Wax Napisano 1 Lipca 2006 Napisano 1 Lipca 2006 ooo to dobrze bo i tak mam zamiar kupi ją w przyszłym tygodniu bo jusz mnie Straż Miejska ściga ...to daj znac co i jak z tym Adderem (300 kandeli) to obaczym co kupić...dzieki na razie
dayus Napisano 1 Lipca 2006 Napisano 1 Lipca 2006 Hmmm....a czy przypadkiem ta liczba kandeli nie jest przereklamowana? Dlaczego mamy wierzyć producentowi,ze akurat tyle ich jest (tak jak z wagą katalogową/realną)
Wax Napisano 1 Lipca 2006 Napisano 1 Lipca 2006 ...mozliwe, Dayus a co myslisz o Kocim Oku ??? HL-EL 120 ? bo ja juz sam nie wiem wszyscy cos doradzaja, a napaliłem sie na tego CatEye'a. na razie
jurasek Napisano 2 Lipca 2006 Napisano 2 Lipca 2006 Hmmm....a czy przypadkiem ta liczba kandeli nie jest przereklamowana? Dlaczego mamy wierzyć producentowi,ze akurat tyle ich jest (tak jak z wagą katalogową/realną) jezeli katalogowo juz podają 50 kandeli lub 300 to już można zorientowac sie że jedna nadaje sie do świecenia a druga juz bardziej oświetli kwestia jaki poziom oświetlania jest nam potrzebny moim decydującym parametrem o wyborze diodowej lampki była jej energooszczędność czy natężenie oświetlenia z tej lampki bedzie porównalne z moją poprzednią lampką HL270 okaże sie dziś co do subiektywnego odczucia oświetlenia to przecież zależy również od powierzchni na jakie pada inaczej na białym śniegu, a o wiele gorzej na czarnym asfalcie pozdrówko testujące
dayus Napisano 2 Lipca 2006 Napisano 2 Lipca 2006 No tak,dlatego najlepiej w jednym miejscu sprawdzić wiecej lampek. Niestety nie widzialem nigdy w akcji tej 270-ki i nic powiedziec nie mogę. Przetestuj ta RHL-06(mzoe gdzies w sklepie znajdiesz)
Wax Napisano 2 Lipca 2006 Napisano 2 Lipca 2006 walić to wyciągam kase ze "skarpetki" i kupuje tego CatEye'a...jak kupie,przyślą mi na chate, przetestuje to sie pochwale, powiem co i jak moze jakies zdjęcia (nie gwarantuje). Myśle ze ta HL-EL 120 bedzie dobra, niestety nie mam gdzie tego przetestowac.. kupie to zobacze, z doświadczenia wiem ze porzadnym firmom(nie tylko tych które trudnią sie w produkcji akcesoriów i sprzętu rowerowego) można ufać...obaczym...na razie dzieki za wszystkie porady... Jurasek : jak bedziesz testował swoja to daj znac co i jak...moze w ostatniej chwili sie zdecyduje
jurasek Napisano 2 Lipca 2006 Napisano 2 Lipca 2006 no i już wiem zimą rhl08 bedzie rewelacja od poczatku 1 błękitne światło znakomicie odbija sie na odblaskowych elementach: pasy na jezdni ,szczególnie białe tło znaków drogowych 2. wiązka światła jest skupiona i znakomicie oświetla pas drogi przed rowerem na odległośc 20 kroków 3 . na polnej drodze dokładnie widac wgłebienia nawierzchni drogi ocena dla mojej lampki cena /jakość - 9 /10 obniżona ocena za to że nie jest reflektor samochodowy spokojnie nie widze potrzeby wydawania 60 zł zamiast 30 +kilka na transport http://www.synkros.pl/ obejrzałem sobie el 120 69zl, 50 kandeli 6 razy słabsza od mojej widujesz czasami bikerów z migającym bździdełkiem to jest własnie natężenia światła el120 zrobisz jak zechcesz ale lepiej 10 razy pomyślec powodzenia
dayus Napisano 2 Lipca 2006 Napisano 2 Lipca 2006 A jak się zdenerwuje poszukam czegos z akumulatorami (SIGMA MIRAGE EVO itp...)
pmol Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 A co myślicie o tym Author A-M4X :question: Zastanawiam sie nad kupnem takiej.
