Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie własnej roboty, tylko najtańsze chińskie lampki, które kosztują po 25$ (83zł) z darmową przesyłką do polski.

17-19$ w większych ilościach - ale doliczają opłatę transportową za pakiet :stupid: Taniej, ale wtedy jest większa szansa na vat i cło, a tak ok 90% paczek dociera bez dodatkowych opłat w ciągu mniej więcej 2 tygodni  :icon_cool: .

http://www.ebay.pl/itm/CREE-LED-XM-L-T6-LED-1800Lum-Bicycle-Light-Bike-Lamp-HeadLight-headLamp-HL05-NEW-/330937375836?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d0d679c5c

Napisano

Tak, tylko po modzie Upka ta lampa warta jest każdej wydanej złotówki a różnica w świeceniu między nimi jest taka jak różnica w cenie. Chińska podobno świeci a modowana świeci naprawdę. Na Twoim miejscu Majki ja bym się nie zastanawiał.

Dominik, mam nadzieję, że nie wierzysz w te 1800lm z diody XM-L.

Napisano

Ja nie wierzę ani w 1800 lumenów ani tym bardziej w modowanie lampek sprzedawanych po kątach - gdzie się rozpływają te dziesiątki, setki ledów  XM-L z wylutu, które można by sprzedać na allegro po 20+ zł sztuka, do kosza ? ;). Itd. Itd...

Napisano

Modowanie światełek nie zawsze polega na wymianie leda. Czasem wystarczy np wymiana drivera, włącznika albo kabelków czy też poprawa termiki lampki czy też zamiana refa op na smd. Jednemu pasi xm=l u2 1c innemu xm-l2 t6 3c itp, itd. Część ledów trafia więc do innych projektów a część do ledowego piekła lub nieba.

Napisano

ok Panowie, można deliberować długo o mocnych lampkach za kilkaset złotych... tylko kto to kupi?

Zapalony rowerzysta, który dużo jeździ w nocy owszem, szarpnie się na jakąś lepszą lampkę (noise 500 albo coś w tym stylu) za kilkaset złotych.
Większość jednak zadowoli się lampką/latarką do 100 zł.
Widać to zresztą po wpisach na forum - zazwyczaj pytają o zestawy do 100 zł.

A co można kupić markowego do 100 zł?
Tak "psioczy się" na chińskie lampki, że to szajs, słabo świeci, do kitu wykonanie itd.
Ja 2 lata jeździłem z latarką Cree Q5 - dawała rady tylko szerokość świecenia była zbyt mała jak dla mnie.
Dziś dostałem lampkę na XML-u z chin i dla mnie jest to różnica "kosmiczna" (mam z dodatkową soczewką rozpraszającą światło).
Za 120 zł (90 lampka + 30 soczewka) mam lampkę, która dla przeciętnego użytkownika jest nawet za mocna.
Jak ktoś buszuje po lesie w nocy to owszem, może szukać czegoś jeszcze lepszego ale dla Kowalskiego byle chińska latarka będzie wystarczająca.

Napisano

Nie trafiają do innych projektów - modowanie nowego sprzętu z chin na sprzedaż to dobrze sprzedająca się ściema dla ludzi, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia.

Ponad 90% przyszłych użytkowników nie ma wiedzy ani możliwości oceny tego co kupują - od biedy w dużym mieście mogą spotkać kogoś z lampką o wiarygodnych parametrach i sobie porównać, w innym przypadku szanse "wpadki" dla sprzedawcy są bardzo nikłe. Tak się właśnie sprzedaje większość latarek na allegro.

Napisano

Wiem o tym doskonale.

Ty jako zaznajomiony w temacie potrafisz dostrzec różnicę. Wiesz co można z dobrego XML+a wyciągnąć itd.

