Skocz do zawartości

[hamulec] problem z tloczkiem w juicy 5.

tomeks

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z moim przednim juicy, polega on na tym, ze jeden tloczek jakos nie chetnie dociska klocek do tarczy. bardzo malo sie wysuwa ( dziala to mniej wiecej na ten zasadzie, ze tylko jeden tloczek dociska tarcze do drugiego ) . nie wiem dokladnie od kiedy ten problem wystepuje bo wczesniej tego nie zauwazylem. objawem bylo ciezkie ustawienie hamulca bo caly czas ocieral o adapter i lekko o zacisk ( prawy tloczek tzn. ten od strony szprych, dociskal tarcze do lewej strony ) poczatakowo myslalem ze to wina lekko krzywej tarczy, ale dopiero dzisiaj jak zdjalem caly hamulec zobaczylem troche przeszorowany adapter i wtedy doszedlem do tego ze jeden tloczek malo co sie rusza. w hamowaniu w ogole to nie przeszkadza ale fakt ze czasami slychac jak cos ociera i ciezko jest go ustawic tak zeby w miare cicho chodzil. teraz zmieniam amora na takiego z mocowaniem PM wiec nie chcialbym, zeby mi tarcza ocierala o amora ;/ dodam jeszcze, ze wrac ze zmiana amora wymienie tarcze prawdopodbnie na nowa, albo uzywana ale PROSTA. macie jakies pomysly jak temu zaradzic??

pozdro

rozkrecic, wyczyscic, zmienic uszczelki przy tloczku, ew. wymienic tloczek. jesli chcesz zrobic to sam, instrulcja jest na stronie producenta.

p.s.: sytuacja, w ktorej jeden z tloczkow nie chodzi, mogla doprowadzic do skrzywienia tarczy. kiedys zle ustawilem zacisk (niesymatrycznie). w efekcie na tarczy pojawily sie bicia.

u mnie tarcza juz wczesniej miala minimalne bicie i tak jest dalej. ale nie sadze zeby w ten sposob mogla sie krzywic tarcza, przeciez w niektorych hamulcach tylko jeden klocek dociska tarcze do drugiego i jakos to dziala :)

kurde, no nie wiem czy z moimi zdolnosciami bym sobie poradzil z taka zabawa :)

najfajnie by bylo jak by dalo sie to zrobic bez zalewania calego ukladu od nowa :)

mnie cos takiego spotkalo. w systemach z jednym klockiem ruchomym zacisku nie ustawia sie symetrycznie, tylko nieruchomy klocek blizej tarczy.

wyjmij klocki i zobacz jak to wyglada. moze cos sie tam dostalo? moze da sie oczyscic z zewnatrz? zawsze mozna sprobowac psiknac tam wd40, ale to moze miec nieprzewidziane konsekwencje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...