Skocz do zawartości

[katowice] wypady w gory

Przecin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdzie sie to wybierasz ?

Z Detonatorem wybraliśmy się w Gorce.

Fotorelacja później, musze ochłanąć ;) . Enduracka BAJKA :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Napisano

Na niedzielę planuję lekką wyrypę. Start w Ustroniu - Zdrój, podjazd na Czantorię Małą, dalej czerwonym szlakiem do Kubalonki, czerwonym i czarnym na Baranią, stamtąd na Skrzyczne, zjazd czerwonym do Buczkowic. Dalej jeśli siły pozwolą do Szczyrku i na Klimczok, po czym zjazd do Bielska zielonym/żółtym przez las cygański. Trasa może ulec zmianom w trakcie:) Chętnych zapraszam!

Napisano

Z Detonatorem wybraliśmy się w Gorce.

Fotorelacja później, musze ochłanąć ;) . Enduracka BAJKA :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Ja tez sie wybralem na szybka pojezdzawke: album

Napisano

Zamieszczam fotorelacje z naszego wypadu. Szlaki w porówaniu z Beskidem to niebo, a ziemia. Szkoda tylko, że większośc GPN jest niedostępna (legalnie ;) ) dla bikerów. Dodatkowo pogoda zrobiła nam prezent- same plusy :D .

https://picasaweb.google.com/102576698132301751366/GORCE23062011MTBKudOnTurbaczGorc# mr.kura

https://picasaweb.google.com/detonator1984/RowerowaZiemiaObiecanaGorce?feat=directlink# Detonator

Napisano
zdjecia fajne , wycieczka pewnie tez , ale myslalem ze lubicie kamieniste zjazdy ( kiczory-kubalonka) , a zachwalacie prosta droge :icon_wink:

No widzisz - źle myslałeś ;)

ps.

"proste drogi" - nie wiem czy to dobre określenie tras w GPN.

.

Napisano

Więc jutro o 9:50 start z Wisły Dziechcinki PKP niebieskim na Stożek i dalej na Kubalonke, Baranią, Skrzyczne a dalej się pomyśli:) Jak ktoś ma ochotę się wybrać przynajmniej na część trasy pisać na PW.

Napisano

No faktycznie szlaki w Gorcach proste i gładkie... :icon_wink:

dsc03186x.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

bardziej myslalem o tej klik drodze :icon_lol:

Wybieram sie we wtorek na wycieczke , trasa Bielsko -Skoczow przez Debowiec , Szyndzielnie , Klimczok i Blatnie wg mnie trasa lajtowa ok 30km , dojazd i przyjazd pociagiem , bylby ktos chetny?

Napisano

'endless11' jakies propozycje tras wokół Pilicy(na razie mam 2 z przewodnika -Pascal-a), bede tam w czwartek i moze w piątek -jakis nocleg dla 2 osob musze jeszcze skołowac (mysle ze nie bedzie z tym problemu).

Jutro rano smigam na 2 dni w okolice Krakowa.

Napisano

Zakładam, że chciałbyś rzucić okiem na główne atrakcje jury czyli zamki, pałace ostańce itp. Na pierwsze dzień proponuje start w miejscu gdzie czerwony szlak (pieszy szlak orlich gniazd) przebiega obok zespołu pałacowo-parkowego (mało jest o nim opisów w literaturze, pewnie dla tego, że nikt tego nie remontuje :( ale nawet w obecnym stanie jest na co popatrzeć [mały fragment w mojej galerii], polecam podjechać również od drugiej strony tego obiektu, która przedstawia cały pałac, gdyż od strony szlaku widać tylko zespół wałów i wieżyczek obronnych, dojazd od przeciwnej strony w stosunku do przebiegu szlaku). A więc w skrócie :) zaczynasz na czerwonym obok pałacu, jedziesz w kierunku Pilicy, mijasz cmentarz, wjeżdżasz do rynku, tam w prawo na Wolbrom, po lewo masz biedronkę i tu (albo za biedronką skręcasz w prawo pod zakaz wjazdu :) i śmigasz do góry obejrzeć cały zespół pałacowo parkowy) albo (skręcasz w lewo za b. i wzdłuż stawu śmigasz dalej kawałkiem asfaltu dalej czerwonym szlakiem w kierunku Smolenia). Co byś nie wybrał dalej i tak śmigasz do Smolenia czerwonym (uwaga w Pilicy szlak cz. odbija z asfaltu niedaleko za małym zakładem produkującym wapno itp. w lewo przed ostrym zakrętem, tam trochę "kosówki" ale dasz radę). Czerwonym docierasz do Smolenia tam warto polukać na zamek. Na razie pozostawiamy szlak czerwony i spod zamku krótkim czarnym szlakiem dojeżdżamy do niebieskiego, w miejscu gdzie spotykają się te szlaki jedziesz a) jak interesują cię ostańce itp. to dajesz w prawo na niebieski okrążasz ostańce i dalej niebieskim w kierunku jaskini biśnik b)dajesz w lewo i śmigasz n. w kierunku j. biśnik. Po drodze masz trochę ostańców jaskiń. Za biśnikiem (jaskinia) polecam w lewo na zielony (szlak jaskiniowców) miejscami szlak "chytry":) ale krajobrazowo ciekawy. Szlak zielony łączy się z niebieskim i razem jedziesz do małego parkingu, tam za szlabanem w prawo na czarny szlak. Czarnym jedziesz aż do samego Ryczowa. Gdy szlak dociera do głównej drogi w Ryczowie polecam skręcić na chwilę w prawo na szlak żółty (tu asfalt) i dojechać do strażnicy (chociaż mało co z niej zostało) następnie zawrócić i i dalej czarnym szlakiem minąć Ryczów i dojeżdżasz do skrzyżowania ze szlakiem zielonym dajesz w lewo sz. zielony i czarny a później w Żelazku szlaki się rozchodzą a ty jedziesz zielonym w prawo , zielonym dojeżdżasz do drogi nr 791. Tu 2 wariantu ponieważ nie wiem ile chcesz przejechać. Wariant 1 Dalej jedziesz zielonym, mijasz górę Chełm, dojeżdżasz do asfaltu dajesz w prawo, szlak czerwony i zielony a dalej w prawo z asfaltu na szlak żółty, tu niestety może być już sporo piachu ale tak to na jurze bywa. Jedziesz żółtym do miejscowości Podzamcze, tam możesz wejść na zamek ale według mnie szkoda kasy bo wystarczy go obejrzeć z zewnątrz bo w środku kompletnie nic nie ma. Z Podzamcza czerwonym,pieszym w kierunku Pilicy, chociaż nie wiem czy cały jest już przejezdny lub niebieskim pieszym ale tu musisz skręcić później z powrotem na czerwony jak szlaki się krzyżują. Osobiście uważam, że czerwony z Podzamcza jest ciekawszy. UWAGA na na pewnym odcinku czerwonego rośnie Barszcz Sosnowskiego!! jest ciasno i nie sposób go właściwie ominąć już piszę jak to ominąć, w miejscowości Kocikowa z głównej drogi czerwony odbija za drewnianym domem w lewo na drogę wysypaną luźnymi kamieniami, skręca w prawo i teraz szlak w prowadza w zagajnik my tam nie jedziemy tam jest ten Barszcz, a więc przed zagajnikiem dajemy w prawo dalej te luźne kamienie i następnie w lewo, jedziemy szutrówką i po ok 100 metrach skręcamy w prawo dalej takim szutrem (tu rosną te barszcze po 2 stronach ale środkiem da się przejechać) i prosto do Pilicy. Wariant 2 w prawo asfaltem bez szlaku i następnie w prawo na żółty do podzamcza a dalej jak wariancie pierwszym uff

