Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź ;), ile już je używasz? Boje się że ten silikon może w końcu "sparcieć" i zacznie się przerywać.

Ja mam takie http://allegro.pl/lampki-dioda-merida-de-one-led-snake-i2848250897.html od prawie 2 lat i nic się nie dzieje, kupione w sklepie osiedlowym za 20 zł. Raz tylko wymieniałem baterie, cały czas przypięte do roweru albo czerwona na zmianę do plecaka.

• 4 tygodnie później...

Witam. Poszukuję silikonowej lampki na przód(żabki etc), najlepiej 2 diody. Pewnie finalnie wezmę to co najtańsze, ale chciałbym wiedzieć czy istnieje jakaś która ma tryb migania seriami? Chodzi mi np. o 3 mignięcia-przerwa-3 mignięcia-przerwa lub coś w tym stylu. Wie ktoś coś o istnieniu czegoś takiego?

Pozdrawiam.

Witam. Natrafiłem na to forum w trakcie poszukiwań informacji na temat lamp Roxim serii 6. Nie znalazłem żadnego wątku typu "przedstaw się", zatem piszę od razu tutaj.

Gdzie można nabyć Roxima D6?

Po przeczytaniu tego posta:

Jako że to nowość, to trza męczyć dystrybutora pytaniami, którym to jest w Polsce UNIBIKE - NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ

a przynajmniej tak podaje oficjalnie producent ROXIM - WHERE TO BUY

postąpiłem zgodnie z jego wskazówkami.

Witam.

Jestem żywo zainteresowany zdobyciem jednej z lamp Roxim serii 6,

w szczególności modelu D6 zasilanego dynamem (http://www.roxim.net/product_d6.html)

lub E6 (http://www.roxim.net/product_e6.html). Obecnie obie z tych lamp wydają się wciąż

niedostępne na rynku nie tylko polskim, lecz również europejskim.

Producent podaje Państwa firmę jako dystrybutora na Polskę,

więc mam nadzieję, że są w stanie Państwo zaspokoić

moją ciekawość i odpowiedzieć na moje dwa pytania:

1) Czy mają Państwo jakiekolwiek prognozy na temat terminu pojawienia się wyżej

wymienionych lamp w sprzedaży w Polsce?

2) Czy znają Państwo choćby orientacyjną cenę chociaż jednego modelu z serii 6?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Oto ich odpowiedź:

Witam,

mamy aktualnie model D6 Premium (219 zł) oraz D6 Premium Auto (249 zł)

Oficjalnie nie ma jej jeszcze w sprzedaży, ale mamy już kilka szt. do działań promocyjnych.

Wstawiam bo nigdzie indziej nie widziałem takiej informacji, a pomyślałem, że kogoś może to zainteresować ;)

Pozdrawiam

Czy ktoś z szanownych użytkowników jest mi w stanie coś wiecej powiedziec o tej latarce? https://www.payback.pl/pb/id/47116/index.html Niestety na paybacku (mam jakieś tam punkty do wybrania, które mi przepadną "lada dzień" z tankowania moich 4 kółek) nie ma żadnych "sensownych" szczegółów po za diodą "Indestructible 3C 3 Watt LED" a jak wpisalem w różne serwisy i google to pokazuje mi całą gamę różniastych latarek varty (brak symbolu) Czy sie nadaje to an rower zamaist latarek które poleca np.: PoleK tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/120938-lampka-co-kupisz-jak-masz-50-a-co-jesli-masz-150zl/ mam na myśli te latarki ultrafire, czy to w ogóle coś porównywalnego? LEd niby 3W a Varta niby dobra firma....

Na stronie Varty masz o tej latarce http://www.varta-consumer.com/pl-PL/Products/Flashlights/Professional-Line/Indestructible-3-Watt-LED-Light-3C.aspx. Nr produktu 18702. Jest tam dioda Cree XP-C. Mało informacji o tej diodzie znalazłem tak na szybko http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=3520. 38-85 godzin na bateriach? Sam nie wiem, chociaż tam masz 3 x C 1,5V (LR14). Tyle informacji, a czy warto to niech się wypowiedzą specjaliści.

Piekne dzięki za odpowiedź, jakoś nie wpadłem na to by od razu szukać na polskiej stronie Varty :/ tyllko jak głupek google i google.

To za duża, prawie pół kilo z bateriami i baterie te "małe grubaski" więc zdecydowanie za duża i ciężka. Dzięki raz jeszcze

• 1 miesiąc temu...

Witam, pozwolę się dołaczyc do tematu ponieważ szykuje się do sezonu i stanąłem na nieszczęsnej lampce. zacznę od tego iż nie potrzebuje jakiejś super lampki bo w ciemnościach jeżdżę tylko tempem spacerowym. to co mnie zainteresowało to lampki na "niby" diodzie CREE.

