Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] do 60 zł

patras

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz mam przerzutkę montowaną do suportu i muszę powiedzieć że jest do niczego, a podobno LX fd-m580 ma mniejsze możliwości regulacji niż fd-m581 ?To prawda ? Ma jakieś znaczenie czy jest downswing czy topswing ? Bo ja się zbytnio nie znam i nie chce żeby przerzutka nie pasowała do mojego roweru :/

Ja mam manetki Shimano EZ-fire , a przerzutke Shimano Acera.

To tylko z shimano możesz mieć przerzutki :/ a to też jest ważne jaki masz ciąg

czyli jak ci lecą linki w ramie od dolnej ruły czy od gornej ruły.

Bo też nie możesz kupować byle jakich przerzutek.

Quattro Lx te stare są bardzo wytrzymałe -_-B)

Tak mialo być <_<

To tylko z shimano możesz mieć przerzutki :/ a to też jest ważne jaki masz ciąg

czyli jak ci lecą linki w ramie od dolnej ruły czy od gornej ruły.

Bo też nie możesz kupować byle jakich przerzutek.

Quattro Lx te stare są bardzo wytrzymałe :D:P

Tak mialo być :P

Od kiedy to przednie przerzutki są produkowane w innym systemie niż Sram (czy Sram w innym jak shimano, jeden pies...)? Jak mi odpowiesz na to pytanie stawiam piwo :)

Więc co mi poradzicie ? Bo muszę w przyszłym tygodniu kupić :) hmm i mam takie pytanie żaby nowego postu nie zakładać :P Czym tak naprawdę smarować łańcuch ? Można smarować olejem silnikowym ? albo wazeliną techniczną bo kolega mi mówił ze wazelinka jest dobra ? Wiem że taki posty już były ale nadal nie wiem :/ aha i jeszcze jedno jak ma być ustawione siodełko ? równolegle do ziemi czy trochę podniesione w górę czy jak ?

Jaki masz rozmiar ramy? Jak masz małą ramę i planujesz montować 2 koszyki na bidon to tylko top swing (ma niżej obejmę na ramę). Down swing Ci zajdzie albo na otwór do wkręcenia śrub mocujących koszyk albo znajdzie się pomiędzy nimi.

Osobiście jestem zwolennikiem przerzutek typu down swing (to taka jak w aukcji, co jest link podany w poście nr 3) bo mają mniejsze tendencje do łapania luzów. Top Swingi potrafią brzęczeć jak złapią sobie od tak luzy... choć ponoć lżej pracują... :)

Bierz LX'a.

Sidło ustaw sobie jak Ci wygodnie, żeby Ciebie nigdzie nie uciskało i uwierało.

Na forum jest temat o środkach do tego przeznaczonych. Nie polecałbym oleju silnikowego, bo ma zupełnie inne przeznaczenie. Jeśli już chcesz oszczędzić troszkę pieniędzy to zakup w jakimś sklepie olej do smarowania pił łańcuchowych - tania alternatywa do drogiego Finish Line. Przygotuj się tylko na częste czyszczenie napędu.

Pzdr

Jaki masz rozmiar ramy? Jak masz małą ramę i planujesz montować 2 koszyki na bidon to tylko top swing (ma niżej obejmę na ramę).

Down swing w niczym nie przeszkadza jesli chodzi o dwa koszyki. Inzynierowie nie sa tacy glupi i tak dobieraja otwory zeby obejma wypadala pomiedzy :)

bo mają mniejsze tendencje do łapania luzów. Top Swingi potrafią brzęczeć jak złapią sobie od tak luzy... choć ponoć lżej pracują... :P

Ja tam nie widze zadnej roznicy pomiedzy praca. Mam porownanie miedzy dwoma XT jeden Top drugi Down i dzialaja identycznie.

LX jest dobrym wyborem.

Down swing w niczym nie przeszkadza jesli chodzi o dwa koszyki. Inzynierowie nie sa tacy glupi i tak dobieraja otwory zeby obejma wypadala pomiedzy :P

Ja tam nie widze zadnej roznicy pomiedzy praca. Mam porownanie miedzy dwoma XT jeden Top drugi Down i dzialaja identycznie.

LX jest dobrym wyborem.

Niekoniecznie. Widziałem przypadek, że obejma przerzutki była na otworze. Ale to rama chyba była ogromna. Dawno to było. W każdym razie jak koszyk jest jakiś niekoniecznie, to mogą byc problemy z montażem bo obejma przeszkadza.

Szkrabek, wisisz mi dobrego Lecha Premium :D

to panowie jaki jest ostateczny werdykt co do przedniej przerzutki ? hmm a jeszcze jedno pytanko mnie dręczy :P można w jakiś sposób zmiękczyć przedni amortyzator ? bo jakoś mam twardy i do końca jeszcze go nie dobiłem i moim zdaniem jest za twardy i chciałbym go trochę zmiękczyć, tylko jak ?

a co do przerzutki właśnie sie zorientowałem ze stoje przed takim samym wyborem ale czy nie opłaca sie dołożyc kilku zł i kupić xt ( http://allegro.pl/item297577610_xt_przerzu...bikestacja.html ) czy róznica w działaniu jest widoczna/ głównie zalezy mi zeby lepiej zrzucała łańcuch pod większymi obciązeniami niż deore??

to panowie jaki jest ostateczny werdykt co do przedniej przerzutki ?

Wg mnie w twoim przypadku najlepszym zakupem będzie zakup tej przerzutki (Alivio FD-M413) : http://cyklotur.com/x_C_I__P_53102258-53010001__PZTA_0.html tym bardziej że nie powinieneś mieć problemu z odbiorem osobistym (jak się zdecydujesz domagaj się o zimowy 5% rabat) - przy okazji Tobie sprawdzą czy będzie pasowała do Twojego roweru..

Z tego co widzę to osprzęt masz niskiej klasy i 20-30 gram więcej krzywdy Tobie nie zrobi więc kompletnie nie widzę sensu ładowania się w przerzutkę LX, tym bardziej że prawdopodobnie masz napęd 8 biegowy, a LX jest pod 9 i nie wiem ile w tym prawdy ale może być trudniejszy do wyregulowania z łańcuchem 8 biegowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...