Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Noise ma 500 lumenów a modyfikowany SolarForce w granicach 800 lumenów więc chcąc nie chcąc świeci mocniej niż Mactronic. Tylko trzeba doliczyć do SolarForce ogniwa oraz ładowarkę jeżeli ktoś nie posiada.

Jakis link porównawczy z moise lub ogólnie jak swieci? i gdzie mozna ja nabyc i za ile?

Latarka taktyczna bez własnej inwencji ma jak już pisałem zastosowanie praktycznie wyłącznie terenowe i EDC. Z pewnymi niedogodnościami można warunkowo bezpiecznie używać jej w mieście, jednak jeśli wykorzystywanie jej w nocy, wśród innych użytkowników drogi (miasto, drogi publiczne) będzie większe niż 1/3 zastosowania to lepiej skłonić się ku lampom rowerowym.
W żadnym razie nie nadaje się do oświetlania dróg publicznych bez oświetlenia ulicznego (latarni). Bez osłony, chociażby prowizorycznej, jej użytkowanie tam będzie niebezpieczne dla siebie i innych, a wartości bezpieczne dla innych nie oświetlą drogi tak, jak byśmy chcieli.

Edit:
zaznaczam że jest nieoceniona w użytkowaniu "pieszym" oraz w terenie i chociażby ze względu na to, warta tyle pieniędzy.

Edytka druga
Mogę opisać zainteresowanemu walory SF L2P XM-L2 T6 3C którą posiadam.

Nie polecałbym żadnej z w.w bo sam wtopiłem 70zł na czymś takim :/ szkoda kasy i nerwów.

I w ogóle w takich latarkach od razu do wymiany jest ogniwo, bo te z kompletu są mega tandetne. Do tego mój egzemplarz był uszkodzony, a sprzedawcy rękami i nogami zapierają się przed wymianą.

Mam pierwszą :icon_lol:  Jeszcze działa. Nie no, spoko, da się jechać po ciemku a na ulicy raczej nie używam, jak już to przechylam w dół i mam nadzieję że nikomu nie przeszkadza. Jeśli się zaraz nie spierdzieli to będę zadowolony z zakupu.

http://allegro.pl/latarka-lampka-swat-waterproof-cree-5000w-akumula-i3239099437.html

Witam. Mam pytanie natury technicznej, czy latarki sprzedawane przez Pana mają faktycznie moc 5000W, oraz czy akumulatory mają 5800mAh pojemności? Gwarantuje Pan zgodność tych danych z realnymi osiągami?

Pozdrawiam.

Czekamy na odpowiedź od sprzedającego ;)

Wspaniałe są te latarki. Otwarłem tylko 3 pierwsze aukcje i zdecydowanym faworytem jest latarka nr 3. Dalej aż boję się otwierać, bo moce rosną logarytmicznie - od 75W w pierwszej, poprzez 500 w drugiej do 5000w w trzeciej. To chyba nie wymaga więcej rekomendacji

Nie polecałbym żadnej z w.w bo sam wtopiłem 70zł na czymś takim :/ szkoda kasy i nerwów.   I w ogóle w takich latarkach od razu do wymiany jest ogniwo, bo te z kompletu są mega tandetne. Do tego mój egzemplarz był uszkodzony, a sprzedawcy rękami i nogami zapierają się przed wymianą.

Mam pierwszą   Jeszcze działa. Nie no, spoko, da się jechać po ciemku a na ulicy raczej nie używam, jak już to przechylam w dół i mam nadzieję że nikomu nie przeszkadza. Jeśli się zaraz nie spierdzieli to będę zadowolony z zakupu.

Dobre oświetlenie musi kosztować! Nie ma tutaj kompromisów. Latarka z milionem lumenów za 60-70zł nie istnieje i przed kupnem już powinniście wiedzieć, że to tandeta. Dla mnie wyznacznikiem progu dobrego oświetlenia na przód cenowo jest własnie SCREAM. Może i nie powala jakoś światłem, ale jest to pewne światło i na pewno posłuży spokojnie długo. Można już dostać za 100-110zł i od tej kwoty zaczynają się prawdziwe oświetlenia. Uważam, że nie warto oszczędzać tych 30zł, dlaczego? To już niech Kiciok wyjaśni :P

kosztować! Nie

Łatwo się wkopać. Wiesz dlaczego?

