Skocz do zawartości

[katowice] wypady w gory

Przecin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przewodnik się znalazł, więc pierwsze koty... ;) Kwestia terminu... Piątek (7.08) czy sobota (8.08)? To główne terminy, które biorę pod uwagę. Jeśli chodzi o transport do Ustronia to pociąg jest o 7:04 z Katowic i o 9:07 jesteśmy w Ustroniu. Bardzo możliwe, że ze mną będzie jeszcze kumpel, więc mamy 4 osoby. Kolejni chętni mile widziani.

Trasa rozpisana tutaj: Trasa

Który termin pasuje bardziej?

Pozdrawiam

Mi tam pasują oba terminy. Polecam wysiąść z pkp w Ustroniu Zdroju to będziecie prawie pod startem zeszłorocznego maratonu. Chociaż tak naprawdę to żadna różnica bo z głównego te kilkaset metrów można przejechać :) Tylko napiszcie gdzie wysiadacie i jak Was poznać bo rowerzystów może być trochę więcej w pociągu. Z ludźmi co jadą autem też fajnie by było jakoś się umówić.

Niestety dzisiaj pani w telewizji mówiła, że we wtorek, środę a może nawet czwartek ma lać. W piątek nie wiem jak będzie ale nawet jeśli pogodnie to po trzech dniach deszczu trasa będzie nieciekawa. Szczególnie niektóre mocno kamieniste zjazdy (jak chociażby z Równicy w stronę Orłowej) mogą być niebezpieczne. Oczywiście tv to tv, na poprzednią noc zapowiadali ulewy a nic nie było. Także pozostaje mieć nadzieję, że się mylą.

To moze pogoda zadecyduje o ostatecznym terminie ? :confused: Póki co wszyscy (4) mogą w pt i so. Ja pojade własnym wozem.

A nie chcesz kogos zabrac? Ekonomiczniej bedzie, ja mam wolne dwa miejsca, moge zabrac dwie osoby z rowerami i bagazem.

To moze pogoda zadecyduje o ostatecznym terminie ? ;)

Jestem za! :icon_wink:

@Wnd: Co do transportu to może z kolegą bym się zabrał, jeśli nie będziemy stanowić problemu (my + 2 rowery + podręczny bagaż). Ale ostateczną odpowiedź dam dzień/dwa przed wyjazdem.

Dziś zrobiłem mały rekonesans w górach. Pogoda jest jaka jest, wczoraj pół dnia lało, dziś przelotnie. Warunki na trasach są, hmmm... ciekawe:

dsc00084o.th.jpg dsc00079nxs.th.jpg dsc00073lsp.th.jpg dsc00070p.th.jpg dsc00069t.th.jpg dsc00067i.th.jpg

Na podjazdach i zjazdach jest na razie bardzo ślisko. Co zresztą przy moich oponach 1.95" stwarzało komiczne sytuacje bo na większości wzniesień w pewnym momencie zaczynałem jeździć w miejscu :woot:

Pogoda w górach o taka:

dsc00075ohs.th.jpg dsc00063jez.th.jpg dsc00061lbi.th.jpg

Ale na piątek zapowiadają już wszędzie, że będzie ładniej a w sobotę ma wrócić piękna pogoda z zeszłego tygodnia.

A cała moja wyprawa skończyła się o tak:

dsc00089l.th.jpg dsc00090nus.th.jpg

Czyli przebiciem obu dętek naraz, co jeszcze mnie nie spotkało :P A jako, ze miała być to tylko krótka trasa rozpoznawcza to nie wziąłem ze sobą praktycznie nic. W związku z tym zrobiłem sobie spacerek z rowerem 12km do domu a po drodze jeszcze mnie zlał deszcz ;) No ale mam nauczkę, że na każdą trasę należy brać dętki ;)

Edit: Przepraszam za słabą jakość fotek ale wszystko robione telefonem. Nie targam ze sobą zazwyczaj lustrzanki a innym aparatem nie dysponuję.

Ok, ustalmy w takim razie ze spotykamy sie przed stadionem o godz 9 w sobote, co Wy na to?

Błotka i tak, i tak całego nie ominiemy. :yes:

Wnd, prześlij mi proszę Twojego maila/GG/telefon na priv, bo coś chyba nie doszła do Ciebie moja ostatnia wiadomość wysłana przez komunikator forumowy...

To rozumiem, że ta sobota godz. 9 obowiązuje skoro nikt nie wniósł obiekcji? Fajnie jakbyście jeszcze napisali w miarę jak Was poznać no ale może jakoś dam radę a w ostateczności skorzystam z telefonu.

To rozumiem, że ta sobota godz. 9 obowiązuje skoro nikt nie wniósł obiekcji? Fajnie jakbyście jeszcze napisali w miarę jak Was poznać no ale może jakoś dam radę a w ostateczności skorzystam z telefonu.

