patras Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Witam. Szukam przerzutki przedniej do 60zł. Myślałem nad deore LX fd-m581 i deore LX fd-m580. Co o nich sądzicie ? PoZdRo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 19 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 I jedna i druga będzie dobra. Jedna to downswing druga topswing. Zdecyduj jaki typ możesz zamontować do swojej ramy, a także która ci bardziej odpowiada. Jedna i druga spełnią bez problemu swoją funkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Powiec mi z jakiej firmy masz manetki i jaki masz ciąg dolny czy górny ?? Bo to jest bardzo ważne A ja bym ci polecał takiego LX http://allegro.pl/item299623627_lx_stan_b_dobry.html Rozchodzi mi o ten model bo 3 kumpli go miało i był nie do zajechania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patras Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Teraz mam przerzutkę montowaną do suportu i muszę powiedzieć że jest do niczego, a podobno LX fd-m580 ma mniejsze możliwości regulacji niż fd-m581 ?To prawda ? Ma jakieś znaczenie czy jest downswing czy topswing ? Bo ja się zbytnio nie znam i nie chce żeby przerzutka nie pasowała do mojego roweru :/ Ja mam manetki Shimano EZ-fire , a przerzutke Shimano Acera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattro Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Rozchodzi mi o ten model bo 3 kumpli go miało i był nie do zajechania Był..., to znaczy że się zajechał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 To tylko z shimano możesz mieć przerzutki :/ a to też jest ważne jaki masz ciąg czyli jak ci lecą linki w ramie od dolnej ruły czy od gornej ruły. Bo też nie możesz kupować byle jakich przerzutek. Quattro Lx te stare są bardzo wytrzymałe Tak mialo być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patras Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 mi lecą od górnej rury czyli mam górny ciąg dzięki za wytłumaczenie więc co poradzicie ? ale te przerzutki co o nich mówiłem są przystosowane do dolnego i górnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 To tylko z shimano możesz mieć przerzutki :/ a to też jest ważne jaki masz ciąg czyli jak ci lecą linki w ramie od dolnej ruły czy od gornej ruły. Bo też nie możesz kupować byle jakich przerzutek. Quattro Lx te stare są bardzo wytrzymałe Tak mialo być Od kiedy to przednie przerzutki są produkowane w innym systemie niż Sram (czy Sram w innym jak shimano, jeden pies...)? Jak mi odpowiesz na to pytanie stawiam piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patras Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Więc co mi poradzicie ? Bo muszę w przyszłym tygodniu kupić hmm i mam takie pytanie żaby nowego postu nie zakładać Czym tak naprawdę smarować łańcuch ? Można smarować olejem silnikowym ? albo wazeliną techniczną bo kolega mi mówił ze wazelinka jest dobra ? Wiem że taki posty już były ale nadal nie wiem :/ aha i jeszcze jedno jak ma być ustawione siodełko ? równolegle do ziemi czy trochę podniesione w górę czy jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Jaki masz rozmiar ramy? Jak masz małą ramę i planujesz montować 2 koszyki na bidon to tylko top swing (ma niżej obejmę na ramę). Down swing Ci zajdzie albo na otwór do wkręcenia śrub mocujących koszyk albo znajdzie się pomiędzy nimi. Osobiście jestem zwolennikiem przerzutek typu down swing (to taka jak w aukcji, co jest link podany w poście nr 3) bo mają mniejsze tendencje do łapania luzów. Top Swingi potrafią brzęczeć jak złapią sobie od tak luzy... choć ponoć lżej pracują... Bierz LX'a. Sidło ustaw sobie jak Ci wygodnie, żeby Ciebie nigdzie nie uciskało i uwierało. Na forum jest temat o środkach do tego przeznaczonych. Nie polecałbym oleju silnikowego, bo ma zupełnie inne przeznaczenie. Jeśli już chcesz oszczędzić troszkę pieniędzy to zakup w jakimś sklepie olej do smarowania pił łańcuchowych - tania alternatywa do drogiego Finish Line. Przygotuj się tylko na częste czyszczenie napędu. