Skocz do zawartości

[tarczowy] do 250zł

susi33

Rekomendowane odpowiedzi

za 250zł to raczej ciężko będzie szczególnie że do fr

Shimano Br-M525, jakiś promax jest na allegro ale niewiem jak z jego wytrzymalością, ewentualnie jakiegoś używaneg hayesa hfx9, nowe na allegro ok 300zł.

do fr chcesz tarcze 160, no chyba ze to bardzo lekki fr

• Mod Team

Moim zdaniem wysokiej klasy mechaniki typu MX-2 czy BB5 dorównują średniej klasy hydraulikom.

Są to bardzo mocne hamulce, które mają również niezłą modulację.

Od siebie polecam MX-2,

sam na nich jeżdżę trzeci sezon i złego słowa o nich nie mogę powiedzieć.

A moin zdaniem działają lepiej od BB5 (sam sprawdzałem).

Z tyłu to widać bo jest kilka kawałków pancerza.
Chyba, że prowadzi się w pełnym - zapychanie jest mniejsze... choć szkoda, że nie da się go wyeliminować całkiem :)

Z mechanikow polecam osobiście Accenta Freezera - tańszy niż w/w, a wcale nie dzialający jakoś wyjątkowo słabiej.

Z hydro w podobnej cenie to może Deore? Co prawda jeśli masz piastę na 6śrub, trzeba by zmienić tarczę (standardowo jest na CL) ale jeżeli sprzedawca potraktuje cię poważnie, nie powinno być z tym problemu - zwłaszcza, że często Deorki kupuje się osobno zestaw klamka-zacisk, a osobno tarczę.

Jak do FR to lepiej 180 - parę gram więcej, ale dale pewność :P

Jeśli zamówisz cały hamulec z tarczą 180 lub 203 mm dostaniesz również adapter.

Niekoniecznie - czasami trzeba kupować osobno (np. Hayesowi zdarzają się takie numery).

PS. Co to są CHamulce? Jakieś straszliwe CHAMY??? :o

• Mod Team

Wpadki może się zdarzają,

ale jeśli kupuje się cały nowy hamulec wraz z tarczą to adapter powinien być odpowiedni. :o

P.S. Co do napisania błędnie słowa hamulec przepraszam,

nigdy bym tak nie napisał.

Wcisnąłem zbyt dużo klawiszy na klawiaturze z rozpędu.

Jeśli mogę to proszę moderatora/admina o poprawienie mojej jednorazowej wpadki. :P

Po jakichs megastycznych górkach nie bede zjezdzal a z najbardziej esktremalnej (stroma w cholere i kupa lisci kupa drzew i korzeni) zjechalem na v-ce jednakze czasami vki mi nie wystarczaly podczas uzytkowania bo choc byly wyregulowane b dobrze to po paru hamowaniach i tak trzeba bylo bardzo mocno dociskac klamke a i tak wydawala mi się jaks taka miękka przy koncu, tak jakby szczeki sie suwaly po feldze góra dół. Wiem ze na hydraulikach mozna jednym paluszkiem wciskac i kolo sie blokuje a wszystkie tarcze jakie mialem okazje wytestowc to byly zle poregulowane i wydawalo mi sie ze moje vki lepiej biora

• Mod Team

Musisz się zdecydować,

czy chcesz hydraulikę czy mechaniczną tarczę.

W hydraulice masz odpowietrzanie i to, że nie regulujesz ich tak często jak mechaników.

A w mechanikach częstsza regulacja, ale bardzo łatwa i przyjemna, brak odpowietrzania i łatwość obsługi.

Żadne tam BB5, żadne 535. Po pierwsze cierpliwości. Po drugie - HFX9 lub MAG. Ostatnio były do wzięcia HFXy za 150zł/sztuka!! Bez adaptera i tarczy, no ale sorry, na innej aukcji można za 60zł kupić tarczę V6. Ja HFXa na przód kupiłem cały komplet za 240zł (180mm, kwota podana łącznie z transportem), co po odjęciu kwoty za sprzedaż poprzedniego hamulca dało prawie darmo :woot:

Tak więc chwytaj za Allegro, oglądaj codziennie i cierpliwości - czasem trzeba i 3 miechy poczekać. Ale opłaca się jak... jasna ch..ra. Wystarczy powiedzieć, że na Allegro były do wzięcia hamulce LX w cenie 535. Tylko trzeba się dobrze rozglądać. Oczywiście cały czas mówię o nówkach.

Możesz też pogadać z userem tego forum o nicku Lobster - jeżeli chcesz komplet tylko na jedno koło, to znajdź drugiego gościa, który będzie chciał na drugie, kupcie na spółkę od Lobstera i wyjdzie na głowę taniej niż używki na Allegro.

Oczywiście są też mega okazje jak wspomniany wyżej Sram 9.0 albo stare, 4-tłoczkowe XT za właśnie jakieś takie nieco ponad 250zł... Grunt to mieć głowę na karku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...