Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

ugupu: każdy ma swoje zdanie i prawo do wyrażania opinii. Nie osądzaj jak nie znasz genezy opinii.

2 lata jeździłem z chińską latareczką (i nadal jeżdżę). Na trasie do pracy (30 km w jednym kierunku) mam 20 km oświetlonych i 10 km nieoświetlonych. Dotychczas chinol na Q5 mi wystarczał. Wynikły pewne okoliczności i zacząłem poszukiwać czegoś mocniejszego. Po wielu tygodniach analiz doszedłem do wniosku, że kupię lampkę na XM-L z dodatkową soczewką rozpraszającą. Uważam, że był to strzał w 10. Za 120 zł mam lampkę, które daje tyle światła co lampki za 300 zł.  Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
Zaraz oczywiście będzie riposta: "że to chinol, zaraz się rozpadnie, przepali albo coś w tym rodzaju".
I co?  i mam to gdzieś.   Nie będzie mi żal.
Oczywiście można kupić coś markowego za 300 a nawet za 500 zł.     Tylko po co?

Jak potrzebujesz samochodem skoczyć po bułki do sklepu to kupisz Mercedesa czy wystarczy ci Seicento?
Można i Mercedesem...  tylko jaki sens płacić 100 razy więcej za PRESTIŻ.

Nie jeżdżę na survival po Alpach w nocy więc nie potrzebuję halogenów i 10000 lumenów.
I podobnie ma WIĘKSZOŚĆ rowerzystów w kraju.
Poczytaj dobrze forum i pytania jakie zadają. Pisałem już o tym.
Zazwyczaj poszukują lampki/latareczki (całych zestawów) w cenie 50-100 zł.
A co im polecisz za tą kwotę?   Roxima RX5?  Trochę nie ta półka.
Jak ktoś poszukuje lampki POZYCYJNEJ to też mu Roxima polecisz? Po kiego grzyba mu takie cudo za 300 zł jak on potrzebuje tylko BYĆ WIDOCZNYM.
Wtedy można mu polecić byle lampeczkę na LED-ach.
I tu dochodzimy do kolejnej kwestii - różnicy między LED-owymi lampkami a latarkami/lampkami na Cree.
Dla mnie polecanie lampeczki na LED-ach w rowerze jako "tego fajnego i taniego oświetlenia przedniego" to tak jakby zamontować sobie na kierownicy zestaw lampek choinkowych i wjechać nocą do lasu.  Życzę powodzenia na takiej wyprawie. Dla mnie LED to właśnie tanie diodki w lampkach rowerowych jako właśnie "oświetlenie pozycyjne do miasta"  (mam kolegę, który kupił jakąś tam lampkę na "super mocnych diodach LED" za 60 zł i strasznie ją chwalił że mocno świeci. Odpaliłem mu mojego chinola na Q5 i szczęka mu opadła. Cena prawie ta sama a światła tak ze 3 razy więcej)
Nie wnikam w różnice konstrukcyjne czy nazewnictwo między LED a Cree. Dla mnie LED to po prostu diody z choinki. Nadają się jako światła pozycyjne ale nie jako te oświetlające drogę. A nawet prosta Cree Q5 da ci więcej światła niż choinkowy LED.

Każdy ma prawo do swojego zdania. Nadal będę polecał proste rozwiązania.
LED-owe światełka do miasta żeby być widocznym.
Latareczki/lampki na Cree Q5 jako trochę lepsze do miasta ewentualnie na "dokulanie się" do domu po zmierzchu.
Mocniejsze lampki na XM-L lub czymś jeszcze lepszym na ostrzejszą i bardziej zaawansowaną jazdę (zarówno chinole jak i bardziej "firmowe" w zależności od czyjegoś budżetu).

Zrozum, że nie każdy potrzebuje lampki za 500 zł na jazdę po Warszawie po zmierzchu.
Nastolatek bez pracy nie wyda takiej kwoty na firmową lampkę - poszuka tańszej alternatywy - trafi na chinola na XM-L za 1/2 ceny i taką zakupi.
A jak stwierdzi, że to nadal za mało to wtedy będzie zbierał na coś droższego i lepszego/mocniejszego.