Przeciętny użytkownik musi polegać na opisie sprzedawcy, który oczywiście w 99% jest ściemą (moja "nowa" lampka z chin na XML-u ma mieć 1200 lumenów - oczywiście nawet nie zwracam uwagi na takie farmazony - ja wiem po prostu, że jest mocniejsza od tej co miałem i tyle mnie interesuje)

Ty robisz testy, masz porównanie do innych lampek więc jesteś GURU.
Można polegać na Twojej opinii.
Rzeczywistość jest jednak taka, że to budżet wyznacza kierunek zakupu. Kilkaset złotych na lampkę, która rowerzysta wykorzystuje sporadycznie to wydatek zdecydowanie zbyt duży dla Kowalskiego.
On szuka "czegoś co doświetli mu drogę do domu". I szuka na allegro a tam po wpisaniu kwot od 50 zł do 100 zł mamy praktycznie same chińczyki i coś tam markowego na LEDzie. Kowalski patrzy na testy jak świecą LEDy i Cree XML i wybiera XML. Dla niego różnica i tak jest kolosalna na korzyść Cree (nawet Q5 na "prześwietlonych" zdjęciach wygląda na 1000 lumenów).

Dominik... ile osób ma taka wiedzę jak Ty?   garstka...

I dlatego trzeba się pogodzić z faktem, że większość i tak kupi chińczyka.
(ja mimo wielu miesięcy szukania informacji i czytania testów też wybrałem chińczyka z soczewką  bo za tą cenę (120 zł) moc jest dla mnie nawet za duża)

Napisano

Właśnie dlatego podałem linka do chińczyka na Cree XM-L za 82zł z przesyłką, nawet jak go #&%#@! trafi po 1/2 roku to najwyżej kupisz następnego, ale nic mocniejszego w tej cenie nie da się dostać.

Pakiet zamiast 4Ah ma zwykle 2,5-3 jako nówka, sterownik daje tylko ok 1,6A, kabelki nie mają uszczelnień i trzymają się na wcisk, czasem trzeba je zgnieść aby trzymały się bardziej i nie rozłączały same, mocowanie pakietu woła o pomstę do nieba, ładowarka ma ok 700mA i ładuje 8 godzin. W efekcie dostajesz zwykle 450-500 lumenów, ale to i tak dużo, więc większość użytkowników będzie szczęśliwa  :sorcerer: .

Coś jak pierwsze Magicshine tylko taniej i gorzej, ale świeci i jest tanie. A jak to mawiają studenci "Sophia to dobre wino i tanie, a dobre bo tanie" :sweat:

:icon_arrow:  :icon_arrow:  :icon_arrow:  Ebay.pl - T6 bike lamp

Napisano

Ok 4,2-4,3Ah na obciążeniu 10W, na pełnej mocy wyciągnie ok 3,6Ah

Mógłbyś mi to wyjaśnić? To jakiś skrót myślowy?

Napisano

Chińskie ogniwka najtańszego sortu mają bardzo słabą wydajność prądową, w teorii obciążanie 2,5-3A dla pakietu 18650 w konfiguracji 2s2p to niewiele (nie przekracza 1C na ogniwo), ale w praktyce wychodzi to słabo.

Właśnie przegoniłem taki pakiet przez cykl ładowania - 4,03Ah na rozładowaniu do odcięcia z obciążeniem 11W i 4,32Ah na ładowaniu.

Napisano

Znajdzie coś dobrego cena/jakość do 100 zł? Chodzi o przednie oświetlenie żeby dało się łatwo i szybko zamontować/zdemontować, lampka aby była w stałym uchwycie, najlepiej na baterie AA / AAA (te drugie szczególnie). Myślałem nad czymś od firmy Cree, nie wiem czy warto?

Napisano

Ja kupilem lampke przod biala i tyl czerwona w Auchan za 8zl komplet i jestem bardzo zadowolony :D Mocowanie najprostsze jakie moze byc i calosc jest dosc solidna jak za 8zl az za solidna. Guma, pare programow swiecenia.

Napisano

Nie trafiają do innych projektów - modowanie nowego sprzętu z chin na sprzedaż to dobrze sprzedająca się ściema dla ludzi, którzy nie mają o tym zielonego pojęcia.

To nie warto brać modowanej lampki od grega za 200 zł na xml 2?

