tobo Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 obecnie posiadam tylną przerzutke x7. cena to plus minus 150 zł. mogłbym kupić x0 jednak zastanawiam się czy różnica w jakości pracy i trwałości jest tak duża że warto potroic cenę zakupu. czynnik kultowości, wzdychania do niej oraz wyglądu pomijam. najlepiej gdyby opinie wydały osoby które używają lub porównywały te przerzutki współpracujące z gripami srama. oczywiścia za wszelkie komentarze będę wdzieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech89 Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Jeździłem na X9 z manetkami X7 oraz obecnie XO z manetkami XO. Waga różni te modele przede wszystkim. W pracy to jedynie chyba tylko efekt placebo, że XO działa lepiej. Po prostu różni te wszystkie przerzutki materiał z którego są wykonane a w konsekwencji waga. Licz się z tym, że gdy w XO wózek Ci się złamie ten "karbonowy", bo to tak naprawdę grillon czy jak to oni tam nazwali ten materiał, jedynie od przodu jest i od tyłu "warstwa karbonu" - masz do wydania ponad 200zł na nowy wózek. Tak jak to było w moim przypadku. Jak nie 300zł... Nie pamiętam już ile płaciłem, w każdym razie uderzyła mnie ta wymiana wózka po kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMAN Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Fajnie za 300 zł to kupiłbym xtr ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Licz się z tym, że gdy w XO wózek Ci się złamie ten "karbonowy", bo to tak naprawdę grillon czy jak to oni tam nazwali ten materiał, jedynie od przodu jest i od tyłu "warstwa karbonu" - masz do wydania ponad 200zł na nowy wózek. Tak jak to było w moim przypadku. O, dzięki za pocieszenie odnośnie różnicy jakościowej między topowymi modelami. Bo czasami to normalnie bierze mnie taka ochota zmienić przerkę na X-0, że masakra. I to niekoniecznie dlatego, żeby była lepsza praca, ale dla kultu bo X-0 jest IMHO piękne. A Tobie złamał się ten wózek? by wychodziło na to, że kruchy ten materiał strasznie. Kupuj X-9, pracuje bajka. Chyba, że zależy Ci na wadzę to bym się mimo wszystko (jako zwolennik SRAMa) zastanawiał nad nowymi Shimano bo wagi mają niezłe. Ale znowu w grę wchodzą gripy (nawet nie wiem jak tu wygląda sytuacja u Shimano). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Shimano gripów nie ma, ale mógłbyś zakupić sobie gripy sram Rocket. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 A no tak. Coś mi właśnie nie pasowało a to były te SRAMy Rockety, które pasują do Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 No tak, choć nie wiem czy to poprawnie działa, bo mało widuje się ludzi którzy mają kombinacje manetki Sram i przerzutka Shimano. Ale, może chodzi to fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 mam gripy do przerzutek i shimano i sramowskich. wybor to jeszcze shadow xt ewentualnie xtr (choc tu dla testu predzej na początek wybralbym xt) no i sram x0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 ja uzywam xt 2008 i mozna byc nia zachwyconym, pod warunkiem ze nie jezdzilo sie na sramie od 7 w gore ... nie rezygnuj ze srama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Jesli SRAM to X9. Roznica w dzialaniu pomiedzy X9 a X.O. jest nie do wyczucia dla powszedniego rowerzysty. Jesli XTR to nie z manetkami obrotowymi Srama tylko z Rapidfire XT lub XTR bo to dwie inne bajki. Sprawdzone. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Jak masz dzialającą x7 to ja uzywaj az padnie, do x9 jest lekki problem z kolkami, jak mialbym kupowac nową to ponownie wzialbym x7 (jesli CHCESZ wydac wiecej kasy to x9 ), x0 - coz, lans niesamowity ale chyba niewiele poza tym i odrobine nizsza masą, a jaka szkoda jak Ci sie rozwali/porysuje Shimano bym sie nie tykal. Slaba sprezyna, masz troche brudny naped i zaczynaja sie dziac 'cuda', ze sramem nie ma takiego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Celował bym w X-9, różnice pomiędzy X-0 są tylko w materiałach, o ile jest jakaś różnica w pracy to niezauważalna. Shimano hmmm... mam z tyłu XT (rocznik 2007) i w sumie nie mam zastrzeżeń, w miarę szybka i precyzyjna, ale też nie powala to potrafi czasem tłuc jak głupia. Do shimano zniechęcają mnie jeszcze manetki RF+, obsługa tylko kciukiem nie jest tak wygodna jak w triggerach. O gripach się nie wypowiadam, bo jeździłem na takich za mało żeby się wypowiadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Jesli SRAM to X9. Roznica w dzialaniu pomiedzy X9 a X.O. jest nie do wyczucia dla powszedniego rowerzysty. Jesli XTR to nie z manetkami obrotowymi Srama tylko z Rapidfire XT lub XTR bo to dwie inne bajki. Sprawdzone. Pozdrawiam. tylko gripy srama. jesli chodzi o moje potrzeby to zaden inny system nie moze sie im rownac. Jak masz dzialającą x7 to ja uzywaj az padnie, do x9 jest lekki problem z kolkami, jak mialbym kupowac nową to ponownie wzialbym x7 (jesli CHCESZ wydac wiecej kasy to x9 ), x0 - coz, lans niesamowity ale chyba niewiele poza tym i odrobine nizsza masą, a jaka szkoda jak Ci sie rozwali/porysuje Shimano bym sie nie tykal. Slaba sprezyna, masz troche brudny naped i zaczynaja sie dziac 'cuda', ze sramem nie ma takiego problemu. juz pisalem na forum wielokrotnie - roznicy w dzialaniu srama a shimano (mialem xt i xtra) nie widze wlasciwie zadnej. dlatego wlasnie moje pytanie o ewentualny sens zakupu x0. nie odczuwam ani mocniejszej sprezyny ani precyzyjniejszego przerzucania ani lepszej pracy z zabloconym napędem (obecnie uzywam moim zdaniem dosyc czystej kasety i lancucha i nie powiem zeby moje x7 rewelacyjnie sobie radzilo). zastanawialem sie wlasnie czy cos bym zyskal wędrując dwie grupy wyzej. najprawdopodobniej moim docelowym sprzetem bedzie shadow xt. gdyby z opinii w tym temacie wynikalo ze x0 to rewelacja w stosunku do x7 to moze dalbym jeszcze sramowi szanse. byc moze "znieczulenie" rąk wynika z tego ze nie mam obecnie porownania do shimano - musialbym miec mozliwosc rownoleglego przetestowania zestawu takiego jak moj ale z przerzutką shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.