Skocz do zawartości

[rower] upgrade mojego sprzetu

susi33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako ze juz powoli sie zbieram do wymiany paru czesci w moim rowerze jednakze nie wiem co chce konkretnie zmienic. Jestme totalnie zdezorientowany i nie moge sie na nic zdecydowac. Moj rower to trek jack 1

Link z jego setupem

http://rowery.onet.pl/4,35,136853,10877,tr...k_1,sprzet.html

Najgorsze jest to ze uzywam go do wszystkiego :P i przez to nie moge sie zdecydowac. W sezonie 2007 jezdzilem nim po miescie po lesie, hopkach a jak trzeba bylo to siodelko w góre i sie dojezdzalo w jakies niedalekie miejsce.

Mam na czesci 700zl i na razie wedlug wstepnych ustalen to montuje Duro 130mm 2008 i Tektro Auriga na tyl. Hamulec zawsze sie przyda ale nie wiem jak z amortyzatorem nie wime czy 130 nie popsuje mi geometrii i rower nie stanie sie jakims mulem.

Druga opcja to wymiana ramy na prodigy 9.81 i za ta reszte kasy co zostanie to sprobowanie przerobienia roweru na streetowy. Odrazu zaznaczam ze musialby miec z tylu przelozenia bo single speed bylby dla mnie zbyt niepraktyczny. Nie wiem tylko czy w prodigy mozna zamontowac tylnia przezutke i nie wiem ktore czesci moglbym w sumie przelozyc a ktore kupic nowe.

Mam nadzieje ze mi doradzicie

Aha jesli macie pisac "zastanow sie dobrze w czym bedziesz czesciej uzywal roweru" to plizzzz podajcie jakas skuteczna metode myslenia ktora pomoze mi okreslic do czego go bede uzywal :)

Często jest tak, że Ci co skaczą na hopkach, jeżdżą street itp. po czasie dopiero się przekonują do XC. Jak "młodość" przeminie, czy jak ktoś np. im pokaże zalety tej dyscypliny :) Wtedy następuje zmiana roweru na sprzęt do XC właśnie. Ważne też jaki masz teren koło siebie, i czy zamierzasz się przeprowadzać. Warto pomyśleć przyszłościowo.

Często jest tak, że Ci co skaczą na hopkach, jeżdżą street itp. po czasie dopiero się przekonują do XC. Jak "młodość" przeminie, czy jak ktoś np. im pokaże zalety tej dyscypliny ;) Wtedy następuje zmiana roweru na sprzęt do XC właśnie. Ważne też jaki masz teren koło siebie, i czy zamierzasz się przeprowadzać. Warto pomyśleć przyszłościowo.

ja jestem wlasnie zdania, ze 1. rower trzeba zniszczyc na hopkach itp :)

zastanow sie w ogole, czy nie odczuwasz wewnetrznej potrzeby ewoluowania w kierunku xc, poza tym ht mtb jest chyba najbardziej uniwersalna opcja, niestety twoj wiek jest wielka niewiadoma, ale z tego, co obserwuje to dzieciaki zaczynaja wlasnie od tego, co jest "elo", czyli dual/street, nie chce tutaj nikogo obrazac, bo nie mam tego na celu, ale 90% ludzi, ktora tak jezdzi tak naprawdę robi to, bo robia to inni, pozniej i tak gruba wiekszosc sie wykrusza i konczy z rowerem, a niedobitki odnajduja sie w xc/szosie, jezeli jednak wiesz, ze wlasnie tak chcesz smigac, to kup po prostu, to czego odczuwasz brak lub to, czego dzialanie ci przeszkadza

Ja tak samo jak mój poprzednik Bartek : pojeździj chłopie z 2-3 miesiące, ustal dokładnie w czym najczęściej jeździsz i wtedy będziemy Tobie radzić, na co skłonić się przy zakupie części. Przy okazji jeszcze dozbierasz cash i za jakiś czas będziemy mogli Tobie doradzić coś konkretnego. Bo jest jedna, sprawdzająca się zasada : jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Pozdrawiam !

P.S. Radzę Ci tak, bo sam kiedyś chciałem mieć kiczowaty rower do wszystkiego. Nie polecam .... Po prostu znam to z autopsji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...