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Greg, bocian, midi, edim - to są jedyne znane mi osoby bawiące się w "produkcje" a nie "modowanie", zamawiają korpusy, komponenty bazowe i składają do kupy, prowadząc działalność gospodarczą, dając gwarancje itd...

Jest jeszcze kilka osób, które robią to prywatnie, ale się z tym nie ogłaszają i ich projekty są zwykle droższe od wyżej wymienionych, chyba, że akurat robią coś bo chcą a potem im się odwidzi.

Rozkładanie i wymiana komponentów w gotowych latarkach w ilościach większych jak jedna dwie sztuki jest nieopłacalna, ze względu na czas i koszty komponentów, które trzeba wymieniać.

Napisano

Powiem tak wcześniej pytałem o lampkę na 18650 mam teraz zakupione 2 w celu wybrania bardziej poręcznej wszelkie zoomy warto sobie odpuścić bo na to po prostu szkoda kasy. Mam 2 convoye m2 i s2 wybiore sensowniejszą jedna pojdzie do sprzedania jak ktos zainteresowany pytac :D 

Napisano

Odświeżam moje poprzednie pytanie - możecie polecić jakieś konkretne modele? Z firmy Cree np. warto?

Cree to tylko producent diód. Do tej kwoty albo niewiele powyżej znajdziesz np latarki convoya które oferują już sensowny stosunek cena/jakość. Przy czym okolice 100zł to tylko światełko trzeba do niego dorzucić jeszcze ogniwa i ładowarkę. Jeśli jesteś z łodzi to zapraszam na prezentacje obejrzysz sobie i będziesz sam wiedział :D

Napisano

Kilka ostatnich upalnych dni spowodowało wysyp rowerzystów wieczorem i po zmroku. Może z 10-15% było oświetlonych. W dodatku zazwyczaj albo przód, albo tył Do tego sporo dziewczyn biegających po DDR za miastem - no żeby choć jakiś odblask miały z tyłu, mi strach jeździć rowerem wśród tylu batmanów.

Macie jakieś patenty na mocowanie lampki Sigmy, dokładnie model Supraled http://www.sigmasport.com/en/produkte/beleuchtung/standard_lights/supraled/? Ten zatrzask to jakiś ułomny ężynier wymyślił. Dętka nie pomaga i lampka na spękanej/nierównej drodze opada.

Napisano

Zakupiłem lampkę na Ebayu na xml-u t6
Wczoraj jadąc po ciemku lampka ... po prostu zgasła i już się nie włączyła.
Przyjechałem do domu, podłączyłem akumulator do ładowania na noc i rano lampka zaświeciła normalnie.
Pytanko jest takie: czy lampki typu http://www.ebay.pl/itm/110945407534?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 mają jakąś blokadę przed przegrzaniem (bo NAGLE się wyłączyła) LUB czy w jakiś sposób sygnalizują, że bateria pada (jak na mój gust jak jest słaba bateria to lampka powinna mrugać, przygasać lub dawać znać w inny sposób, że kończy się prąd a nie po prostu zgasnąć).
Na wszelki wypadek przesmarowałem w środku lampkę pastą przewodzącą do radiatorów.

Napisano

Przyjechałem do domu, podłączyłem akumulator do ładowania na noc i rano lampka zaświeciła normalnie.

W opisie jest, że pakiet ma pojemność 6400mAh co wydaje się pobożnym życzeniem ;) Pakiet jest zrobiony w systemie 2s2p czyli tylko z dwóch 18650 daje moc, a z dwóch napięcie. Jeśli w tym pakiecie siedzą najnowsze aku Panasonica o pojemności 3400mAh to jest ok ;) ale podejrzewa, że są tam dużo słabsze i te 6400mAh to czary mary. Znajomy ma coś podobnego i przy spadku napięcia nic nie mruga tylko przygasa aż całkiem gaśnie.

Napisano

Użyłem pasty do smarowania procesorów komputerowych żeby radiatory lepiej odbierały ciepło.
A czy dużo?  hmmm... dioda osadzona jest w aluminiowej "beczce/tulei" - wysmarowałem całą tuleję na około tam gdzie styka się z obudową lampy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...