Skocz do zawartości

[katowice] wypady w gory

Przecin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wróciłem z urlopu i mam pilną potrzebę wyjazdu w góry!

Jest ktoś chętny w najbliższy weekend na jakiś wypad?

Napisano

A gdzież to się tak umordowałeś w tym błocie?

Co do samego uphillu to bardzo ciekawa propozycja, tylko kondycji brak :D

a swoją drogą myślałem kiedyś o uphillu ale na Śnieżkę i jak byłem kilak kilo lżejszy, a teraz tam podobno opłata startowa wynosi już 100 zł :) więc raczej szybko nie wystartuje...

Natomiast jeśli chodzi o niedzielę to może szlaki nie będą tak bardzo zabłocone...

Napisano

hej, jedzie ktos w beskid slski w ta sobote? mozna sie zgadac gdzies na szlaku albo wspolnie ruszyc ze slaska. ja zawsze jade autem. jazda zaawansowana.

Napisano

Ja sie wybieram na Baranią od Stożka, czyli to co zawsze, troche wprowadzania, troche sprowadzania, dla każdego coś dobrego... Tomek nie marudź - szykuj sie :D

Napisano

Jutro tj. w Niedziele i oczywiście pociągiem. Tylko jeszcze nie wiem o której i musze zaliczyć jeden zjazd ze stożka (ale od czego jest wyciąg :icon_mrgreen:), żeby wypróbować taki jeden amorek...

Napisano

to ja się piszę, o 6.53 ruszam z ligoty. widzimy się w Pszczynie. Będę w ostatnim przedziale lub w środkowym, zależy od ilości wagonów i ludzi...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Coś tu cicho ostatnio :)

Jest ktoś chętny na wypad w Beskid Śląski w najbliższą sobotę ??

Proponuję z Ustronia czerwonym szlakiem na Równicę, następnie zielonym do Brennej i dalej na Błatnię. Z Błatni w kierunku Szyndzielni i Klimczoka, czerwonym na Salmopol, dalej na Baranią i zjazd czarnym do Milówki.

Traska ma około 43 km.

Tempo preferuję bardzo spokojne.

Transport PKP

Napisano

Detonator, skąd jesteś?

jestem z Tychów, jak już pisałem na emtb - nie wiem kiedy pojadę w ten weekend, bo zależy od terminu kiedy mnie rodzina z niemiec odwiedzi. ale ogólnie to jeżdżę co tydzień, a na ten łikend mam zaplanowany b. śląski (pt/sob) i wyspowy (w nd)

Napisano

[b[shovel[/b] mieszkam koło Lublińca.

Daj znać jak będziesz wiedział czy pojedziesz:)

Ja tak, czy inaczej, pojadę. No chyba, że pogoda się nie poprawi :P

Napisano

Błoto na szlaku na pewno będzie ale w tym roku, przy tych anomaliach pogodowych, czuł bym się nieswojo śmiagając po suchym szlaku :)

W tym roku, raz wróciłem do domu w miarę czysty:)

Co do trasy:

shovel pytał na innym forum czy nie dało by rady zrobić pętli tak, żeby skończyć w Ustroniu.

Patrząc teraz na mapę, myślę nad opcją zjazdu z Baraniej czerwonym szlakiem do Kubalonki, dalej na Stożek i zjazd do Wisły i kilka km asfaltu do Ustronia.

Napisano

Taka modyfikacja twojej pierwotnej trasy to ponad 72KM i 2800 w pionie - b. duzo. Czerwony z baraniej w strone kubalonki nie jest ciekawy. Bylem tam pod koniec lipca i bylo bloto, szlakiem plynela rzeka no ale zawsze w dol i w gore wydaje sie wszystko zupelnie inaczej. Do tego za kubalonka sa momenty, kotre sa lepsze w 2ga strone, czerwony z kubalonki na stozek jest raczej w wielu miejscach niepodjezdzalny (ale nie jechalem go nigdy w tym kierunku).

