Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy i koleżanki chciałbym was prosić o pomoc odnośnie wyboru oświetlenia na przód i tył do roweru.

W zasadzie nie mam żadnych szczególnych wymagań, ma po prostu spełniać swoje zadanie.

Ostatnio kupiłem zestaw przód + tył i podczas jazdy po nierównościach tylna lampka się samoczynnie wyłączyła, nie chciałbym aby sytuacja tym razem się powtórzyła. Mam nadzieję, że w 50zł coś się znajdzie, tylko co ?

Napisano

Da się kupić nawet za około 20zł zestaw lampek tył na 2xAAA zwykła 5-trybowa plus przednia aluminiowa na 1x luxeon led na 3xAAA plus podróbka uchwytu ledlenser.

Go Clever Go Tapatalk

Napisano

Koledzy i koleżanki chciałbym was prosić o pomoc odnośnie wyboru oświetlenia na przód i tył do roweru.

W zasadzie nie mam żadnych szczególnych wymagań, ma po prostu spełniać swoje zadanie.

Ostatnio kupiłem zestaw przód + tył i podczas jazdy po nierównościach tylna lampka się samoczynnie wyłączyła, nie chciałbym aby sytuacja tym razem się powtórzyła. Mam nadzieję, że w 50zł coś się znajdzie, tylko co ?

Niestety moim zdaniem dwie lampki za 50 zł to tylko kiepska chińszczyzna.

Napisano

Da się wykombinować w tej cenie oświetlenie ale będzie raczej pozycyjne.

Do 50zł masz rewelacyjną lampkę na tył - Walle także jeśli jeździsz po szosie/mieście to coś pozycyjnego na przód i jest git.

Jeśli do 50zł ma być komplet to myślę że na tył też bardzo dobra lampka - Cateye TL-LD170-R a na przód jeśli nie jakaś pozycyjna którą za 20zł można dostać to może czołówka z Biedronki jakby jeszcze były - do 20zł chyba bezkonkurencyjna.

Jeśli o wspomniane lampki tylne chodzi to widzę te modele często i naprawdę nieźle je widać już z daleka. Zainwestował bym w taką, przyzwoitą na tył a potem myślał o przedniej.

No i do lampek dochodzi koszt baterii - nie wyobrażam ich sobie bez akumulatorków ale zarówno te jak i ładowarkę jeśli nie masz można dokupić później. Polecam Sanyo Eneloop, GP Recyko i inne z podobnych serii "wolniej samorozładowujących się" bo Eneloopy i pewnie podobne konstrukcje działają na mrozie gdzie zwykłe akumulatorki siadają.

Napisano

Czołem. Syn mi zgubił przednią lampkę i wygląda na to, że będę zmuszony kupić nową (szukam trzeci dzień i nic). Interesuje mnie jak najlepszy stosunek ceny do jakości przy czym cena w miarę niska. Może być zestaw, może być sam przód. Jeżdżę raczej po mieście, czasem przedmieścia i delikatne lasy, ale to zawsze za dnia. Nie zależy mi na mega mocnej lampie, raczej na pozycyjnej, ale wydajnej.

Napisano

Da się wykombinować w tej cenie oświetlenie ale będzie raczej pozycyjne.

Do 50zł masz rewelacyjną lampkę na tył - Walle także jeśli jeździsz po szosie/mieście to coś pozycyjnego na przód i jest git.

Jeśli do 50zł ma być komplet to myślę że na tył też bardzo dobra lampka - Cateye TL-LD170-R a na przód jeśli nie jakaś pozycyjna którą za 20zł można dostać to może czołówka z Biedronki jakby jeszcze były - do 20zł chyba bezkonkurencyjna.

Jeśli o wspomniane lampki tylne chodzi to widzę te modele często i naprawdę nieźle je widać już z daleka. Zainwestował bym w taką, przyzwoitą na tył a potem myślał o przedniej.

No i do lampek dochodzi koszt baterii - nie wyobrażam ich sobie bez akumulatorków ale zarówno te jak i ładowarkę jeśli nie masz można dokupić później. Polecam Sanyo Eneloop, GP Recyko i inne z podobnych serii "wolniej samorozładowujących się" bo Eneloopy i pewnie podobne konstrukcje działają na mrozie gdzie zwykłe akumulatorki siadają.