To ja dorzucę swoje parę groszy warto poszukać czegoś na xm-l z zamontowaną optyką typu kolimator. Na rowerze sprawdzi się o niebo lepiej od zwykłego reflektora. Kolimator daje nam światło o krótszej wiązce za to bardziej rozproszone na boki. 

Kolego możesz mieć swoje zdanie i je prezentować, ale nie wprowadzaj w błąd i nie mieszaj, tym zwłaszcza, którzy nie mają wiedzy i chłoną z forum takie posty.

Cree to nazwa firmy produkującej diody LED , a Q5 wcale nie musi być Cree.

A przede wszystkim dioda Cree=LED.

A różnica jest po prostu w budowie taniej diody LED o małej mocy i np. diody produkcji Cree.

ugupu: każdy ma swoje zdanie i prawo do wyrażania opinii. Nie osądzaj jak nie znasz genezy opinii.

Masz prawo do swojego zdania tak jak ja mam prawo do swojego.

Po wielu tygodniach analiz doszedłem do wniosku, że kupię lampkę na XM-L z dodatkową soczewką rozpraszającą.

Wydaje mi się, że najpierw była lampka a potem soczewka bo lampka nie świeciła tak jak chciałeś. Czyż nie?

witam Zakupiłem od kitańca dość popularną lampkę na xml t6 (coś takiego http://www.ebay.pl/i...=item53f2ecfe65 ) Z tego co widziałem na internecie świeci całkiem nieźle tylko, że ... dość skupionym światłem na środku. Boki są średnio doświetlone. Czy ma ktoś taką lampkę i może przerabiał ją w jakiś sposób, żeby lepiej (bardziej równomiernie) rozpraszała światło? Czytałem, że można wyłożyć odbłyśnik folią aluminiową (amelinium ???? :-) :-) ) ale nie wiem czy to nie przyczyni się do gorszego chłodzenia albo czegoś w tym rodzaju. Macie jakieś pomysły?

Dalej,

Za 120 zł mam lampkę, które daje tyle światła co lampki za 300 zł. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.

Tego nie wiesz, chyba, że porównałeś w realu jak świecą te z górnej półki. Wątpię.

Zaraz oczywiście będzie riposta: "że to chinol, zaraz się rozpadnie, przepali albo coś w tym rodzaju".

Oj, strzał w stopę. Przecież te lampki za 500 zł też są produkowane w Chinach. I te za 150, i za 50. Nawet te za 30 zł też. Ale czymś się od siebie różnią, czyż nie?

Jak potrzebujesz samochodem skoczyć po bułki do sklepu to kupisz Mercedesa czy wystarczy ci Seicento? Można i Mercedesem... tylko jaki sens płacić 100 razy więcej za PRESTIŻ.

Po bułki jeżdżę rowerem. A kupno dobrej lampy to nie prestiż ale rozsądek.

Zazwyczaj poszukują lampki/latareczki (całych zestawów) w cenie 50-100 zł. A co im polecisz za tą kwotę? Roxima RX5?

Nie, nie polecę. Ale też nie polecę ledwo świecącej, chińskiej podróbki chińskiej latarki.

I tu dochodzimy do kolejnej kwestii - różnicy między LED-owymi lampkami a latarkami/lampkami na Cree.

Którą jak sądzę wyjaśniłem ci dość dokładnie tu

Nie można porównywać Cree i LED gdyż Cree ( tak jak Luminous, Osram, Nichia, Lumileds i inne) jest producentem LED (LED zaś jest skrótem od Light Emitting Diode). Cree nie produkuje diod o oznaczeniu Q5. Q5 jest binem dla takich diod jak Cree XB-D, XP-C, XP-E, XP-E2, XP-G2 i innych z jasnością do max 130-135lm przy 350mA. Jeśli zaś chodzi o porównanie XM-L T6 do XM-L U2 to U2 (300-320lm przy 700mA) jest jaśniejsze o około 10% od T6 (280-300lm przy 700mA) i o tyle samo słabsze od trudnego do dostania binu U3 (320 d0 340lm przy 700mA). Żeby nie było łatwo jest jeszcze kwestia tintu. I tak XM-L U2 1C z racji temperatury barwowej emitowanego światła (zimna biel) może się niektórym subiektywnie wydawać słabsza od XM-L T6 3C (neutralna biel). Podsumowując, kupując latarkę na diodzie Q5 tak naprawdę nie wiesz jaka to dioda. Czy prawdziwa Cree czy "chińska" Cree vide nie masz żadnej pewności jak będzie świecić. Zupełnie tak jak z "chińską" karbonową kierownicą FSA-możesz na niej jeździć i będzie OK a możesz ją złamać na pierwszym kamieniu.