LATARKA ROWER LED CREE Q5 500LM + UCHWYT + LAMPKA TYŁ + 2 ŁADOWARKI 12V 230V - Elektroland.com.pl Świat Elektroniki - sklep internetowy

LATARKA EDC Ładowarka_ ogniwo_Cree XR-EQ5 240lm (3083637793) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

który z chińskich wyrobów lepiej będzie się spisywał? czy dobrej jakosci ogniowo będzie działało znacznie dłużej niz dobrej jakosci akumulatorki tupu r3 przykładowo sanyo eneloop?

z góry dzieki za jakiekolowek sugestie

Co do akumulatorków to paluszki nie majas tartu do 18650 i taka prawda.

Akuat chińskie baterie ultrafire trustfire itp to loteria- często maja 1/5 deklarowanej pojemności.

Pochodzą zwykle z demontazu uzywanych baterii do laptopów .Ich jedyna zaleta to mozna kupić wersję z zabezpieczeniem przed przeładowaniem.

Moim zdaniem lepiej kupić z forum światełka, knives lub allegro testowane z demontażu o pewnej pojemności.

Koszt symboliczny 3-7 złotych sztuka.

Co do latarki to chińskie na diodach xm-l są ok jednak bez przeróbek na 100% zbyt długo ich lepiej nie puszczać.

W swojej cenie są jednak bezkonkurencyjne- można kupić na allegro np ultrafire c8, wf-502b itp.

Można też sciągnać samemu z hk jak mozesz zapłacić paypalem- do mnie jedzie coś takiego :

http://www.fasttech.com/product/1212400

z uchwytem na rower, futerałem i ładowarką wyszło 100zł.

Da się oczywiście kupić tańsza latarkę i ładowarkę.

Ogólnie na allegro średnie ceny są ok 40% wyższe niż ściągnięcie sobie samemu.

Od siebie chciałbym polecić zestaw Mactronica. Noise 500+walle. Jeśli chodzi o walle to nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Lampka idealnie spełnia swoje zadanie, jest solidnie zmontowana a uchwyt nie ma możliwość poluzowania się. Pamiętam jak przesiadłem się z jakiegoś nietaniego wcale cateye na powyższy zestaw i jakież było moje zdziwienie jak kierowcy wyprzedzali mnie szerokim łukiem. Plus jest jeszcze taki, że nikt nie pcha Ci się 2m za kuper bo najzwyczajniej w świecie nie chce mieć do czynienia z wallem. Jeżeli chodzi o noisa muszę przyznać, że lampka ma pewne wady aczkolwiek biorąc pod uwagę całokształt, warta jest wydanych na nie pieniędzy. Główną (dla mnie) wadą jest zbyt skupione światło. Oczywiście Noise oświetla również obszar dookoła skupienia ale już nie tak mocno.Drugą wadą jest czas pracy. 90 min w trybie 500lm to zdecydowanie za mało, nie wiem jednak jak wygląda konkurencja w tym względzie (dioda xm-l i 1 ogniwo 18650-jeśli ktoś wie-prosiłbym o opinie). Problem rozwiązuje przejście na tryb medium czy low, które do miasta wystarczą spokojnie, jednak nie po to wydaję na lampkę 250 pln, aby nie móc korzystać z jej maksymalnej mocy. Do zalet za to na pewno można zaliczyć jakość światła, które daje Noise. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z latarkami ale nie widzialem jeszcze żadnej latarki zasilanej bateriami, która dawałbym tak mocne światło. Dużym atutem noisa jest na pewno jakość montażu poszczególnych elementów, sposób spasowania ale i sam materiał, z którego lampka jest wykonana. Przyznam, że przy zakupie oprócz dobrego światła zależało mi właśnie na obudowie lampki i wybierając noisa na pewno nikt się pod tym względem nie zawiedzie. Ileż to razy miałem tak,(posiadają chińską lampkę z allegro za 50zł) że mi rower na korzeniu/dziurze gwałtownie skoczył i lampka albo gasła albo zmieniała tryb pracy a i nieraz zdarzało się, że potrafiła wypaść z zatrzasku. Tutaj nie ma aboslutnie o tym mowy bo zatrzask trzyma mocno i pewnie.

Mam pytanie, szukam lampki na przód. Mój budżet wynosi ok. 100 zł. Lampka będzie głównie używana wieczorami, późną nocą w jeździe po mieście.Moje pytanie brzmi która z nich zagwarantuje mi zasięg ok. 15-20m w ciemniej uliczce i możliwość szybkiego demontażu ( może być na kask). Lampka będzie również używana w bardziej ekstremalnych warunkach tzn. w siłowni okrętowej. Tzn będzie narażona na upadki, ciągłe wibracje i temperature ok. 30*C.