Jezeli dobrze zrozumialem to robimy trase maratonu eska, wiec umowmy sie pod podjazdem na rownice, przy ulicy skalica i turystycznej pare min po 9. Ja bede autem w motylki z bagaznikiem na klapie :icon_wink: nie da sie nie poznac ;) Moj nr 513 871 472, gdyby cos to sms, tel.

Tak więc czas na konkrety.

Spotykamy się o 9:20 w sobotę (08.08) przy ulicy Skalica i Turystycznej w Ustroniu. Jestem niestety zmuszony jechać pociągiem (szczegóły prześlę na priv, Wnd), który przyjeżdża na stację Ustroń Polana planowo o 9:20, więc proszę na nas chwilę poczekać lub po prostu kilka minut rano dłużej pospać. Numer telefonu do Wnd mam zapisany, więc w razie czego będę dzwonił. Poznacie mnie na pewno - czarny Kross Level A6.

Trasa tegorocznego maratonu już jest (link), więc byłoby super, gdyby nas lasq poprowadził. Swoją drogą kasę na udział już wpłaciłem, więc klamka zapadła. :icon_mrgreen:

Na miejscu czekamy na:

lasq - przewodnik

Wnd

SlawekS

Housik

ficus + kolega.

Pozdrawiam i do zobaczenia w Ustroniu. Pogoda ma być cudna, chociaż w błotku i tak się troszkę popaplamy. :002:

No, no. Trasa ciekawa nie powiem. Poprowadzić mogę - nie ma problemu. Nie jestem na 100% pewny jedynie dwóch zjazdów ze szlaku na jakieś leśne ścieżki ale damy radę.

A sama trasa z atrakcjami. Ciekawie zapowiada się podjazd z Brennej Leśnicy w stronę Równicy mając te 25-30km gór w nogach. Szczególnie, że płasko to tam nie jest a sam już podjazd na Równicę od strony Orłowej jest mocno kamienisty. Szkoda, że nie pociągnęli podjazdu żółtym szlakiem na sam Salmopol :icon_mrgreen: Ale raczej wiem dlaczego. Ja tam co prawda jedynie zjeżdżałem ale podjechać tam to hoho... stromo jak nie wiem i kamieniście, momentami nawet zjeżdżać się bałem. No ale do tego momentu do którego jedzie trasa chyba jest w miarę ok.

A tak dla zachęty widok z trasy (to właśnie za zjazdem z Salmopolu, na pierwszym planie Smerekowiec albo Jaworzyna, nie jestem pewny):

dsc00052uev.th.jpg

I jeszcze jeden. Tym pasmem w tle będziemy jechać (i tym z którego jest zrobione zdjęcie notabene też :P ):

dsc00055pfl.th.jpg

No to chyba wszystko. Do zobaczenia w sobotę. Jak coś ja będę na bordowym rowerze z napisem "Vission" na ramie i w żółtym kasku :002:

Witam.

Dzięki temu tematowi zarejestrowałem się na tym forum :)

Byłbym chętny z Wami na ten wypadzik.

MA ktoś miejsce osoborower w samochodzie ?? ... jak nie to się i pociągiem pojedzie.

Jak coś to pisać na komórke 660 073 562 bo już chyba na prywatne wiadomości to już za późno.

Dzięki Pawłowi już załatwione mam miejsce - jestem w szoku że tak szybko odpisują na wiadomości - ledwo co nacisnąłem WYŚLIJ to już sms przyszedł. :)

Pozdrower :D

Katystopej - dopiero dziś wróciliśmy z wyprawy , póki co jeszcze nie ustalaliśmy wolnego wypadu na pokonanie Czantori - niestety dziś już na zabrakło czas - może i dobrze bo trochę w nogach mamy km zrobione w terenie.

Temat Czantorii jest otwarty.

My z ficusem na pewno odpadamy w przyszły tydzień bo wybieramy się na maraton Eski więc będziemy walczyć ponownie z Równicą i kamienistymi zjazdami :)

Ficus uważaj na merci :) no i na telefonik :D

Pozdrower

Zdjęcia już są. :D

Otóż tutaj możecie przeczytać troszkę moich odczuć i przemyśleń co do dnia dzisiejszego i przyszłego maratonu: http://ficus.bikestats.pl/, a tutaj już album ze zdjęciami: http://picasaweb.google.pl/ficus1992/Ustron#.

Dzięki jeszcze raz za wycieczkę i polecam się na przyszłość. ;)

Czantoria oczywiście jak najbardziej, jednak najwcześniej za 2 tygodnie. Za tydzień w sobotę trzymać kciuki za maraton w Ustroniu. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...