Skocz do zawartości

[klamkomanetki] DC a naped 8 biegowy

sadfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Widze ze tylna przerzutke obslugujesz DC XT, a kasete masz SRAMA 850 - czyli 8 biegowa. To w ogole dziala, czy wkradl sie blad?

Jezeli znajdzie sie chetny na rame itd, to ja bylbym zainteresowany siodelkiem, tylna przrzutka i ewentualni DC XT.

Pozdrawiam

Nie ma błędu. Działa znakomicie :)

No wlasnie, moglby mi ktos wyjasnic jak to jest z DC i napedem 8 biegowym. Trzeba tam cos przerabiac, czy to dziala jakims cudownym sposobem bez ingerencji?

może tuningował kasetę? kaseta 850 jest w pełni rozbieralna. Zakładając że ją rozebrał, przeszlifował elementy dystansujące koronki od siebie i zastosował pierścień dystansujący (szerokości jednej koronki) i to wszystko razem skręcił, a następnie zablokował przerzutkę śrubkami H i L tak aby obsługiwała 8 przełożeń. Słowem: masakrycznie dużo roboty, w sumie nie wartej świeczki. Nie mam pojęcia jak to może inaczej działać.

wlasnie tego nie moge sobie wyobrazic.. bo jesli np: manetka popusszcza wiecej linki, niz jest potrzebne do przesuniecia wozka o 1 bieg (np manetka 8sp, kaseta 9sp), to gadzet musi cos zrobic z jej nadmiarem... moze to cos na ksztal regulacji w klamkach sd7? regulowany punkt podparaci linki?? cos mid zisiaj wyobraznia szfankuje...

to chyba zalezy od rejonu kraju. u mnie mowi sie dzingiel :).

wracajac do shiftmate'a: linka w miejscu zmiany koleczka "umocowana" jest (w pewnym sensie) na stale, co w efekcie dziala jak 2 niezalezne kawalki linki. zamina uciagu mozliwa jest dzieki ronicy w przebytych drogach (ktore zaleza od promienia koleczka). bardzo sprytna rzecz B). sam bym na to nie wpadl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...