Skocz do zawartości

[przeRZutka tyl]- napinacz

Spider_DG

Rekomendowane odpowiedzi

@bogus

nie ma w tym nic dziwnego, bo bravo jest stalówką (co za tym idzie ma z natury węższe rurki), a panic ma po prostu węższe widełki. słowo honoru, tylne widełki z amstaffa 2005 to praaawdziwe grubasy. nawet neopren tiogi, który jest dość szeroki (długi?) zapinał się ledwo ledwo i potrafił puścić. :-) to tak jak porównanie korony z Marcoka 66 z Gran Fondo :-)

Eeeech...ta chęć do jazdy...

Po zmontowaniu napinacza zauważyłem, że obciera o niego opona. Wyregulowałem oś, by nie obcierało (przesuwając nieznacznie) i spragniony jazdy poszedłem na rower mając nadzieję, że mimo przesunięcia wolnobiegu będzie grało. I było OK, tylko nie spojrzałem od spodu. Na drugi dzień, gdy z całej siły zacząłem przyspieszać, wrzuciło mi łańcuch na większą zębatkę i lipa. Zablokowało się, łańcuch się wyciągnął. :devil:

• Mod Team

No domyśliłem się.

Tak jak pisałem, kumpel ma JB.

A to, że zgadłem o co Ci chodzi wiedziałem,

bo kiedyś interesowałem się 9.81 jak mnie ciągnęło do streetu. ;)

A co do "grubości" tylnych widełek to nie wiem dokładnie bo się nie przyglądałem.

W każdym razie miał ten napinacz założony.

:heh: spodziewałem się pytania, skąd wiem, że się wyciągnął. Napinacz mój ma niestety nieduży zakres regulacji (jak wcześniej pisałem reguluje się go przez ustawienie na odpowiedniej długości widełek). Wcześniej dało się go napiąć, a po akcji ze zblokowaniem łańcuch jest luźny w takim samym, a nawet w skrajniejszym ustawieniu. Stąd wnioskuję, że łańcuch się wyciągnął (napinacz nie uległ zniszczeniu).

Przyspieszałem faktycznie dość szybko, najszybciej jak mogłem ;)

Łańcuch nie wyciągnął się znacznie (na sucho nie przeskakuje), ale wystarczająco, by zakres regulacji napinacza nie pozwalał go napiąć.

Ewentualnie jeśli nie łańcuch, to wyciągnęła się blacha, z której jest napinacz :D

oczywiście, że wygiął się napinacz. w sumie zależy jeszcze, jaki masz łańcuch, ale generalnie mechanizm wyciągania się łańcuchów jest nieco bardziej skomplikowany i wiąże się bardziej ze zużyciem niż z jednorazowym przyłożeniem siły. łańcuch rowerowe są całkiem mocne.

Zrobiłem nowy napinacz na podstawie poprzedniego

http://fotoupload.be/public.php?action=vie...;upload_id=7826

Zrobiony jest z aluminiowej i grubszej niż poprzednia blachy, w odróżnieniu od poprzednika umożliwia też regulację bez przesuwania napinacza :)

Niestety zanim nie zrobię sobie klatki na łańcuch to sam ten napinacz nie pozwoli mi na jazdę bez problemów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...