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Jaki masz rozmiar ramy? Jak masz małą ramę i planujesz montować 2 koszyki na bidon to tylko top swing (ma niżej obejmę na ramę). Down swing w niczym nie przeszkadza jesli chodzi o dwa koszyki. Inzynierowie nie sa tacy glupi i tak dobieraja otwory zeby obejma wypadala pomiedzy bo mają mniejsze tendencje do łapania luzów. Top Swingi potrafią brzęczeć jak złapią sobie od tak luzy... choć ponoć lżej pracują... Ja tam nie widze zadnej roznicy pomiedzy praca. Mam porownanie miedzy dwoma XT jeden Top drugi Down i dzialaja identycznie. LX jest dobrym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patras Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 no ok ale który LX ? fd-m581 czy fd-m580 ? czy jeszcze jakiś inny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 speq masz racje troche się zapomniałem Ten system od Sram mnie troche zdeorientował to tylko dotyczy tylnych przerzutek (chyba) :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Down swing w niczym nie przeszkadza jesli chodzi o dwa koszyki. Inzynierowie nie sa tacy glupi i tak dobieraja otwory zeby obejma wypadala pomiedzy Ja tam nie widze zadnej roznicy pomiedzy praca. Mam porownanie miedzy dwoma XT jeden Top drugi Down i dzialaja identycznie. LX jest dobrym wyborem. Niekoniecznie. Widziałem przypadek, że obejma przerzutki była na otworze. Ale to rama chyba była ogromna. Dawno to było. W każdym razie jak koszyk jest jakiś niekoniecznie, to mogą byc problemy z montażem bo obejma przeszkadza. Szkrabek, wisisz mi dobrego Lecha Premium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 speq Już ci przeleje na konto piwo abo puszcze butelkę do jakieś rzeki a ty póżniej odbierzesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Ale ja serio serio mówię EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patras Napisano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 to panowie jaki jest ostateczny werdykt co do przedniej przerzutki ? hmm a jeszcze jedno pytanko mnie dręczy można w jakiś sposób zmiękczyć przedni amortyzator ? bo jakoś mam twardy i do końca jeszcze go nie dobiłem i moim zdaniem jest za twardy i chciałbym go trochę zmiękczyć, tylko jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Mam LX 2007 górny ciąg i po przesiadce z Acery odczuwalna jest duża różnica w pracy, oczywiście na korzyść LX. Ciągle spisuje się wyśmienicie. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patras Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ktoś odpowie na moje pytanie dotyczące amortyzatora przedniego ? hm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 nie ten dzial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patras Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 no wiem ale nie chce zakładać nowego posta :/ ale chyba będę musiał ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 pozadek musi byc. proponuje tez bardziej tresciwe sformulowanie pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 a co do przerzutki właśnie sie zorientowałem ze stoje przed takim samym wyborem ale czy nie opłaca sie dołożyc kilku zł i kupić xt ( http://allegro.pl/item297577610_xt_przerzu...bikestacja.html ) czy róznica w działaniu jest widoczna/ głównie zalezy mi zeby lepiej zrzucała łańcuch pod większymi obciązeniami niż deore?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 to panowie jaki jest ostateczny werdykt co do przedniej przerzutki ? Wg mnie w twoim przypadku najlepszym zakupem będzie zakup tej przerzutki (Alivio FD-M413) : http://cyklotur.com/x_C_I__P_53102258-53010001__PZTA_0.html tym bardziej że nie powinieneś mieć problemu z odbiorem osobistym (jak się zdecydujesz domagaj się o zimowy 5% rabat) - przy okazji Tobie sprawdzą czy będzie pasowała do Twojego roweru.. Z tego co widzę to osprzęt masz niskiej klasy i 20-30 gram więcej krzywdy Tobie nie zrobi więc kompletnie nie widzę sensu ładowania się w przerzutkę LX, tym bardziej że prawdopodobnie masz napęd 8 biegowy, a LX jest pod 9 i nie wiem ile w tym prawdy ale może być trudniejszy do wyregulowania z łańcuchem 8 biegowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 22 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Mam LX z napędem ośmiobiegowym i działa wszystko jak należy, z regulacją nie ma żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.