Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jako taka jest ta ultrafire 501 , ale kosztuje 90 zł, a Ty piszesz o 70 i jest i tak słabsza od tej co pisałem. Pozostałe to złom, który powinien kosztować do 20 zł.

Ok, dziękuję.

W takim razie, potrzebuje czegoś na przód do 100 za całość. Nie jeżdzę w środku nocy po miejscach gdzie oświetlenia brak, ale potrzebuję z przodu latarkę, aby:

1) Być widocznym głównie na ścieżce bądź ulicy ale czasem i po zmroku w lesie.

2) Widzieć w lesie ew. kamienie, korzenie, zdechłe wiewiórki itd ;)

3) Nie dostać mandatu.

Na tył prawdopodobnie kupię:

http://allegro.pl/bright-eye-lampa-rowerowa-tylna-bike-pro-0-5w-led-i3315324255.html

Na przód może to, chyba, że polecicie coś godnego uwagi...

http://allegro.pl/bpm-170l-bikepro-scream-243-lumeny-mactronic-i3327826334.html

Polecam ten zestaw, ale wydasz dwa razy więcej niż zakładałeś. Niestety jest to minimum, żeby naprawdę mówić o jakości. Ostatnio były zestawy w promocyjnej cenie, więc rozejrzyj się może gdzieś jeszcze są. Jeżeli nie weźmiesz tego to kup Meridę SNAKE na przód sylikonową, a na tył zakup BRIGH EYE. Dozbieraj na MACTRONIC'a i wtedy go kup. Te lampy za 60 zł z allegro z milionem lumenów to jest chińszczyzna, a naprawdę nie wiem czy posiadają chociaż 100.

Polecam ten zestaw, ale wydasz dwa razy więcej niż zakładałeś. Niestety jest to minimum, żeby naprawdę mówić o jakości. Ostatnio były zestawy w promocyjnej cenie, więc rozejrzyj się może gdzieś jeszcze są. Jeżeli nie weźmiesz tego to kup Meridę SNAKE na przód sylikonową, a na tył zakup BRIGH EYE. Dozbieraj na MACTRONIC'a i wtedy go kup. Te lampy za 60 zł z allegro z milionem lumenów to jest chińszczyzna, a naprawdę nie wiem czy posiadają chociaż 100.

Dzięki za odpowiedź. A myślisz, że duża różnica w jakości jest między Scream a Noise 300?

Na pewno jest olbrzymia róznica - tak 3-krotna między takim screamem a dobrą lampką, jak choćby wyzej przytaczaną Convoy.

Więc tutaj jest tylko kwestia preferencji - czy lepiej wydać swoje pieniądze na generalnie lepsze światło, czy kupic słabsze, ale w komplecie z uchwytem i zasilane słabszymi, ale dostepnymi AAA.

Co do tyłu - to jak najbardziej taki Bright Eye.

Na pewno jest olbrzymia róznica - tak 3-krotna między takim screamem a dobrą lampką, jak choćby wyzej przytaczaną Convoy. Więc tutaj jest tylko kwestia preferencji - czy lepiej wydać swoje pieniądze na generalnie lepsze światło, czy kupic słabsze, ale w komplecie z uchwytem i zasilane słabszymi, ale dostepnymi AAA. Co do tyłu - to jak najbardziej taki Bright Eye.

Dzięki. Przepraszam, że tak męczę, ale chcę wybrać naprawdę dobrze. Dajmy na to, że mogę wydać na przód 200pln. W takim razie Mactronic Noise 300 czy coś innego?

W tej cenie ja bym kupił latarkę na cree o dobrym rozkładzie światła zasilanie na 18650, plus do tego 2x aku 18650 i ładowarkę najprostszą lub 2 -kanałową i do tego uchwyt rowerowy obrotowy lub prosty.

To jest zestaw na lata, bardzo uniwersalny .

Takie jest moje zdanie :)

Są tez inni, którzy wolą gotowe - jak screamy, czy noisy.

W tej cenie ja bym kupił latarkę na cree o dobrym rozkładzie światła zasilanie na 18650, plus do tego 2x aku 18650 i ładowarkę najprostszą lub 2 -kanałową i do tego uchwyt rowerowy obrotowy lub prosty.

To jest zestaw na lata, bardzo uniwersalny .

Takie jest moje zdanie :)

Są tez inni, którzy wolą gotowe - jak screamy, czy noisy.

Jakąś konkretną polecasz? :)

Albo trochę droższą modowaną latarkę - mniej zostaje na resztę, lub nawet trzeba lekko dopłacić, lub tańszą bez modowania, ale wtedy trzeba pamiętać o odpowiednim użytkowaniu - nie grzać na maksa zwłaszcza dłużej i w bezruchu.

Pisałem już co do marki - obecnie dobre cenowo są Convoye, a modeli jest kilka.

