Endriu86 Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Dzięki, a czy aby na pewno trzeba zdjąć cala pokrywkę ?? W instrukcji obsługi jest napisane, ze należy odkręcić śrubkę na tym zbiorniczku i tam wetknąć rurkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 dla ludzi ktorzy maja problem z laczeniem sruby barylkowej z koncowka weza. kupujecie, wzglednie idziecie do dowolnego serwisu dla nurkow, wzglednie punktow zajmujacych sie legalizacja butli, nabijaniem HP, prosicie o pol kropelki czerwonego locktite'u na gwint i nakrecacie srube do wezyka mozna rowniez zaciagnac na max'a najmniejszego zipa, trwalosc gwarantowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumiok Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam! A czy Ktoś z szanownych forumowiczów, nie ma może na zbyciu śrubek baryłkowych? W serwisach pomimo usilnych starań nie otrzymałem ani zepsutych manetek/przerzutek Shimano, ani samych śrubek. Piszcie proszę na priva - z chęcią się dogadam. W innym wypadku pozostaje mi tylko... Avid Bleed Kit:( Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Idź do tokarza - zrobi Ci takie a nawet lepsze. Wystarczy, że przewierci śrubę M5 na wylot + ew splanuje (to chyba właściwe określenie) jeden z jej końców. Tam gdzie zostanie gwint nakręcasz 2 nakrętki i je kontrujesz. Dajesz uszczelkę, bez żadnego kombinowania nakładasz wężyk na splanowany koniec i gotowe. Ja sobie takie załatwiłem po znajomości. Ale myślę, że w 5zł/szt się wyrobisz spokojnie. Przy czym tutaj odpadają Ci problemy z uszczelnieniem. Jeżeli splanuje się (kurde ciągle nie wiem czy to poprawne określenie ... chodzi o "wygładzenie", usunięcie gwintu) śrubę M5 to wężyk od zestawu kroplówkowego nachodzi dość ciężko, ale nachodzi i bez żadnych dodatków masz szczelny układ. Ja osobiście przy próbach z tymi śrubkami baryłkowymi dostawałem szału. Układ ciągle się rozszczelniał. Po zastosowaniu śrubek od tokarza wszystko zadziałało za pierwszym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 A czy zwykłe śruby m5 nie mają innego skoku niż śruby baryłkowe ?? Jeśli tak no to można zajechać gwinty w hamulcach i ma się problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Nie wiem jak jest z tym skokiem. Nic nie wręcałem na siłę i wszystko ładnie pasowało. Rownie dobrze można zapytać czy skok śrubek baryłkowych jest odpowiedni do gwintów w hamulcach Na PW kilka osób zapytało mnie jak wygladają z bliska takie obrobione śrubki. Zdjęcia zamieszcze tutaj: Po kompresji jakość dostała w tyłek ale chyba widać o co chodzi Ja ciągle jeszcze mam plastikowe strzykawki. Raz odpowietrzyłem i od tamtego czasu nie ruszałem zestawu. Przy kolejnym odpowietrzaniu przejde się do apteki po te lepsze. Dodatkowo mam już takie zaciski jak w oryginalnym zestawie avida - te suwaki są dość uciążliwe. Podczas oddawania krwi zauważyłem, że panie pielęgniarki wlaśnie takimi zatrzaskami zabezpieczają ucięte wężyki, poprosiłem o 2 i mam Pewnie w jakiś sklepie medycznym też będa do dostania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jumiok Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 bros, a wężyki normalnie masz o zestawu do kroplówek?? jak już będziesz miał w pełni zrobiony zestaw, to daj proszę znać i może pochwal się foteczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu86 Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Orientujecie się ile wchodzi oleju mineralnego do przedniego i tylnego hampla (głównie do zbiorniczków wyrównawczych)? No chyba ze znacie srednice wewn. przewodów . I jeszcze jedno, jak uniknąć zapowietrzenia gdy podczas zalewania skończy nam się olej w strzykawce (przy zalewaniu tylnego chyba jest to możliwe) i będzie trzeba go uzupełnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Endriu - w całym przewodzie mieści się nie więcej niż 1 ml, więc jeżeli użyjesz strzykawki 20ml, to na 100% wystarczy Ci płynu. W avidach potrzeba około 10ml płynu żeby napełnić pusty układ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 bros, a wężyki normalnie masz o zestawu do kroplówek?? jak już będziesz miał w pełni zrobiony zestaw, to