Skocz do zawartości

[trakcja] w mokrych warunkach

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

dzis w trakcie jazdy moją uwage przykuła "fenomenalna" trakcja opon na mokrych liściach. to znaczy brak trakcji. :)

łagodny zjazd w lesie, podłoże twarde pokryte warstwą mokrych liści. pierwszy zakręt i tylne koło ma ochotę mnie wyprzedzić. jade cały czas z lekko zarzucającym tyłem i mam ciepło w portkach ze strachu ze zaraz glebnę. o hamowaniu można zapomnieć.

czytając opinie o oponach zwrociłem uwagę na komentarze że jakas tam opona swietnie trzyma na mokrym w tym na mokrych liściach. zastanawiam sie jak jest to mozliwe skoro podłoże po którym się poruszam przesuwa się razem z oponą - liście na liściach. opona je zbiera i (raczej) nie ma znaczenia jaki jest bieżnik.

rozumiem ze trakcja moze byc dobra np na mokrej skale lub korzeniach gdzie podłoże nie przemieszcza się razem z oponami.

to tak jakbym postawil jakikolwiek przedmiot na lodzie na jakiejs podklade i twierdzil ze ma on swietną przyczepnośc do lodu.

opona jaką dzis mam to michelin hot 2,5 wiec raczej dobra opona. jednak bieznik przy wysokosci 4-5 mm nie ma szansy siegnąc do twardego podłoża. w przypadku opony motocrossowej gdzie klocki maja powiedzmy 1-2 cm wysokości to wtedy byc moze, ale nie w oponie rowerowej. do tego przy zjezdzie i raczej wyciągnietej pozycji srodek ciezkosci przenosi sie lekko do przodu wiec kolo tylne dodatkowo jest odciązone.

moze to kwestia koniecznosci zmiany techniki jazdy w takich warunkach. nie wiem.

ja nie zamierzam zmieniac opon i zostane przy tych co są. w wiekszosci trasy sa szutrowe i nie jezdze w blotnistych warunkach wiec nie ma problemu.

wiem jak tanczy sie na lisciach - po prostu ciekawi mnie skąd te zachwyty nad trakcja opon na lisciach :)

nie chce mi sie przekladac opon gdy jest mokro (bardzo malo jezdzze w okresie zimowym - a takie sa teraz zmy) poza tym nie kupie tak specjalistycznych gum. no i ich szerokosc ktora jak dla mnie jest zupelnie nieprzydatna w innych sytuacjach - wymagaja wysokiego cisnienia by nie lapac na nich kapci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...