Skocz do zawartości

[rower] NS Metropolis 1 [2008]

ihasowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O Duro zależy, jaki to model - 2006 to muły, 2007 chodziły już zdecydowanie lepiej.

DJ to nie rewelacja (jeździlem) no i ciąży mocno na przedzie, ale z drugiej strony na pewno wytrzyma więcej niż Duracz, a to chyba o to chodzi :(

Ale z resztą się zgadzam - NS przesadza z cenami zestawów prawie jak Kellys - wrzucą parę części z logiem NS, Marzoka na przedzie i myślą że są już nie wiadomo jacy... :)

Napisano

a może HOLY ?? jest ponad tysiac zł tańszy kosztem amorów aleone chyba do streetu potrzebne nie są ?

bo mam teraz dylemat... z resorem czy bez ??

tarczowki hydrauliczne czy v-ki ??

koniec świata :)

Napisano
z resorem czy bez ?? (...) tarczowki hydrauliczne czy v-ki ??

Moim zdaniem lepiej jednak resor (wybacza więcej niż sztywniak, choć dociąża przód) i TYLKO tarcze - ale wystarczą dobre mechaniki w stylu Accenta Freezer lub Avida BB5. Ponoć te nowe Octane One też nieźle się spisują (był gdzieś chyba temat). :P

Może i modulacja i siła trochę gorsze, ale jak zaliczymy konkretnego szlifa a z mechanikiem coś się sp... zepsuje, to zacisk prostujemy nogą, linkę z pancerzykiem wymieniamy gdzie bądź za 10 zeta, a jak zniszczymy klamkę to za ~35 mamy Avidki lub Deore, za pół tego jakieś Tektro albo DeOne. :P

A hydraulika? Zapowietrzenia z którymi początkujący musi biec do serwisu, cieknące uszczelki, buchające flaki z klamki przy większym uderzeniu... no i koszty spoooro większe. :D

• Mod Team
Napisano

Na twoim miejscu wziąłbym tego Haro,

a to że ma amor to dobrze,

bo gdy będziesz się uczył,

to on wybaczy Ci więcej błędów niż sztywniak.

• Mod Team
Napisano

Kumpel miał tego Marcoka i nie narzekał.

Twierdził, że jak na sprężynowca działa bardzo dobrze (miał DJ4 80 mm).

A amorytzator lekko nie miał.

Napisano

Czytałem troche ten temat i od siebie polecam sprzęt z dwoma hamulcami, amorem i nawet z przerzutką i kasetą. Chyba, ze chcesz ss od początku, ale może lepiej spróbować z większą ilością przełożeń i napinaczem. Amor - jak już była mowa - wybacza błędy i nie rozwala nadgarstków. Hamulce dwa jak najbardziej - dla lepszej kontroli, szczególnie na początku przygody. Wraz ze wzrostem umiejętności hamulce można ściągnąć (nawet oba) i to samo z singlem.

ihasowski, jak masz te 3000 to metropolis jest dobrą opcją, ale haro - http://www.rowerowy.com/rowery/haro/haro_thread_8.html - też nie jest zły. Do tego kosztuje troche mniej i zostanie Ci na kask i ochraniacze. Ciekawą opcją tez jest central http://www.rowerowy.com/rowery/northshore/..._2_limited.html .

Amor wytrzyma sporo i na pewno wiecej niż mulące duro...

Co do hamulców - wiadomo, ze vałek czy mechanik nie dorówna hydraulikowi, ale w streecie/dircie te 2 pierwsze dadzą radę, szczególnie jak będą 2 w rowerze.

A i metropolis po przeliczeniu jakość/cena moim zdaniem nie wypada tak źle. W sumie sam frameset to jakies 2200-2300, a rower stoi ponad 3000...

Napisano

pfffff - tyle powiem. Nie ma nigdzie określonego zakresu skoku amora w danej dyscyplinie. Jedni pakują sztywne widły, inni amory 60mm a inni 150mm. Większość jednak w tej dyscyplinie stawia na skok 80-100 ze względu na odpowiednie geo (względem streetowej ramy) i możliwości manewru.