• 2 tygodnie później...

Szukam taniego kompletu oświetlenia na przód oraz tył roweru w cenie około 100 zł. Jeżdżę rekreacyjnie i stosunkowo rzadko w nocy więc nie potrzebuje potężnego oświetlenia (zresztą nie kupię takowego w tej cenie) ale chciałbym być widoczny dla kierowców oraz widzieć kawałek drogi przed sobą. Co w tej cenie jest godnego uwagi? Zaznaczam, że nie mam żadnych aku.

Na tył kup http://www.mactronic.pl/pl/products/bike_pro/8658/bright_eye_lampa_rowerowa_tylna_bike_pro_05w_led/945.html i jesteś widoczny z kilometra, albo i więcej. Przez wszystkich jest też zachwalany ten model http://www.mactronic.pl/pl/products/bike_pro/8658/walle_lampa_rowerowa_tylna_bike_pro_2_x_05w_led/8440.html jednak ja go nie kupiłem ze względu na słabe umiejscowienie włącznika. Jak się jeździ w błocie to po mojemu bardzo szybko ta guma się zetrze i będzie przepuszczać wodę, błoto i wszystko inne z ulicy. Mam BRIGHT EYE i włącznik jest dużo lepszy no i nie boję się, że kiedyś przepuści, bo rozwiązanie jest zupełnie inne. Siła świecenia taka sama z tym, że model z jedną diodą 0,5W wytrzyma dłużej na jednym komplecie baterii. Jeżeli nie masz akumulatorków to zainwestuj w nie, bo po kilku kompletach się zwracają. 5-8 kompletów, a potem masz czysty zysk. Na przód kup cokolwiek, bo żebyś cokolwiek widział musisz wydać 130zł najmniej. Od siebie polecam http://www.mactronic.pl/pl/products/bike_pro/8658/scream_lampa_rowerowa_przednia_bike_pro_243_lm_focus/51.html Nie ma nic lepiej świecącego w tak atrakcyjnej cenie. Wszystkie latarki MACTRONIK'a posiadają genialny system regulacji. Można ustawić jak nie chce w każdej płaszczyźnie! ;)

Co do ceny to światło na tył BRIGHT EYE to koszt około 40zł, a SCREAM to 120-130zł i wart jest każdej złotówki. Można w nim użyć ogniwa, albo 3 baterii AAA. Adapter w zestawie!

Tak nieco nie w temacie.

Kolego Lyndowss podkreśl że Ty nie masz lepszej lampki. Sądzę że tą na przód którą poleciłeś(Scream) ma w taktycznych znaczną konkurencję, a jej zasilanie na 3*AAA to hmm ;) "Roprowadzenie" światła tak jak i w taktycznych na rower nadaje się z biedą ;) Z tymi na tył to się po części zgodzę. Walle chyba najwięcej poruszenia wywołuje, tak na plus jak i na minus :D

A tak z innej strony to Twoja wypowiedz to jakby kryptoreklamą była jedynej słusznej firmy ;D

Zdrówka

Tak nieco nie w temacie. Kolego Lyndowss podkreśl że Ty nie masz lepszej lampki. Sądzę że tą na przód którą poleciłeś(Scream) ma w taktycznych znaczną konkurencję, a jej zasilanie na 3*AAA to hmm "Roprowadzenie" światła tak jak i w taktycznych na rower nadaje się z biedą Z tymi na tył to się po części zgodzę. Walle chyba najwięcej poruszenia wywołuje, tak na plus jak i na minus A tak z innej strony to Twoja wypowiedz to jakby kryptoreklamą była jedynej słusznej firmy ;D

Nie miała to być żadna kryptoreklama ani nic takiego. Jestem osobą fizyczną i nie mam żadnych powiązań z MACTRONIK'iem. Poza tym, że posiadam ich lampy i są po mojemu genialne! :D

Nie wiem dlaczego jakieś złe uczucia masz do baterii AAA? I dlaczego taktyczne nadają się z biedą na rower? Tego też nie rozumiem. Widać wszystko w trybie 50 i 100% to już ogóle. We mgle jest bardzo fajny efekt. :P

WALLE od wszystkich co znam i posiadają to sobie bardzo chwalą. Nie wiem skąd te złe opinie się wzięły. Ja wybrałem BRUGHT EYE, bo ma tylko jedną mocną lampę i baterię starczają na długo. Poza tym nie widzę sensu dwóch lamp obok siebie z taką samą mocą. Zjada 2 razy więcej energii, a wychodzi na to samo. Poza tym w WALLE nie przekonuje mnie ten włącznik. ;)

kociol2011 Podawaj nazwy latarek, bo po miesiącu linki z allegro przechodzą do archiwum i nie wiadomo już o czym była mowa. Ta Twoja lampa złudnie wygląda zupełnie jak podróbka od MACTRONIK'a, albo i dowrotenie. Jednak w tą opcję wątpię. MACTRONIK ma wszystkie lampy patentowane. ;)http://www.mactronic.pl/pl/products/bike_pro/8658/lampa_rowerowa_tylna_ze_wskaznikiem_laserowym/3803.html