Ja bym proponowal albo darowac sobie rownice, zjazd zielonym do brennej lesnicy (ten blizej rownicy) jest niezaciekawy (najfajniejszy zjazd z rownicy jest polnocnym czerwonym IMO no ale to do ustronia) albo odbic zoltym z salmopola na rownice (tu mozna zaliczyc pozniej ten fajny zjazd do ustronia) albo dalej w kierunku na barania za zielonym kopcem zoltym do wisly i dalej do ustronia asfaltem.

Napisano

No tą drugą opcją na Stożek to trochę przesadziłem :)

A ten zjazd z Gawlasi do Wisły faktycznie może być fajny.

Jeśli tylko będą chętni, to ja się dostosuję.

Zależy mi tylko, żeby być na Klimczoku, Błatni i ewentualnie na Szyndzielni. Byłem wielokrotnie w Beskidzie Śląskim ale te miejsca zawsze były mi nie po drodze :)

Napisano
Zależy mi tylko, żeby być na Klimczoku, Błatni i ewentualnie na Szyndzielni

Z checia dolacze do takiej wycieczki

Hmm wlasnie doczytalem ze chodzi o sobote

a ja bede w Bielsku w niedziele

Napisano

W sobote musze byc o 17 w katowicach, wiec moge jechac albo wczesnie rano tak, zeby zjechac z gor do 16 albo w niedziele.

Napisano

Samochodem, pociagiem nie mialbym szans wrocic na 17 w zaden sposob. Ale tak jak pisalem na obecna chwile wole niedziele, bo mialbym wiecej czasu. Zona w sobote na 17 zaprasza znajomych (na 17 bo maja male dzieci) wypadaloby sie przynajmniej umyc wczesniej :wallbash:

Jak o 16 bede pod autem np. w brennej to jest szansa, ze o 17 bede umyty w domu. Jezeli wypad bedzie w sobote to jak zacznie sie o 8 to do 16 jest 8h wiec mozna spokojnie nie spieszac sie zrobic ze 40KM/~1500m z jakims popasem w schronisku nawet. Chociaz zalezy od terenu bo na niektorych trasach, co mi sie zdazaly to ciezko by bylo ;)

Napisano

Hmm, no to teraz nie wiem, jak to rozgryźć :wallbash:

Można by zacząć w Brennej tylko, że ja bym tam dotarł na 9;30 ( w Ustroniu będę o 8:40)

Przed samym powrotem, tzn zjazdem do Brennej ja bym gdzieś odbił i powłóczył się jeszcze do 18;00.

Ogólnie ja się dostosuję ;)

Napisano

Hmm, no to teraz nie wiem, jak to rozgryźć :wallbash:

Można by zacząć w Brennej tylko, że ja bym tam dotarł na 10:00 ( może trochę po 10:00 bo w Ustroniu będę o 9:30)

Przed samym powrotem, tzn zjazdem do Brennej ja bym gdzieś odbił i powłóczył się jeszcze do 18;00.

Ogólnie ja się dostosuję ;)

Mozna z brennej podjechac zielonym w kierunku blatniej, pozniej na szyndzielnie, pozniej na salmopol i zjechac do brennej z powrotem tak jak idzie maraton ustorn. Zaliczylbys blatnia, klimczok i szyndzielnie jak chciales a mi to by tez pasowalo bo w tym roku tam nie bylem. Z ta godzina to troche pozno, ty bedziesz jechal pociagiem skad ? Bo mozemy sie ewentualnie umowic tak, ze po drodze jakoc cie zabiore, rowery wrzucam do srodka wiec jedno miejsce mam.

Ktos jeszcze jedzie ?

Napisano

Ja pojadę z Katowic, więc w sumie mógłbym się zabrać z tobą już od Katowic.

Na dworcu będę o 6;40, więc jak coś to napisz gdzie mam podjechać.

Jeśli by ci nie przeszkadzało, to odłączę się na salmopolu i kulnę się w kierunku baraniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...