aegis Napisano 17 Października 2012 Napisano 17 Października 2012 ok ,dzis wieczorem postaram sie podjechac - wyslij mi namiary z adresem na jutro jedno miejsce wolne mamy w aucie ( trasa chyba ta z delikatnymi korektami)- ktos chetny? 1 miejsce juz zajete-zostało jeszcze 1 (bagaznik na klape)
grzegorzkm Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 Wczoraj z aegisem wybralismy sie w Beskid Zywiecki . Trasa to Ujsoły - Krawców Wierch - Hala Rysianka - Ujsoły , ciekawostka jest to ze był to chrzest bojowy nowej maszyny aegisa commencala mety 6 http://emtb.pl/forumo/Thread-Commencal-Meta-6 . szlak w wiekszosci mokry ,a w niektórych miejscach wręcz nieprzejezdny z powodu błota rozjeżdzonego przez samochody i sprzet zwózkowy . oto kilka fotek: https://picasaweb.google.com/10219783861...rzestMety6
ShadoK Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 Cześć ktoś jutro planuje jakiś wypad w okolice Wisły/ ustronia ?? Z miła chęcią się dolacze, na razie planuje czantoria -> Stozek samotnie ale wiadomo z kimś zawsze razniej Sent from my iPhone
erzurum Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 Wczoraj z aegisem wybralismy sie w Beskid Zywiecki . Trasa to Ujsoły - Krawców Wierch - Hala Rysianka - Ujsoły , ciekawostka jest to ze był to chrzest bojowy nowej maszyny aegisa commencala mety 6 http://emtb.pl/forum...ommencal-Meta-6 . szlak w wiekszosci mokry ,a w niektórych miejscach wręcz nieprzejezdny z powodu błota rozjeżdzonego przez samochody i sprzet zwózkowy . oto kilka fotek: https://picasaweb.go...61...rzestMety6 szlak w dużej części zmasakrowany przez tych ofroadowców czy jak ich tam nazwać, nie raz widziałem ja wieśniaki w terenówkach, quadach i motocyklem masakrują szlaki w tamtych rejonach.
grzegorzkm Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 tez widziałem , ale nie w tamtym rejonie , ale mimo wszystko i tak jest pieknie
beskid Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 szlak w dużej części zmasakrowany przez tych ofroadowców czy jak ich tam nazwać, nie raz widziałem ja wieśniaki w terenówkach, quadach i motocyklem masakrują szlaki w tamtych rejonach. Nie wiem czemu się tak ich czepiasz jak to nie oni są w górach przyczyną niszczenia szlaków. Najwięcej dziadostwa robi zrywka drewna i przestarzałe niestety u nas metody jej przeprowadzania. Przejazd nawet 100 kładów czy gości na motorach nie zrobi takiego spustoszenia jak przejazd z drewnem jednego ciągnika zrywkowego. Akurat wariant którym koledzy jechali słynie z masakrycznego błota zwłaszcza jesienią. Gdyby wybrali się szlakiem granicznym od przeł. Glinka problemu by nie było. Nie bardzo też rozumiem czemu mieli by nie jeżdzić. Czy tylko my rowerzyści posiedliśmy do tego prawo??
Eastern Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 @Beskid w większej części masz rację, lecz nie do końca się z Tobą zgodzę. Osobiście trzymałbym się jednak twierdzenia, iż góry to nie teren dla zmotoryzowanych w każdym tego słowa znaczeniu. Większość osób przyjeżdża odpocząć, a nie słuchać ryku silników, które najczęściej pogłos niesie już z paru kilometrów. Rower to osobna sprawa - sport, zdrowie i takie tam Poza tym wydaje mi się, że nie masz racji w kwestii niewielkiej szkodliwości quadowców i motórowców na stan szlaków. Często widzę jak jeżdżą stadami i ciągną pod górę, wyrywając wszystko spod kół zarazem. Tworzą się muldy, mnóstwo kamieni leży odłogiem, a co najgorsze wszędzie smród jak cholera. To nie jest przyjemne mimo wszystko. @aegis - widzę chrzest bojowy mety
erzurum Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 Nie wiem czemu się tak ich czepiasz jak to nie oni są w górach przyczyną niszczenia szlaków. Najwięcej dziadostwa robi zrywka drewna i przestarzałe niestety u nas metody jej przeprowadzania. Przejazd nawet 100 kładów czy gości na motorach nie zrobi takiego spustoszenia jak przejazd z drewnem jednego ciągnika zrywkowego. Akurat wariant którym koledzy jechali słynie z masakrycznego błota zwłaszcza jesienią. Gdyby wybrali się szlakiem granicznym od przeł. Glinka problemu by nie było. Nie bardzo też rozumiem czemu mieli by nie jeżdzić. Czy tylko my rowerzyści posiedliśmy do tego prawo?? nie mają prawa jeździć, na sprzęcie zmotoryzowanym tylko służby leśne mogą w teren parku krajobrazowego wjeżdżać, Niestety w PL niema kto prawa egzekwować.