No, ale wypadałoby czytać dokładnie posty na forum w szczególności te, które są odpowiedzią na własne. I wyrażać się używając obowiązującej nomenklatury gdyż inaczej wprowadza się innych w błąd.

Zrozum, że nie każdy potrzebuje lampki za 500 zł na jazdę po Warszawie po zmierzchu.

W Warszawie po zmroku sprawdzi się nawet najtańsza lampka. Ale jak ktoś chce to fakt, może sobie jeździć z czym chce. A, na marginesie, po co ta wycieczka krajoznawcza pod moim adresem? Powinieneś być dumny z tego, że mieszkasz w Ustroniu a nie wzdychać do tego, jak jest tam, gdzie cię nie ma.

Oczywiście można kupić coś markowego za 300 a nawet za 500 zł.     Tylko po co?

Poczytaj dobrze forum i pytania jakie zadają. Pisałem już o tym.

Zazwyczaj poszukują lampki/latareczki (całych zestawów) w cenie 50-100 zł.

A co im polecisz za tą kwotę?   Roxima RX5?  Trochę nie ta półka.

Za 80zł kupisz np. Sigmę Lightster.

Witam.

Potrzebuje zestaw oświetlenia rowerowego na przód i tył. Na zestaw mogę przeznaczyć około 100 zł. Czasami zdarza mi się jeździć po zmroku, natomiast nie jakoś bardzo wiele i są to głównie ulice, ewentualnie jakieś polne drogi. Potrzebuję także dosyć szybkiego montażu bez narzędziowego. Co sądzicie o tym? http://www.mall.pl/lampki-rowerowe/topeak-highlite-combo-ii

Pozdro.

EDIT

W tym zestawie co pokazałem podoba mi się montaż przede wszystkim.

Witam, potrzebuje oświetlenia przedniego ( jakiegoś najtańszego ) tylko po to aby było mnie widać wieczorem i aby nikt się nie przyczepił o jego brak. Roweru używam codziennie, i jak nadejdzie jesień/zima to kupię coś lepszego co oświetli trochę drogę. Ale teraz nie zdarza mi się jeździć po zmroku więc tylko jakieś światło aby było.

Co myślicie o tym?

http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/bateryjne/p,lampka-przednia-fn-9led-mactronic,160851.html

Zależy mi aby dało się szybko rozmontować bo często gdzieś zostawiam rower.

Nie koniecznie musi być w formie latarki bo po za rowerem nie będzie z niej korzystać.

Cena to tak do 20zł. Wiem że w tej cenie wszystko będzie szmelcem ale mi bardziej zależy aby to się nie rozleciało po tygodniu a świecić ma tylko tak aby było widać że coś jedzie.

Nie mogę się zdecydować co do tylnego oświetlenia:

Simga Stereo czy MacTronic WALL? Wall chwalony w tym wątku, Sigma Stereo ani razu się nie przewinęła ale podoba mi sie w niej możliwość ładowania przez USB. 

Z przednim oświetleniem też ma nie lada problem a wrzesień zapasem więc na zwykłej SIGMA MiCRO raczej nie pociągne zastnawiam się więc  mocno nad  MacTronic Bike Pro Scream ? Wie ktoś ile mniej więcej trzyma na bateriach, i czy warta zakupu ? bo do akumulatorowego NOISE 300 z 70 zł trzebaby było dołożyć z 70 zł a to już licznik by był:)

Co do Noise a Scream - warto dołożyć.

Prawda, ale obydwa mają dosyć zimne, nienaturalne światło. Ja kupiłem domowej roboty modyfikację chińskiej latarki (dostępne na Allegro) i Scream przegrał we wszystkich kategoriach.

Półwatowe diody moim zdaniem są zbyt oślepiające, i tak najważniejsza jest powierzchnia lampy, którą Sigma Stereo ma akurat odpowiednio dużą.

