piotrek_40 Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam! Mam być może dziwne, ale irytujące mnie pytanie. Chodzi o znaczek firmowy na przodzie ramy. Zauważyłem, że na niektórych ramach jest wypukły, solidny emblemat, a na innych jest malowany, płaski znaczek (np w ramach Scotta tutaj i tutaj). Od czego to zależny? I przy okazji, rama scott yz1 to dobry wybór? (chodzi mi o tą sztukę co zalinkowałem i ogólnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duch Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A o co może w tym chodzić? to po prostu chwyt marketingowy. Producenci muszą coś zrobić aby ich ramy się wyróżniały- parę lat temu była moda na ramy w kolorze naturalnego alu, wcześniej był pełen lakier, który teraz wraca, w międzyczasie czernie i szarości. Wszystko to żeby Twój wypasiony rower wyglądał szybko staro i żeby kupić nowy. A co do tej ramy niestety jej nie znam i się nie wypowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 NIezly temat Tu masz fajny zanczek http://img174.imageshack.us/img174/1794/img8618v1gh9.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 podoba mi się ten znak Titusa ) a co do ramy yz1 to zalezy do czego chcesz tą ramkę ? z tego co wiem to Voltage nie jest do XC tylko do skakania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 21 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Logo KTM'a też jest konkretne Tu widać trochu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Mój mi się bardziej podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Wheeler a tu nowa wersja: http://www.wheeler.pl//images/galeria/PRO%2079-WL-07.jpg PS ciekawy temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek_40 Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Widzę, że temacik się przyjął Irytuje mnie to, że w niektórych modelach tej samej firmy emblemat jest porządnie wykonany (powiedzmy, że budzi szacunek do firmy :wink: ), a w innych jest namalowany (na "łatwiznę")- z czego to wynika? Znaczek Titusa bardzo ładny Obecnie mam Gianta gsr 200 tyle, że 14,5". Wiem, że yz1 jest raczej do skakania niż do xc. Lubię sobie poskakać, ale nie gardzę przejażdżką między drzewami w lesie czy wycieczką rowerową po asfalcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 yz to dla mnie kobiecy rowerek (zarcik ) ale fakt faktem ze geometria sprzyja drobym dziewczynom na niej jezdzic. kolezance wybralem wlasnie yz1 i sadzac po jej wyrazie twarzy jest zachwycona rama bardzo mocna, wytrzyma ostrzejsze xc i jakies skakanie... do xc tez przydatna dla wlasnie osob o mniejszych wymiarach i lubiacych zwinne, krotkie rowerki a ta rama co podales to dokladnie taka sama jak ta, ktora kolezanka ma ta wyglada spoko...chociaz ja bym sie bil co do ceny 250. jesli rzeczywiscie jest w dobrym stanie. bo yztki sa czesto tak przechodzone ze nie warto ich brac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Hmmm .... Nawet Kross ma taki znaczek http://www.allegro.pl/item296616424_kross_...xport_2008.html ( zdjęcie 7 ). Ale podobno - szybko odpada, bo u poprzedniego właściciela mojej ramy odpadł i ja już nie mam tego bajeru .... Ale nie powiem - laserowo wycinany, anodowany na czarno i powiedzmy pomarańczowo czy niebiesko znaczek przedni to jest coś. No cóż - ale jeżeli miałbym do wyboru laserowo wycinany znaczek a np. trochę bardziej wygodne gripy - wiadomo co bym wybrał Gripy ( dla tych co nie kojarzą ). Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 22 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 A ja w moim Wheelerze nie miałem takiego znaczka z metalu jak podał MateuszA, tylko naklejkę w tym właśnie kształcie. A w Wheelerz moich rodziców jest znaczek taki jak na zdjęciu u Mateusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Trek również tam coś posiada. na tym zdjeciu widać co nieco http://img513.imageshack.us/my.php?image=dscn9885wg2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 A tu logo Gianta http://weightweenies.starbike.com/images/a...t_xtc_front.jpg IMO najfajeniszy znaczek ma KTM i Giant też niczego sobie A tutaj egzotyk ode mnie z mojej szoski, logo