Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Mają czy nie mają efektu pamięci, jakbym się tym kierował tylko to dziś pewnie w sakwach były by 2 akumulatory żelowe i zestaw oświetlenia wypalający oczy :D. Niestety taki zestaw trochę by ważył i byłby nieporęczny.

Jakie to ładne i proste, ale na początku wytrzymywał tyle samo czasu co mi. Czyli od początku był to tydzień. Mi spadła wydajność o połowę (4 dni), a jemu prawie o około 80% (1-2 dni).

Rozumiem, że używacie telefonów dokładnie tyle samo czasu w dokładnie ten sam sposób, równocześnie wyczerpując tyle samo energii. Nie? Oj, to chyba Twoje obserwacje nie wypaliły. To chyba oczywiste, że jeśli dwie osoby używają dwóch telefonów w inny sposób to inaczej schodzi bateria i trzeba częściej ją ładować. Nie tyczy się to tylko sprawdzenia tego w jeden dzień, ale też wszystkich poprzednich ładowań - a raczej ich ilości.

chyba? możesz to rozkminić? ja na w dziedzinie się za bardzo nie odnajduje a nie chciałbym strzelić jakiejś gafy.. 

Nie mają, ale to zależy jakie masz światełko. Zwykłe sterowniki przy 3V już słabo podają prądy i to widać. Ja mam w latarce lepszy sterownik, ale z zabezpieczeniem i mogę takie ogniwa stosować (jak te sanyo), bez tego to tylko ogniwa z zabezpieczeniem (które są dłuższe i nie zawsze pasują) jeżeli mamy wydajny sterownik (bez zabezpieczenia) albo chcemy łączyć więcej jak 2 ogniwa to ogniwa protected.

Mam te Sanyo ale z demontażu i są naprawdę dobre, biją na głowę Trustfire ogniste, które też nie są złe, a Ultrafire to dno.

Co do 18650 posiadam od roku 2 ogniwa chińskie pojemność 2200 dodawane do e-fajki, ładowane/doładowywane codziennie po minimum 2 razy i jestem z nich super zadowolony, do dzisiaj trzymają równo pojemność. Ładowane ładowarką trustfire.

Swoją drogą, czy ktoś stąd robi latarki samemu? Mam jeszcze takie coś http://allegro.pl/latarka-zoom-cree-q5-led-500-lumen-mega-mocna-hit-i3274280949.html cały korpus, pudełko, ładowarka samochodowa, ładowarka sieciowa, brakuje diody i aku 18650 który jest w zestawie, troszkę szwankuje.

Jakby się to komuś przydało, to priv.

Swoją drogą, czy ktoś stąd robi latarki samemu? Mam jeszcze takie coś http://allegro.pl/latarka-zoom-cree-q5-led-500-lumen-mega-mocna-hit-i3274280949.html cały korpus, pudełko, ładowarka samochodowa, ładowarka sieciowa, brakuje diody i aku 18650 który jest w zestawie, troszkę szwankuje.

Jakby się to komuś przydało, to priv.

Witam czy opłaci sie za 265zł wydac na mactronic noise 500? czy do tej kwoty dam rade znalezc jakas lepsza lampke ? teaz mam sigme pave a kolega własnie mactronica i niebo a ziemia róznica kolosalna. Napaliłem sie na tego noise ale czy jakas bocialarka da lepsze swiatło od mactronica do 300zł?

Druga sprawa to jak sobie radzicie z zaczepieniem uchwytu do lampki na kierownice gdy macie przednia sakwe na kierownicy? Ja mam ten problem ze kupiłem w tamty roku taka http://allegro.pl/torba-na-kierownice-mapnik-merida-h-bag-pokrowiec-i3283747180.html i jedynie gdzie moge umiejscowic moja pave to do chwytów ale nie wygodnie sie mi wtedy kieruje. Co polecacie? sakwa przednia czesto mi sie przydaje na dłuzsze wypady a wracam wieczorem i przy zmianie lampki na inna zapiecie bede mógł tylko na kiere zamontowac a pava jest na zacisk.