daj proszę znać i może pochwal się foteczką Tak, wężyki są od zestawu kroplówkowego. Zostawiłem w nich DOTa na kilka godzin i chyba weszły z nim w reakcję. Stały się bardzo miękkie ale po wylaniu płynu i wymyciu wężyków wszystko wróciło do normy, jedynie troszkę się przydymiły No ale nawet wymieniając wężyk po każdym odpowietrzeniu to starczy go na 20x Chwilowo nie mam potrzeby odpowietrzania hamulców więc zestaw zostanie taki jaki jest Jak będę musiał go użyć kolejny raz to wymienię strzykawki i zaciski. Ale to tylko "kosmetyka". Zestaw działa OK taki jaki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu86 Napisano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Dzięki Andrew, sądziłem że mimo wszystko przewody mają większa średnicę wewnętrzną i że wchodzi kilkanaście ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mardukpl Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 ja tez nie miałem śrub baryłkowych i poszedłem na łatwiznę nakładając mocno wężyk na strzykawkę (najłatwiej w cieplej wodzie) i obcinając go zaraz na końcu strzykawki. Następnie wkręciłem całość w hamulec i manetkę, wężyk nagwintował się i jednocześnie uszczelnił całość. Co prawda jest to mniej wygodne bo za każdym razem trzeba wymieniać wężyk, ale na szybko jest oki jak ktoś nie chce się w to częściej bawić. Co do klejenia zastosowałbym opaskę zaciskowa plastikowa i zacisnąć na nałożonym wężyku na gwint, można tez pomiędzy zastosować sylikon sanitarny w celach uszczelniających ale wątpię by był potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Coz mnie zestaw kosztowal..............80gr,i dziala.Jest w pelni szczelny,w pelni wielokrotnego uzytku.Faktycznie kosztowal mnie tyle,poniewaz reszte mialem z pracy.Rozwiazanie jak dla mnie jest o niebo lepsze niz te stosowane tutaj,Zestaw sie sklada z 2 strzykawek /to wlasnie koszt 0,8zl/,dwoch kawalkow wezyka Festo /dowolny przewod pneumatyczny o srednicy 6mm/ i zlaczki Festo /dowolna zlaczka dowolnej firmy z gwintem M5/.Wezyka wciskam na sile na strzykawke-minimalna sila do wlozenia,koncowka strzykawki posmarowana wczesniej Loctite403 /dowolny klej cyjanoakrylowy,tzw. sekundowy/,10 cm wezyka,z drugiej strony szybkozlaczka.Nic do zaciskania wezyka nie jest potrzebne,poniewaz tego nie stosowalem.Zalewanie/odpowietrzanie bardzo szybkie i precyzyjne.Jednyny problem to kupno szybkozlaczki,ale w wiekszych miastach to chyba nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Zrobiłem sobie taki własny zestawik wraz ze srubkami od tokarza... obrabiałem te śrubki ze 3razy żeby wężyk mocniej wszedł- cały czas bez skutku. Ponadto na jednej śrubce nie mam tak małej uszczelki i nawet wkręcając głęboko trochę cieknie, co więcej przy dzisiejszej obróbce śrubki, gwint mi się zj**ał i się teraz wkręca na 2mm, a do tokarza już nie mam siły chodzić.... Jak ktoś ma dużo cierpliowści i czasu to polecam ten zestaw, w przeciwny razie lepiej kupić Avidowski zestaw do odpowietrzania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flub3r Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Zrobiłem sobie taki własny zestawik wraz ze srubkami od tokarza... obrabiałem te śrubki ze 3razy żeby wężyk mocniej wszedł- cały czas bez skutku. Ponadto na jednej śrubce nie mam tak małej uszczelki i nawet wkręcając głęboko trochę cieknie, co więcej przy dzisiejszej obróbce śrubki, gwint mi się zj**ał i się teraz wkręca na 2mm, a do tokarza już nie mam siły chodzić.... Jak ktoś ma dużo cierpliowści i czasu to polecam ten zestaw, w przeciwny razie lepiej kupić Avidowski zestaw do odpowietrzania... JESTEM TEGO SAMEGO ZDANIA, parę razy odpowietrzy się znajomym i zarobi się na ten zestaw, inwestycja może się zwrócić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kezcuzj Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Czy można mieszać DOTy? Pytam się, gdyż mam Avidy J5 i nie wiem dokładnie jakim DOTem (4 czy 5.1) są one teraz zalane, a do odpowietrzania chcę użyć 5.1. Czy jak się one wymieszają to może się coś stać, czy lepiej spuścić stary płyn i zalać na nowo nowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Możesz