Patrzysz na taką aukcje. Masz niewielkie pojęcie z czym to się je, a widzisz mnóstwo watów, lumenów i innych "prawdziwych" danych, że to Ci się zaczyna podoba. Do tego te "Realne" zdjęcia jak takie cudo świeci, do tego jest świetne zbudowane z "lotniczego amelinium" :D

Piszesz do sprzedawcy, oczywiście zachwala sprzęt pod każdym względem, oczywiście sam jest rowerzystą i sam używa. Gorzej jak masz problem, wtedy traktuje Cię jak wroga.

Dlatego postanowiłem z tym walczyć jak z gotowymi komputerami z allegro, także

STANOWCZE "NIE" DLA TANICH LATAREK Z ALLEGRO!

:D

lyndowss

chyba mnie nie zrozumiałeś.. nie chodziło mi o to czy opłaca się kupić ogniwo za 22,-! tylko o to czy warto dopłacać do tego Panasonica za 42,-  z jakimś tam zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem i naładowaniem.. kompletnie nie ogarniam tego nadmiernego do.. i roz.. wszystkie urządzenia elektroniczne, które wymagają ładowania baterii użytkuje do momentu kiedy ta padnie i wtedy podłączam do ładowarki i ładuje.. nie zastanawiam się czy ona jest "PROTECTED" czy nie, czy ją przeładuje albo też czy ją odpowiednio rozładowałem przed włożeniem na dłuższy czas do szuflady.. wątpię też żebym przy dzisiejszej zmiennej pogodzie miał możliwość jeździć codziennie na tyle długo ażeby je maksymalnie rozładować..

dlatego pytam czy przy TAKIM użytkowaniu (głównie nieregularne doładowywanie i kilkudniowe nieużywanie naładowanej lub też nierozładowanej w pełni) warto mi dopłacać do tej, a w zasadzie to "tych" bo zamierzam kupić co najmniej dwie, Panasonica czy wystarczy mi wspomniany Sanyo..  jeśli przy moim użytkowaniu Sanyo wytrzyma mi wspomniane przez Ciebie 2 lata a P-sonic np 3, to raczej nie warto płacić dwukrotnie więcej tylko za dwa lata wymienić je na nowe.. ale jeśli przy tym takim samym użytkowaniu Panasonic będzie przeze mnie nie do zdarcia albo, strzelam, nie zajadę go i przez 5 lat, to raczej warto go wziąć..

Aha no i czy na tył proponujecie mactronic walle czy SMART RL 321-R bo mam sigme cubrerider 2 od 2lat i powoli juz sie zapiecie pierdzieli

Świecą podobnie - o ile nie identycznie - ale IMHO Smart ma bardziej "zadziorny" wygląd, Walle to taka obła pipka ;]

Czy sadzicie ze wybór latarki typu bociek bedzie lepszym wyborem od noise 500? wiem jak ten mactronic sieci tylko zastanawiam sie czy do 300zł cos mi lepiej nie zaswieci. Aha no i czy na tył proponujecie mactronic walle czy SMART RL 321-R bo mam sigme cubrerider 2 od 2lat i powoli juz sie zapiecie pierdzieli

Jeżeli chodzi o oświetlenie na tył rzuć okiem na MacTronic Bright Eye BPM-1SL, można powiedzieć, że to słabsza siostra Wallego.

I się doczekaliśmy ;)

Witam nie gwarantuje zgodności tych danych ponieważ nie jestem producentem tylko sprzedawcą więc opisuje dany przedmiot tak jak opisał go producent . Pozdrawiam

Kupa śmiechu. Sprzedający widocznie nie wie, że odpowiada za towar i jego właściwości...