Witam :) 

Potrzebuję oświetlenia na przód i na tył do roweru Kross Level A2. Bardzo dobrze wiem jak świeci Bocialarka, lecz nie mam na dzień dzisiejszy około 200zł do wydania na cały zestaw. Potrzebuję tego oświetlenia tylko po to, aby nie dostać mandatu, ponieważ wracam z pracy i tak w miarę oświetlonymi ścieżkami. Do wydania mam około 50-60zł. Nie chcę też na to za dużo wydać, ponieważ jak będę miał odpowiedni budżet to kupię coś o wiele lepszego. Fajnie byłoby gdyby to coś dawało mi jakiekolwiek światło na drogę, ale również może to być pozycyjne światło, aby tylko mnie widzieli. Dobrze byłoby, gdyby dało się w dość łatwo je odczepić. 

Albo trochę droższą modowaną latarkę - mniej zostaje na resztę, lub nawet trzeba lekko dopłacić, lub tańszą bez modowania, ale wtedy trzeba pamiętać o odpowiednim użytkowaniu - nie grzać na maksa zwłaszcza dłużej i w bezruchu.

Pisałem już co do marki - obecnie dobre cenowo są Convoye, a modeli jest kilka.

A może http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2-800lm-cree-xm-l-promocja-i3332485203.html ?

Witam   Potrzebuję oświetlenia na przód i na tył do roweru Kross Level A2. Bardzo dobrze wiem jak świeci Bocialarka, lecz nie mam na dzień dzisiejszy około 200zł do wydania na cały zestaw. Potrzebuję tego oświetlenia tylko po to, aby nie dostać mandatu, ponieważ wracam z pracy i tak w miarę oświetlonymi ścieżkami. Do wydania mam około 50-60zł. Nie chcę też na to za dużo wydać, ponieważ jak będę miał odpowiedni budżet to kupię coś o wiele lepszego. Fajnie byłoby gdyby to coś dawało mi jakiekolwiek światło na drogę, ale również może to być pozycyjne światło, aby tylko mnie widzieli. Dobrze byłoby, gdyby dało się w dość łatwo je odczepić. 

Polecam MERIDA SNAKE. Sam kupiłem do własnie takiego zastosowania jak mówisz. Potem zachciało mi się jeździć po nocy i kupiłem coś lepszego. Jako przejściowe są bardzo tanie, a w tym czasie możesz uzbierać na coś konkretnego. ;) Baterię na allegro są za złotówkę plus 7zł za przesyłkę. Opłaca się kupić tak z 8 baterii do tych lampek i wystarczy dopóki nie kupisz czegoś co już Ci oświetli drogę. Możesz też kupić BRIGHT EYE za 40 zł a z przodem się wstrzymać. Najważniejsze dla bezpieczeństwa jest tylna lampka. Za przód nikt Ci nie powinien dać mandatu. Co najwyżej pouczenie jeżeli wytłumaczysz, że jesteś w trakcie zbierania na coś widocznego. :D

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=snake&search_scope=category-16427

http://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-snake-2led-2led-lampki-i3325873991.html

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/bright_eye_lampa_rowerowa_tylna_bike_pro_05w_led/945.html

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/walle_lampa_rowerowa_tylna_bike_pro_2_x_05w_led/8440.html

Panowie, potrzebuję pomocy.

Moja narzeczona ma z przodu bagażnik, kupiłem jej bpm170L i... troszkę nie mam gdzie jej zamontować a to z tego względu, że uchwyt jest raczej na rurki mniejszej średnicy a ja muszę ją zamontowac albo pod ty, koszykiem albo ew. na amortyzatorze z przodu, podpowiedzcie proszę czy i jak można przerobić ten uchwyt? Może ktoś już w ten sposób przerobił temat i ma jakieś zdjęcia??

Z góry dzięki za pomoc.

to jak Ty zakupiłeś tą latarkę że nie zauważyłeś niekompatybilnego uchwytu? :036: fizycznie nie spotkałem się z takim uchwytem ale z tego co widzę z przeróbka będzie raczej problem bo zacisk jest monolitem z właściwym uchwytem.. raczej proponował bym rozejrzeć się za jakimś uniwersalnym uchwytem.. oryginał przyda się przy ewentualnej sprzedaży latarki lub jej reklamacji   ;)

a tak w ogolę to te latarki jaki i ich uchwyty są przeznaczone do montażu na kierownicy a te z reguł do najcieńszych nie należą moja np. ma 31,8 mm), tak więc bardzo mnie ciekawi z czego jest zrobiony ten bagażnik skoro piszesz "że uchwyt jest raczej na rurki mniejszej średnicy"  :blink: wrzuć fotkę tego koszyka to będzie wiadomo czego szukać i jak to ew montować ;)

