Skocz do zawartości

[rama] Znak firmowy na przodzie ramy

piotrek_40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam być może dziwne, ale irytujące mnie pytanie. Chodzi o znaczek firmowy na przodzie ramy. Zauważyłem, że na niektórych ramach jest wypukły, solidny emblemat, a na innych jest malowany, płaski znaczek (np w ramach Scotta tutaj i tutaj). Od czego to zależny?

I przy okazji, rama scott yz1 to dobry wybór? (chodzi mi o tą sztukę co zalinkowałem i ogólnie)

A o co może w tym chodzić? to po prostu chwyt marketingowy. Producenci muszą coś zrobić aby ich ramy się wyróżniały- parę lat temu była moda na ramy w kolorze naturalnego alu, wcześniej był pełen lakier, który teraz wraca, w międzyczasie czernie i szarości. Wszystko to żeby Twój wypasiony rower wyglądał szybko staro i żeby kupić nowy. A co do tej ramy niestety jej nie znam i się nie wypowiem

Widzę, że temacik się przyjął :)

Irytuje mnie to, że w niektórych modelach tej samej firmy emblemat jest porządnie wykonany (powiedzmy, że budzi szacunek do firmy :wink: ), a w innych jest namalowany (na "łatwiznę")- z czego to wynika?

Znaczek Titusa bardzo ładny :)

Obecnie mam Gianta gsr 200 tyle, że 14,5".

Wiem, że yz1 jest raczej do skakania niż do xc. Lubię sobie poskakać, ale nie gardzę przejażdżką między drzewami w lesie czy wycieczką rowerową po asfalcie :)

yz to dla mnie kobiecy rowerek (zarcik :P ) ale fakt faktem ze geometria sprzyja drobym dziewczynom na niej jezdzic. kolezance wybralem wlasnie yz1 i sadzac po jej wyrazie twarzy jest zachwycona ;) rama bardzo mocna, wytrzyma ostrzejsze xc i jakies skakanie... do xc tez przydatna dla wlasnie osob o mniejszych wymiarach i lubiacych zwinne, krotkie rowerki :)

a ta rama co podales to dokladnie taka sama jak ta, ktora kolezanka ma ;) ta wyglada spoko...chociaz ja bym sie bil co do ceny 250. jesli rzeczywiscie jest w dobrym stanie. bo yztki sa czesto tak przechodzone ze nie warto ich brac

Hmmm .... Nawet Kross ma taki znaczek :)http://www.allegro.pl/item296616424_kross_...xport_2008.html ( zdjęcie 7 ). Ale podobno - szybko odpada, bo u poprzedniego właściciela mojej ramy odpadł i ja już nie mam tego bajeru ;) .... Ale nie powiem - laserowo wycinany, anodowany na czarno i powiedzmy pomarańczowo czy niebiesko znaczek przedni to jest coś. No cóż - ale jeżeli miałbym do wyboru laserowo wycinany znaczek a np. trochę bardziej wygodne gripy - wiadomo co bym wybrał ;) Gripy ( dla tych co nie kojarzą :P ). Pozdrawiam !

Mój mi się bardziej podoba ;)

Masz absolutna racje ;)

gtf19.jpg

Brak znaczka to tanie oszczedzanie, bo innego wytlumaczenia nie ma. W koncu logo firmy na glowce to reklama.

niechorze58.jpg

Tak w ogole to zaczalem szukac fotek glowki i doszedlem do wniosku, ze Merida zmienila logo...

rs40.jpg

mnd12.jpg

Nowe logo jest w dwoch kolorach, ciemne na jasnych ramach i jasne na ciemnych... haha ale ze mnie detektyw :)

Znaczek voodoo wymiata wszystkie :D Z tą meridą to ciekawy pomysł.

A ja w moim Wheelerze nie miałem takiego znaczka z metalu jak podał MateuszA,

tylko naklejkę w tym właśnie kształcie. :D:D

A w Wheelerz moich rodziców jest znaczek taki jak na zdjęciu u Mateusza.

No właśnie, czyli to zwykłe krojenie kosztów?

kello ja duży nie jestem :) około 170 i 64kg. Na pewno będzie lepiej w stosunku do obecnej ramy (co jak co, ale znaczek mimo jej wieku - 10 lat - trzyma się jak nowy :wink: )... Więcej niż 250 nie dam za nią. Wyżej jest nowsza na gwarancji za 250 tyle, że yz3 no i za niska trochę... Ten yz1 jest trochę porysowany, ale jeżeli stan techniczny rzeczywiście bdb... Z którego roku to jest model? 2004?

jak kupowałem swojego wheelera to miałem do wyboru w taj samej cenie(różnica 10zł?) dwa takie same modele: jeden robiony na rynek polski i drugi robiony na niemiecki... ramki niby identyczne a jednak ten sprowadzony z Niemiec(chyba im nie schodził -notabene mój obecny rower) miał właśnie taki metalowy znaczek na ramie a ten drugi-polski miał naklejkę... jakoś tak kojarzę... co prawda było to 3 lata temu ale jako tako pamiętam że ten znaczek i "napisy na ramie-nie_tandetne_naklejki" zaważyły o wyborze roweru :P

może te firmy mają różnych dostawców? i w jednej fabryce robią to "tak" a w innej "tak"?

Ja nie sądzę aby to było krojenie kosztów. Koszt wykonania takiego czegoś u nas to jest 10-12 złotych max. A w tych ilościach co Oni robią i w tych krajach co Oni robią to sądzę, że się w 2 złotych mieszczą z tak zwanym "palcem w"

Przyznam, że nie przychodzi mi do głowy żadne rozsądne wytłumaczenia takiego zjawiska. Może chcą w ten sposób odróżnić rowery budżetowe od tych lepszych ?

A może zwyczajnie naklejają to co aktualnie mają na stanie ? ;) A może też po prostu stawiają na różnorodność ? W każdym razie kwestia oszczędności moim zdaniem nie wchodzi w grę.

Wanga Eciu, niestety nie moja, przyznam że jakiś czas temu bardzo intensywnie o "niej" :-) myślałem, (poruszłem nawet ten temat na forum) ale mniej więcej w tym samym czasie wpadł mi w ręce kompletny rowerek cannona, i Wanga odeszła w zapomnienie :-) Teraz z perspektywy czasu nie żałuję że jej nie kupiłem, ponieważ okazało się ramka ta stworzona jast dla bardzo lekkich jeźdźców:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...