Tutaj koszt BRIGHT EYE. Ja nabyłem za 45zł, bo marża sklepu i pewnie sprowadzają to hurtowo, a ten skelp jest detalicznym sprzedawcą. Oficjalnym partnerem MACTRONIK. Jednak, żeby była jasność: NIKOGO nie namawiam, żeby kupował w tym sklepie, albo coś podobnego! ;) Po prostu odsiebie polecam. Linki podaje, żeby można było łatwo sobie porównać ile mniej więcej powinno kosztować coś takiego, żebyście nie przepłacili. Ja kupiłem w dobrym sklepie rowerowym oświetlenie do roweru i polecono mi bardzo coś z serii BIKE PRO. Trochę sceptycznie na poczatku popatrzyłem, ale mieli też inne lampki np. CAT EYE w tej samej cenie i to nie było porównania nawet. http://www.latarki.pl/produkty/nowosci/226/mactronic_bpm1sl_bright_eye_lampa_tylna_o_bardzo_jasnym_swietle_led/739.html

Ta Twoja lampa złudnie wygląda zupełnie jak podróbka od MACTRONIK'a, albo i dowrotenie. Jednak w tą opcję wątpię. MACTRONIK ma wszystkie lampy patentowane.

Tu jesteś w błędzie, poza jedną własną konstrukcją czołówki, pozostałe modele z oferty Mactronic są to produkty typu ODM oferowane przez kilku chińskich producentów i praktycznie kazdy z odpowiednią ilością gotówki i odrobiną praktyki w zakupach w Chinach może je mieć pod własną marką.

Ale to znaczy, że jest to samo co inne modele tak samo wyglądające? Czy jednak różnią się jakością plastików i diód?

W przypadku ODM dostajesz to co zamawiasz - możesz zmieniać specyfikacje dotyczącą komponentów i barwy produkt, wszystko zależy od zakładanej ceny zakupu.

Na przykład proste modyfikacje do Mactronic Noise 500 / Moon X-500 / Serfas True 500

- moża wybrać ogniwa o różnej pojemności (zmieni się czas pracy)

- można wybrać ledy - ledy z niższego binu (oczko niżej to ok 7%) będą słabiej świecić

- można wybrać inne prądy dla sterownika (tańszy led ale będzie tak samo świecić, tylko krócej)

- inne podświetlenie przycisku

- inny kolor obudowy

- inne opakowanie

To wszystko składa się na cenę produktu.

Czyli tak naprawdę nie ma co się pchać w Mactronic skoro można znaleźć coś takiego tylko taniej, choć w nieco gorszym wykonaniu?

@DominikM jak długo używałeś BPM170L?

@lyndowss zastanawiałem się nad Bike Pro Scream BPM170L ale czas pracy w maksymalnym trybie 1,5h to jednak trochę mało.

Czyli tak naprawdę nie ma co się pchać w Mactronic skoro można znaleźć coś takiego tylko taniej?

Patrz co masz napisane wyżej. Jest sens! To jest zupełnie inny produkt! ;)

- moża wybrać ogniwa o różnej pojemności (zmieni się czas pracy) - można wybrać ledy - ledy z niższego binu (oczko niżej to ok 7%) będą słabiej świecić - można wybrać inne prądy dla sterownika (tańszy led ale będzie tak samo świecić, tylko krócej) - inne podświetlenie przycisku - inny kolor obudowy - inne opakowanie

Tutaj masz argumenty. No pudełko może nie jest jakieś ważne, ale tez ładne dostajesz. ;)

50% spokojnie wystarcza, żeby oświetlić wszystko. 100% to już jest mega. Mnie tam to nie zraża i wystarczają na wypad baterię. I tak najczęściej korzystam z lamp w zimę, a dłużej niż 3 godziny raczej nie jeżdżę wtedy. Możesz też zawsze brać drugi komplet akumulatorków, albo kupić ogniwo. Jednak z ogniwami to nie wiem jak jest. Nie mam i nie wiem na ile starczają. Porównaj sobie z jakimiś innymi latarkami w jakimś sklepie. Będziesz miał obraz jak to świeci. Zrobiłbym test, ale nigdy tego się nie pokaże na zdjęciach jak jest faktycznie. Może się okazać, że te 50% to świeci mocniej niż jakieś innej 100%. Ja gorąco polecam SCREAM'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...