Ganny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 a ja w Garym mam tak tandetny znaczek ze masakra.. kawałek plastiku w kolorze alu przyklejony do ramy... i to marnie przyklejony bo juz sie odkleja... ale brak dbałości o takie pierdoły, oddali w pięknym lakierze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Mój mi się bardziej podoba Masz absolutna racje Brak znaczka to tanie oszczedzanie, bo innego wytlumaczenia nie ma. W koncu logo firmy na glowce to reklama. Tak w ogole to zaczalem szukac fotek glowki i doszedlem do wniosku, ze Merida zmienila logo... Nowe logo jest w dwoch kolorach, ciemne na jasnych ramach i jasne na ciemnych... haha ale ze mnie detektyw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KondiKona Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 najfajniejszy znaczek ;-) Kondi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Mnie się podoba logo Voodoo: http://voodoocycles.net/gallery2/bikegal/nzumbi2 Pozdrówko magiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek_40 Napisano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Znaczek voodoo wymiata wszystkie Z tą meridą to ciekawy pomysł. A ja w moim Wheelerze nie miałem takiego znaczka z metalu jak podał MateuszA,tylko naklejkę w tym właśnie kształcie. A w Wheelerz moich rodziców jest znaczek taki jak na zdjęciu u Mateusza. No właśnie, czyli to zwykłe krojenie kosztów? kello ja duży nie jestem około 170 i 64kg. Na pewno będzie lepiej w stosunku do obecnej ramy (co jak co, ale znaczek mimo jej wieku - 10 lat - trzyma się jak nowy :wink: )... Więcej niż 250 nie dam za nią. Wyżej jest nowsza na gwarancji za 250 tyle, że yz3 no i za niska trochę... Ten yz1 jest trochę porysowany, ale jeżeli stan techniczny rzeczywiście bdb... Z którego roku to jest model? 2004? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 jak kupowałem swojego wheelera to miałem do wyboru w taj samej cenie(różnica 10zł?) dwa takie same modele: jeden robiony na rynek polski i drugi robiony na niemiecki... ramki niby identyczne a jednak ten sprowadzony z Niemiec(chyba im nie schodził -notabene mój obecny rower) miał właśnie taki metalowy znaczek na ramie a ten drugi-polski miał naklejkę... jakoś tak kojarzę... co prawda było to 3 lata temu ale jako tako pamiętam że ten znaczek i "napisy na ramie-nie_tandetne_naklejki" zaważyły o wyborze roweru może te firmy mają różnych dostawców? i w jednej fabryce robią to "tak" a w innej "tak"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Swoją drogą, KTM ma też ten znaczek w wersji kolorowej trochę małe zdjęcie, ale jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Ja nie sądzę aby to było krojenie kosztów. Koszt wykonania takiego czegoś u nas to jest 10-12 złotych max. A w tych ilościach co Oni robią i w tych krajach co Oni robią to sądzę, że się w 2 złotych mieszczą z tak zwanym "palcem w" Przyznam, że nie przychodzi mi do głowy żadne rozsądne wytłumaczenia takiego zjawiska. Może chcą w ten sposób odróżnić rowery budżetowe od tych lepszych ? A może zwyczajnie naklejają to co aktualnie mają na stanie ? A może też po prostu stawiają na różnorodność ? W każdym razie kwestia oszczędności moim zdaniem nie wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 I jeszcze raz Voodoo.... http://www.imagic.pl/public/pview/40041/DSC01945.JPG ...btw. bardzo solidny znaczek:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Czyżby Bizango? Czyżby twoje? Pozdrówko z uznaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Wanga Eciu, niestety nie moja, przyznam że jakiś czas temu bardzo intensywnie o "niej" :-) myślałem, (poruszłem nawet ten temat na forum) ale mniej więcej w tym samym czasie wpadł mi w ręce kompletny rowerek cannona, i Wanga odeszła w zapomnienie :-) Teraz z perspektywy czasu nie żałuję że jej nie kupiłem, ponieważ okazało się ramka ta stworzona jast dla bardzo lekkich jeźdźców:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubiiDubii Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 W KTM jest odstający znaczek wykonany z cienkiego kawałka metału, ładnie i dokładnie wykonany: Znaczek KTM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.