Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Ta tylna to jakiś najtańszy model od Mactronic'a o ile w ogóle jest naprawdę tej firmy. SCREAM w detalu kosztuje około 110 zł, a cena obydwu to 115. Zgadnij ile jest warta ta tylna lampka. :D Możesz jeszcze poszukać wersji srebrnej. Są trzy kolory do wyboru.

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/lampy_rowerowa_scream_limitowana_edycja/5286.html

Tylna w gratisie tak jakby to ta:

http://www.mactronic.pl/pl/products/falcon_eye/2090/lampa_rowerowa_tylna_5_led__swiatlo_czerwone/629.html

O widzę nawet, że są czerwone nie wiem jak to patrzyłem wcześniej, że nie widziałem xD

http://allegro.pl/lampa-mactronic-bike-pro-scream-300-lum-limitowana-i3504318283.html

Wersja Scream 300

wide / high

mactronic_scream_300_high.jpg

a tu zwykła

wide / high

mactronic_scream_wide_high.jpg

Chyba dobre wybrałem z listy. W sumie nie wiem czy to są jakieś różnice ogromne, a tak to mam  za 105 zł zwykłą z darmową przesyłką. Czyli 17 zł w kieszeni. Choć i tak nie wiem co wybrać xD

Ja nic nie muszę sobie wyobrażać, bo mam SCREAM'a 243lm i jeżdżę i zaspokaja moje potrzeby na trybie 50% w stu procentach podczas szybkich przejazdów w zupełnej ciemności. 100% niestety na długo nie wystarcza. Zazwyczaj używam 10%, bo do miasta i lekko oświetlonych dróg więcej nie trzeba. Faktycznie mogłoby być jeszcze więcej światła i nie jest to czołówka, ale nawet komuś średnio wymagającemu wystarczy. Pamiętajmy, że jest to najtańsza sensowna latarka, która oświetli nam drogę (naprawdę oświetli!) zasilana standardowo 3xAAA. Nie spodziewajcie się po niej reflektora stadionowego, i że będzie jak w dzień. :D Najlepiej i tak zobaczyć na żywo jak świeci i wtedy można wydawać opinie, bo testy itp. oświetlenia nie są w ogóle miarodajne. Nie mówiąc już o porównaniach z innymi testami.

A to nie mamy o czym gadać. Jak Ci odpowiada to OK, widać widzisz w ciemności jak kot.

Nie odbieraj tego jako atak ale może zaproponujesz jakąś alternatywę za 100-150 zł . Jeżeli czegoś godnego w tym przedziale nie ma to ile powinna kosztować solidna latarka ? Powtarzam to nie atak porostu chce kupić jakieś źródło światła na szybko zapadający jesienny zmrok.

Pozdrawiam Karol.

Niedawno kupiłem sobie latarkę na rower Convoy s2 dodatkowo usprawnioną przez jednego użytkownika z forum swiatelka.pl. Za latarkę i uchwyt dałem koło 100 zł. Do tego ładowarka i 3 ogniwa. Promień światła jest stosunkowo szeroki, przez co nadaje się na rower. Sama moc latarki jest moim zdaniem odpowiednia do komfortowego poruszania się nocą. Pewnie pędzić na złamanie karku po lesie nie wystarcza, ale do normalnej jazdy jak najbardziej. Chyba taki zakup jest bardziej opłacalny od typowo rowerowej lampki, gdzie płacimy za sam fakt że jest rowerowej firmy, a często dającej słabsze światło.

Kilka razy się już ta koncepcja przewinęła w tym temacie, ja również się na nią zdecydowałem z tym, że latarka x2 + akumulator x2+ ładowarka+ uchwyt x2 to wyjdzie jakieś 400 zł  a że dzisiaj w Lidlu się było to trzeba będzie zaczekać do wypłaty:)

zekker Jeżeli nie widzisz żadnej różnicy w oświetleniu za 110zł, a za 20zł w sprzedaży detalicznej to jesteś ślepy. Lepiej nie odzywaj się w tym temacie, bo takiej bzdury nie słyszałem dawno. Jeżeli masz wątpliwości to napisz do Kicioka co on myśli na temat takich "okazji".

To chyba Ciebie oślepiły lumeny. Różnica nie jest duża co widać na zdjęciach na stronie, którą podlinkowałem. Obie latarki mają beznadziejny rozkład światła, po prostu świecą za wąsko jak na potrzeby jazdy rowerem. Mój stary halogen od Authora lepiej oświetlał drogę niż te wynalazki na diodach (pomijając jasność).

Jeżeli ktoś jeździ sporadycznie po ciemku (jak go złapie), to nie widzę sensu przepłacać.

Oddzielna kwestia to jakość wykonania. Ta latareczka za 30zł może długo nie pociągnąć, po prostu szybko się popsuje.

slaweuszek

Tak X1 od Grega jest dużo lepszym rozwiązaniem, ale dochodzą koszty ładowarki, ogniwa i uchwytu.

comrat

Z tego co widzę, to zdjęcia mocno przesadzone. 3s naświetlania to stanowczo za dużo i zdjęcia wyszły za jasne.

@zekker

zdjęcia na 3 sek to i tak mało (przy ISO 100 i f4.0)...  niektórzy dają wtedy po 5 a nawet 10 sek (wtedy widać ewidentnie, że jest "biało" na ziemi)...
Zdjęcia i tak nie oddają ilości światła, w rzeczywistości wygląda to lepiej.

a link do takiej lampki?
na ebayu wstukajcie sobie XML T6 Headlamp...  wyskoczy ileśtam ofert...

(np  http://www.ebay.com/itm/CREE-XML-XM-L-T6-1200LM-LED-Bike-Bicycle-Light-HeadLight-HeadLamp-Pink-Silver-/290762652086?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43b2cdf9b6 )
a jeśli chodzi o soczewkę to trzeba szukać po haśle "Wide Angle Lens for Magicshine, Lupine and Gemini..."  lub poszukać użytkownika

magiclightuk z anglii

Dobra czołówka do łażenia i biegania - tylko trochę nietypowo rozwiązane zasilanie 26650, trzeba kombinować przejściówkę na 18650, lub mieć na pasku pojemnik, wtedy do 4x18650 wchodzi :)

Podobno wystarcza tulejka plastikowa i gra z 18650, czy może warto dołożyć do wersji 500 lumenów ?

link

ojca urodziny zbliżają się coraz bliżej i chyba kupię mu lampkę tylko już nie ogarniam czego mu trzeba przejrzałem ostatnie 20 stron i obejrzałem ich mnóstwo a i tak nie mam bladego pojęcia czego mu trzeba - jeździ głównie ddr / las bardziej zmrok wieczór niż egipskie ciemności (rzadko kiedy wraca późno)

zastanawiałem się nad ROXIM RX5 wszystko fajnie ale 209 latarka + 4 ogniwa 18650 po te ~30zł + ładowarka 30zł to dla mnie trochę duży wydatek jak na prezent i w tej cenie można mieć coś mocniejszego z akumulatorem.

noise 300 - wszystko ok, ale akumulator i max 2h na pełnej mocy

później zastawiałem się nad MacTronic BPM170L SCREAM

http://allegro.pl/mactronic-bpm170l-scream-walle-duracell-wys-i3511514471.html

wszystko ok ale jest na paluchy AAA a raczej wolał bym 2x AA ;/

może Cree XM-L T6 ? wdg opisu albo 3x aaa albo 1 ogniwo 18650

najbardziej odpowiada kształt "latarkowy" "parówkowy" czy jak to inaczej nazwać, czy powiedzmy te 150 zł max 200zł będzie wystarczające na coś mądrego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...