I się doczekaliśmy ;)

Witam nie gwarantuje zgodności tych danych ponieważ nie jestem producentem tylko sprzedawcą więc opisuje dany przedmiot tak jak opisał go producent . Pozdrawiam

Kupa śmiechu. Sprzedający widocznie nie wie, że odpowiada za towar i jego właściwości...

Sprzedawca IMHO odpowiada za sprawnosc produktu ale nie za opis i dane techniczne podawane przez producenta.

Wysyłane z mojego HTC One za pomocą Tapatalk 2

Sprzedawca IMHO odpowiada za

No nie bardzo. Jeśli twierdzi, że aku ma 5800mAh, a latarka moc 5000W, to podstawmy sobie analogiczną sytuację.

Kupujesz auto od sprzedawcy, który twierdzi, że ma 200KM. Na hamowni okazuje się, że ma ledwo 50KM. Kogo będziesz winił?

Opis ma być zgodny z prawdą.

Dlatego też istnieje bramka, gdy ktoś kupi taki syf. Można zwrócić to jako niezgodność z umową. Naprawić nie naprawi, wątpię, że zwróci część kasy, więc będzie musiał zwrócić cenę latarki i obu przesyłek. Jeszcze zarobić można :teehee:

P.S nie wiem, czy znajdę, ale był przypadek gościa, który w ten sposób zwrócił komputer, który kupił na allegro, a dopiero potem zapytał o to na forum. Oczywiście nie miał zapewnianych 10GHz :D

Jeżeli chodzi o oświetlenie na tył rzuć okiem na MacTronic Bright Eye BPM-1SL, można powiedzieć, że to słabsza siostra Wallego.

Wcale nie słabsza! Po prostu WALLE ma dwie diody 0,5W, a BRIGH EYE jedną 0,5W. Czyli różnica jest prawie żadna. Polecam BRIGH EYE, bo mam, a system włączania bardziej mi się podoba niż w WALLE.

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/bright_eye_lampa_rowerowa_tylna_bike_pro_05w_led/945.html

http://www.mactronic.pl/pl/products/bikepro/8658/walle_lampa_rowerowa_tylna_bike_pro_2_x_05w_led/8440.html

Ja z BRIGH EYE jest bardzo zadowolony, naprawdę nieźle świeci, wystarczająca ilość trybów (choć mógłby być jeden bez diody 0,5W). Dosyć ciężko ją otworzyć ale dzięki temu myślę, że przetrwa spory deszcz.

@Kiciok ma rację towar zawsze można zwrócić jako niezgodność z umową choć wielu sprzedawców będzie się pluło. Prawnie chyba sprzedawca ma zwrócić koszt przesyłki do kupującego a z powrotem to już na własny koszt trzeba wysłać. I kupując na Allegro ktoś może sobie potrącić koszty wystawienia aukcji  :thumbsup: Mi Bikestacja nie zwróciła pełnej kwoty  :verymad: 

Ja z BRIGH EYE jest bardzo zadowolony, naprawdę nieźle świeci, wystarczająca ilość trybów (choć mógłby być jeden bez diody 0,5W). Dosyć ciężko ją otworzyć ale dzięki temu myślę, że przetrwa spory deszcz.

Przetrwa wszystko, bo przejeździłem już nią wszystko co najgorsze. Sól, zimno, deszcz i błoto. Często wszystko na raz. :D W przeróżnych konfiguracjach i żadnego wrażenia na niej to nie zrobiło.  :thumbsup:

Prawnie chyba sprzedawca ma zwrócić koszt przesyłki do kupującego a z powrotem to już na własny koszt trzeba wysłać. I kupując na Allegro ktoś może sobie potrącić koszty wystawienia aukcji :thumbsup:

Jeśli wysyłasz na niezgodność towaru z umową i sprzedawca uzna Twoją rację, to zwraca za obie przesyłki + koszt towaru.

Jeśli odsyłasz na tzw. "10dni" to dostaniesz tylko i wyłącznie koszt towaru.

Jeśli chodzi o naprawy z tytułu gwarancji, to już zależne jest od gwaranta (czyli np. sklepu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...