skocz do zawartości

[rower]szosówka26'' -wszystko o niej...

grzegorz1974paszek

Rekomendowane odpowiedzi

Może koleś źle wpisał rozmiar kół, a jeśli nie to można by zmierzyć czy nie da się i tak wcisnąć kół 28". Po co robić taką ramkę to nie wiem, a co do właściwości jezdnych to tak na zdrowy chłopski rozum, mogę Ci powiedzieć, że będzie się łatwiej przyspieszać, ale będzie mniejszy top speed, rower powinien być zwrotniejszy, a koła trochę mocniejsze(mniejsza średnica obręczy), przełożenie też może się nieznacznie różnić od tego typowo szosowego(czyli np, większy blat z przodu).

Ta ramka to tylko przykład,gośc się upiera że to na 26'' , nie wnikam czy to prawda bo ramka i tak dla mnie za duża.Przełożenie to nie problem ,wylicz sobie jaka jest kadencja dla v 40/h przy 53/12.Wychodzi na to że można złożyc ciut lżejszy rower[koła, kaseta,widelec. Widywałem kiedyś ramke alu do 26'' na Allegro.W czasówkach stosowało się kiedyś 26" z przodu.

http://www.allegro.pl/item292741581_connon...00_okazja_.html

Z tego co pamiętam to nawet Decathlon miał kiedyś w swojej ofercie szosówkę na 26", więc takie rowery się zdarzają.

Jedyne sensowne zastosowanie to wg mnie dla kobiet i nie wysokich(bardzo nie wysokich :D ) facetów, ze względu na fakt, że przy mniejszych kołach rama może być także mniejsza. Jednak podejrzewam, że mogą być problemy z częściami związanymi z kołami. A różnice w prędkości, w przyspieszeniu? nie jestem takim masakratorem, żeby ta odrobinka stanowiła dla mnie różnicę :rolleyes:

Jako że sam posiadam "szosę" (uszosowiony złożony na ramie mtb) pod koła 26" mogę wyjaśnić chociaż po części dlaczego są takie odstępy od reguł. Jednym z powodów montowania "szosowych" 26" jest to iż, są klasyfikowane zazwyczaj w innych kategoriach na zawodach niż zwykły rower szosowy (co jak co ale ok. 3 razy mniej jest uczestników na maratonach szosowych na mtb niż na szosie więc, po łatwiźnie można wejść na pudło :( ). Poza tym jest coś takiego jak przestronność takiego rower. Nie skazuje nas na wieczną tułaczkę po szosie. Zawsze można przełożyć amortyzator, widelec i już cieszyć się z jazdy. Wydaje mi się ze z powodu tych 2 cali wcale on nie jest przeznaczony dla osób niższych. Miałem porównanie mojego MTB do szosy to różnice są naprawdę śmiesznie małe, więc może jednak w tym szaleństwie tkwi metoda... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...