Dzięki kolego. Wezmę pod uwagę Twoją propozycję, ale chciałem jeszcze zapytać o jedną rzecz.Co myślicie o zestawach oświetleniowych tego typu:http://allegro.pl/promocja-lampka-rowerowa-zestaw-mactronic-zl3-4l-i2760994388. htmlhttp://allegro.pl/de-one-zestaw-oswietlenia-merida-5-led-3-led-i2769781982. htmlhttp://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-kellys-nightwach-led-model-2012-i2772436342.html

Napisano

Zwykłe lampki, które zaznaczą Twoją obecność na drodze,

moooże deczko pomogą w zupełnych ciemnościach (prowadzić rower smiley_img.gif ),

ale cudów od nich nie oczekuj wink.gif

Ja ponownie polecam bardzo tanią i świetną lampkę silikonową

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył? - strona 86 - Akcesoria rowerowe - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Uprzedzając pytania - nie, nie płacą mi za reklamowanie/polecanie.

Po prostu jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem tej lampki.

Napisano

Zwykłe lampki, które zaznaczą Twoją obecność na drodze,

moooże deczko pomogą w zupełnych ciemnościach (prowadzić rower smiley_img.gif ),

ale cudów od nich nie oczekuj wink.gif

Mieszkasz cały czas w Irlandii ?? Przeglądam oferty na ebayu irlandzkim i ciężko coś w trafić okazyjnego. Ty na jakich lampkach jeździsz tylko nie pisz o tych silikonowych bo z tym to tylko do sklepu po piwo można iść :laugh:

Napisano

No właśnie co do oświetlenia...

Jakie polecacie oświetlenie na przód?

Tak do kwoty 100 zł, zaznaczę od razu, że nie zależy mi na zasięgu, ale bardziej na tym aby widzieć co się dzieje przedemną tak do 15 - 20 metrów.

Lampka na miasto głównie.

Napisano

Nie zależy Ci na zasięgu? Ale ma być 20m... :D

To jednak bardzo zależy Ci na zasięgu.

Jak kupisz na allegro lampkę z diodą cree xr-e (ok 50 zł) to powinieneś być zadowolony. Jak chcesz jeszcze lepszy zasięg to szukaj lampki z diodą xp-g lub xm-l.

Napisano

Mieszkasz cały czas w Irlandii ?? Przeglądam oferty na ebayu irlandzkim i ciężko coś w trafić okazyjnego.

Tak, mieszkam w Irlandii od ponad 7-miu lat.

Pomijając fakt, że irlandzki ebay wcale nie jest atrakcyjny,

to od jakiegoś czasu ebay chyba jakieś filtry regionalne stosuje,

bo kiedyś wyniki wyszukiwania w domenie ebay.ie były dużo ciekawsze niż teraz.

Teraz na ebay.ie nawet zaznaczając opcję "Worldwide" nie znajduję w wynikach wyszukiwania produktów,

które bez problemu "wyskakują" w domenie ebay.com czy ebay.de itp.

A tak wogóle, to taki przykład - ta sama lampka na dynamo:

- €99 na stronie producenta,

- €60-70 regularna cena "Kup Teraz" na ebay.de,

- €120 "Kup Teraz" na ebay.ie,

blink.gif...no sorry, ale... szkoda słów.

Ty na jakich lampkach jeździsz tylko nie pisz o tych silikonowych bo z tym to tylko do sklepu po piwo można iść :laugh:

Tak, na silikonowych 99%.

Ja głównie po Dublinie śmigam, a tu jest tyle oświetlenia, że to wystarcza.

Nawet wtedy, kiedy się trafi uliczka nieoświetlona, to od biedy światło ciągłe wystarcza by się "przetoczyć",

choć nie ukrywam, że czuję wtedy jakiś dyskomfort.

Jeśli potrzebuję więcej światła, to jeszcze dla mnie dość dobrze pracuje stara dobra lampka AUTHOR A-D4WX,

tyle, że dość szybko "ssie" akumulatory.

8_31426_02_02_08.jpg

Ostatnio już miałem kupować coś lepszego i odesłać Authora na emeryturę.

Wybór miał paść na jedną z dwóch - TRELOCK LS-950 lub ROXIM RX5,

ale jak zobaczyłem co potrafią lampki na dynamo, to "obraziłem się" na bateryjki i migruję na dynamo.

...Jak kupisz na allegro lampkę z diodą cree xr-e (ok 50 zł) to powinieneś być zadowolony. Jak chcesz jeszcze lepszy zasięg to szukaj lampki z diodą xp-g lub xm-l.