grzegorzkm Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 panowie , dyskusja o tym w tym miejscu i tak niczego nie zmieni wiec chyba nie warto sie kłócic dobra jade na Stozek do bikeparku
aegis Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 @aegis - widzę chrzest bojowy mety pierwsze koty za płoty:D podjezdza podobnie jak Gary (120mm )z tym ze tu jest az 170 mm z przodu,o zjezdzie to nie ma co mówic idzie jak burza - pozostaje jeszcze odpowiednio ustawic tylny damper ,kupic sztyce myk-myk(nastepny zakup) i metaliczne klocki(sa orginalne zywiczne)
grzegorzkm Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 no to byłem wczoraj na Palenicy chociaż chciałem na Stożek jechać , ale jak zobaczyłem korek w kierunku Wisły to tez odechciało mi sie Stożka , normalnie masakra . Bikepark na Palenicy musiał mi wystarczyc i wystarczył oba moje amorki pracowały w pełnym zakresie , a nawet na czarnej trasie zabrakło mi skoku z przodu i amor dobił do konca , a ja zaliczyłem lot przez kierownice , kilka fotek zrobionych przez moja kobiete https://picasaweb.google.com/102197838617375824844/WycieczkaNaPalenice21102012?authkey=Gv1sRgCIn7l6qKmrebPg
ShadoK Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 To na próżno szukałem Cie na stożku Relacja foto na www.biketrekker.pl (tym razem mniej rowerowo, a bardziej artystycznie no przynajmniej jeśli chodzi o fotki ) Ale mr.kura pewnie zaraz zapoda najnowsze dzieło video i znowu przebije wszystkich
aegis Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 no to byłem wczoraj na Palenicy chociaż chciałem na Stożek jechać , ale jak zobaczyłem korek w kierunku Wisły to tez odechciało mi sie Stożka , normalnie masakra . Bikepark na Palenicy musiał mi wystarczyc i wystarczył oba moje amorki pracowały w pełnym zakresie , a nawet na czarnej trasie zabrakło mi skoku z przodu i amor dobił do konca , a ja zaliczyłem lot przez kierownice , kilka fotek zrobionych przez moja kobiete Picasa Web Albums - grzegorz km - Wycieczka na ... ja z małoznka i córą dojechałem do Żor w niedziele(ok 10.30),korek od 1 swiateł-wytrzymałem do drugich, potem na lewo na A1-A4 i do parku chorzowskiego na spacer,ciekawe co sie w Ustroniu i Wisle działo Dzis bylismy w Ustroniu i Wisle -ludzi minimum(dlatego wole jezdzic na tygodniu)
mrkura Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Ale mr.kura pewnie zaraz zapoda najnowsze dzieło video i znowu przebije wszystkich Jutro zabieram się za filmy, foto relacje się robią
ShadoK Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Ja wybierając się do ustronia "wystartowałem" ok.9.00 z Zabrza. Efektem tego wczesnego niedzielnego wstawania było ZERO korków, pusty parking pod Czantorią i niskie natężenie ruchu na szlaku Czantoria -> Stożek. Droga powrotna Stożek -> Czantoria to był prawdziwy slalom gigant pomiedzy niesfornymi dziećmi biegającymi z prawej na lewą i jeszcze bardziej niesfornymi ich opiekunami ;/ Troszkę przygrzałem hamulce W drodze powrotnej (z Ustronia wyj. ok. 15) podziwiałem pas w kierunku naprzeciwnym czyli właśnie na Ustroń/Wisłę i niekończońcy się korek Nawet motorki w nim stały Reasumując: Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje P.s mr.Kura dawaj ten filmik bo już się doczekać nie mogę ! aaa i się pochwalę jeszcze parę wejść i zaliczymy okrągły 1000 odwiedzin naszej www Do komentowania, podpowiadania, krytykowania zapraszamy na nasz fejsss
ralph03 Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Jak się tak wszyscy chwalą filmikami, to nie będę gorszy. Niedzielny wypad na Równicę: http://ralph03.bikestats.pl/833946,Beskid-Slaski-Rownica.html
mrkura Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Fajnie zmontowane, jednak jestem zdania, że Równica to nie hardcore