To tak samo jak większość twierdzi i sądzi, że do dh musi być koniecznie full, a ja śmigam na ht i jest mi z tym dobrze (aczkolwiek potrafi wytrząść) :]

Napisano

nie wiem tez jak sie beda zachowywaly przerzutki wszak beda narazone na niezmiernie duzo wstrzasow, je nie mialem doczynienia z taki sprzetem moze po prostu panikuje :D

• Mod Team
Napisano

Najlepszym rozwiązaniem będzie ta dirtówko-streetówka Haro (singlespeed). :P

Amor 100 mm.

I po sprawie. :P

A to co Ci zostanie wydasz na kask i ochraniacze.

A co do przerzutek to nie ma się czego obawiać o jakieś wstrząsy.

Ale i tak polecam singla. :D

Napisano

Jeśli napinacz będzie odpowiednio zamontowany a łańcuch skrócony (ile wlezie! Jeśli np. z kasety 8-biegowej korzystamy tylko z pierwszych sześciu, nie bójmy się skrócić łańcucha tak, żeby na górne już nie wchodził, bo wtedy sprężyna przerzutki jest bardziej naprężona) to co najwyżej będzie nam troszkę trzepało łańcuchem o widełki, ale nic typu spadanie go z kasety/zębatki korby nie powinno się zdarzyć. :P

Choć oczywiście przerzutkę zawsze można urwać - sam widziałem takiego co wlókł za sobą XT po nie wyrobieniu po dropie... :D

PS. Skok 80-100 jest w sam raz. Można oczywiście założyć sztywniaka i wtedy choćby barspiny robi się jak na BMXie, ale jednocześnie rower staje się nerwowy, no i czujemy każdy kamyczek pod sobą. :P

Napisano

alu Ci spokojnie wystaczy... cro-mo jest w cholere ciężkie i wytrzymalsze, ale na początek SPOKOJNIE wystarczy ci ten HARO - bierz i nie narzekaj:)

Napisano

e tam w cholere cieższe, rowery różnie sie maxymalnie kilogramem wagi :D ok Panowie mam teraz bałaganw głowie musze sobie wszystko ułożyć i przemyśleć trapią mnie te cholerne przerzutki xD ale spokojnie do czegoś dojde przynajmniej wiem wiecej niz na początku :D

rower bede musiał pewnie kupić przez internet, w Toruniu nie spokałem takich sprzętów, może w Bydgoszczy, jakieś uwagi odnosnie sklepow internetowych ;> ??

Napisano
e tam w cholere cieższe, rowery różnie sie maxymalnie kilogramem wagi wink.gif

no i jeszcze niech ktoś mi powie ze kilogram to mało :D

Napisano

Kumpel mój wyznaje zasadę ( przezwycięża prawa grawitacji ) :

Im więcej Ci lata - tym więcej rzeczy Cię wku...a :)

Singel cacko - i tak nie jeździsz wielkich dystansow na takim rowerze. Chociaż już chyba w GT IT1 zastosowano piastę z wew. biegami pod tarcze. A to rower do FR z Fox'em 40 RC2 z przodu. Podobno się sprawdza ( gdzieś był test ) ;) Pozdrawiam !

• Mod Team
Napisano

O tak,

ten GT o którym piszesz to cacuszko jakich mało.

Test był w MR lub BB.

Tylko cena mnie do niego zniechęca - 25000 zł.

Sory za OT. ;)

Napisano

a jeszcze takie pytanie, jak jest ten single speed to moze mi ktoś tak "naocznie" powiedziec jakiej to przerzutce odpowiada ? :P

Jak szybko można jechać, czy trzeba sie ostro namachać ;>

Napisano

Z tego co sie orientuje to wolnobiegi ss mają tak 14-18z czyli mniej więcej przełożenia 6-7 na kasecie.

A co do różnicy w wadze między alu a cr-mo - bitch waży około 2800g, a dc cock 3200g, a ramy wtrzymałościowo podobne. A np. taki lf dragstar/cocaine jakies 2300-2400g, ale tu z bitchem czy cockiem nie ma żadnego porównania.

• Mod Team
Napisano

Na tak, tylko poptarzmy na to jakie są przekroje rur w Cookerze a jakie w Bitchu.

Tak czy inaczej stal zawsze będzie cięższa od alu.

Co do przełożenia w singlu to tak właśnie 14 - 18 tył,

a z przodu na korbie to od 32 - 36.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...