Co do drugiego dnia to można kombinować czerwonym pieszym, Smoleń, Załęże, Cieślin, Jaroszowiec, Rabsztyn (zamek) albo zupełnie w przeciwnym kierunku i tam jest bardzo ciekawie ale najlepiej byłoby zacząć na w miejscowości Żerkowice tu pośmigać po szlakach pieszych w kierunku Częstochowy mnóstwo ostańców Żędkowice, Morsko (zamek), góra zborów, przejrzyj mapę to coś zmontujesz

Napisano

Jako ze nikt oprocz mnie nie chcial jechac w gory to pojechalem sam :icon_confused: a jak pojechalem sam to jazda z Bielska do Skoczowa wydawala mi sie za łatwa i ja troche z modyfikowalem , z Blatniej do Brennej i na Kotarz , przel. salmopolska , Trzy Kopce i do Ustronia Dobki . Super trasa chociaz podjazd pod Kotarz dal mi popalic niesamowicie.

54,97km przejechalem w czasie 5 godz. 08 min. i 15s srednia to 10,68 km/h max. predkosc 48,08km/h a w summie jak o 9 wyjechalem z Bielska to o 16 bylem Ustroniu na stacji.

foty : https://picasaweb.google.com/102197838617375824844/BielskoUstron?feat=directlink

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy może mi ktoś polecić jakąś łatwą trasę na 1 raz w górach chcę się wybrać ze znajomymi nikt z nas jeszcze nie jeździł po górskich trasach jesteśmy z Sosnowca więc fajnie jakby trasa była gdzieś w beskidach oglądałem wasze fotorelacje i strasznie mi się podobają ale sam nie wiem którą wybrać na 1 raz

Napisano

Auto-auto ? Tzn czy propozycja to ma byc petla ? No i ile h chcecie spedzic w gorach ? Na poczatek to bym proponowal np podjechac czerwonym szlakiem na szyndzielnie - latwy i przyjemny podjazd, pozniej np udac sie na blatnia i tam cos pokombinowac z powrotem.

Przy okazji, w piatek planuje wypad. Jeszcze do konca nie sprecyzowalem planow ale jedna z opcji, ktore rozwazam to wegierska gorka - pilsko - wegierska gorka. Ktos chetny ?

Napisano

może być auto może być pętla bez różnicy nie ma problemu możemy załadować wszystkie rowery na auto i wyruszyć ważne żeby trasa nas nie przerosła i było też trochę fajnych zjazdów a nie same podjazdy ;)

Napisano

W sobotę miałem jechać w Gorce, jednak plany się zmieniły i pojadę odpocząć w Śląski. Z Tychów wyjadę 8.30. 2 miejsca wolne jak na razie.

Trasa: Czantoria Kubalonka. Wiem, że oklepana, ale moja ulubiona ;) .

Napisano

jutro lecimy z kumplem w beskidy-jakiś chętny?

trasa jeszcze nie ustalona i środek transportu też nie :)

uzależniamy to od ilości chętnych na wyjazd.

Napisano

jutro lecimy z kumplem w beskidy-jakiś chętny?

trasa jeszcze nie ustalona i środek transportu też nie :)

uzależniamy to od ilości chętnych na wyjazd.

jak bielsko to ewentualnie jestem chętny

Napisano

Trzeba było się dzisiaj zabrać z nami. Relacja jutro :D.

ps.

Kario, kręciłeś się dzisiaj moze po Śląskim ? (między Ustroniem , a Wisłą)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...