Tiaaa... miałeś na myśli latarki "cree"???

...Lampka na miasto głównie...

Nie nadają się.

Napisano

Tiaaa... miałeś na myśli latarki "cree"???

Dokładnie latarki z diodą cree xr-e. Tak wiem, że ich nie uznajesz gdyż oślepiają według ciebie. Znam natomiast nie jedną osobę która jest z takiej lampki zadowolona. Sam używałem aż nie kupiłem lampki z diodą xm-l (10% mocy w mieście daje radę i nie oślepia)

Napisano

Dzięki kolego. Wezmę pod uwagę Twoją propozycję, ale chciałem jeszcze zapytać o jedną rzecz.Co myślicie o zestawach oświetleniowych tego typu:http://allegro.pl/promocja-lampka-rowerowa-zestaw-mactronic-zl3-4l-i2760994388. htmlhttp://allegro.pl/de-one-zestaw-oswietlenia-merida-5-led-3-led-i2769781982. htmlhttp://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-kellys-nightwach-led-model-2012-i2772436342.html

Z Mactronikiem się nie spotkałem. Kellys Nightwatch odradzam! Skusiła mnie kiedyś niska cena. Lampka przednia się rozsypała, odpadł od niej przycisk ale jakoś to naprawiłem. Do tego świeciła bardzo mizernie no i nie zamontujesz ją na szerszą kierownicę. Lampka tylna - szkoda gadać, w pierwszy dzień się wypięła i rozleciała na ulicy. Pozbierałem. Z podkładką pod klapką na baterie (żeby się nie otwierała) działała może z rok, potem złamał się uchwyt pod siodełkiem, naprawiłem to i złamał się inny element mocujący. Szkoda wyrzucać pieniądze.

Lampki DeOne - tą przednią kojarzę, kolega ma, nie wiem czy identyczną ale kształt podobny, mówił że dał za nią kilkanaście złotych i nie dość że jako pozycyjna sprawdza się to powiem Ci że świeci całkiem fajnie, jak słaba latarka ledowa także coś tam oświetla przed rowerem. Myślę że za te pieniądze jest warta uwagi jako dość dobra pozycyjna które w zupełnych ciemnościach coś oświetli. A na tył dołożył bym tą Cateye bo jest zdecydowanie lepsza, ta z zestawu Deone pewnie będzie świecić ale bez rewelacji.

Sam uchwyt mocujący Cateye jest z lepszego plastiku, dość elastycznego, oberwał kijem do polo i dalej się trzyma tylko trochę ugięty. I czuć że ta lampka jest lepiej wykonana niż takie tanie byle co.

Napisano

Panowie po lekturze Waszych postów zastanawiam się już tylko na Roximem RX5 a Mactronic Noise 300/500. Czy macie jakieś linki do testów, tylko takich realnych?

To co widziałem na youtubie to komedia, widać ewidentnie kilka źródeł światła.

Osobiście wolałbym sprzęt na paluszki/akumulatorki AA, ale wygląd Roxima mnie odrzuca.

Napisano

O to mi dokładnie chodziło. Noise 300 w zupełności mi wystarczy a prawie 100zł w kieszeni względem wersji 500.

Dałbym Ci plusika ale chyba wyłączyli tą funkcję.

Napisano

Noise lepiej brać model 500. Często można dostać dużo taniej używkę na allegro. Szkoda że używki magicshine bardzo rzadko się pokazują...

Napisano

Jestem ciekaw czy czas pracy podany w aukcji jest choć mniej więcej zgodny z prawdą, bo zasięg jest wystarczający

http://allegro.pl/taktyczna-latarka-led-cree-xr-e-uchwyt-row-gratis-i2810345175.html

i nie wiem czy warto dokładać do tej wersji z akumulatorem:

ZESTAW NA ROWER 500LM CREE ŁADOWARKA,AKU PROMOCJA! (2768992615) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Napisano

Latarka zoom z diodą cree Xr-e w trybie 100% świeci ok 2-3godz (3xAAA) i ma około 100 lumenów światła. Zatem opisy obu latarek są lekko naciągane. Jeśli latarka świeci 12h w 100% na 2 xAAA to posiada inną - słabszą diodę.

Napisano

Ja bym brał tylko latarke z akumulatorem li ion 18650, ten co w aukcji to pewnie takiej pojemności nie ma ale i tak będzie więcej jak zwykłe "paluszki"

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...