Elk Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Ja użytkuję lampki Kelly'sa i mogę je polecić. Ja mam zestaw RHL-08 na przód i tył. Szczególnie zadowolony jestem z przedniej, ponieważ ma bardzo dobry tryb oszczędności baterii (bardzo duża częstotliwość mrugania) dodatkowo używam jej z powodzeniem jako latarki - mała, lekka i daje bardzo silne światło. Lampka tylna bez rewelacji - spełnia swoje zadanie. Miałem też okazję "testować" lampki przednie kelly'sa w rowerach kolegów: RHL-06 - zaletą jest to, że jest mniejsza od mojej, ma też inny system mocowania, który może się niektórym bardziej spodobać (lampka zdecydowanie mniej wystaje - mniej podatna na zniszczenie), ale jest on bardziej problematyczny dla osób często zakładających i zdejmujących lamkę. Jeśli chodzi o światło to porównywalna do mojej - daję mocniejsze światło na jeden punkt, moja minimalnie słabsze, ale na większą powierzchnię; również ma tryb oszczędny. Inny kolega kupił 2 tygodnie temu jakiś nowy model (nakładana od góry na mocowanie na kierownicy, w kształcie małej latarki, umożliwia obracanie w mocowaniu o 360 stopni) i jest mniej godny polecenia, ponieważ moim zdaniem jest za wysoka i tryb oszczędny ma zdecydowanie mniejszą częstotliwość mrugania co powoduje, że lampka traci funkcję oświetlenia (która zostaje zachowana w trybach oszczędnych 2 pierwszych lampek). Pozdrawiam jaśnie oświecone (lampkami rowerowymi) towarzystwo
Wax Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 uuuuuu to było mocne :eek: :eek: :eek: Jurasek i Elk: dzieki wam to było konkretne i z duzą ilością informacji które mnie przekonują ze lepszym rozwiązaniem na bank bedzie RHL-08. Jurasek Ty masz Addera ??? bo jest Adder i Kelly's i one wygladają tak samo. Tylko martwi mnie system zasilania owej lampki bo az 3 AAA (mniejsze paluszki) , a ja mam az 4 wolne akumulatorki, AA (paluszki) to było by na ręke ale co tam wole mieć te 300 kandeli i nie jeździć z "migającym bździdełkiem" :lol: . Swoją drogą ---> na ile te baterie (3 X AAA) mogą starczyć ??? P.S. Elk gdzie dorwałeś Kelly'sa RHL-08 ??? bo na Allegro są Adderki: http://allegro.pl/item112947410_lampa_przo...rewelacja_.html a w necie nie znalazłem Kellysów: http://www.kellys.gr/kellys/shop/images/ac...ghts/rhl08w.jpg dzieki chłopaki za wszystko. Jurasek Tobie szczegolnie wole zapłacic za 3 baterie AAA niż za CatEye'a za 70 zł...THX
jurasek Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 własnie u tego sprzedawcy sobie kupiłem moja lampe dziś sprawdzałem, ale już znikła licytacji tej samej lampki za 69 zł obejrzałem lampke dokładnie i przede wszystkim made in ... oczywiście china podejrzewam że tą lampke od chińczyka kupują kleją napis kellys lub author dokładają jakies sh*towe baterie i walą 60 -70 zeta A co myślicie o tym Author A-M4X :question: Zastanawiam sie nad kupnem takiej. cos mi sie nie zgadza 4,7 V i 4 X R6 baterie moga być albo w szereg to daje 6V albo dla zwiekszenia pojemności szeregowo równolegle i to daje 3V następnie 1,9 W 2W przy 5V to 400mA aku o pojemności 2100 mA wystarczą na około 5 godzin używania ale im starsze to sprawnośc spada ja na twoim miejscu wziąłbym jednak RHL08 o której teraz sobie debatujemy
Wax Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 no i o to chodzi...Jurasek powiem tak: porządnie, na temat, i wogole ...dziki Tobie 40 zł w kieszni na baterie AAA do RHL-08..dzięki wielkie w tym tygodniu kupie sobie na Allegro jak bedą a jak nie to poczekam troszke az wstawi ktoś i kupie, nawet nie mam zamiaru sie rozmyślac...dzieki wielkie na razie, jak kupie to napisz
Mefisto Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 jaką diodową lampkę polecilibyście jako zapasowe/wspomagające światło?? Mam Cat Eye HL500II ale chciałbym mieć jakąś diodówkę, na wypadek gdyby nagle skończyły się baterie, poza tym nie zawsze potrzeba aż tyle światła. Chciałbym coś maksymalnie taniego, tak do 20zł (może i więcej ale lepiej mniej :wink: ). No i żeby jednak dawało chociaż trochę światła a nie wisiało sobie tylko dla dodania wagi.
christo Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Potrzebuje cos na przód na pewno diodowe, na pewno na AA (nie AAA) i w cenie do 60-80zł . Będe wracał nieoświetloną drogą (poza miastem).
jurasek Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Potrzebuje cos na przód na pewno diodowe, na pewno na AA (nie AAA) i w cenie do 60-80zł . Będe wracał nieoświetloną drogą (poza miastem). i oczekujesz że za ciebie wejde na allegro i ci poszukam a może jeszcze zamontowac do roweru ? znajdź jakies propozycje to ocenimy powodzenia
christo Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 a może jeszcze zamontowac do roweru ? powodzenia gdybys był tak łaskaw ... joke http://www.allegro.pl/item111545575_zestaw...sklep_wawa.html http://www.allegro.pl/item113864995_zestaw...rzod_i_tyl.html http://www.allegro.pl/item113608289_przod_..._oryginal_.html http://www.allegro.pl/item112193274_lampka...rewelacja_.html http://www.allegro.pl/item112353778_komple..._tyl_5_led.html http://www.allegro.pl/item113827422_lampka...l200_nowa_.html dosc duzy rozrzut cenowy ale moze nie warto przeplacac za sama marke ?