Używam od jakiegoś czasu Mactronic Noise 300 i jestem z niego zadowolony - solidne wykonanie samej lampki jak i mocowania, świeci dosyć ładnie choć światło mogłoby być bardziej rozproszone. Jeżeli dysponujesz kwota 300 zł to przypuszczam najlepsza opcją będzie Bocialarka lub zmodyfikowany SolarForce plus do tego dwa ogniwa, ładowarka oraz uchwyt rowerowy.

A co do umiejscowienia lampki może rozwiązaniem dla Ciebie byłoby coś takiego http://www.topeak.com/products/Xtras/BarXtender

Za 300zł można nabyć najmocniejszą modyfikowaną Solarforce z ładowarką, uchwytem i extra ogniwem / dwoma dobrymi ogniwami / różnymi akcesoriami (jeśli ktoś ma dostęp do używanych ogniw to imo słuszna droga, a z latarką warto zakupić oryginalne, przydatne na codzień akcesoria).

Oczywiście zastosowanie jest wiadome... ale z  nutą pomyślunku poszerzamy spektrum praktycznie do całości. Zakup jest na lata i trzeba go dobrze przemyśleć, gdzie, do czego i przez kogo będzie (lub być może będzie) używany.

Którego SCREAM'a i którego NOISE'a? Cena większa prawie dwa razy, a Twój post jest bezsensu!

Sorry, nie wiedziałem, że pojawił się nowy Scream :) Chodzi mi o tego podstawowego za ok 110 zł i Noise'a 300lm za 180, wiem, że 70 zł może być dla kogoś wielką przepaścią jednak warto dołożyć :)

Kiciok

dzięki za link (nie zauważyłem wcześniej Twojego postu..).. 

myślałem nad ich zakupem i doszedłem do wniosku, że jestem za mało rozeznany w tematyce "prądowej" i za wiele nie wymyśle :D

tak więc, jeśli nic się nie zmieni wezmę te droższe bo są PROTECTED..  :thumbsup:

ale to po wypłacie dopiero.. czyli jeszcze tydzień..

do tego czasu proszę zorientowanych o info czy mi się to opłaca.. głównie interesuje mnie ile czasu (w przybliżeniu oczywiście) może podziałać mi ogniwo (załóżmy że takie http://allegro.pl/akumulator-li-ion-18650-2600mah-sanyo-nowe-i3278932886.html) jeśli (co jest wielce prawdopodobne) nie będę go należycie eksploatował (ładowanie, rozładowywyanie)?? czyli po jakim czasie światło na tyle osłabnie że zacznę bluźnić to ogniwo? 

Biorąc pod uwagę wykres, który podesłał DominikM w poście numer 1906 po 700 cyklach będzie już widać jakieś różnice znaczące w czasie pracy baterii. Czyli w najgorszym wypadku po dwóch latach, zakładając, że codziennie będziesz ładować te ogniwa. Rok niezauważalnej utraty pojemności. Czy opłaca się zapłacić 22 złote za ogniwo 18650? Odpowiedz sobie sam.

Witam czy opłaci sie za 265zł wydac na mactronic noise 500? czy do tej kwoty dam rade znalezc jakas lepsza lampke ? teaz mam sigme pave a kolega własnie mactronica i niebo a ziemia róznica kolosalna. Napaliłem sie na tego noise ale czy jakas bocialarka da lepsze swiatło od mactronica do 300zł?

Druga sprawa to jak sobie radzicie z zaczepieniem uchwytu do lampki na kierownice gdy macie przednia sakwe na kierownicy? Ja mam ten problem ze kupiłem w tamty roku taka http://allegro.pl/torba-na-kierownice-mapnik-merida-h-bag-pokrowiec-i3283747180.html i jedynie gdzie moge umiejscowic moja pave to do chwytów ale nie wygodnie sie mi wtedy kieruje. Co polecacie? sakwa przednia czesto mi sie przydaje na dłuzsze wypady a wracam wieczorem i przy zmianie lampki na inna zapiecie bede mógł tylko na kiere zamontowac a pava jest na zacisk.

Czy sadzicie ze wybór latarki typu bociek bedzie lepszym wyborem od noise 500? wiem jak ten mactronic sieci tylko zastanawiam sie czy do 300zł cos mi lepiej nie zaswieci. Aha no i czy na tył proponujecie mactronic walle czy SMART RL 321-R bo mam sigme cubrerider 2 od 2lat i powoli juz sie zapiecie pierdzieli

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...