mariusz231 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Jak na gwarancje, a umowa zawarta przez internet, to takze na koszt sprzedawcy wysylasz. Tak mi ostatio powiedziala Pani , gdy chcialem reklamowac plecak deutera. Plecak kupiony przez allegro zeby nie bylo Wysłane z mojego Milestone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
links2 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 wystarczająca ilość trybów (choć mógłby być jeden bez diody 0,5W). Wtedy by była ideałem. Tak mocne świecidełko z tyłu jest super na jezdnię, ale w ciemnych miejscach z dala od samochodów zupełnie bez sensu. Chyba nie ma takiej lampki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Założenie jest takie, że np. w lesie gdzie nie ma samochodów i oświetlenie na tył nie jest nam potrzebne lampkę tylną się wyłącza. Po co wam tryb mżenia małymi diodami? Tego nie widać dobrze nawet jak jesteście samo w lesie w czarną noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Albo od razu z grubej rury jak świecić to świecić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yarpenn Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Ja obecnie z tyłu mam zarówno Bright Eye, jak i Wallie, jestem maniakiem, jeśli idzie o bezpieczeństwo. Wallie jest mimo wszystko mocniejszy i widać go lepiej, ale i Bright Eye to tak mocne światło, że w zupełności wystarczy. Na przodzie aktualnie mam też Mactronica, Noise 500 lm Nie znam aktualnie lepszej lampki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bva Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Walle i podobne dają tak mocne światło, że trzeba je ustawiać lekko pod kątem żeby nie razic jadącego z tylu rowerzysty - znam to z autopsji. IMO wśród samochodów spokojnie dadza radę, a już na pewno ustawione 'na wprost'. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yarpenn Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Owszem, światło jest bardzo mocne. Jako że mam dwa takie światła to oba są troche pod kątem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 No nie bardzo. Jeśli twierdzi, że aku ma 5800mAh, a latarka moc 5000W, to podstawmy sobie analogiczną sytuację. Opis ma być zgodny z prawdą... Trochę tu niepotrzebnie mieszasz. Jeśli sprzedawca jest pośrednikiem i przekazuje produkt od producenta do nabywcy końcowego, to nie może brać odpowiedzialności za "fakty lub mity" określone przez producenta na opakowaniu produktu, którego to opis zazwyczaj najczęściej po prostu kopiuje na potrzeby sprzedaży on-line. Jeśli sprzedawca jest jednocześnie producentem lub modyfikuje produkty, wtedy zgoda. Kupujesz auto od sprzedawcy, który twierdzi, że ma 200KM. Na hamowni okazuje się, że ma ledwo 50KM. Kogo będziesz winił? Kupujesz w salonie nowe auto które w opisie ma 150KM a na hamowni wychodzi, że jedynie 148KM... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Trochę tu niepotrzebnie mieszasz. Nie lubię takiego oszukiwania klientów. Jeśli sprzedawca jest pośrednikiem i przekazuje produkt od producenta do nabywcy końcowego, to nie może brać odpowiedzialności za "fakty lub mity" określone przez producenta na opakowaniu produktu, Myślisz - piszesz, czy odwrotnie? Sprzedawca bierze odpowiedzialność za sprzedawany produkt i jeżeli nie jest zgodny z tym, co zapewnia, to masz pełne prawo do zwrotu. Ba, kilka takich przypadków i można się postarać o karę dla takiego nieuczciwego sprzedawcy. Kupujesz w salonie nowe auto które w opisie ma 150KM a na hamowni wychodzi, że jedynie 148KM... Jak widać nie kumasz kompletnie. Salon także jest pośrednikiem i jeśli kupisz auto z innymi parametrami, możesz nawet odstąpić od umowy. "Nie znam się, to się wypowiem"... P.S to przez takich jak Ty, ludzie dalej się nacinają, a sprzedawcy dalej robią nas, konsumentów, w bambuko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 A ja wam napisze inaczej, większość z tych sprzedawców jest importerami i przez to ponoszą pełną odpowiedzialność za wprowadzanie produktów na rynek UE :]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 @Dominik, oczywiście że tak, ale to inna bajka Sprzedawca bierze odpowiedzialność za sprzedawany produkt i jeżeli nie jest zgodny z tym, co zapewnia, to masz pełne prawo do zwrotu.... Kolego... Zawsze masz takie prawo. Uważasz, że jest niezgodny - zwracasz i sprzedawca powinien przyjąć. A jak kombinują sprzedawcy, to wszyscy wiemy. Migają się nawet od zwrotu w przypadku sprzedaży on-line, gdzie masz prawo