Po wielu tygodniach analiz doszedłem do wniosku, że kupię lampkę na XM-L z dodatkową soczewką rozpraszającą. Uważam, że był to strzał w 10. Za 120 zł mam lampkę, które daje tyle światła co lampki za 300 zł.

Jeżeli jeszcze raz usłyszę, że jakiś je***y chińczyk daje tyle światła co latarka za 300zł to mnie szlak trafi. Obawiam się że ta twoja super, hiper, bajer, wypasiona, 10000000lumenów, 10000000wat, lampeczka świeci maksymalnie 1/4 mocy Bocialarki, nie mówiąc już o Solarfoce L2P. Chętnie spotkał bym się z tobą i porównał tego chińczyka z prawdziwą latarką.

A tak apropo tej Sigmy http://vimeo.com/70854845 nie ciekawie wygląda na tel Walle'go

Dzięki za posta z filmem porównującym - Ten Wall naprawdę daje po oczach za miasto i na wieś jak znalazł, za to Sigma stereo może nie ma takiej mocy ale światło jest bardziej ostre, wyraźne wydaje mi się ze bardziej odpowiednie w mieście choćby na ścieżki rowerowe itd

nie wiem czy w dobrym temacie pisze ale nie chcę otwierać nowego tematu otóż mam pytanie czy panowie niebiescy nie doczepią się do tego oto światełka : 

http://allegro.pl/lampka-lampa-rowerowa-laser-7-trybow-gratis-fv-i3455646046.html

a dokładniej czy nie doczepią się do tych laserów co świecą po asfalcie. 

Witajcie,

Lampkę na tył już zakupiłem - Walle. Jestem pod wrażeniem jak ona świeci.

Obecnie szukam czegoś na przód najlepiej tak do 50zł..- 70zł. Nie potrzebuję jakiegoś ultra mega wydajnego halogenu do lasu tylko czegoś co mi w miarę oświetli jezdnię.

Wiem, że część osób poleca latarki na diodach Cree, macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę?

W celach eksperymentowych kupiłem sobie żarówkę i taki płaski mały panel z 4 diodami . Wszystko na 12V.

Podłaczyłem pod aku żelowe aby zobaczyć jak świeci.

Nie jest źle  :)

Spróbuje umieścić to na rowerze. Koszt wych żarówek to kilkanaście złowych.

Oczywiście docelowo aku do wymiany na np. 18650.  Ale na razie to tylko testy.

A może ktoś już tego próbował.  (te płaskie zamierzam osadzić na wysokości osi przedniego koła aby dobrze doświetła drogę wokół i przy zakrętach.

Widziałem to na żywo. Nie przekonuje mnie.
Widać to tylko z bliska i to gdy nawierzchnia pozwala (bruk etc. odpada), linia jest dość krótka. Przerost formy nad treścią.
Po co to komu? Żeby kolega z którym się jedzie nie...  żeby pieszy nie... żeby kierowca nie...  nie wiadomo co, właśnie.
Kolega nie wróg, drogi nie zajedzie, a jak się zdarzy to linie nie pomogą, pieszy na to zleje a kierowca z daleka nie zauważy, z bliska to trochę za późno...
Gadżet.

Widziałem to na żywo. Nie przekonuje mnie.

Widać to tylko z bliska i to gdy nawierzchnia pozwala (bruk etc. odpada), linia jest dość krótka. Przerost formy nad treścią.

Po co to komu? Żeby kolega z którym się jedzie nie...  żeby pieszy nie... żeby kierowca nie...  nie wiadomo co, właśnie.

Kolega nie wróg, drogi nie zajedzie, a jak się zdarzy to linie nie pomogą, pieszy na to zleje a kierowca z daleka nie zauważy, z bliska to trochę za późno...

Gadżet.

Ile to mądrych słów jest w kilku krótkich zdaniach, które podsumowały te cale

'lasery"

Ja sam posiadam z tyłu lampkę DeOne kupioną za 10zł (allegro średnio 20zł) posiada 3 tryby świecenia i dla mnie to aż za dużo (dla porównania chińskie lampki potrafią mieć i 10 trybów)

Sami przynajcie, to wszystko ładnie wygląda na papierku a w rzeczywistości? - jak zawsze...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...