grzegorzkm Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Fajny filmik , a dlaczego kolega bez kasku jechał ? Fajnie zmontowane, jednak jestem zdania, że Równica to nie hardcore zgadzam sie z mrkurą , ze szlak do trudnych jednak nie nalezy , ale biorac pod uwage Wasze rowery jakis stopien trudosci pewnie był
ralph03 Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 No niestety nasz ekipa jeździ na hardtailach ze średniej półki cenowej a nie jak wy na fullach, wiec tak jak napisał grzegorzkm momentami łatwo nie było. Końcówka za to bardzo szybka i bez większych kamieni. Szczególnie teraz jak liście zalegają ciężko wyłapać większe kamienie do ominięcia. Więcej takich wyjazdów i będzie na pewno coraz lepiej. Daleko w góry nie mamy, bo to nieco ponad 2 godziny jazdy rowerem. Może kiedyś i full zawiśnie u mnie na ścianie. Na razie nie narzekam i w miarę daje radę. Na pewno full na taki teren byłby lepszy, ale nie mogę sobie finansowo pozwolić na to, żeby po kilku miesiącach od kupna hardtaila sprzedać go i kupić fulla, tak jak to zrobił ShadoK. Kolega bez kasku, bo nie sposób go namówić... ale w niedzielę debiutował w SPDkach i może w końcu sobie zakupi i najważniejsze zacznie używać. Bo na snowboard udało mi się go namówić na kupno kasku, ale nie używa, bo według niego głupio w nim wygląda... Niektórzy są niereformowalni.
grzegorzkm Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Kolega bez kasku, bo nie sposób go namówić... ale w niedzielę debiutował w SPDkach i może w końcu sobie zakupi i najważniejsze zacznie używać. Bo na snowboard udało mi się go namówić na kupno kasku, ale nie używa, bo według niego głupio w nim wygląda... Niektórzy są niereformowalni. wystarczy ze przeleci raz przez kierownice tak jak ja i sam poleci kupic kask do pierwszego lepszego sklepu , u mnie gdyby nie kask to raczej bez smigłowca chyba by sie nie obeszło , a tal rozciety łuk brwiowy umyłem w schronisko i po krzyku
aegis Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 wystarczy ze przeleci raz przez kierownice tak jak ja i sam poleci kupic kask do pierwszego lepszego sklepu , u mnie gdyby nie kask to raczej bez smigłowca chyba by sie nie obeszło , a tal rozciety łuk brwiowy umyłem w schronisko i po krzyku oj pamietam,ładna berga była
beskid Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 No niestety nasz ekipa jeździ na hardtailach ze średniej półki cenowej a nie jak wy na fullach, wiec tak jak napisał grzegorzkm momentami łatwo nie było. Nie wiem czemu niestety Sprzęt z pełnym zawieszeniem daje inną charakterystykę jazdy i nie ma nic wspólnego z trudnością. Na hardtailu zrobisz taki sam zjazd jak na fullu pozostanie tylko kwestia różnic w komforcie i szybkości na korzyść tego drugiego. Wszystko zależy też od tego co kto lubi i jaki styl jazdy preferuje bo nie wszystkich ograniczają warunki finansowe.
detonator Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Dodał bym jeszcze kwestie bezpieczeństwa. Na fulu nieco bezpieczniej.
grzegorzkm Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 @beskid , nie zgodze sie ze zrobisz kazdy zjazd na HT tak samo jak na full-u . Jezdziłem poprzednie sezony na HT wiec wiem co mowie , tam gdzie na HT miałem problem gdzie sprowadzałem rower lub zaliczałem po kilka gleb na full-u sie zjezdza z usmiechnieta geba. Podjazdy na kamyczkach rowniez lepiej sie podjezdza na full-u , a przeciez beskid nasz obfituje w kamieniste szlaki.
biker90 Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 Zgadzam się w 100% widzę to jak byliśmy razem w Ojcowie kamienisty podjazd, a Grzegorz sobie w najlepsze podjeżdża bezproblemowo na full, a Ja na ht-ku musiałem się nieźle namęczyć by tam wjechać. Przyczepność jest lepsza ot to cała zagadka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.