Mentos Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Mam pytanie jaki jest Wasz zasięg ramion ? Chodzi mi o odległość od końca palców przy rozłożonych w bok rękach bo chyba tak najłatwiej to zmierzyć do porównania. Nie wiedziałem za bardzo gdzie temat umieścić, ale wiąże się to z ramami i rowerami oraz ich geometrią, więc miejsce się wydaje odpowiednie. Sam mam dosyć długie "grabie" bo przy wzroście 175cm rozstaw ów wynosi 185cm. Zawsze z tego powodu używałem stosunkowo długich mostków, miałem długie ramy i lubię szerokie kierownice. Ciągle też mnie ktoś pyta po co mi w rowerku Enduro taki długo mostek. Wg mnie wcale długi nie jest bo 110mm, ale faktycznie oryginalnie w takim rozmiarze ramy ładowali 90mm. Wygląda więc na to, że inni przy moim wzroście mają ów rozstaw gdzieś o 4cm mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 172cm. Wzrost 168. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 wzrost 183cm , zasięg 186 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 20 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 dwie odpowiedzi ale już widzę, że małpa jestem faktycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ja mam wzrost prawie taki sam jak długość ramion, czyli 176, rozpiętość ramion minimalnie dłuższa, ale co zauważyłem mam ten sam problem co autor. Jak łapię za kierownicę to nie czuję tej wygody co przy położeniu na niej nadgarstków, czyli mostek mam o jakieś 5cm za krótki, a siodełko też mam maksymalnie z przodu prętów złapane przez sztycę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 i tu was powale: 198 zasiegu ale przy 193 wzroscie.... no faktycznie troche nieproporcjonalne masz łapy, ale to pewnie od tych dlugich mostkow sie naciagaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Zasięg 178 cm przy ok 178 cm wzrostu Od końca palców do końca palców przy rozłożonych na boki rękach. Więc chyba w normie... BTW jak tak dalej pójdzie znajdziemy jakąś zależność między długością palców a rodzajem manetek i klamek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczy Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 184/184 No może błędu w pomiarze być z 1,5cm speq Może to wcale nie takie głupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Krótkie łapki dlatego wole krótsze ramki 178cm przy 182 cm wzrostu tylko. Rama 19", górna rura 586 mm, mostek 120 mm, sztyca bez setbacku (ale tu już raczej zależy od tego jak się lubi pedałować ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A nie ma jakiejś "normalnej" proporcji typu 1:1 bo tak mniej więcej z danych powyżej wynika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Jest Wystarczy spojrzeć na człowieka witruwiańskiego http://www.drawingsofleonardo.org/images/vitruvian.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Mnie wyszło plusminus 174cm wzrostu, 172cm ramion (ale to już musiałem rozciągać, praktycznie byłoby ze 170 i to z uwzględnieniem tego, że mam dość szerokie barki ), czyli zgodziło się z obserwacją wcześniejszą, że nie mogę mieć za długich ram. Miałem już ElNino (17", 564mm górnej rury) i się nie nadawała, teraz Versusa (15", 550mm) i jest "na styk". Jak będę miał za co, zmieniam prawdopodobnie na Luzifera (16", 528mm!!! ) który wydaje się być ideałem... tylko ta cena Chociaż i tak będę zawsze słyszał, że "eee, za małą ramę masz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Jest Wystarczy spojrzeć na człowieka witruwiańskiegohttp://www.drawingsofleonardo.org/images/vitruvian.jpg właśnie dokładnie ten rysunek chodził mi po głowie (nie wiem czemu z misją Vojagera go kojarzyłem) , ale widać ja nie jestem człowiekiem Witruwiańskim, może jakimś obcym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 197 cm zasięgu przy 192 cm wzrostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 nie wiem czemu z misją Vojagera go kojarzyłem chyba Voyagera . z tego co pamietam umieszczono ten rysunek na "skrzynce" z podstawowymi danymi na temat czlowieka i Ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 188cm wzrostu, 188cm zasięg mnejwięcej. Krótkie łapki dlatego wole krótsze ramki 178cm przy 182 cm wzrostu tylko. Rama 19", górna rura 586 mm, mostek 120 mm, sztyca bez setbacku karolyfer, przerażasz mnie Ja przy moim wzroście też mam ramkę 19" górna rura 590 i na mostku 110 jeździłem tylko z siodłem max do tyłu i nic mnie nie bolało, nie drętwiało Czy to znaczy, że jestem dziwny? Widziałem, że sporo ludzi o moim wzroście używa ramek 19". Jesteś pewien, że 19ka jest na Twój wzrost krótka? A sorry, temat brzmi "[zasięg ramion] a geometria roweru/ramy" ale jeszcze długość tułowia się liczy, tak że rozmiar ramy z zasięgu i wzrostu nie wynika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Dla mnie wydaje się dość dość krótka w porównaniu z innymi ramami , myślę że nawet mógłbym spokojnie przyjąć dłuższą nawet o 1 cm z tym samym mostkiem. NIe wiem, może dziwny jestem Jeździ mi się dobrze. Szosówkę mam z górną rurą ~565 mm +mostek 120 mm +baranek+sztyca z offsetem i trochę za długa jest, myślę nad zmianą sztycy na taką bez cofki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 rozstaw łap 191cm przy 185cm wzrostu - to chyba dość dużo? mostek mam 110mm, a długość rury górnej 570mm(liczy się od środków rur?)siodło mam przymocowane za początek prętów, a sztycę mam z lekkim seatbackiem i w sumie wolałbym się bardziej rozłożyć, ale to chyba dlatego, że jeżdżę głównie po szosie i na krótkich dystansach, bo w terenie nie czuję dyskomfortu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 u mnie 191cm przy 189cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.