do zwrotu w ciągu 10-14 dni. Ale nie o tym piszę - a o tym, że sprzedawca nie może być odpowiedzialny za opis producenta na opakowaniu. Ja nie neguję prawa do zwrotu towaru. Czytamy ze zrozumieniem EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 @dziobolek Opis na aukcji to jest to samo co opis na opakowaniu? Toć chyba nie producent tą aukcje wystawia i daje opis. To kto za ten opis odpowiada - nadal jakiś chińczyk? Czytamy ze zrozumieniem o co tu chodzi Trochę tu niepotrzebnie mieszasz. Jeśli sprzedawca jest pośrednikiem i przekazuje produkt od producenta do nabywcy końcowego, to nie może brać odpowiedzialności za "fakty lub mity" określone przez producenta na opakowaniu produktu, którego to opis zazwyczaj najczęściej po prostu kopiuje na potrzeby sprzedaży on-line. Jeśli sprzedawca jest jednocześnie producentem lub modyfikuje produkty, wtedy zgoda.... Dodam, że jego obowiązkiem jest niewprowadzenie klienta w błąd i to on-sprzedawca odpowiada za błędną reklamę. Jego zakichanym obowiązkiem jest wyjaśniać sprawy właściwości towaru z tym od kogo sobie go sprowadził. I nie trzeba być specjalistą, by wiedzieć, że lampka o mocy 5000 watów nie zmieści się w kieszeni,, nie mówiąc o tym, że takich diód nawet 100 razy słabszych NIE MA. Na tej właśnie podstawie mamy prawo reklamować na niezgodność towaru z umową. Gdyby tak nie było to musiałbyś składać sprawę do jego wysokości chińskiego czy tajwańskiego sądu. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 @@BikoBiko, Brawo. Napisałeś to, na co ja już sił nie miałem. Ręce opadają normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefankowalski Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Moim zdaniem popełniacie mały błąd. Na przykładzie aukcji z latarką LATARKA LAMPKA SWAT WATERPROOF CREE 5000W AKUMULA nigdzie nie jest napisane że moc latarki wynosi 5kW. Jest to raczej nazwa modelu latarki. Jeśli spojrzymy w opis aukcji to znajdziemy Dane techniczne: Dioda LUXEON 3W Cree XR-E Q5 . To oczywiście jest nieprawdą bo albo jest tam dioda CREE albo LUXEON albo jakaś chińska podróbka. Natomiast podana moc 3W jest prawdopodobnie bliska prawdy. Niestety dołączony akumulator 18650 na pewno nie ma deklarowanej pojemności 5800mAh ale czy doszukiwać się tu winy sprzedawcy? Znacznie istotniejsze jest to jak taki sprzedawca rozpatruje reklamacje sprzętu zakupionego u niego.Poza tym wymieniona wyżej latarka dość dobrze się sprzedaje, na chwilę obecną 35 takich latarek znalazło nabywców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Poza tym wymieniona wyżej latarka dość dobrze się sprzedaje, na chwilę obecną 35 takich latarek znalazło nabywców. Jeśli to było by głównym kryterium oceny, to każdy ładnie opisany tani chłam należało by zakwalifikować jako " najlepszy produkt". Co z tego, że to nie świeci - 99% klientów nie ma możliwości porównania z produktem zgodnym z przedstawioną specyfikacją - a jeśli już porównają, to za kilkanaście złotych nie chce im się użerać ze sprzedawcą. Ja na ten przykład właśnie "dla zasady" będę gnoił firmę sprzedającą części samochodowe, za klosz do reflektora w cenie 10 zł - mają ładne zdjęcia i opis + produkt jest popularny, a przysyłają jakieś odpady produkcyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Moim zdaniem popełniacie mały błąd. Na przykładzie aukcji z latarką LATARKA LAMPKA SWAT WATERPROOF CREE 5000W AKUMULA nigdzie nie jest napisane że moc latarki wynosi 5kW. Jest to raczej nazwa modelu latarki. Jeśli spojrzymy w opis aukcji to znajdziemy Dane techniczne: Dioda LUXEON 3W Cree XR-E Q5 . To oczywiście jest nieprawdą bo albo jest tam dioda CREE albo LUXEON albo jakaś chińska podróbka. Natomiast podana moc 3W jest prawdopodobnie bliska prawdy. Niestety dołączony akumulator 18650 na pewno nie ma deklarowanej pojemności 5800mAh ale czy doszukiwać się tu winy sprzedawcy? Znacznie istotniejsze jest to jak taki sprzedawca rozpatruje reklamacje sprzętu zakupionego u niego.Poza tym wymieniona wyżej latarka dość dobrze się sprzedaje, na chwilę obecną 35 takich latarek znalazło nabywców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bva Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Niezły offtop... Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelCzarny Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Oj zdecydowanie nie:) kup cos innego, na pewno bedzie lepsze w tym pulapie cenowym. Odp ktos? na przód raczej kupie tego mactronica noise 500 Witam:) szukam nowej mocnej lampki rowerowej. Dotychczas uzytkowalem Noisy 300 ale chcialbym cos mocniejszego (zaluje ze nie kupilem Noisy 500). Jesli chodzi o jazde to bedzie to 50% teren a 50% miasto. Niestety lampka musi laczyc i dobry zasieg i szeroki kat swiecenia. Zalezy mi na ladnym rozproszonym swietle, gdyz w Noisy przeszkadza mi ta jasna plama na srodku w wyzszych trybach jasnosci. Zastanawiam sie nad tymi dwoma gdyz to sprzedawcy z allegro, a dwa ze chce kupic caly zestaw odrazu. No i w gre wchodza latarki, bo mi sie podoba ich kompaktowosc i to ze mozna je odpiac i uzywac w innych okolicznosciach. Testowalem chinska lampke na pakiet i przeszkadza mi troche ta budowa, tzn noisy sie wydaje przy niej taka fajna poreczna i kompaktowa:) ktora z tych dwoch byscie polecili? czy moze cos innego? Najblizszy jestem obecnie Boci, wydaje sie najbardziej moje oczekiwania spelniac. Pzdr. Za 300zł można nabyć najmocniejszą modyfikowaną Solarforce z ładowarką, uchwytem i extra ogniwem / dwoma dobrymi ogniwami / różnymi akcesoriami (jeśli ktoś ma dostęp do używanych ogniw to imo słuszna droga, a z latarką warto zakupić oryginalne, przydatne na codzień akcesoria).Oczywiście zastosowanie jest wiadome... ale z nutą pomyślunku poszerzamy spektrum praktycznie do całości. Zakup jest na lata i trzeba go dobrze przemyśleć, gdzie, do czego i przez kogo będzie (lub być może będzie) używany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Bocia OK, świeci bardzo szeroko i jednolicie, ale wiedz, że nie oświetlisz tym drogi w mieście, co najwyżej pod kołem. Albo świecimy słabo (<15%) albo mocno w dół - tak czy siak jest to niewygodne. Jeśli budowa boci nie zmieniła się od 2 lat, to przez jajowatą głowicę niemożliwe jest praktycznie zamontowanie podobnej do zalinkowanej wcześniej osłonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelCzarny Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 a czemu słabo albo mocno w dol? masz na mysli to ze mocno oslepia? Bocia OK, świeci bardzo szeroko i jednolicie, ale wiedz, że nie oświetlisz tym drogi w mieście, co najwyżej pod kołem. Albo świecimy słabo (<15%) albo mocno w dół - tak czy siak jest to niewygodne. Jeśli budowa boci nie zmieniła się od 2 lat, to przez jajowatą głowicę niemożliwe jest praktycznie zamontowanie podobnej do zalinkowanej wcześniej osłonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Tak.Czytałeś chociaż 10 ostatnich stron tematu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Mam do wyboru Roxim RX5 albo Noise 500 (niż droższego jak na razie nie chcę). Noise daje nieporównywanie więcej światła, ale jak to jest z nadjeżdżającymi z naprzeciwka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomason89 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Mam do wyboru Roxim RX5 albo Noise 500 (niż droższego jak na razie nie chcę). Noise daje nieporównywanie więcej światła, ale jak to jest z nadjeżdżającymi z naprzeciwka? Sam jestem ciekaw czy nie oslepiam innych fajna jest ta otoczka swiatła gdy nawet mam opuszczony strumien swiatła w dół to i tak znaki ładnie oswietla. Lampka naprawde wymiata. Na tył zamówiłem SMART RL-321R bo sigma cuberider ii mi wczoraj sie odpieła z zaczepu i rozwaliła klapka od baterii. Nawet jej nie szukałem poprostu tej sigmy nie polecam bo zapiecie ma do kitu. Mysle ze ten smart bedzie sie dobrze sprawował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Lubię tą sigmę. Nawet gleby i uderzenia, czy to kijem czy nogą nie robią na niej wrażenia. Nie wiem jak mogłaby się sama odpiąć, chyba, że przez nieuwagę wpinającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalKepa Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 ja dość długo się zastanawiałem, dorzucić do czegoś mocniejszego czy nie warto.. no i w końcu zdecydowałem: przedstawię to tak: - Przód - Convoy M2 XM-L2 by BocianXX (http://allegro.pl/nowosc-convoy-m2-xm-l2-t6-3c-950lm-opt-kolimator-i3318319954.html) - Tył - WALLE i powiem wam szczerze, nie żałuję nawet jednej wydanej na te "światełka" złotówki.. Convoy przyszedł dopiero dzisiaj więc jest jeszcze przed nocnymi testami ale zapowiada się bardzo dobrze.. a Wally.. wally po oczach kąt zamocowania lampki mówi zresztą sam za siebie (patrz galeria)b;) niczego więcej chyba do końca życia, oprócz ogniw, potrzebował nie będę bo już to, ponad potrzeby i wymagania jest aż nadto no chyba że ktoś będzie się chciał w JEDI bawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.