mieszać bez obaw, choć ja bym pokusił się o wylanie całego starego płynu, bo na pewno wchłonął on już trochę wody i ma gorsze parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Wiem, że po angielsku nazywa się to "hose barbs" jednak nie wiem jak to będzie po polsku i nie wiem czego właściwie szukać. http://allegro.pl/item891581777_zlaczka_przewodu_tekalan_nypel_lacznik_r8_5.html Podobne ale jeszcze nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banditxc Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Tutaj jest cos podobnego : http://allegro.pl/item891012008_krociec_na_wezyk_do_elektrozaworu.html tylko gwint jest za duzy. Jutro przejde sie do sklepu wedkarskiego/zoologicznego byc moze uda sie zakupic :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 12 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Domowy sposób nie działa w połączeniu z Elixirami, przy klamce powstaje nieszczelność bo nakrętki są zbyt szerokie żeby docisnąć prawidłowo uszczelkę. Wytoczyłem specjalne tulejki które są niemal identyczne z Avidowskimi. Oringi 3x1,5 albo 3x2 powinny być dobre. Do zacisku włożyłem oring 2x1, jego zaletą jest to, że można go tam zostawić na stałe i nie trzeba nakrętki na śrubie. Kupiłem strzykawki z gumowym tłokiem, okazało się że na końcu jest gwint taki sam jak przy Avidowskich. Wiecie skąd skombinować przewód z taką końcówką? Przy zestawie do kroplówki takiego nie miałem ale musi mieć jakieś inne medyczne zastosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banditxc Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 (edytowane) W koncu udalo mi sie zrobic wlasny zestaw do odpowietrzania moich formul. Zestaw dziala idealnie bez zadnych wyciekow :-) Zastosowalem : * strzykawka 20 ml z gumowym tloczkiem * barylka shimano - lekko spiłowany gwint * opaska termokurczliwa * nakretka * wezyk * uszczelka Edytowane 18 Lutego 2010 przez banditxc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbike Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Jestem w trakcie budowania zestawu do odpowietrzania hamulców, brakują mi dwie rzeczy, z czego bez jednej nie zrobię nic. Mianowicie, zjeździłem już pół Poznania po sklepach rowerowych i w żadnym nie mieli na zbyciu śrubek 'baryłkowych'. Za każdym razem proponowali, bym zajrzał w sezonie, bo wtedy na serwis trafiają, stare, zużyte części. No a w sezonie to już na późno, ponieważ hamulce należy odpowietrzyć przed sezonem. No i mam prośbę, pytanie, jako, że mieszkam w dużym mieście, to może znajdzie się osoba, która miałaby na zbyciu dwie sztuki takich śrubek? Za piwko czy inny drobiazg, zawsze można się dogadać PS. W sumie, niekoniecznie musi być to osoba z Poznania, choć tak by było korzystniej, bo uciekają koszty wysyłki. No ale jeśli znajdzie się ktoś uczynny, z nadmiarem, takich gadżetów, to chętnie skorzystam, w końcu wysyłka pocztą, listem, nie należy do ekstremalnych wydatków w porównaniu z oryginalnym zestawem Avid'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrabbit Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 michalbike chcesz to mogę Ci sklepać taki zestaw z pasującymi końcówkami (nie są to śruby baryłkowe), uszczelniony o-ringami. Jutro postaram się wstawić zdjęcie, żeby wszystko było jasne . Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbike Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Miło z Twojej strony, chętnie zobaczę na fotkach Choć brakują mi tylko właśnie te śrubki, bo mam i strzykawki, i wężyki od kroplówki, uszczelki też się znajdą. Hamulce jakie posiadam to Avidy Juicy 7. No ale zaczekajmy do zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrabbit Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Takie zestawy robię. Z doświadczenia wiem, że klejenie igielitu do tej śrubki baryłkowej nie zdaje egzaminu. Fartem udało mi się raz odpowietrzyć układ. Przy drugim wkręceniu połączenie puściło . Dlatego przesiadłem się na coś trwalszego. Ten zestaw jest aktualnie na allegro, ale nie widzę przeszkód by przygotować Ci drugi. Dla forumowiczów taniej . Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi