inzyniermamon Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Czy na rynku są kasety których wszystkie zębatki wykoane są z tytanu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 http://www.competitivecyclist.com/road-bik...97_22_TRUE.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Nie powiem, cena zabija... Ale wykonanie piękne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inzyniermamon Napisano 20 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Cena tej kasety jest bardzo zbliżona do ceny łańcucha ConneX Wippermann 9TR Titanium. Moim błędem jest to że nie dodałem, iż chodzi mi o kasetę do cross country, szkoda że xtr ma tylko górne zębatki tytanowe, te których najmniej używam. Ed. Ta kaseta która poleciłeś, też nie jest w pełni wykonana z tytanu. Ostatnia zębatka jest wykonana ze stali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Właśnie mnie to ciekawi dlaczego zębatka o najmniejszej liczbie ząbków jest wykonana ze słabszego materiału. Dla mnie to jest niepojęte dlaczego w XTRze koronki 1-5 które się najszybciej zużywają są ze stali a nie z tytanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 tytan ma chyba gorsze właściwości od stali do tego zastosowania... jedyna zaleta to to że jest lżejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Schwefel - sa ze stali dlatego zebysmy czasem za dlugo nie jezdzili na takiej kasecie. IMO bezsens, ale jak ktos chce lekka kasete to moze sobie sprawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Pffff, spece od wytrzymałości materiałów. Proszę o konkretne liczby pokazujące właściwości przemysłowego stopu tytanu i stali z której robione są kasety. A potem porównanie ekonomiczne(bo teraz to ona zastąpiła matematykę na tronie i jest królową wszelkich nauk) - ile kaset tytanowych, a ile stalowych zużyjemy przejeżdżając 30kkm i za które więcej zapłacimy. O ile w przypadku pierwszego pytania nie znam odpowiedzi, bo stal ma pełno stopów, tytan tak samo i ciężko wygrzebać ich właściwości, o tyle w drugim jestem pewien - za przejechanie 30kkm na tytanowych kasetach zapłacimy więcej. Tak jak mówi Baukan - jedyną widoczną zaletą jest niższa masa tytanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Tune Rasselbande tutaj mamy kasetę wykonaną tylko z tytanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 http://cgi.ebay.pl/TITANIUM-MTB-Cassette-5...ksid=p1638.m122 cena 2 razy wyższa od kasety XTR'a ale cała z tytanu. Fajną wagę ma ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Kaseta jednoczęściowa http://www.xacd.com.cn/product.asp?rpag=3&...cl=3&cls=0# Ceny nie znam ,ale rama MTB tytanowa to 365$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 hudy: 30k to n jednej kasecie robisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Napisałem 30kkm czyli 30 tys kilometrów. Może i da się zrobić tyle na jednej. Moje wytrzymywały max 8 tys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 na starym rc zrobilem ponad 20k. od tamtej pory nie dojechalem zadnej kasety. jakos tak wyszlo, ze zmienialem z innych przyczyn. znam goscia z kaseta xt, ktory powoli zbliza sie do 30k (jezdzi glownie po miescie, caly sezon, 2 lanuchy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Na mojej po 8 też da się jeździć, tylko praca już nie ta i wolę zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 "casette (kaseta): ultegra 9s 12-13-14-15-16-17-18-19-21 [188g+14g lockring]" moja kaseta w szosie troszkę cięższa od tytanowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 21 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Zobaczcie te dwie perełki http://www.poshbikes.com/product.php?id=266 http://www.poshbikes.com/product.php?id=259 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 zacząłem już pisać post popierający teorię hudego, ale obawiałem się, że znowu ktoś powie, że po co mieszać naukę do rowerów. :| ale tutaj (drugi link Lookasa) wszystko jest napisane czarno na białym: "Titanium is lighter than steel, and is very strong, but it has a much lower resistance to wear, in some cases half that of steel, not good when you consider that a full titanium cassette costs approximately twice the price of a steel version." a tak BTW, czy ta zakrętka jest plastikowa? rany, nie przejdę na plastiki za chiny ludowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inzyniermamon Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Czyli reasumując, tytan jest bardzo lekkim i twardym materiałem co czyni go bardzo konkurencyjnym w stosunku do stali, ale podczasz eksploatacji zużywa się dużo szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 http://cgi.ebay.com/08-Cycle-King-Racing-T...8QQcmdZViewItem Zna ktoś tę firmę. Kaseta wydaje się ciekawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 6 Lutego 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Prawdę mówiąc nie widzę w niej nic ciekawego :] Tyle, że na oko jak to tytan to tania - wolałbym kcnc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.