Yarpenn

i jak? przetestowałeś tego Mac'a? jak się sprawuje? możesz jakieś fotki wrzucić? zastanawiałem się nas jego zakupem i bardzo jestem ciekaw co on oferuje..

co do wyglądu Convoy'a to powiem szczerze, że bardziej mnie on zaskoczył niżeli moc latarki.. przed zakupem czytałem, że modyfikacje, które wprowadza w latarki gość co BocianaXX się zwie i od którego kupiłem Convoy'a, zmieniają je w niezawodne działa fotonowe,  tak więc o moc się nie bałem.. wygląd był na drugim miejscu i jakoś mi on umknął..

przypomniało mi się o nim dopiero jak wyjąłem latarkę z pudełka.. to co zobaczyłem przerosło moje wyobrażenia.. nie spodziewałem się, że latarka może tak zaje.iście wyglądać.. już w tym momencie wiedziałem że warta była każdej złotówki! naładowanie ogniw i test był tylko formalnością ;)

zastanawiałem się jak to możliwe że nie trafiłem nigdzie na negatywne opinie na temat produktów tego gościa.. teraz już wiem dlaczego :thumbsup: 

Mactronik też oferuje oświetlenie na tył z laserem o kodzie produktu BPM-LASER-LED. Jestem jednak przeciwko temu, ponieważ jest to gadżet nikomu niepotrzebny, a w dodatku raczej niezbyt zgodny z przepisami. Najlepiej kupić standardowe światło na tył. Chyba, ze masz tandem zabudowany i posiadasz funkcję cofania, a linie będą pomocnicze w parkowaniu, :D Jest to zbędne i kierowane pewnie do dzieci.

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/lampa_rowerowa_tylna_ze_wskaznikiem_laserowym/3803.html

Polecam mactronika BRIGHT EYE, ponieważ mam i jestem bardzo zadowolony. Przeżyje wszystko od deszczu, po błoto do najgorszego czyli soli drogowej. W dodatku ma lepszy system włączania i wyłączania niż WALLe. BTIGHT EYE zużywa mniej energii, więc baterię też starcza na dłuższe użytkowanie. Siła świecenia jest taka sama. Z różnicą, że WALLe ma dwie diody o mocy 0,5W.

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/bright_eye_lampa_rowerowa_tylna_bike_pro_05w_led/945.html

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/lampa_rowerowa_tylna_walle_2_x_05w_led/8440.html

jeśli chodzi o amorek to fakt, uchwyt latarki go nie ogarnie.. patrzę na ten koszyk i wydaje mi się, że nie zabiera on "całej" kierownicy.. nie masz możliwości zamontowania tej latarki obok? czyżby uchwyt był za niski czy coś w tym stylu? zerknij na ten uchwyt..

http://allegro.pl/regulowany-obrotowy-uchwyt-rowerowy-uf-bm-001-fv-i3378193062.html

jest on stosunkowo wysoki (3 cm mierząc od płaszczyzny kierownicy do osi uchwytu [właściwego] latarki) czyli "mija" koszyk (jeśli kłopot tkwi akurat tutaj) i jest obrotowy tak więc jeśli masz kłopot z zamontowaniem blisko środka kierownicy dajesz go z boku tuż przy chwytach (manetkach).. 

sam go posiadam i muszę powiedzieć, że jest mega praktyczny.. co prawda mógłby mieś nieco mniejsze "ząbki" ustalające uchwyt podczas obrotu, dało by to możliwość obrotu o mniejsze kąty no ale mimo to spokojnie można go ustawić wedle upodobań..

Jeśli chodzi o tylną lampkę, zgadzam się z kolego wyżej.. te lasery nic nie dają i przeznaczone są raczej dla dzieciaków.. osobiście używam Wall-e'go.

Moc to on ma ale minusem jest wspomniany sposób włączania i przełączania trybów oraz fakt, że nie ma możliwości włączenia tylko jednej z diod co znacznie zmniejsza żywotność baterii.. chociaż mi ona przez 4 tygodnie jeszcze nie padła, ale też dużo nie jeżdżę.. tzn dużo ale raczej krótkie odcinki tak więc bateria nie jest długotrwale katowana, a jeśli już jadę to używam raczej jednego z dwóch trybów pulsacyjnych (2x dłuższe działanie niżeli na ciągłym).. jednak jest to lampka godna polecenia bo jest widoczna nawet z księżyca :D znacząco zwiększa widoczność nawet w trakcie jazdy w dzień..

lepszym rozwiązaniem wydaje się być bliźniaczo podobna do Wall-e'go lampka Smart:

http://allegro.pl/super-lampka-tylna-smart-rl-321-r-2-diody-0-5-w-i3361940448.html ..

desing i cena ale bez soczewki rozpraszającej i z możliwością uruchomienia jednej diody..

chcę kupić jeszcze jedną lampkę (dla Matuli) i zastanawiam się właśnie nad tym modelem..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...