jurasek Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 nr 3 http://www.allegro.pl/item113608289_przod_..._oryginal_.html nr 1 zasilanie nie na R6 tylko na AAA R3 nr 2 nie podoba mi sie wygląd nr 4 odpada bo widizałem w akcji /zwykły migacz - bxdzidełko / nr5 czas świecenia 4 godziny i koniecznośc ładowania a diody to bajera nr6 110 candeli to mniej niż 300 a więc nie oświetli drogi tyle na 5 minutówke wracajac do nr 3 wygląd zewnetrzny kwestia gustu prosze uprzejmie
christo Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 hmmm jezeli chodzi o ten nr 3 to powiem szczerze ze juz mialem taka latarke z poprzednim rowerem - aczkolwiek bez tego napisu mactronic - tez 4 diody i zasilanie na 4 AA - jakie mam uwagi do niej - dosc tandetny uchwyt - kilka razy wypiął mi sie podczas jazdy po nierównościach. Tak patrze na półke i widze ze ... nadal mam ta latarke :-) - nie mam tylko do niej uchwytu na kierownice , bo gnoje ukradli razem z moim scott-em - nie wiecie kto sprzedaje takie uchwyty ? Czyli rozumiem ze nie ma jakiegos modelu lampy w cenie np do 80zł który jest sprawdzony przez uzytkownikow i jednogłośnie jest polecany w tej grupie cenowej ? - chyba kupie jeszcze raz ten zestaw mactronica bo podejrzewam ze takiego uchwytu nie kupie nigdzie :025:
Ecia Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Tego Mactronika używa Mój Rycerz - i wszystko jest OK z tą lampką, poza właśnie uchwytem :025: . Chyba się wyrobił - podczas jazdy po wertepach, nawet niewielkich, lampka notorycznie przekręca się w dół. Możliwe, że to efekt wypadków - zdarzyło się kilkakrotnie, że rower koziołkował razem ze światłem. Prawdopodobnie skończy się na tym, że oblepimy uchwyt jakąś taśmą - może i nieesetetycznie to będzie wyglądać, ale skuteczność nade wszystko ... Pozdrówko pragmatyczne .
prawie jak premier Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Proponuje, starym indiańskim sposobem na rzeczy latajace po kierze, wsadzić pod uchwyt kawałek dwustronnej taśmy. Pozdrowki techniczne
christo Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 a ktos wie ile ten mactronic ma kandeli? Wprost nic nie piszą to mnie dziwi - cateye nie ukrywa jaka moc daje ich lampka a co ma mactronic do ukrycia ? Natomiast z ich folderu mozna wyczytac ze ogolnie jedna dioda to 2-3 lumeny - ale nie pisza czy to dotyczy akurat tych co montuja w mactronikowskich lampkach ? Chyba faktycznie zamowie ten komplet od mactronika - cena niewielka a jakos pewnie swieci - pisza ze ma jakeis "mikroprocesorowe sterowanie" - - specjalnie ja rozkrece jak kupie i porównam z ta no name który wygląda dokładnie tak samo jak mactronick.
Ecia Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Spokojnie - świeci bardzo dobrze . Na świeżych bateriach w lesie w nocy możesz sobie sowie gniazda na czubkach drzew oglądać - serio. Pozdrówko jaśniejące .
pmol Napisano 6 Lipca 2006 Napisano 6 Lipca 2006 4,7 V i 4 X R6 baterie moga być albo w szereg to daje 6V albo dla zwiekszenia pojemności szeregowo równolegle i to daje 3V następnie 1,9 W 2W przy 5V to 400mA aku o pojemności 2100 mA wystarczą na około 5 godzin używania ale im starsze to sprawnośc spada ja na twoim miejscu wziąłbym jednak RHL08 o której teraz sobie debatujemy Drogi Jurasku :lol: Otóż musze cie uświadomić że owszem 4 zwykłe baterie (np.alkaliczne) dają 6V (4x1.5V) Natomiast akumlatorki nie mają 1.5V tylko 1.2V wystarczy spojrzeć na akumlatorek, na pewno pisze 1.2V Więc cztery akumlatorki połączone szeregowo dają około 4.8V przy dobrych wiatrach. Co do tej A-M4X, po rozmowie ze sprzedawcą zdecydowałem sie na zakup A-D4WX Xenon+LED i stwierdzam że lampka niczego spobie, chociarz ten xenon strasznie pożera baterie, ale ma bardzo duży zasięg, powiem tak, mieszkam w bloku na 8 piętrze i świecąc z tej wysokości na chodnik pod blokiem cały chodnik był oświetlony dosyć mocno Można owszem używać diod, są 2 ale to raczej tak żeby być widocznym Mam zamiar pojechać w góry więc zobaczymy jak sprawdzi sie w terenie. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.